Dodaj do ulubionych

Jestem nowa- pomocy!!!

02.02.05, 14:46
Witam, mam na imię Lucyna i jestem mamą 2- miesięcznego Szymka. Mieiśmy oboje
zakażenie wewnątrzmaciczne. W szpitalu Maluchowi zrobiono usg i okazało się,
że
ma powiększone miedniczki. Wtedy zrobiono ogólne bad. moczu, które było ok/.
Zalecono kontrolę za 6 tyg. PO tym czasie okazało się, że miedniczki nadal są
widoczne. .Dziś odebrałam wynik posiewu- i są: er. coli 10^5. Jestem
załamana.
Pediatra zapisała zinnat i powiedziała, że to może być reflux. Co o tym
myślicie? Co powinnam dalej robić??? POMOCY!

Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Jestem nowa- pomocy!!! 02.02.05, 16:14
      A jakie sa wyniki badania ogolnego moczu????????
      • trudy77 Re: Jestem nowa- pomocy!!! 02.02.05, 18:45
        Lekarz nie zalecił, ale jutro zrobię prywatnie.
        Póki co pediatra zapisała zinat. zastanawiam się czy dac maluchowi lakcid
        osłonowo.
        • madziulec Re: Jestem nowa- pomocy!!! 02.02.05, 19:15
          Co za lekarz!!!!
          Zalecil antybiootyk bez badania ogolnego!
          Przeciez tyle razy mowilysmy i powtarzamy do u[pojenia za naszymi nefrologami -
          o zakazeniu mozna mowic, gdy dwa czynniki sa spelnione na raz: leukocyty w
          badaniu ogolnym i bakterie w ilosci znamiennej w posiewie.
          Jezeli sa same bakterie to niekoniecznie trzeba brac antybiotyk!!!
    • boglas1 Re: Jestem nowa- pomocy!!! 02.02.05, 19:48
      Jak zawsze spokojnie , szkoda że podano antybiotyk bez sensownie pobranego moczu . Środkowy strumień albo lepiej z cewnikowania ( ogólne + posiew ). Proszę napisać - jak pobrano posiew - jeżeli na woreczek to wynik jest najpewniej bez sensu . jak stan dziecka , apetyt , przybieranie na wadze. No i skąd pani jest ????
      • trudy77 Re: Jestem nowa- pomocy!!! 03.02.05, 09:18
        Po kolei: dziękuję za odpowiedzi. Od początku (po zakażeniu wewnątrzmacicznym)u
        mojego synka widoczne są miedniczki. Po 7 tyg. kontrolne usg wykazało 5 mm o
        svcianach w normie. Pediatra zalecił więć posiew. Pobrałam środkowy strumień do
        jałowego pojemniczka. Wyhodowano e. coli w ilości 10^5. Dziecko ogólnie czuje
        się dobrze, przybiera prawidłowo (masa urodzeniowa 4650, najniższa 4270, po 8
        tyg. 5950), jednak jest to okupione "ciężką pracą". Maluch jest niejadkiem i
        od samego początku musimy go wybudzać i podawać pokarm co 2 godz. (zalecenie
        lekarzy). W tej chwili zjada ok. 750- 800 ml pokarmu dzinnie. Gdy nie
        kontrolujemy i czekamy na naturalny rytm karmień malca, to znacznie mniej.Nie
        ma gorączki, jest pogodny.
        Jestem z Gdyni.
        • boglas1 Re: Jestem nowa- pomocy!!! 03.02.05, 09:51
          No to zapraszam do poradni Gdynia ul Abrahama 57 621-62 -51 ( ustalić godzinę )jutro 04.02 albo w pon. 07.02 ( ze skierowaniem od lekarza POZ ) , ukłony BK
          • trudy77 Re: Jestem nowa- pomocy!!! 03.02.05, 11:02
            Baaardzo dziękuję! Właśnie odebrałam wyniki ogólne moczu: żółty, glu-neg, bil-
            neg,ket-neg, sg-<= 1.005, blo- neg, pH 6.5, pro- neg, uro- neg, nit- neg, leu-
            neg.
            Nie miałam pojęcia, że na Abrahama można tak szybko udać się do lekarza!
            Wczoraj przez rodzinę zostałam umówiona w AMG z dr Żurawską na 11.02. i tam mam
            skierowanie, więc nie mogę już odwoływać. Bardzo dziękuje za troskę- jeszcze
            raz. Zastanawiam się czy maluszkowi nalezy dać coś osłonowo, np. lakcid, bo
            rozumiem, że jeśli zaczął już antybiotyk, to trzeba go skończyć. Czy normalnie
            mogę wychodzić na spacer? Z góry dziękuję za odpowiedź. Lucyna
            • madziulec Re: Jestem nowa- pomocy!!! 03.02.05, 11:35
              W koncu masz dojscia wink)
              Boglas - nasz forumowy lekarz wink))))))))))))))))))))))))))
              • trudy77 Re: Jestem nowa- pomocy!!! 03.02.05, 12:50
                Bardzo wszystkim dziękuje. Dam znać co dalej. Czy boglas- forumowy lekarzsmile),
                właśnie jest z Gdyni? Pzdr.
                • dzidziamamusi Re: Jestem nowa- pomocy!!! 03.02.05, 15:47
                  Jest z Gdyni i zaprosił Was na wizytę do przychodni, w której przyjmuje!
            • edie28 Re: Jestem nowa- pomocy!!! 03.02.05, 11:53
              Jeśli dajesz antybiotyk to koniecznie podawaj Lakcid bo, za chwilę będziesz się
              martwić o kupki dodatkowo. Co do kontynuacji antybiotyku to zapytaj lekarza.
              Jeśli mały niegorączkuje to możesz wychodzić na spacerki. Ja z moją córką przy
              ZUMie wychodziłam bo nie miała własnie gorączki.
              Wyniki ma bardzo dobre to znaczy, że antybiotyk działa. Reszta na pewno
              zostanie Ci wyjaśniona u nefrologa smile

Pozdrawiam,
              Edyta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka