31.08.06, 15:20
Kolejna sprawa która mnie nurtuje to wartości odżywcze winogron. Wiem że mają
dość dużo cukru i należą do bardziej kalorycznych owoców. Proszę mi powiedzieć
czy pestki należy jeść? Są gorzkie, ale kiedyś słyszałam że to co wartościowe
w winogronach zawieraja właśnie one. Z tych pestek robi się chyba olej... Już
gubię się w tych moich domysłach, napiszcie mi wszystko o winogronach! Z góry
dziękuję
Obserwuj wątek
    • 0lunia Re: winogrona 13.10.06, 14:43
      czy dobrze jeść te winogrona i z pestkami czy bez? Tak samo pestki w arbuzie są
      jadalne?
      • rose71 Re: winogrona 13.10.06, 21:22
        Pestki winogron, z których jest tłoczony olej, to prawdziwe kapsułki zdrowia.
        Tak wiec,pestki rowniez nalezy spozywac,ale nalezy pamietac,ze pestki nie są
        trawione przez enzymy przewodu pokarmowego,ułatwiają wypróżnienie.
        A pestki z arbuza,owszem mozna jesc,warto rowniez dodac,zeponoc niektore z
        nich zawierają w składzie substancje trujące,dlatego tez lepiej ich nie
        rozgryzac!!!!
        • rose71 Re: winogrona 13.10.06, 21:24
          A co do samych winogron to:
          Olej z pestek dzięki zawartości w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych,
          regeneruje warstwę lipidową naskórka, co przyczynia się do złagodzenia
          wszelkich podrażnień. Sprawia tym, że skóra staje się bardziej nawilżona,
          elastyczna i wypoczęta. Zawiera także witaminę E, która pomaga zwalczać wolne
          rodniki i hamować procesy starzenia się skóry. W skórce natomiast znajdziemy
          tzw. polifenole, które chronią przed zanieczyszczeniami oraz czynnikami
          zewnętrznymi na które narażona jest skóra mieszkanek zatłoczonych miast. Miąższ
          jest źródłem cukrów, składników mineralnych oraz garbników, które rozjaśniają
          naszą cerę, a także kwasów owocowych, pomagających delikatnie złuszczyć martwy
          naskórek, utrudniający dostęp składników aktywnych. Składniki zawarte w
          winogronach wyrównują także koloryt skóry, o czym wiadomo było juz na dworze
          króla Ludwika XIV, gdzie twarz przemywano winem, by zapewnić jej gładkość i
          zdrowy odcień.
          W drogeriach i aptekach możemy spotkać szampony i odżywki na bazie winogron,
          przeznaczone do różnego rodzaju włosów. Winogrona zawierają wiele składników
          pielęgnacyjnych jak np. zawarte w nich kwasy tłuszczowe, które zamykają łuski
          włosowe i zapobiegają nadmiernemu wypadaniu, czy kwasy owocowe, usuwające
          nadmiar tłuszczu i przeciwdziałające zatykaniu się porów na skórze głowy. Olej
          roślinny z pestek winogron dostarcza lipidów, które tworzą na włosach ochronną
          warstwę, zapobiegając ich niszczeniu.
          Ekstrakt z winogron znajdziemy także w kremach przeznaczonych do pielęgnacji
          skóry delikatnej ze skłonnością do pękania naczynek krwionośnych. Preparaty te
          pomagąją je wzmocnić i poprawić mikrokrążenie krwi w komórkach skóry.

Pozdrawiam !!! :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka