Dodaj do ulubionych

uprawnienia do nauczania drugiego przedmiotu

27.01.08, 16:14
Witam wszystkich, mam pytanko, gdzie w stolicy mozna zrobic studia
podyplomowe i miec uprawnienia do nauczania drugiego przedmiotu? Ile
trwaja i jaka jest odpolatnosc, moze ktos wie? Bede wdzieczna za
odpowiedz.
Pozdrawiam,
Joanna (anglistka)
Obserwuj wątek
    • luka80 Re: uprawnienia do nauczania drugiego przedmiotu 27.01.08, 18:30
      Na UW są takie studia. Właśnie na takich jestem, trwają rok. Nic się nie płaci.
      • nowakjoanna luka80 27.01.08, 18:45
        dziekuje za odpowiedz, a moglabys jakies dokladniejsze namiary
        podac? tzn wydzial, pewnie pedagogiczny, a czy kazdego przedmiotu
        mozna potem uczyc, mnie osobiscie interesuje biologia :) aha i
        zajecia sa mam nadzieje w wekendy :) A powiedz, jestes zadowolona?
        Bardzo ciezko?
        • kamka1 Re: luka80 27.01.08, 21:56
          Prawdę mówiąc trochę dziwnie się zabierasz do tych studiów:) Pewnie do awansu.
          Ale do rzeczy. Na kazdym uniwersytecie, a więc także na UW jest dział studiów
          podyplomowych- tam sie dowiedz o kierunki i uprawnienia jakie dają (żeby
          skonczyć niektóre trzeba np mieć ukonczony kierunek pokrewny, ale nie zawsze,
          niektóre dają uprawnienia do uczenia wył. w szkołach podstawowych i gimnazjach,
          itp) Drugi sposób- jesli interesuje Cię biologia- zapytaj na wydziale nauk
          przyrodniczych. Można skorzystać z grantów dla nauczycieli i studiować za darmo,
          ale trzeba odpowiednio wczesniej się zapisać i nie dotyczy to wszystkich
          kierunków. Jeśli studia są odpłatne to cena wynosi od 2000zł wzwyż, moze jest
          coś tańszego- ja nie spotkałam. Teraz trzeba mieć skonczone studia
          3-semestralne- nieraz skracają czas zajęć do 2 semestrów, ale formalnie
          rozpisują na 3 i później dostaje się dyplom. Zdaje się, że trzeba mieć ponad 300
          godzin zrobione ( nie wiem ile dokładnie). A tak na marginesie- po co Ci te
          studia, jeśli nie jesteś do konca przekonana co do kierunku? Żeby mieć? Dyrekcja
          każe? Piszesz:
          a czy kazdego przedmiotu
          > mozna potem uczyc, mnie osobiscie interesuje biologia :
          Naprawdę myslisz, że po rocznych studiach mozna uczyć każdego
          przedmiotu??????????????
          • nowakjoanna kamka1 28.01.08, 17:51
            1. po prostu chcialam sie zorientowac jak to wyglada, z roznych
            powodow, nie koniecznie do awansu, a ze dziwnie sie zabieram, no
            trudno, po swojemu sie zabieram.
            2. Nie, nie sadze ze mozna po roku uczyc kazdego przedmiotu!!!!!!!!!

Hm, normalnie az glupio sie teraz czuje, ze zadalam takie pytanie.
            Mimo to, dzieki za odpowiedz. Na oewno skorzystam z Twoich rad.

Life may not be the party we hoped for, but while we are here we
            might as well dance.
            • luka80 Re: kamka1 28.01.08, 20:42
              Jeśli chodzi o UW, to wejdź po prostu na stronę:
              www.podyplomowe.uw.edu.pl/index.php?display=kierunki_wydzialy
              i tam szukaj tego co cię interesuje. Ja akurat studiuję matematykę, no i jest
              ciężko, zajęcia 3 weekendy w miesiącu ( 8 godzin dziennie), po każdym trymestrze
              egzaminy, a na nich duży odsiew, bo ze 100 osób zostało nas około 25. Ale mam
              koleżanki na innych przedmiotach i tam nie jest tak ciężko.
              Koło kwietnia musisz sie dowiadywać, może od maja będą nowe nabory.
              Powodzenia
              • luka80 Re: kamka1 28.01.08, 20:47
                Jestem bardzo zadowolona, bo zajęcia prowadzą fantastyczni ludzie i jest wysoki
                poziom, a o to mi chodziło.
                • nowakjoanna dzieki a odpowiedz :) 28.01.08, 23:44

• steppenwolff1 Re: kamka1 09.02.08, 12:48
              Niedługo będę tu uchodzić za największego przeciwnika pracy w
              szkole, ale co tam ;-) Moim zdaniem nie ma sensu wydawanie pieniędzy
              i przeznaczanie czasu na studia podyplomowe tylko po to, żeby zdobyć
              uprawnienia do drugiego przedmiotu. Ani to większe pieniądze ani w
              przypadku anglisty (!!) większa pewność zatrudnienia. Na Twoim
              miejscu robiłabym podyplomówkę z tłumaczeń (w Warszawie są świetne -
              w ILSie) albo coś ekonomicznego - może się przydać w przyszłości i
              poza szkołą. Jestem po biol-chemie w LO i szczerze powiedziawszy to
              nie chciałabym mieć nauczyciela z biologii, który skończył 3-
              miesięczną podyplomówkę - z pewnością specjalistą w tej dziedzinie
              się nie staniesz a jedynie rozmienisz się na drobne.

Pozdrawiam serdecznie
              Anka
              • steppenwolff1 Re: kamka1 09.02.08, 12:49
                ...miało być: "3-semestralną podyplomówkę" :-)
    • bianna Re: uprawnienia do nauczania drugiego przedmiotu 28.01.08, 10:04
      Witam
      Mam pytanie dotyczące uprawnień. Skończyłam polonistykę o specjalności
      nauczycielskiej, mam także ukończone studia licencjackie na AE, kierunek finanse
      i polityka pieniężna. Te drugie studia to była raczej konieczność, bo wiadomo
      nie od dzisiaj, ze z pracą dla polonistów jest krucho. Aktualnie pracuję w
      drugim zawodzie, praca biurowa. Ale cały czas mnie ciągnie do szkoły. Czy mogę
      szukać pracy w szkole także w drugim zawodzie? Chodzi mi o to, czy mam prawo
      uczyć przedmiotów ekonomicznych.
      • kamka1 Re: uprawnienia do nauczania drugiego przedmiotu 28.01.08, 10:19
        Tak, możesz. Tylko różnie może być z uprawnieniami pedagogicznymi. Jesli masz
        osobny dokument stwierdzający takie uprawnienia to nie ma żadnego problemu, ale
        jeśli tylko na dyplomie masz zapis o specjalności nauczycielskiej to kuratorium
        może się przyczepić
        ( różnie z tym bywa) i nakazać robić uprawnienia pedagogiczne ogólne. Wydaje mi
        się, że nie powinno, ale... Ale uczyć możesz jak najbardziej:) Płacone będziesz
        miała jako mgr z przyg pedag bez względu na przedmiot ( czy to ekonomia czy j.
        polski) pod warunkiem, że dasz dyplom z polonistyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka