Dodaj do ulubionych

jak leczyc małopłytkowość samoistną

07.12.05, 16:08
Szukam informacji o małopłytkowości samoistnej.
Choruje od marca 2005r., płytki spadły mi do 30 tys. dlatego prosiłabym o
pomoc w tym wątku.
Interesują mnie w szczególności Wasze doświadzczenia jak można sobie pomóc w
tej chorobie. Ja jestem leczona encortonem, endocsanem który pogarsza moją
cukrzycę, a płytki spadaja w zastraszajacym tempie w ciagu pół roku
spadek o 30 tys.

Obserwuj wątek
    • kicia.kocia23 Re: jak leczyc małopłytkowość samoistną 07.12.05, 16:27
      Nie jestem specjalistą żadną, niestety, i bardzo współczuję Ci tej choroby i
      tych sterydów, bo ile tak mozna zyć na sterydach... Moja koleżanka chorowała na
      to jakis czas temu, a zaczęło sie od szczepienia przeciw grypie. Po prostu po
      zaszczepieniu się, organim mojej kumpeli sam zaczął zjadać własne płytki krwi!!
      Wiele miesięcy "leczono" ja sterydami, ale wszystko to było oczywiście tylko
      czekaniem na jakiś pomysł lekarzy, co z tym w końcu zrobić. No i wycięto jej
      śledzionę, nastapiła poprawa. Potem jeszcze długie leczenie hematologiczne i
      jakos doszła do siebie.
      Nie traktuj tej opowieści jako rady jakiejś, bo miałam tylko na celu
      opowiedzenie Ci jakiejs tam historii, która być może jest podobna do Twojej?

W jakim mieście się leczysz? I jaka jest przyczyna tej małopłytkowości u
      Ciebie? Co mówia lekarze?
      • ig60 Re: jak leczyc małopłytkowość samoistną 07.12.05, 16:48
        Dzieki za odpowiedź.
        Leczę się w Gdyni w poradni hematologicznej.Przyczyna małopłytkowości nie
        jest znana. Miałam w sierpniu 2005 robioną biopsję szpiku kostnego i w
        opisie lekarz podał ,iż jest to małopłytkowość samoistna.
        Na dzień dzisiejszy mam płytek 21 tys. i lekarze proponują usunięcie
        śledziony. Równoczesnie nie moge poddać się zabiegowi operacyjnemu przy
        tak niskich płytkach . Leki które mi ordynują nie podnoszą poziomu
        płytek tylko ciagle powoduja ich spadek. Jestem załamana i nazywam
        sie siebie "chorowitą desperatką " Pozdrawiam <kicia.kocia23>
        • kicia.kocia23 Re: jak leczyc małopłytkowość samoistną 07.12.05, 16:57
          No właśnie pamiętam, jak moja znajoma tez nie mogła utrafić z ilościa płytek na
          operację śledziony. WIesz, zrobili to tak, że leżała w szpitalu i codzienie o
          świcie sprawdzali jej ilość płytek z załozeniem, że jeżli dziś będzie ich
          wystarczająca ilość, to wycinają od razu, w tym dniu. No i pewnego dnia
          utrafili:) Potem juz bylo tylko lepiej. Chociaz decyzja o wycięciu tej
          śledziony, to była trudna decyzja :/ Bo ona po cos tam jest potrzebna
          człowiekowi, ta cała nasza sledziona. No ale lekarze uznali, że korzyści
          wycięcia tego organu przewyższają straty...

No a Gdynia to jednak duże miasto i chyba mają tam dobrych lekarzy?
          Jakby co, to mogę dać Ci na namiary tej profesor z Poznania, która opiekowała
          się zdrowiem mojej koleżanki... Zawsze to nie zaszkodzi skonsultować z kimś
          jeszcze, choćby telefonicznie... Ale to juz na priv, jakby co.

Trzymaj się i głowa do góry.
          • ig60 Re: jak leczyc małopłytkowość samoistną 07.12.05, 17:07
            dziekuje bardzo za dalszy ciąg , odezwę się po 15 grudnia bedę po
            badaniach dodatkowych.
            Pozdrówka
            • majapraca Re: jak leczyc małopłytkowość samoistną 10.12.05, 19:11
              Ja również mam problem z małopłytkowościa ostatni wynik to 55 tys. i z
              tego powodu zalecona operacja okulistyczna nie moze być wykonana.
              Lekarze odmawiają podjecia się operacji oka / zaćma / przy płytkach nie
              tak niskich ,a ty piszesz ze masz tylko 21 tys. Może ktoś brał jakies
              leki które ilość płytek zwiekszają , bo lekarze sa bezradni.
              Dlaczego ilość płytek przy operacji oka jest tak ważna , zabieg jest
              prawie bezkrwawy.
            • ig60 Re: jak leczyc małopłytkowość samoistną 15.12.05, 14:10
              czesc kicia.kocia23 wlasnie odebralam moje wyniki sa troszke lepsze bo wzrosly
              do 28 tys lelarka sie cieszy ze zaczely wzrastac wprawdzie to nie duzo ale
              wazne ze nie spadly, nastepne badania 4 stycz.Poruszylam rowniez wyciecie
              sledziony,niestety przy tak malych plytkach nie ma mowy o operacji.natomiast
              juz wiem ze bede miala usuwana sledzione metoda laparoskopii w Gdanskiej AMale
              to jeszcze nie pretko.Lacze pozdrowienia,gdybys cos wiedziala nowego to
              oczywiscie napisz.IG
              • kicia.kocia23 Re: jak leczyc małopłytkowość samoistną 15.12.05, 15:58
                hej IG60 :) Cieszę się, że jest z Tobą choć odrobinę lepiej. Mam nadzieję, że
                nie będziesz musiała specjalnie długo czekać na tę operację. W każdym razie
                życzę Ci dużo zdrówka, szybkiej poprawy i dużo wiary, że będzie dobrze!!
                trzymaj się dzielnie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka