06.08.06, 10:51
mam dopiero 27 lat a już hemoroidy, tzn .po porodzie też miałam, ale to podobno normalne, natomiast od 2 tygodni mnie boli "tam" i mam żylaka na zewnątrz, czy to cos poważnego? czy wystarczy że sama będę leczyć? czy musze iść do lekarza?
Obserwuj wątek
    • ania_05 Re: hemoroidy 06.08.06, 11:01
      Są do kupienia czopki w aptece bez recepty, np hemorol, hemorectal,
      proctoglivenol. Pomogą zlikwidować stan zapalny, jaki masz teraz. A wizyta u
      lekarza napewno nie zaszkodzi.
      • jadwiga_r Re: hemoroidy 06.08.06, 12:52
        Trzy razy w w długim życiu miałam stan zapalny.Raz pojawiło się krwawienie.
        Zaleczyłam krwawiący hemoroid, trwało to dość długo.
        Teraz, profilaktycznie okolice odbytu przemywam spirytusem salicylowym i o
        dziwo od paru lat nie pojawił się stan zapalny.
        Nie wiem, czy spirytus nie wysusza śluzówki, ale nie odczuwam dyskomfortu.
        Wcześniej, gdy był krwawiący hemoroid, lekarz wypisał mi skierowanie do
        szpitala na jego usunięcie.
        Ponieważ jestem wielki cykor, bo przed zabiegiem operacyjnym należało przejść
        badania, aby wykluczyć nowotwór, do szpitala nie zgłosiłam się, bo w danej
        chwili,gdy krwawiłam nie było wolnego miejsca,a gdy wszystko zagoiło się
        szpital omijam szerokim łukiem.
      • jadwiga_r Re: hemoroidy 06.08.06, 12:58
        Zapomniałam dodać, że zapalenie hemoroida zawsze miałam latem.
        Dziwiłam się, bo nie siadam na zimnej ziemi,czy betonie, a tu stan zapalny.
        Na swój babski rozum kojarzyłam to, ze zjadaniem dużej ilości owców/śliwek/,
        pomidorów.
        Owoce i pomidory należą do produktów kwaśnych i może one miały wpływ na stan
        zapalny hemoroida.
        Może ktoś kompetentny zabierze głos w sprawie przyczyn stanu zapalnego.
    • tigerness.74 Re: hemoroidy 06.08.06, 14:05
      Dobrze byłoby, gdyby obejrzał Ciebie chirurg-proktolog. Hemoroidy mamy wszyscy
      od urodzenia-są to połączenia tętniczo żylne w kanale odbytu. Gdy dojdzie do
      ich zapalenia, roziwja się choroba hemoroidalna-hemoroidy powiększają się,
      krwawią, a nawet wypadają poza odbyt. Mogą wystąpić w mołodym wieku-czynnikami
      ryzyka są: przewleke zaparcia, ciąża, otyłość, siedzący tryb życia. Hemoroidy w
      dzisiejszych czasach leczy się w różny sposób-w zależności od stopnia ich
      zaawansowania+przy większych krwawieniach lepiej sie poddać zabiegowi w ramach
      chirurgii jednego dnia: jest to zabieg gumowania-na podstawę żylaka zakłada się
      opaskę elastyczną, co powoduje obumarcie i odpadnięcie żylaka. Może też być
      obliteracja (podawanie leków) oraz fotokoagulacja podczerwienią.
      • dwa.kaczory Re: hemoroidy 06.08.06, 20:43
        Dziwne, bo nie miałam, ani krwawienia, ani zaparcia, ciąża dawno temu, nie wiem co było powodem. jakies kilka miesięcy temu przez 2 noce miałam swędzenie odbytu, ale tylko przez dwie noce. to się zaczęło przed wyjazdem na wczasy gdy dostałam biegunki, o to wszystko, ale posmarowałam to dzisiaj maścia po raz pierwszy i złagodziło, zobaczę co będzie później jak nie przejdzie idę do lekarza, ale narazie jest ok
    • ania_05 Re: hemoroidy 06.08.06, 22:45
      biegunka, zaparcie, przegrzanie, duży wysiłek fizyczny, długie siedzenie to
      wszystko może zaostrzyć stan zapalny.
      • blaszka7 Re: hemoroidy 14.08.06, 09:34
        Rób sobie 2x dziennie nasiadówki z kory dębu +rumianku - zaparz mocny wywar
        (super goi), poza tym samruj maścią cynkową okolice odbytu, i czopki hemorol -
        to porady mojego lekarza.
        Na dłuższą metę zastosuj dietę bogatą w błonnik, ale to chbya wszyscy wiedzą.
        Zdrowia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka