Gość: Aga IP: *.fornet.waw.pl 25.12.03, 13:46 czy jest uleczalna, jakie są metody leczenia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: DOKI-JASKRA IP: *.219-200-80.adsl.skynet.be 25.12.03, 16:37 Jaskra to caly zespol zmian w oku, ktore powstaja wskutek zbyt wysokiego cisnienia srodgalkowego. Nieleczona jaskra prowadzi do slepoty. Przyczyny podwyzszonego cisnienia srodgalkowego moga byc rozne, dlatego rozne sa metody leczenia. Zwykle wystarcza miejscowe stosowanie kropli, ktore poprawiaja odplyw plynu z przedniej komory oka, albo zmniejszaja jego produkcje. Czasami, choc rzadko, potrzeba jest interwencja chirurgiczna. O ile wiem, chorzy na jaskre musza kontynuowac leczenie do konca zycia, ale prawidlowo stosowane leczenie zapobiega dalszemu uszkodzeniu wzroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: DOKI-JASKRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.03, 19:12 Jaskra jest uleczalna choć niestety nie wszyscy o tym wiedzą. Bezpośrednią przyczyną jaskry jest zabużenie równowagi wegetatywnego układu nerwowego w gałce ocznej, spowodowane nieprawidłowym odżywianiem. Leczenie polega na wprowadzeniu diety optymalnej i (lub) poddaniu się zabiegowi prądów selektywnych. Na efekt stosowania samej diety trzeba trochę poczekać natomiast prądy selektywne dają natychmiastową poprawę ale efekt nie jest trwały. Dlatego najlepiej połączyć obie metody. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: DOKI-JASKRA IP: *.fornet.waw.pl 25.12.03, 19:31 dziękuję.. a jaka jest ta dieta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: DOKI-JASKRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.03, 19:48 O diecie optymalnej: www.dieta-optymalna.info/podstawy.php Powtórze jeszcze raz, że dieta optymalna nie jest konieczna aby wyleczyć się z jaskry. Wystarczą same prądy selektywne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzela Re: DOKI-JASKRA IP: *.chello.pl 25.12.03, 20:15 a gdzie je można wykonać, czy w ramach NFZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: DOKI-JASKRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.03, 23:00 Najlepiej w pobliżu miejsca zamieszkania: www.dieta-optymalna.info/mapa.php Nie wiem czy można to zrobić w ramach NFZ. Najlepiej zadzwonić i zapytać. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: DOKI-JASKRA IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 26.12.03, 12:22 Polecajac jakikolwiek rodzaj terapii musimy pamietac o odpowiedzialnosci, jaka na siebie bierzemy. Sama mam poczatki jaskry (wystepuje w rodzinie po kadzieli) przy niskim ogolnym cisnieniu, diecie stosowanej od lat, cwiczeniom fizycznym, itd. Przede wszystkim trzeba zrobic badanie pola widzenia, zmierzyc cisnienie srodgalkowe, przeprowadzic co najmniej dwutygodniowe pomiary cisnienia rano i wieczorem. Badania robi sie w ramach kasy chorych, cisnienie albo mierzymy w przychodni, albo kupujemy aparat. Najwazniejszy jest jednak LEKARZ OKULISTA. Jego trzeba odwiedzic i nie ma co czekac, ani oszczedzac. Jaskre mozna zahamowac, nie slyszalam aby komorki nerwowe sie odradzaly, czyli choroba raczej nie jest uleczalna. Komorki nerwowe to jedyne, ktore sie same nie odradzaja. Medycyna byc moze to zmieni. Nie polecam eksperymentow, tylko metody sprawdzone. Interesuje sie i stosuje medycyne alternatywna, ale to jest wzrok, jeden z najwazniejszych organow. Tu nie ma miejsca na testy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slepajula Re: DOKI-JASKRA IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.03, 18:51 mam jaskre od 5 lat, cisnienie żylne ze skłonnoscia do niskich i bardzo niskich,lecze kroplami pole widzenia mam w normie .zaciekawił mnie aparat do mierzenia cisnienia w oczach ,ile kosztuje i gxie możan go kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: DOKI-JASKRA IP: *.chomiczowka.net.pl 26.12.03, 19:40 Co do wczesniejszych wypowiedzi forumowiczek o diecie optymalnej jesli ma sie jaskre, to nie wiem czy to wogole trzyma sie "kupy", poniewaz co ma dieta do cisnienia srodgalkowego? Ja osobiscie nie mam jaskry, ale chodze co pol roku na kontrole tzw rozpoznanie (podejzenie o jaskre). Mam kompleksowe badania tzn pole widzenia oraz zdjecie tarczy nerwu wzrokowego i nic za to nie place. A chodze do kliniki okulistycznej przy szpitalu praskim na Pradze. Polecam, ale