Dodaj do ulubionych

proszę o radę...

29.09.09, 12:23
poszukuje wózka dla dziewczynki, ktora urodzi sie w lutym:) jest
tyle wózkow na rynku ,że sama nie wiem co wybrać:( czy możecie
polecić mi jakies dobre wózki? dodam ,że wózek musi być w miare
lekki bo mieszkam na 4 pietrze, wygodny dla dziecka i ładny
wizualnie. prosze o radę:) dzieki
Obserwuj wątek
    • olinekol Re: proszę o radę... 29.09.09, 14:17
      jezeli szukasz czego lekkiego to polecam wózki Quinny Speedi albo
      Zapp (to już tylko spacerówka ale waży tylko 6kg!!). Możesz go
      wciągać na górę albo jak już zrezygnujesz z gondoli to po złożeniu
      możesz wziąć dziecko na ręce i w drugiej nieść wózek.
      • blueaha Re: proszę o radę... 29.09.09, 14:43
        zapp owszem waży tylko 6kg ale... nie ma rozkładanego oparcia, co oznacza ze
        nadaje się dopiero dla dzieci samodzielnie siedzących i na naprawdę króciutkie
        spacery, na których dziecko na pewno nie będzie chciało spac no i można
        powiedziec ze nie ma kosza na zakupy. to też minus.
        • mamaly Re: proszę o radę... 29.09.09, 15:33
          zapp absolutnie sięnie nadaje.

Ja bym szukała czegoś z wozków składanych w parasolkę. Peg Perego Pliko, Peg
          Perego Switch, bebecar rversus, lub taki wózek

www.allegro.pl/item750423819_babystyle_s3d_nowosc_3_akcesoria_gratis.html
          nie wiem co to za firma, kolorystyka jak implast.

Zastanów się jednak czy nie masz mozliwości zostawiania wózka na klatce, w
          piwnicy, w samochodzie. Dźwiganie jakiegokolwiek wózka na dłuższą metę jest męczące.

A.
        • ichmama Re: proszę o radę... 29.09.09, 15:47
          myślę, że każda z nas będzie miała inny pomysł,,;)

ja bym Ci poleciła np. hiszpański Jane Slalom - trójkołowy,całkiem lekki, a jednocześnie na pompowanych kołach, łatwo wepniesz gondolę i fotelik, gondola z podnoszonym zagłówkiem,spacerówka starczy Ci na pewno na długo.i dużo dodatków typu torba, pokrowiec na nóżki itp. Osobiście jestem pod wrażeniem tego wózka po spacerze (w wersji z gondolą)ze szwagierką.

dino.sklep.pl/nowy/advanced_search_result.html?keyword=slalom&search_in_description=0
          Albo polski Jedo Vedi - ekonomiczniejsza wersja, małe kółka z przodu, więc lżejszy, a jednocześnie całkiem miekki, mimo tych małych kółek. ma przekładaną rączkę i także podnoszony zagłówek w gondoli. spacerówka taka bardziej klasyczna

www.jedo.pl/2009/index.html
          dziewczyny pewnie coś jeszcze zaproponują, bo jest duży wybór, a ideału jak wiadomo brak.:)
          • smeagoul Re: proszę o radę... 29.09.09, 16:44
            na 4 piętro to coś rzeczywiście lekkiego i w sumie nie mam niczego innego na
            myśli jak chcicco trio enjoy, sama spaceówka 7,5 kg
            z gondolką 12 kg z fotelikiem 11
            gondola spora - większa niż np w quinny speedy i to o wiele- moja szwagierka
            miała enjoya dla córki uprodzonej 1 marca- w gondolce jeździ do teraz a urodziła
            się 4 kg i 58 cm.
          • mamaly Re: proszę o radę... 29.09.09, 20:19
            > ja bym Ci poleciła np. hiszpański Jane Slalom - trójkołowy,całkiem lekki, a jed
            > nocześnie na pompowanych kołach,

Oj ja mam Slaloma i prowadzi się super, ale nie wniosłabym go z dzieckiem nawet
            na parter, a co dopiero na 4 pietro.

Jedo tym bardziej nie.

A.
          • ivaz Re: proszę o radę... 29.09.09, 21:21
            Miałam vedi i zamieniłam go właśnie na slaloma, nie ma co porównywać
            obu wóżków vedi się nie umywa przy slalomie, A te małe kółeczka to
            już w ogóle porażka, telepało dzieciakiem, na każdej nierówności,
            Ale jane slaloma mogę z czystym sercem polecić jak dla mnie wózek
            ekstra, a z jego wad to wymienię tylko za mały koszyk na zakupy
    • poliq Re: proszę o radę... 29.09.09, 17:53
      Jestesmy w podobnej sytuacji - ja pierwsze dziecko rodze w marcu i wsrod moich wymagan byly te, o ktorych Ty piszesz. Ja tak na 99% kupie mutsy transporter. Nie moge Ci go polecic, bo jeszcze nie uzywalam, ale pomyslalam, ze zwroce na niego Twoja uwage, bo moze tez Ci sie spodoba.
      Jest stosukowo lekki (jak na wozek wielofunkcyjny z duzymi kolami i amortyzacja), gondolka ponizej 12kg, a spacerowka kilogram lzejsza, kompaktowo i bardzo porecznie do noszenia sie sklada. Z moich (i mojej mamy-coby miec opinie kogos doswiadczonego w wozkowaniu) ogledzin wynika, ze powinien byc wygodny dla malucha. Moim zdaniem wyglad tez ma :) Jest nawet na tym forum troche opinii, poszukaj sobie. Napewno nie jest to wozek bez wad. Ale zdaje sie, takiego wozka nie ma :)
      Powodzenia w dokonywaniu wyboru!
    • aribeth1 Re: proszę o radę... 29.09.09, 18:19
      Jeżeli nie ogranicza Cię zbytnio budżet, to dobry będzie Bugaboo Cameleon -
      lekki, dobra amortyzacja, podobno wygodny.
    • variuss Re: proszę o radę... 29.09.09, 19:24
      Brałabym pod uwagę takie typy:

- wózek typu parasolka, który złożysz 1 ręką i na tyle lekki ze w tej jednej ręce wniesiesz go na górę + gondola z uchwytem do przenoszenia, na tyle lekka ze razem z dzieckiem wniesiesz ja w drugiej ręce.
      Taki typ wózka posłuży ci najdłużej, jeżeli jeszcze kupisz siedzisko spacerowe i fotelik-nosidełko z adapterami jako cały komplet. Będziesz wtedy miała fajne, małe podwozie pod fotelik, super rozwiązanie na zakupy do marketu czy na wypad do lekarza.
      Warunek jest tylko taki, ze masz w okolicy równiutkie chodniki (za słaba amortyzacja dla noworodka) i nie będziesz jeździć na spacery po lesie ( małe kołka). Za to masz wózek, który wejdzie do każdego bagażnika. Tego typu wózki ma PegPerego, Bebe Confort, Chicco. Ewentualnie inna spacerówka,z nakładaną na rozłożone siedzisko miękka gondolą-nosidłem ( zooper bolero ma chyba coś takiego).

- wózek typu czołg, na 4 wielkich kolach, który będziesz wciągać na to 4 piętro schodek po schodku. Zalety to 100 razy lepsza amortyzacja niż w "parasolkach" wady to większy ciężar i duże wymiary po złożeniu ( najlepiej mieć samochód typu kombi). Za to takim wózkiem możesz wjechać na każde wertepy. Tutaj masz spory wybór, od drogich, typu Emmaljunga, po tańsze, typu Jedo.

- dowolny, inny wózek, który będzie miał przenośną sztywną gondolę, lub miękką gondole-nosidło. Dziecko będziesz wnosić w gondoli/nosidle a resztę będziesz zostawiać na dole, przypięte łańcuchem np do kaloryfera. Tutaj ryzykujesz jednak, że ktoś ci ten wózek zniszczy, albo ukradnie ( jak nie cały to koła np, dla samej zabawy). Zależy, jakich masz sąsiadów i jacy goście do nich przychodzą. Możesz też podwozie wózka zostawiać w bagażniku auta (jeśli mąż nim nie jeździ do pracy ofkors).

• variuss Re: proszę o radę... 29.09.09, 19:32
        i jeszcze mała uwaga co do wagi wózków, podawanych przez sprzedawców
        -producentów. Nie warto im ufać, trzeba samemu sprawdzić na żywo. Mój wózek waży
        wrono 16 kg ( podwozie + siedzisko spacerowe), a podają wszędzie ze 12 kg.......
        No ale ja mam windę.
    • kyeelt Re: proszę o radę... 29.09.09, 21:13
      przegladalismy wszystkie
      zobacz espiro gtx
      cenowo całośc z fotelikiem za 1500zł
      wg nas niczego mu nie brakuje w stosunku do 'markowych' a nawet lepszy jest
      najwieksze rozaczarowanie maxi cosi mura 4 imho po prostu badziew
    • epreis Re: proszę o radę... 29.09.09, 21:32
      ja też mieszkam na 4 piętrze,

obojętnie co kupisz i tak będzie kiepsko- gwarantuję, że najlżejszej parasolki nie wniesiesz w jednej ręce gdy w drugiej wniesiesz dziecko w gondoli, czy bez (bo bez takiego maluszka to dwiema musisz trzymać-100%stabilnie)

dużo lepsze rozwiązanie to kupic jednak spory wózek na dużych 4 pompowanych kołach i wciągać/zjeżdżać z 4 piętra- wtedy minimalnie dziecko wytrzęsiesz..zmęczysz się ale na 100% mniej niż przy 1wszej opcji :)
      przy jednym dziecku wykonalne bo praktykowałam...

prz dwóce dzieci/małych opcja wciągania i zjeżdżania była niedopomyślenia, zostawiałam swój wozek (po pierwszym dziecku) na klatce, najpierw półpiętrze, z czasem z lenistwa na parterze- niestety ktoś się nie bał i ...ukradł jak to mówią :)
      tu dobrym zabezpiczeniem sa takie łańcuchy jak do rowerów- pod warunkiem, że masz gdzie zaczepić- o jakiś grzejnik czy coś bo u nas nie było.

została jedna opcja. stelaż zpostaje w piwnicy, dziecko (miało niecałe 3 miesiące jak ukradli) z gondolą będe wnosić i znosić...
      po jednym takim "mitingu" na górę wymiękłam. stelaż z gondolą stał w piwnicy przkrywany folią przeciwdeszcową, dziecko znosiłam, wyjeżdżałam zpiwnicy , potem wjeżdżałam i tak do teraz dopóki niekupiłam arii, samochodu i wózek trzymam w bagażniku ;)

miałam i stestopwałam wszystkie opcje- żadna nie jest idealna dla matki.
      dziś kupiłabym roana maritę, 4 wygodne, duże pompowane koła- da radę wciągnąć i zjechać jak potrzeba, wygodny i komfortowy dla dziecka...
      do piwnicy raczej się zmieści...

ja bym ci tego poleciła bo szczerze żałuję, że go nie kupiłam...
      • madzinka31 Re: proszę o radę... 30.09.09, 13:47
        bardzo dziękuje za rady bardzo spodobał mi się wózek musty
        trasporter:) jak na razie to nasz faworyt dzieki pozdrawiam
        • ichmama Re: proszę o radę... 30.09.09, 16:48
          Co do Mutsy to zwróć uwagę na brak regulowanego podnóżka, jak dla mnie to
          zasadniczy minus, a tak to rzeczywiście całkiem fajny wózek.

ja tez mieszkam wysoko-na 3,5 piętrze.Mam Concorda fusiona - wagowo chyba tak
          samo jak jane slalom, trochę cięższy od nomada. wnosiłam go zazwyczaj na 2 tury:
          na początku synek w gondoli i wracałam zaraz po stelaż z zakupami. nie ma co się
          oszukiwać - wnoszenie nawet lekkiego wózka nie należy do przyjemności, zwłaszcza
          w połogu. najlepiej znaleźć miejsce do przechowywania na dole np. pod schodami

Teraz, kiedy synek jest starszy i cięższy robię to tak: idąc na spacer na
          początku znoszę pusty wózek, później synka, a wracając zostawiam wózek i albo
          wracam po niego jak zabezpieczę dziecko, albo zostawiam mężowi do wniesienia.

Pamiętaj, że te lekkie wózki typu parasolki są zazwyczaj bardzo wyboiste dla
          malutkich dzieci.(tzn. chodniki są wyboiste, a dziećmi w nich bardziej trzęsie;)

polecałam Slaloma, bo jak wspomniałam wagowo jak mój fusion, czyli do
          wniesienia, zresztą najlepiej sama oceń na żywo.miłego wybierania.
        • nimmue Re: proszę o radę... 03.10.09, 20:47
          hmm, no to u nas to samo..poród końcówka lutego/początek
          marca..lekarz ostatnio napomknał, że chyba będzie córka:)Mieszkamy
          na wysokim 2 piętrze, piwnica odpada zdecydowanie, wolałabym nie
          zostawiać wózka przypiętego na dole...I mamy niezłą zagwozdkę z
          mężem..
          Proszę te doświadczone..im więcej opinii tym lepiej dla tym
          niezorientowanych:)))

• berciunia1 mutsy 30.09.09, 17:08
      może i fajny ale piszesz że szukasz lekkiego wóka a on do lekkich nie nalezy
      niestety:) waga samego stelaża z kołąmi to 12,3 mkg!!! do tegio gondola około
      4-5 - siedzisko spacerowe tak samo ok 4 tak że wychodzi na ok 16 kg- to bardzo
      duzo- do w noszenia na 4 piętro masakra ale zycze powodzenia:) no chyba ze masz
      pod blokiem auto i bedziesz go tam trzymała wtedy ok...

a taki chicco waży 12 z gondolką już i to jest spora różnica

Hania :) www.szipszop.pl/tickers/24241.gif
      Maciuś :) www.szipszop.pl/tickers/20646.gif
      • poliq Re: mutsy 01.10.09, 18:10
        berciunia1 napisała:

waga samego stelaża z kołąmi to 12,3 mkg!!! do tegio gondola około
        > 4-5 - siedzisko spacerowe tak samo ok 4 tak że wychodzi na ok 16 kg

Berciunia1 czy moglabys napisac gdzie znalazlas info o takiej wadze tego wozka?
        Bo na wszelkich stronach zupelnie inna waga jest podawana, wiec jesli mialas
        okazje zwazyz wozek i roznica miedzy danymi producenta, a rzeczywistoscia jest
        tak ogromna, to nie za ciekawie:/
    • ylunia78 Re: proszę o radę... 01.10.09, 13:12
      Ja uważam,że swietny wózek jest Chicco 4WD TECH.Wózek jest
      3funkcyjny,bardzo,bardzo sprawny i godny polecenia.Ja mieszkam na 3piętrze,ale z
      tego wózka szybko i wygodnie można odczepiać gondolę,która ma wygodne uchwyty i
      wygodnie niosłam gondolę w jednej ręce i zakupy w drugiej.Ale pewnie ile mam
      tyle opini.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka