Dodaj do ulubionych

moczany bezpostaciowe

25.11.10, 17:22
Witam,
bardzo niechętnie ponownie wracam na to forum. Jestem mamą Malucha (2 latka i 4 miesiące), który pierwszy ZUM przeszedł mając niespełna 4 miesiące - klebsiella oxytoca 10.4.
3 tygodnie później była e.coli - bakteriuria bezobjawowa. Nie leczona antybiotykami, tylko obserwowana. Pobyt w szpitalu z rotawirusem kilka miesięcy później i podany przy tym augmentin (wysokie crp) zwalczył nam tą bakterię.
Rok temu podejrzenie pseudomonas aeruginosa, ale w końcu posiew jałowy, najprawdopodobniej bytowała pod napletkiem.
Z cotygodniowych badań moczu zeszliśmy już do 1 w miesiącu lub wg potrzeby.
10 listopada br. kolejny ZUM, z gorączką, białkiem w moczu - śmierdzący mocz, tak niefajnego badania nigdy wcześniej nie mieliśmy. Maluch leczony augmentinem, potem 1/2 tabl. furaginy na noc. Posiew sprzed tygodnia jałowy.
Tyle wstępu.
Od około wakacji w moczu wychodzą nam moczany bezpostaciowe: liczne, bardzo liczne, przesłaniają pole widzenia. Jutro idziemy na usg, które też pewno wiele nam wyjaśni.
Proszę Was bardzo o rady w tej kwestii, może macie jakieś z tym doświadczenia.
Wiem, że pojawiające się moczany świadczą o ryzyku kamicy.
Czy konieczna jest jakaś dodatkowa diagnostyka? Jaka? Przed nami dobowa zbiórka moczu.
Był u nas przypadek w rodzinie 9 latka z kamieniami - ze strony taty. Moja mama miała kamienie i piasek, które udało sięrozpuścić lekami.
Pozdrawiam. Gosia
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: moczany bezpostaciowe 25.11.10, 17:54
      Czy mam rozumieć, że mimo tylu ZUMÓW i obciążeń w wywiadzie lekarz nie zalecił żadnej diagnostyki ? Nie bylo cystografii, usg jamy brzusznej i nerek, itp ?
      • gosi_k Re: moczany bezpostaciowe 25.11.10, 18:07
        Robiliśmy 3 usg prywatnie , zaraz po pierwszym zumie, kilka miesięcy później, i trzecie rok temu. Wszystkie bez zastrzeżeń.
        Od stycznia 2009 przez około rok co miesiąc spacerowaliśmy do nefrologa. Furagina profilaktycznie, najpierw 1/2 na noc codziennie przez kilka miesięcy, potem co drugi dzień, potem 7/7. Potem nefrolog stwierdziła, że ok i niepotrzebne dalesze wizyty.
    • gosi_k poszerzone kielichy nerkowe 30.11.10, 08:48
      w usg wyszły nam poszerzone kielichy nerkowe, reszta ok. Mocz raz mętny, czasem przejrzysty.
      Na 29.12 jesteśmy umówieni do nefrologa we wrocławiu.
      Czy wg Was może to tak długo czekać, czy konieczne jest podjęcie jakichś kroków szybciej?
      Pediatra może nas bez problemu skierować do kliniki nefrologii pediatrycznej we Wrocławiu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka