Dodaj do ulubionych

dieta nastolatka

18.02.06, 17:44
witajcie :0 mam 15 lat za soba anoreksje bulimie..wszystko naraz teraz sie
objadalam i glodze naszczescie nie wymiotuje i wiem ze zadna dieta mi nie
pomoze jesli nie zaczne leczyz sie u psychologa czy psychiatry ale jaka dieta
pomoze mi przetrzymac napady...
wiele razy probowalam zdrowej diety rano jadlam weglododany, jadlam bialko, i
wszystko bylo by ok ale wtedy przychodzil jadlowstret.,..jak ja mam jesc?? :(:
(:(
Obserwuj wątek
    • asiabed Re: dieta nastolatka 18.02.06, 19:55
      a moze przypomnij sobie - z dziecinstwa - ktore potrawy lubilas jadac, pewnie sa
      takie potrawy czy produkty, ktore dobrze Ci sie kojarza, ktore uwielbialas. i
      pewnie nie byly to tylko slodycze... siegaj po nie. A potem stopniowo probuj
      sobie jakichs zdrowych nowosci. odwiedz z mama czy z tata sklepik ze zdrowa
      zywnoscia - tam mozna znalezc swietne produkty, ktore maja naprawde czasem
      niesamowity smak!. takie sklepy sa tez w Internecie - (np. ekosfera.pl,
      eko-natura.pl, bio-futuro.pl). pewnie znajdziesz tam cos dla siebie. cala
      rodzina cos dla siebie znajdzie, a przy okazji moze poznacie jakies nowe ciekawe
      smaki? Swiadomosc tego, ze mozesz zjesc cos smacznego i dodatkowo bardzo
      odzywczego (ale nie w sensie kalorycznego) - tylko bogatego w witaminy,
      mineraly, bez sztucznych dodatkow, konserwantow - jest czyms ekstra! Ja bardzo
      lubie robic zakupy w tego typu sklepach. potem czekam z niecierpliwoscia na
      paczke i chetnie siegam po te produkty. Choc oczywiscie rzeba tez wybrac sie do
      pobliskiego warzywniaka czy sklepu miesnego, albo piekarni.
      Sprobuj robic sobie proste i zdrowe dania - sama i z rodzinka, gotujcie razem -
      to swietna zabawa (choc powazna) - fakt, ze czasem wiecej przygotowywania niz
      jedzenia:) ale warto ten czas spedzic w ten sposob. W koncu gotowanie to tez
      sztuka,a jedzenie to nie lada przyjemnosc. do szkoly zabieraj sobie np wafle z
      brazowego ryzu posmarowane maslem orzechowym lub migdalowym (takim dobrym, bez
      cukru i innych dodatkow) - na 2 sniadanie. Siegaj po owoce - i to nie koniecznie
      tylko po jakies cytrusy, ale po nasze polskie jablka na przyklad, a w lecie - po
      wszystkie inne kolorowe dary natury. Zdrowa zywnosc nie sprzyja tyciu.
      wiesz pewnie, ze tyje sie najbardziej od produktow, ktore zawieraja najwiecej
      weglowodanow prostych (cukrow) i robione sa z przetworzonych mak, kasz, ryzu.
      Niezdrowe sa tez tzw. polprodukty - wiesz, te wszelkie zupki instatnt, kisiele
      czy budynie. dlatego sprobuj posmakowac ryz brazowy, chlebek z maki razowej na
      zakwasie, platki zbozowe (ale takie bez cukru, mozna kupic w tych sklepach, o
      ktorych Ci pisalam) - zrob sobie z nich sama bardzo zdrowe musli dodajac
      troszenke rodzynek, orzeszkow np, inych suszonych owocow (jablka, figi, daktyle,
      morele), zalej mlekiem - albo lepiej pysznym naturalnym jogurtem, oslodz
      troszeczke miodem (albo i nie - bo owoce sa slodkie). Tworz sobie takie male
      dzielka sztuki - tzn dania, a potem zasiadz dumnie do stolu i powolutku delektuj
      sie tym swoim dzielem. moze rano nie ma na to wiele czasu - ale juz obiad i
      kolacje - mozesz sie troche zamienic w takiego kuchmistrza i smakosza - potem.
      Sprobuj jadac kilka malutkich posilkow - ostatnio duzo mowi sie o tym, ze
      powinno sie tak wlasnie jadac - czesciej, a mniej. Zawsze jedz sniadanie - to
      podstawa. mozesz czesciowo przygotowac sobie np sniadanie wieczorem - mieszajac
      platki i suszone owocki na musli. A probowalas moze kiedys mleko migdalowe?
      Poza tym, Agusia, wierz ze lekarz na pewno Ci pomoze i doradzi jak masz sobie
      radzic.
      Nie poddawaj sie! pozdrawiam cieplutko!
    • unique2 Re: dieta nastolatka 05.03.06, 16:36
      Ech! Mam tak samo. Mam 16 lat i bylam przez pol roku na diecie 800 kcal. teraz
      jem raczej normalnie po 2000 ale czesto miewam napady, szczegolnie wieczorem.
      Obiecuje sobie ze to juz koniec i wpycham cala czekolade a potem nastepna garść
      ciastek! ;( To straszne! Jem i nie moge pzrestac.
      • dzidzia2912 Re: dieta nastolatka 05.03.06, 17:35
        hej, ja cierpie na podobny problem, a mianowicie mam napady wilczego apetytu
        ale z tym walcze. jesli ktos chce o tym pogadac niech do mnie napisze
        jagoda2912@wp.pl chetnie podziele sie moimi spostrzerzeniami. pozdro:)
        • karola971 Re: dieta nastolatka 05.03.06, 17:47
          dziewczyny mam 16 lat niedawno schudłam 18 kilo a teraz wpadłam w taki wir
          jedzeniaq ze przytyłam 12 kilo spowrotem. Nie moge sie opanowac od jedzenia!!!
          Nie żygam, bo nie umiem :( Nie moge na siebie patrzec !!! Chce znowu schudnąć
          ale jem jem jem..najczesciej wieczorem!!!:( Co ja mam robic??Nienawidz esie za
          to!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka