bozena_40 20.12.07, 11:34 niedługo założą aparat słuchowy mojemu 4,5-letniemu dziecku Jakiej reakcji mogę się spodziewać? Na co zwrócić uwagę? Bardzo proszę o poradę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mlagodna Re: aparat u dziecka 19.01.08, 01:32 Elo, nie napisałaś jaki duży dziecko ma ubytek słuchu. My założyliśmy Grzesiowi aparaty jak miał 4,5 m-ca ale on, ma ubytek ok. 70 dB. Aparaty traktuje jako część ucha (noi woła rano mamo daj ucho :)). Jeżeli ubytek był spory, dziecko musi się nauczyc orientacji skąd dobiega dźwięk, będzie słyszał z większej odległości, cichsze dźwięki (podkład dźwiękowy do bajek...), ptaki na spacerze - ogólnie dziecko jest weselsze, ale też troszke zdezorientowane :) Życzę cierpliwości - w tym wieku dziecko może jeszcze potraktować aparat jak ciało obce a nie jako pomoc :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bozena_40 Re: aparat u dziecka 19.01.08, 16:39 dziękuję za odzew co do ubytku 50-60 obydwa uszka niedosłuch odbiorczy mam dużo pytań -co sądzicie o kolorowych aparatach protetyk powiedział że poco przecież nie widzimy ich (włosów też niewidzimy poco je myć i się czesać )4 letnia dziewczynka przymierzając aparaty po 2 (cielistch)podano jej brązowy jej reakcja "ten to ładny" -czy można zmieniać obudowę i czy jest to bardzo droge bo po paru latach gust się zmienia a 10 tyś drogą nie chodzi -jak często zmienia się wkładki do uszu (średnio) -czy są różne wkładki dla dzieci -czy niedosłuch u waszych dzieci zwiększa się czy można mieć nadzieję że zostanie w miejscu (odkąd dowiedziałam się że moje dziecko ma niedosłuch myślę że coraz gorzej słyszy) oglądałam aparaty wewnątrzkanałowe a pan protetyk "ale jak poleci w dół to takiego aparatu nieda się założyć" az mie zmroziło ze strachu Odpowiedz Link Zgłoś
pictionary Re: aparat u dziecka 20.01.08, 23:58 Proponuję zmienić protetyka bo na wszystkie pytania poniżej powinien odpowiedzieć on a nie opinia publiczna. POdpowiem tylko: - spróbować otwarte dopasowanie, ubytek nie jest za duży a część dźwięków może być odbierana wtedy przez uszy naturalnie. Moja bratanica ma takie rozwiązanie - kolory powinno wybierać dziecko. Często rodzice się bardziej wstydzą aparatów niż samo dziecko. Obudowy można zmieniać dowolnie. Zestawy kolorów z elementami powinny max kosztować do 400zł z montażem. Stabdard to raczej 100-150zł/szt. Niektóre aparaty może robić tylko serwis ze względu na mnogość i skomplikowanie elektroniki. W skład często wchodzą też przełączniki, regulatory, komora baterii które się dobiera do koloru. - wkładki się zmienia średnio co 2, 3 lata. Powinno się zmieniać co roku. Stanowczo trzeba je zmieniać częściej dziecku. Dla dzieci są barwione i z brokatem. Czasem robi się miękkie ale raczej dla dużych ubytków słuchu. - niedosłuch może się pogłębiać.Regularnie badać i w miarę możliwości chronić słuch oraz zlikwidować czynniki jeśli to możliwe. ten protetyk to jakiś nie powiem co. APARATY WEWNĄTRZUSZNE mogą binauralnie sięgnąć do 70,80 dB. kanałowe 65, 70dB a nawet więcej. Wiele zależy od precyzyjnych badań zrozumienia mowy itp. Raczej nie są polecane dzieciom ze względu na konstrukcję i użytkowanie a nie moc. O Odpowiedz Link Zgłoś
pictionary Re: aparat u dziecka 21.01.08, 00:02 Proponuję zmienić protetyka, bo na wszystkie pytania poniżej powinien odpowiedzieć on a nie opinia publiczna. POdpowiem tylko: - spróbować otwarte dopasowanie, ubytek nie jest za duży a część dźwięków może być odbierana wtedy przez uszy naturalnie. Moja bratanica ma takie rozwiązanie - kolory powinno wybierać dziecko. Często rodzice się bardziej wstydzą aparatów niż samo dziecko. Obudowy można zmieniać dowolnie. Zestawy kolorów z elementami powinny max kosztować do 400zł z montażem. Stabdard to raczej 100-150zł/szt. Niektóre aparaty może robić tylko serwis ze względu na mnogość i skomplikowanie elektroniki. W skład często wchodzą też przełączniki, regulatory, komora baterii które się dobiera do koloru. - wkładki się zmienia średnio co 2, 3 lata. Powinno się zmieniać co roku. Stanowczo trzeba je zmieniać częściej dziecku. Dla dzieci są barwione i z brokatem. Czasem robi się miękkie ale raczej dla dużych ubytków słuchu. - niedosłuch może się pogłębiać ale nie musi. Regularnie badać i w miarę możliwości chronić słuch oraz zlikwidować czynniki szkodzące jeśli to możliwe. Faktem jest że komórki się nigdy nie regenerują tak więc raczej się nie poprawi (chyba że inna przyczyna) ten protetyk to jakiś nie powiem co. APARATY WEWNĄTRZUSZNE mogą binauralnie spokojnie sięgnąć do 70,80 dB. kanałowe 65, 70dB a nawet więcej. Wiele zależy od precyzyjnych badań zrozumienia mowy itp. Raczej nie są polecane dzieciom ze względu na konstrukcję i użytkowanie a nie moc! Osobiście poleciłbym 2 małe zauszne aparaty na otwarte dopasowanie najlepiej z pilotem (np. Siemens Artis 2). J. Odpowiedz Link Zgłoś
bozena_40 Re: aparat u dziecka 21.01.08, 17:31 do piktionary protetyk powiedział że wkładka musi być miękka bo to małe dziecko co do kolorów to jesteśmy my zdecydowani na kolorowy nasz protetyk nie protetyka nie zmienię bo to jedyny w mojej miejscowości a niewiem jak często potrzebny będzie serwis do warszawy mam 120 km to znośna odległośc ale korki pochłaniają tyle czasu w instytucie polecono mi 3 roszaje (mierzono) jednym z nich jest wideks i taki mogę kupić u siebie co do protetyków w instytucie był bardzo nieprzyjemny chyba mam pecha albo zadaję za dużo pytań ten w mojej miejscowości w porównaniu z tamtym to anioł poprostu muszę wiedzieć jak najwięcej żeby wywalczyć "swoje" Odpowiedz Link Zgłoś