dostanie tam sie graniczy z cudem. Ale jesli sie juz tam dostanie, to trafi sie pod fachowa opieke. Jezeli chodzi o leczenie, to owszem stosuje sie roznego rodzaje krople, ale i w ostatecznosci idzie sie na zabieg, ktory polega na zrobieniu laserem malutkiej dziurki w oku (w znieczuleniu miejscowym - stosuje sie do tego krople), dzieki temu plyn ktory gromadzi sie w oku ma ujscie i tym sposobem spada cisnienie. P.S Z jaskra mozna zyc, wczesnie wykryta zmniejsza ryzyko slepoty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: DOKI-JASKRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.03, 11:27 >co ma dieta do cisnienia srodgalkowego? Otóż ma. Ciąg zależności jest następujący: określona zła dieta powoduje zabużenie równowagi wegetatywnego układu nerwowego w gałce ocznej. W przypadku jaskry jest to przewaga układu sympatycznego. A to jest bezpośrednią przyczyną wzrostu ciśnienia w oku. Prawidłowe odżywianie tą równowagę przywraca. Prądy selektywne robią to znacznie szybciej gdyż oddziałują bezpośrednio na układ nerwowy. > Z jaskra mozna zyc Ale po co jeśli można się wyleczyć? Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: DOKI-JASKRA IP: *.chomiczowka.net.pl 27.12.03, 12:14 Jaskry nigdy sie nie wyleczy, co najwyzej mozna ja zaleczyc i nie pozwalac jej sie rozwijac i czynic spustoszenia w oku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki z mojej strtony: odpowiedz jak zwykle IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 27.12.03, 13:01 Do znudzenia: Teoria przedstawione przez Hydrogena jest bez sensu. Po pierwsze, jaskra nie bierze sie z "przewagi ukladu sympatycznego", cokolwiek by to mialo oznaczac. Sa chociazby postaci jaskry z czysto anatomicznymi zmianami w oku, jak jaskra pozapalna albo starcza. Po drugie, ani dieta (jakakolwiek), ani jakies tam prady, nie beda trwale i w wystarczajacym stopniu manipulowac aktywnosci ukladu autonomicznego tak, aby zapobiec postepom jaskry. Po trzecie, rujnowanie sobie zdrowia i jadlospisu dieta optymalna jest moim zdaniem za wysoka cena za czysto hipotetyczne "wyleczenie" jaskry. Lekarze optymalni, ktorzy propaguja leczenie wszystkiego przez objadanie sie tluszczem sa co najmniej tak zaslepieni jak ja, a podejrzewam, ze o wiele gorzej. Niestety, nie moge napisac co naprawde o nich sadze, bo to sprzeczne z netykieta. Wybor nalezy do kazdego z was, ja tam bym na swoich oczach nie eksperymentowal, a proby "leczenia dieta optymalna" to co najwyzej eksperymenty, raczej bez oparcia w obecnym poziomie wiedzy o fizjologii i patologii, w dodatku eksperymenty zle przeprowadzone i kompletnie nieudokumentowane. SKONCZYLEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: DOKI-JASKRA IP: *.fornet.waw.pl 27.12.03, 13:48 W trakcie stosowania kropel o nazwie Trusopt, po 10 m-cach bezproblemowego stosowania, nagle, niespodziewanie, wystąpiło uczulenie, związane ze zmianą koloru skóry wokół oczu oraz mocnym spuchnięciem pod oczami. Proszę o inforamcję, czy jak mozna sobie z tym poradzić i czy jest to spowodowane lekiem czy też inna przyczyną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: DOKI-JASKRA IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 27.12.03, 15:07 W takich razach pierwszym podejrzanym jest jakis kosmetyk- badz sam, badz w kontakcie z lekiem. Drugim podejrzanym jest brak higieny i zanieczyszczenie badz zakazenie pojemnika z lekiem. Jesli ten problem pojawil sie tylko raz, to warto sprawdzic czy powroci, ewentualnie sprobowac z nowym opakowaniem leku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: DOKI-JASKRA IP: *.chomiczowka.net.pl 27.12.03, 16:43 Zgadzam sie z toba, ze dieta nie ma nic wspolnego z cisnieniem srodgalkowym. Troche wiem na ten temat. Otoz drogi HYDROGENIE jaskra bierze sie z byt duzej ilosci plynu wewnatrz galkowego, ktory nie ma ujscia i zadna dieta i to jeszcze "optymalna" cudu nie sprawi, ze plyn znajdzie ujscie. Bzdura. A co do opuchlizny pod oczami wywolanej przez krople radze sie zglosic do okulisty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: DOKI-JASKRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.03, 17:42 Lepiej nie mów, że się znasz dopóki nie wiesz jak jaskrę wyleczyć. Póki co radziłbym daleko posuniętą ostrożność i trochę zainteresowania jeśli ktoś utrzymuje, że potrafi to zrobić. Jeśli chodzi o kwestię "jkaskra a układ nerwowy" to z tego co mi wiadomo nie jest to nic kontrowersyjnego. Słyszałem, że jedną z konwencjonalnych metod leczenia tej choroby jest właśnie porażanie za pomocą leków sympatycznego układu nerwowego w obrębie gałki ocznej. Odpowiednio wykonany zabieg PS jest o tyle lepszy, że daje trwalszy efekt (od roku do kilku lat) oraz nie daje żadnych efektów ubocznych. Co do skuteczności diety i prądów to nie ma sensu nad tym dyskutować. Trzeba po prostu to sprawdzić. Wcale nie trzeba na sobie. Wystarczy skontaktować się z jakąś arkadią. Zresztą myślącemu człowiekowi nie jest to wcale potrzebne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feline Re: DOKI-JASKRA IP: *.dial.proxad.net 27.12.03, 18:41 Swiete slowa, hydrogen: "myslacemu czlowiekowi nie jest to wcale - wcale - wcale - wcale....wcale potrzebne". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: DOKI-JASKRA IP: *.chomiczowka.net.pl 28.12.03, 11:30 HYDROGEN chyba jestes zwolennikiem lub zwolenniczka ziolek i te sprawy oraz innego leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: DOKI-JASKRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.03, 14:12 > HYDROGEN chyba jestes zwolennikiem lub zwolenniczka ziolek i te sprawy oraz > innego leczenia. Akurat o ziółkach zbyt wiele nie wiem. Jestem natomiast zwolennikiem takich metod leczenia które są skuteczne oraz sięgają w miarę mozliwości do pierwotnych przyczyn chorób (co zresztą idzie w parze ze skutecznością). Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: DOKI-JASKRA IP: *.chomiczowka.net.pl 28.12.03, 18:51 A ja nie i nie dojdziemy do porozumienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: DOKI-JASKRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.03, 20:07 > A ja nie i nie dojdziemy do porozumienia. > Pozdrawiam To ciekawe. Czyli nie przywiązujesz wagi do skuteczności oraz szukania pierwotnych przyczyn chorób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: DOKI-JASKRA IP: *.chomiczowka.net.pl 29.12.03, 10:03 Moje poszukiwania na temat tej choroby zaczelam od rodziny, poniewaz jaskre mozna miec zapisana w genach i wieksze jest wtedy prawdopodobienstwo zachorowania, dlatego nienadarmo chodze na te badania co pol roku. Dzieku temu, ze zostalam przyjeta do tej kliniki nie uzywam kropel, ktore przepisala mi poprzednia okulistka (prywatnie poszlam na zwykla kontrole, bo chodze w okularach). Jezeli chodzi o skutecznosc, to moj wujek tez ma jaskre i poprzez zrobienie laserem mikroskopijnych otworow, plyn ma ujscie i dzieki temu spadlo cisnienie w oku, ktore tak mu zagrazalo. Teraz chodzi na stale kontrole. A generalnie pierwotna przyczyna jest wlasnie to cisnienie w oku, a skutkiem slepota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: DOKI-JASKRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 19:01 No ale przyczyną jaskry nie jest brak tych mikroskopijnych otworów w oku. Metoda leczenia o której mówisz jest objawowa. Metoda o której mówię ja usuwa to podwyższone ciśnienie w oku porzez przywrócenie równowagi w układzie nerwowym. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: DOKI-JASKRA IP: *.sasknet.sk.ca 29.12.03, 19:06 Hydrogen, mowil ci ktos moze, ze przypominasz kleszcza,ktory wgryza sie gleboko pod skore i trzeba mu przypalac odwlok by wylazl i przestal szkodzic? Jak trzeba bedzie to zajme sie przypalaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: DOKI-JASKRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 19:09 > Jak trzeba bedzie to zajme sie przypalaniem. Lepiej uważaj żebyś nie zrobił sobie krzywdy. Z ogniem nie ma żartów. Pozdro :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: DOKI-JASKRA IP: *.chomiczowka.net.pl 29.12.03, 21:37 Popieram cie ARTURZE. A ty HYDROGEN wiesz, ze dzwonia, lecz nie wiesz w ktorym kosciele jesli chodzi o leczenie. Masz stwierdzona jaskre?? Bo jesli nie to nie zabieraj glosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: DOKI-JASKRA IP: *.sdh.sk.ca 29.12.03, 21:39 Dziekuje Iwonko, To jak dojdzie co do czego, to ty przytrzymasz brzydki hydrogenowanty odwolok a ja go przypale rozpalonym pretem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: DOKI-JASKRA IP: *.chomiczowka.net.pl 29.12.03, 22:00 Ok, nie ma sprawy, jestem za. :-) Podoba mi sie ten pomysl Odpowiedz Link Zgłoś