Dodaj do ulubionych

ciaza w angli

12.04.07, 15:39
Mam 33lata i jestem w ciazy, cieszymy sie z mezem przeogromnie Mam jednak
problem... Pamietam jak bylam w ciazy z pierwszym dzieckiem to lekarz od
samego poczatku zlecil mi branie kwasu foliowego Niestety tu w angli mimo ze
to juz okolo dziewiaty tydzien ,nie widzialam lekarza bo jak twierdza w
przychodni nie ma takiej potrzeby, dopiero 19 kwietnia przyjdzie polozna
Martwie sie bo nie mam zadnych podstawowych badan ktore mialam przy pierwszej
ciazy , no i ten kwas foliowy Czy on jest naprawde taki wazny?
Obserwuj wątek
    • jeanne72 Re: ciaza w angli 12.04.07, 15:44
      Jak najbardziej możesz brać kwas foliowy. Nie zaszkodzi, a może ustrzec dziecko
      przed poważnymi wadami.
      • kocurek2000 Re: ciaza w angli 13.04.07, 20:30
        witam serdecznie!! powinnas jak najszybciej zaczac zazywac kwas foliowy!!!nawet jak nie zlecil ci go lekarz!kwas foliowy chroni dziecko przed powaznymi wadami rozwojowymi jak rostrzep kregoslupa, wodoglowie itd wiec nie powinnas zwlekac z zarzyciem!dla kobiety w ciazy jest rowniez bardzo wazny bo zapobiega m.in. anemi ciazowej! tak wiec dla wlasnego zdrowia a przede wszystkim dla zdrowia maluszka powinnas zaczac go zazywac!kwas foliowy nie szkodzi nawet powinno sie go przyjmowac nie bedac w ciazy ani nie planujac jej.odpowiednia dawka to od 0.04-1mg na dzien!powodzenia i duzo zdrowka zycze:))!!
        • izafli Re: ciaza w angli 15.04.07, 11:30
          dziekuje
    • smolkowicz_a Re: ciaza w angli 12.04.07, 20:08
      www.expresschemist.co.uk/Supplements-for-Pragnancy-&-Conception.html
      • honeybeam Re: ciaza w angli 14.04.07, 10:07
        przyjmowanie kwasu foliowego powinno rozpocząć się min. pół roku przed
        planowanym zajściem w ciążę. Teraz to trochę musztarda po obiedzie, zwłaszcza
        jeśli jesteś pod koniec pierwszego trymestru. Poliferacja neuronów
        rozpoczynająca proces kształtowania się układu nerwowego rozpoczyna się w 6
        tyg. życia. Od 8go tygodnia rozpoczyna się histogeneza. Zatem Twoje dziecko
        jest już w trakcie procesu. Ale na pocieszenie powiem Ci, że w wielu krajach
        kwas foliowy dodawany jest do prodktów spożywczych, np. chleba. Nie wiem czy w
        Anglii. Ale pewno dodatkowa suplementacja kwasu nie zaszkodzi.

Dwie kobiety spędzają wczasy w pensjonacie. Jedna mówi: "jakie tu mają niedobre
        jedzenie", a druga dodaje: "no i w dodatku takie małe porcje." To samo myślę o
        życiu.(Woody Allen)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka