IP: *.crowley.pl 22.08.03, 15:19
Do moich podstawowych pokarmów zaliczam Ryz, kurczaki, owoce, warzywa, czasem
ryby i baaaardzo rzadko czerwone mieso (wolowina). Wieprzowiny praktycznie
nie jem. Niewiele pije mleka. Czy wg Was powinienem cos zmienic w diecie?
Kurczaki jem niemal codziennie :////
Obserwuj wątek
    • Gość: q Re: Zywienie IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.08.03, 15:26
      A po co piszesz? Zeby Cie pogłaskac po glowie i pochwalic, jak ładnie się
      odżywiasz? Zaraz odezwą się albo optymalni, żeby Cię prostować "na tłusto" albo
      inni weganie, żeby wykląć te kurczaki i wołowinę. Zasady zdrowego odżywiania są
      powszechnie znane, nic nie odkrywasz.
      • Gość: Malik Re: Zywienie IP: *.crowley.pl 22.08.03, 15:48
        Chodzi mi o to czy ta dieta nie jest zbyt uboga w jakies elementy :(
    • Gość: hydrogen Re: Zywienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 15:52
      Ja bym na twoim miejscu czym prędzej usunął z jadłospisu kurczaki (chyba, że
      jesz takie chodowane na wsi ;). Czytałem niedawno wypowiedź lekarza, który
      opisywał stan zdrowia dziewczynek karmionych dużymi ilościami kurzych piersi (
      super marketu). Jeśli dobrze pamiętam to taka dieta prowadzi m in do b
      wczesnej pierwszej miesiączki (tobie to nie grozi ale trzeba pamiętać, że
      wczesny wiek pierwszej miesiączki świadczy o złym odżywieniu organizmu; wróży
      to szybkie starzenie się i krótkie życie) a także do znacznego osłabienia
      kości.

Jeśli chcesz się odżywiać się naprawdę zdrowo i do tego smacznie to musisz
      dokonać jeszcze bardziej radykalnych zmian w menu. Poczytaj sobie o diecie
      optymalnej:

www.dieta-optymalna.info

Pozdrawiam
      • Gość: Malik Re: Zywienie IP: *.crowley.pl 22.08.03, 15:55
        Dzieki bardzo. O to mi chodzilo :))
      • Gość: Artur Re: Zywienie IP: *.sdh.ca 22.08.03, 20:29
        Gość portalu: hydrogen napisał(a):

> Ja bym na twoim miejscu czym prędzej usunął z jadłospisu kurczaki (chyba, że
        > jesz takie chodowane na wsi ;). Czytałem niedawno wypowiedź lekarza, który
        > opisywał stan zdrowia dziewczynek karmionych dużymi ilościami kurzych piersi
        (
        > super marketu). Jeśli dobrze pamiętam to taka dieta prowadzi m in do b
        > wczesnej pierwszej miesiączki (tobie to nie grozi ale trzeba pamiętać, że
        > wczesny wiek pierwszej miesiączki świadczy o złym odżywieniu organizmu;

Pragne sprostowac Hydrogena po raz kolejny zreszta, ze przyczyna wczesniejszych
        miesiaczek nie zostala ustalona. Wg roznych hipotez sa one rezultatem
        kosmetykow i szamponow oraz mies z zawartoscia estrogenow w tym wolowina,
        wieprzowina i drob.
        • Gość: hydrogen żywienie a dojrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 21:16
          Na mój rozum hipoteza wskazująca na odżywianie jako bezpośredniego sprawcę
          przyspieszonego/opóźnionego dojrzewania jest bardzo prawdopodobna.

Solidnym argumentem za nią jest fakt zanikania miesiączki u młodych dziewczyn
          (ek) po wprowadzeniu u nich żywienia optymalnego.

Z drugiej strony miesiączka powraca często u kobiet, które weszły już w okres
          menopauzy gdy zaczną stosować żywienie optymalne.

Czyli żywienie optymalne powoduje, że pierwsza miesiączka występuje stosunkowo
          późno a okres płodności kobiety jest stosunkowo długi.

I teraz mam pytanie do kolegi Artura: jakie jest stanowisko "oficjalnej" nauki
          na kwestię wpływu długości okresu dojrzewania na spodziewaną długość życia? Czy
          powszechnie uznaje się, że osoby później dojrzewające żyją dłużej i są
          zdrowsze? No bo jeśli tak jest to możnaby to uznać za kolejny argument
          przemawiający na korzyść żywienia optymalnego.

Pozdrawiam
          • Gość: Artur Re: żywienie a dojrzewanie IP: *.sdh.sk.ca 22.08.03, 21:34

>
            > Solidnym argumentem za nią jest fakt zanikania miesiączki u młodych dziewczyn
            > (ek) po wprowadzeniu u nich żywienia optymalnego.

Nie ma ani jednej pracy dotyczacej diety Kwasniewskiego opublikowanej w "peer
            reviewed" czasopismach naukowych podawanych przez PubMed. W zwiazku z tym
            powyzsze stwierdzenie nie moze byc uznane za fakt. Uzycie wyrazenia "solidnym
            argumentem" jest nieetyczne.

> Z drugiej strony miesiączka powraca często u kobiet, które weszły już w okres
            > menopauzy gdy zaczną stosować żywienie optymalne.

Patrz wyzej.To tylko hipoteza.

> Czyli żywienie optymalne powoduje, że pierwsza miesiączka występuje
            stosunkowo
            > późno a okres płodności kobiety jest stosunkowo długi.

Mam wyciagac wnioski w oparciu o dwie niesprawdzone hipotezy?

> I teraz mam pytanie do kolegi Artura: jakie jest stanowisko "oficjalnej"
            nauki
            > na kwestię wpływu długości okresu dojrzewania na spodziewaną długość życia?
            Czy
            >
            > powszechnie uznaje się, że osoby później dojrzewające żyją dłużej i są
            > zdrowsze?

Kiedys czytalem raport a takich badaniach ale sam ich nie czytalem.
            W kazdym razie odmawiam jakichkolwiek stanowisk czy wnioskow w oparciu o tak
            grzaskie przeslanki.

• Gość: hydrogen Re: żywienie a dojrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 22:21
              No cóż, zapraszam do Polski. Będziesz mógł zobaczyć na własne oczy. Swoją drogą
              myślę, że zebranie i opublikowanie takich danych byłoby bardzo pożyteczne. Może
              niedługo się tego doczekamy.

Wiem, że na SGGW (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego) powstaje (chyba już
              powstała?) praca magisterska o wpływie diety opty na zdrowie (zdaje się, że
              kobiet). Pewnie podobnych prac będzie teraz powstawać coraz więcej ale na
              publikacje w renomowanych pismach naukowych trzeba jeszcze będzie trochę
              poczekać. Pozdr
              • Gość: Artur Re: żywienie a dojrzewanie IP: *.sdh.sk.ca 22.08.03, 23:05

> No cóż, zapraszam do Polski. Będziesz mógł zobaczyć na własne oczy. Swoją
                drogą
                >
                > myślę, że zebranie i opublikowanie takich danych byłoby bardzo pożyteczne.
                Może
                >
                > niedługo się tego doczekamy.
                >
                > Wiem, że na SGGW (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego) powstaje (chyba już
                > powstała?) praca magisterska o wpływie diety opty na zdrowie (zdaje się, że
                > kobiet). Pewnie podobnych prac będzie teraz powstawać coraz więcej ale na
                > publikacje w renomowanych pismach naukowych trzeba jeszcze będzie trochę
                > poczekać. Pozdr

A poki co cos takiego jak dieta optymalna powinno byc calkowicie ignorowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka