Dodaj do ulubionych

X-lander XQ z kolekcji 2010!

07.07.10, 10:14
Witam,
zamierzam kupić wózek jak w temacie. Czy ktoś już jest szczęśliwym
(albo nie) posiadaczem tego modelu? Jak się sprawuje?
Będę wdzięczna za wszystkie opinie!
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • bafka Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 04.09.10, 18:19
      też na niego czekam, ma być w sprzedaży najwcześniej w II połowie września - info od producenta
    • bafka Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 04.09.10, 18:23
      też na niego czekam, ale będzie w sprzedaży najwcześniej w II połowie września - info od
      pproducenta
      • kamyk_81 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 05.09.10, 19:37
        Dzięki za info:) mam nadzieję, że do listopada zdążą;) Chcę mieć komplet na dwa tygodnie przed
        terminem:)
    • bafka Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 28.09.10, 23:30
      dzwoniłam do producenta, wózek ma być w II połowie października :( czekam dalej, narazie jeżdżę porzyczoną gondolą od koleżanki bo tak się zawzięłam na tego XQ 2010
      • kamyk_81 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 29.09.10, 14:06
        ehh... a ja zmieniłam koncepcję. Na zimę zamówiłam gondolę Peg Perego z fotelikiem. A XQ kupimy tylko spacerówkę. Mam nadzieję, że do kwietnia 2011 (bo tak mniej więcej w tym czasie będziemy Młodą przesadzać) pojawi się w sklepach XQ z kolekcji 2010 ;)
        • sylki Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 29.09.10, 15:56
          do kwietnia to moze i 2011 ci sie trafi ;)
          • kamyk_81 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 29.09.10, 22:04
            sylki napisała:

> do kwietnia to moze i 2011 ci sie trafi ;)

Tiaa... obym się na 2010 już załapała to będę szczęśliwa;)
      • magda-lenka0 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 29.09.10, 17:15
        Jest dostępny tutaj bejbi.eu/sklep/xlander-2010-c-181_227_786.html
        • sylki Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 29.09.10, 19:31
          To, że jest na str sklepu nie oznacza, że oni go mają :)
          Pewnie czas oczekiwania to miesiąc ;)
          • sylki Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 29.09.10, 19:34
            zresztą jasno zostało napisane, że dostępny po 15 października :D
            • magda-lenka0 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 23.11.10, 12:06
              Posiadam ten wózek od wczoraj, kolor jungle. Spacerówka montowana w obie strony, regulowane oparcie, podnóżek, a także regulowane oparcie w gondoli! Mam nadzieję, że będę z niego zadowolona.
              • areola82 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 23.11.10, 12:16
                mam pytanie, czy wózek da się złożyć z zamontowaną spacerówką, tak jak xa?
                • magda-lenka0 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 23.11.10, 13:25
                  Chodzi o to, by go złożyć bez wypięcia siedziska? Nie wiem,nie próbowałam nawet i szczerze mówiąc nie wiem jak się za to zabrać...?
                  • mama_nikodemka Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 23.11.10, 14:45
                    i ja mam pytanka, czy spacerowka jest kubelkowa? czy budka jest tak samo powiekszana do palaka jak w xa?
                    • areola82 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 23.11.10, 14:48
                      spacerówka nie jest kubełkowa, budka jak w xa
                • magda-lenka0 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 23.11.10, 17:50
                  A więc spróbowałam złożyć go wraz z zamontowaną spacerówką i w sumie to idzie to zrobić, ale siedzisko uniemożliwia włączenie się blokadek w stelażu i istnieje ryzyko, że wózek się otworzy...(bez siedziska blokadki się oczywiście włączają) Nie wiem jak to jest z xa.
                  • areola82 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 23.11.10, 19:29
                    a czy twoim zdaniem stelaż i siedzisko zmieszczą się w bagażniku przeciętnego samochodu osobowego? gdzie kupowałaś wózek?
                    • magda-lenka0 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 23.11.10, 19:48
                      Mamy co prawda kombi, ale wydaje mi się, że zmieści się do przeciętnego autka. Stelaż składa się praktycznie na płasko a koła jednym przyciskiem można zdjąć. Szerokość stelaża bez kół to 51 cm, a z kołami 65, długość 69cm.
                    • magda-lenka0 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 23.11.10, 19:53
                      Aha, kupiłam go w hurtowni w Bydgoszczy.
                      • magda-lenka0 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 23.11.10, 19:58
                        kurcze, wcięło mi posta, więc napiszę jeszcze raz: My mamy kombi, ale wydaje mi się, że zmieści się do przeciętnego autka. Stelaż składa się dość płasko, koła jednym przyciskiem można zdjąć. Szerokość stelaża bez kół to 51cm, z kołami 65cm, długość 69cm.
                    • jjohny_walker Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 25.11.10, 22:23
                      Wózek mieści się np. do Fiata Grande Punto (sprawdzone) - po zdjęciu kół można położyć go na dnie bagażnika i na to jeszcze wrzucić gondolę lub spacerówkę, a po bokach zmieszczą się jeszcze kółka. Więcej natomiast już nic nie wejdzie.
                      • areola82 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 26.11.10, 12:40
                        a możesz podać wymiary bagażnika - wys, szer i głębokość? w specyfikacjach znajduję tylko inf dot pojemności a chciałam porównać z moim.
                        • mama_nikodemka Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 28.11.10, 21:06
                          no ja mialam przyjemnosc ogladac ten wozeczek w sobote (w hurtowni w Siedlcach) i jest naprawde bardzo fajny, super sie prowadzi, latwo podbija, fajne siedzisko, super buda, calkiem spory kosz na zakupy..no ale niestety jest spory po zlozeniu, siedziska nie da sie zlozyc ze stelazem tylko trzeba oddzielnie no i tak czytam ze Wasze stelaze skladaja sie na plasko a Pan w sklepie jak zlozyl stelaz to byl on naprawde spory, i wcale nie plaski takze nie wiem o co chodzi...bylam napalona na ten wozek ale niestety nie zdecyduje sie na niego, wiedzialam ze nie bedzie maly po zlozeniu ale jest wiekszy niz sie spodziewalam a wozek nie moze zajmowac mi calego miejsca w bagazniku :(
                          • jjohny_walker Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 01.12.10, 00:21
                            To prawda, wózek nie składa się na płasko, sposób składania jest kiepski i to duży minus. Natomiast nie mogę się zgodzić, że nie można złożyć stelaża ze spacerówką - przy zamocowaniu spacerówki przodem do kierunku jazdy i postawieniu oparcia maksymalnie pionowo, wózek składa się w całości. Jednak blokada w pozycji złożonej jest niestabilna i przypadkowo może się otworzyć.
                        • jjohny_walker Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 01.12.10, 00:09
                          Szerokość minimalna 0,98m, głębokość(czyli wymiar przód-tył) 0,60m. Wózek po włożeniu do tego bagażnika zajmuje całe dno. Mutsy Transporter, który również mierzyłem składa się zdecydowanie lepiej i po włożeniu do bagażnika zajmuje, mniej więcej, 3/4 dna.
    • 321kasia Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 02.12.10, 23:12
      Witam serdecznie,

Od jakiegoś czasu chodzi za mną kupno tego XQ 2010. Niestety nie jestem w stanie pojechać do sklepu i sobie go obmacać. Będę bardzo zobowiązana za odpowiedzi:
      1. Jaka jest średnica przednich kół XQ?
      2. Jaki jest ich rozstaw?
      3. Czy jedyną dostępną folią przeciwdeszczową jest ta szara z okienkiem?
      4. Czy amortyzacja działa jak należy?
      5. Nigdzie nie mogę się doszukać jak wygląda ten wózek po złożeniu. Czy budka też się w jakiś sposób składa? Może ktoś ma zdjęcia?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
      • devina Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 03.12.10, 14:13
        Ja się dołączę do pytania czy gondola z 2010 ma regulowane oparcie? Nigdzie nie znalazłam tego w opisie w w tym wątku tak. I jeszcze jedno czy ta gondola pasuje do stelaża xa z 2008?
        • magda-lenka0 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 03.12.10, 19:15
          Pisałam o tym wcześniej, gondola z 2010 ma regulowane oparcie. Nie wiem jednak czy pasuje do stelaża xa z 2008.
          • maluszek321 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 04.12.10, 17:15
            Taką odpowiedź dostałam od X-Landera:

"Model X-Q z kolekcji 2010 dostępny jest w pełnej gamie kolorystycznej.

Dokładne wymiary spacerówki:
            Oparcie: długość 48cm, szerokość :33cm
            Siedzisko: długość 22cm, szerokość 42cm
            Podnóżek: szerokość: 33cm, długość 20cm

Wersja spacerowa w/w modelu została zmieniona ze spacerówki kubełkowej na tradycyjną – z czterostopniową regulacją.spacerówkę można montować zarówno przodem jak i tyłem do kierunku jazdy.

Oparcie spacerówki rozkłada się do pozycji półleżącej, ponieważ zgodnie z obowiązującymi przepisami (dla wózków posiadających stosowne atesty zgodności z normami europejskimi) oparcie w wersji spacerowej nie może być ustawiane w pozycjach prostych. W przypadku ustawienia pozycji maksymalnie siedzącej (pionowej), będzie ono lekko odchylone do tyłu, natomiast przy pozycji maksymalnie leżącej musi ono pozostać w pozycji lekko podniesionej uniemożliwiającej wysunięcie się dziecka podczas pokonywania przeszkód na drodze. Jeśli zachodzi potrzeba wcześniejszego korzystania z wersji spacerowej wózka, to należy zwrócić uwagę aby nie ustawiać oparcia w pozycji siedzącej dopóki dziecko nie zacznie siedzieć samodzielnie.

Średnica przednich kół - 18cm, rozstaw - 32cm"
    • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 12.12.10, 11:48
      w necie jest dużo sprzecznych info o tym wózku - raz piszą, że spacerówka kubełkowa, a raz, że tradycyjna, raz się rozkłada na płasko, a raz nie. Jeśli któraś dziewczyna ma ten wózek to niech napisze jak to jest z tą spacerówką. Z góry dziękuję!
      I bardzo mnie ciekawi czy kolor artic jest praktyczny w użytkowaniu czy jednak za bardzo się brudzi?
      • magda-lenka0 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 13.12.10, 12:24
        Faktycznie w necie są sprzeczne informacje, niby piszą, że wózek jest z 2010r ale umieszczają zdjęcie ze starej kolekcji albo opis się nie zgadza...Po prostu mają niezaktualizowane strony, albo chcą się pozbyć starej kolekcji. Te najnowsze wózki wyszły w listopadzie, siedzisko nie jest kubełkowe (sama mam ten wózek ale kupiłam w sklepie stacjonarnym). W tym sklepie wszystko się zgadza bejbi.eu/sklep/xlander-2010-c-181_227_786.html i tu też dino.sklep.pl/nowy/xlander-xq-c-180_464.html
        • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 13.12.10, 15:32
          magda-lenka0, dzięki wielkie za namiary. Chyba też będę się starać kupić wózek w sklepie stacjonarnym, ale linki na pewno zapiszę.
          A jak to jest z tym wózkiem- spacerówka się rozkłada na płasko? I czy to prawda, że w gondoli jest regulacja oparcia. No i w ogóle jak Ci się jeździ tym wózkiem i jakie są Twoje wrażenia? (myślisz, że wózek w kolorze artic nie będzie się zbyt szybko brudził?)
          • magda-lenka0 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 13.12.10, 19:36
            Spacerówka nie rozkłada się całkiem na płasko, oparcie pozostaje pod delikatnym kątem (tak jak chyba w większości wózków). W gondoli jest regulacja oparcia przy pomocy paska. Ja mam kolor jungle, arctic jest faktycznie jasny, ale materiał wygląda jakby był impregnowany i chyba łatwo będzie zetrzeć ewentualne plamy, najlepiej samemu "obmacać". Ja jeszcze wózeczka nie wypróbowałam bo dzidzia ma urodzić się za dwa tygodnie ;)
            • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 13.12.10, 20:13
              acha, myślałam, że już jeździsz tym wózkiem ;) Mam nadzieję, że się sprawdzi na ulicach i nie tylko. Dzięki za info i szczęśliwego rozwiązania!
              • mar.sza Podbijam, macie jakieś zdjęcia ?? 01.01.11, 15:50
                I może kilka słów o użytkowaniu tego wózka ?
                1.jak się sprawdza spacerówka w obydwie strony ?
                2.waga spacerówki ?
                3. jakieś wady ?
                4. gdzie można go zobaczyć na żywo ?

Proszę o jakieś zdjęcia !!

interesuje mnie wszystko :)))
    • areola82 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 06.01.11, 15:07
      właśnie wczoraj zamówiłam ten wózek w kolorze ocean, chciałam energy, ale niestety nie mieli akurat w tym momencie, a nie chciałam dłużej czekać bo synuś już prawie miesiąc ma. Jak pojeżdżę trochę to napiszę co sądzę o tym wózku.
      • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 10.01.11, 20:16
        super! Napisz koniecznie jak wygląda ta jasna wkładka w spacerówce - czy jest z takiego materiału, że łatwo ją można będzie wyczyścić? Sama też zastanawiam się nad tym kolorem - najbardziej podoba mi się arctic, ale wszyscy mówią, że mało praktyczny, bo za dużo w powietrzu lata różnych ciemnych paprochów ;)
        • areola82 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 11.01.11, 17:16
          jestem po pierwszych spacerach i:
          - wózek jest dosyć ciężki, ale od czego ma się męża :)
          - spawy przy przednich kołach to tragedia jak na XXI wiek, mi nie przeszkadzają ale dla niektórych mogą być problemem
          - kolor środka wózka w gondoli i spacerówce różni się: w gondoli środek jest jasno niebieski, w spacerówce jest to jaskrawy niebieski - mnie osobiście ten w spacerówce się nie podoba
          kolory zewnętrzne wózka mnie się podobają
          - wkładka spłycająca chyba nie będzie łatwa do prania
          - zamykany koszyk - fajna sprawa
          - prowadzi się dosyć łatwo i lekko a jeździłam w ciężkich warunkach z uwagi na roztopy
          - pewne szczegóły mogłyby być lepiej wykonane - np urwała mi się gumka mocująca okrycie od gondoli do budki wózka, po prostu nie była dobrze złapana szwem, a tak w ogóle to moim zdaniem te gumki nie są potrzebne, bo są jeszcze zatrzaski, które trzymają osłonkę
          - stelaż podatny na zarysowania, ale to chyba norma wśród srebrnych stelaży
          - montując fotelik maxi cosi cabrio trzeba go trochę na siłę wcisnąć, co niestety powoduje zarysowania na stelażu.
          Jak macie jakieś pytania to chętnie w miarę możliwości odpowiem :)
          • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 11.01.11, 20:36
            To ja mam kilka pytań :)
            - wózek ciężki jest w przenoszeniu czy też ciężko nim wjechać np. na krawężnik?
            - co masz na myśli pisząc o tragedii przy przednich kołach?
            - co to jest wkładka spłycająca? (jest w gondoli czy w spacerówce?)
            - czy materiał wierzchni (np. na daszku) łatwo można czyścić?
            • areola82 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 11.01.11, 23:26
              - ciężki w przenoszeniu, przy odpowiednio wyregulowanej wysokości rączki na krawężnik bez problemu i z łatwością wjeżdżam
              - chodzi o spawy nad przednimi kołami, moim zdaniem bardzo nieładnie wykonane, ale mnie to nie przeszkadzało - czytając opinie o innych wózkach widziałam że dla niektórych osób wykonanie spawów jest istotne
              - wkładka spłycająca to jest to jaśniejsze na siedzeniu w spacerówce, generalnie jest ona dużo ciemniejsza niż na zdjęciach
              - jeszcze nie czyściłam, ale raczej tak
              • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 12.01.11, 10:54
                dzięki :)
                a ta wkładka w spacerówce jest z jakiegoś innego materiału, że myślisz, że trudno ją będzie wyczyścić? Kurcze, to teraz się zastanawiam czy lepiej mieć jasny wózek z ciemną wkładką (arctic), czy ciemniejszy z jaśniejszą wkładką (energy lub rocky).
                Czy masz może porównanie xq z xa? Są podobnej wagi, czy też "nasz" faktycznie jest cięższy? Ja nigdzie na żywo nie mogę zobaczyć xq, wszędzie mają tylko xa.
                • areola82 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 12.01.11, 16:13
                  wkładka jest z innego materiału stąd moje obawy, ale z wkładki tylko przez jakiś czas się korzysta, jak dzidziuś jeszcze malutki. zwróć uwagę że w tym samym kolorze co wkładka jest wnętrze budki, a z tego już cały czas korzystasz. Co do porównania z xa, to mierzyłam w sklepie i siedzisko jest prawie identycznych wymiarów w spacerówkach, wagowo są podobne, mnie się lepiej prowadziło i podbijało xq, może też dzięki temu że można lepiej wyregulować rączkę - oprócz ustawień góra-dół to jeszcze teleskopowo można ją wydłużyć lub skrócić
    • afroddytta Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 11.01.11, 23:49
      Znalazłam takie dane w wyżej podanym linku
      Waga:
      - gondola: - 4,85 kg
      - spacerówka: - 9,5 kg
      - wózek z gondolą - ok. 12,5 kg
      Czy faktycznie spacerówka waży ponad 17 kg?! (xa waży 14,5) To jest bardzo dużo, jak dojdzie dziecko i zakupy...
      • afroddytta Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 11.01.11, 23:57
        Sorry chyba się trochę rozpędziłam z tym liczeniem, chodziło mi o to czy to jest na prawdę 9,5 kg, bo właśnie kiedyś czytałam post, że on jest taki strasznie ciężki podobno 17 kg. Jak jest rzeczywiście?
        • areola82 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 12.01.11, 16:17
          mnie się wydawał w podobnej wadze co xa, ale fakt że na kartonie w którym były spakowane spacerówka i stelaż było napisane waga - 18kg. Może rzeczywiście jest cięższy bo w końcu siedzisko spacerówki jest na dodatkowych rurkach.
          • afroddytta Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 12.01.11, 17:27
            Też mam wózek z kubełkowym siedziskiem- dodatkowym stelażem (kolcraft duo) i jedno takie siedzisko waży 3,1 kg, więc trudno mi sobie wyobrazić, ze takie siedzisko w xlanderze miałoby ważyć ponad 9 kg. Z drugiej strony jakby cały wózek ważył 9,5 kg to byłby dość lekki i chyba wtedy nikt by nie pisał, że mu ciężko (a to najczęstszy komentarz).
            Moje dzieci w wieku 6 mies. ważyły ok. 10 kg (potem ta waga się długo utrzymywała), jakby miał dojść wózek 18 kg i ewentualne zakupy to chyba bym go do domu ledwo dopchała.
            • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 12.01.11, 19:17
              XQ z 2010 nie ma kubełkowego siedziska.
              Mi dziś sprzedawca w sklepie powiedział, że xq jest lżejszy od xa o 1 kg (wagi spacerówek). I podawał wagę odpowiedni 13,5 i 14,5.
              • areola82 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 12.01.11, 22:57
                potwierdzam xq nie ma kubełkowego siedziska, wizualnie wygląda jak kubełkowe ale jest osobna regulacja podnóżka i oparcia. Myślę że najwięcej ważą koła i stelaż.
                • maluszek321 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 13.01.11, 13:50
                  Czy ma ktoś zdjęcie spacerówki zamontowanej przodem do mamy/taty?
                • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 13.01.11, 13:52
                  areola, możesz napisać w jakim mieście widziałaś ten wózek na żywo w sklepie? Kurcze, u nas jest sklep jako oficjalny dystrybutor x-landera, ale XQ nie mają na wystawie i mieć nie będą :(
                  Muszę go koniecznie zobaczyć na żywo, ale zamówię chyba w necie.
                  Jeśli kupowałaś na allegro to czy napisali Ci, ile ewentualnie trzeba by czekać na kolor, który chciałaś? (pisałaś, że nie mogłaś dłużej czekać dlatego wzięłaś ocean).
                  Gdybyś mogła tu zamieścić rzeczywiste zdjęcia wózka to chyba nie tylko ja bym się mega ucieszyła :) Widziałam wczoraj XA arctic i kolor zdecydowanie inaczej wygląda na żywo niż na zdjęciach ze strony x-landera.
                  • areola82 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 13.01.11, 16:07
                    wózek na żywo widziałam w Częstochowie, kupiłam u sprzedawcy z allegro. Generalnie to tam gdzie kupowałam tylko koloru energy nie mieli, miał być pod koniec lutego, inne kolory były. Ja nie mogłam już dłużej czekać, i tak kupiłam wózek jak synek miał już 3 tygodnie - cały czas czekałam właśnie aż nowy xq pojawi się w sprzedaży. Kiepsko u mnie z czasem, ale jak znajdę chwilkę to postaram się zrobić jakieś fotki.
                    • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 13.01.11, 17:16
                      ok, jak będziesz miała czas to fajnie :) Chyba obserwuje tego samego sprzedawcę - póki co nie ma on koloru rocky, a ja chyba ostatecznie na ten bym się zdecydowała. Jeśli w lutym mogą być brakujące kolory to fajnie, ja mam jeszcze trochę czasu. A na dostawę długo czekałaś?
          • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 18.01.11, 13:01
            areola, jak Ci się jeździ XQ po nierównym terenie? Mój mąż ostatnio się zaczął zastawiać, czy ten wózek ma wystarczającą amortyzację (przez te małe piankowe kółka z przodu).
            I chciałam Cię jeszcze zapytać jaki fotelik masz do tego wózka- my zastanawiamy się nad MC Cabrio lub Citi - nie wiem tylko jak to jest z tym daszkiem w citi.
            • pomilak1 igalo 18.01.11, 14:04
              ja miałam citi 2008 i daszek się mocowało z tyłu na gumkę a do tej rączki za co się przenosi na rzepy. Ja byłam zadowolona z tego fotelika, dopinałam do xlandera xa :)
              • igalo Re: igalo 18.01.11, 15:33
                czy takie dopinanie daszka nie jest na dłuższą metę uciążliwe? Sprzedawca w sklepie polecał mi citi, bo lżejszy niż cabrio, ale jakoś ta konieczność ciągłego dopinania daszka mnie powstrzymuje. Z drugiej strony skoro citi jest lżejszy i tańszy to teraz się waham.
                • areola82 Re: igalo 18.01.11, 16:00
                  Co do nierównego terenu to jeździ moim zdaniem całkiem dobrze, ale np mam u siebie w mieście taką aleję którą wyłożyli kostkami granitowymi w stylu "kocie łby" - każda kostka kanciasta i wystaje bardziej lub mniej od drugiej - to na tym amortyzacja sobie nie radzi.
                  fotelik mam cabrio
                • pomilak1 Re: igalo 18.01.11, 21:12
                  wiesz, ja tego daszka nie odpinałam. Te rzepy się fajnie trzymały,a jak chciałam bez daszka to ściągałam i tyle, nie wiem czy w cabrio da się daszek ściagnąć. no i w sumie dużo z fotelika nie korzystałam bo wszędzie mam blisko :) ale teraz dla 2 dziecka też kupię citi :)
                  • areola82 Re: igalo 18.01.11, 23:06
                    w cabrio daszek się chowa w obudowie fotelika, z własnego doświadczenia mogę tylko powiedzieć że daszka wcale nie używam, jak pada albo mocno wieje to wolę folię przeciwdeszczową kupioną na allegro za 13zł
                    • igalo Re: igalo 19.01.11, 09:39
                      dzięki dziewczyny za info o fotelikach. Skoro ten daszek nie stanowi problemu to dlaczego cabrio a nie city, który jest lżejszy i tańszy?
                      • pomilak1 Re: igalo 19.01.11, 10:06
                        Citi jest tańszy, nie wiem który lżejszy, popatrzyłam na testy i citi ma 4* a cabrio ale z bazą tez ma 4* tylko w obsłudze ma 5* a citi 4*, to pewnie dlatego że w bazę wpinasz na klik i masz spokój a bez bazy musisz tymi pasami pozapinać :)
                        • maximus2011 XQ 2010 19.01.11, 12:56
                          Dziewczyny, proszę powiedzcie jak to jest z tą spacerówką? czy rzeczywiście kubełkowe siedzisko w spacerówce jest lepsze? Byłam pewna, że chcę kupić ten model, czekałam aż pojawi się w sklepach, nie mam doświadczenia, a teraz czytam, że większość pisze, ze to siedzisko kubełkowe jest zdecydowanie lepsze. to dlaczego ja zmieniali skoro ono takie dobre jest?" Proszę o rady:)
                          na allegro jest zestaw z fotelikiem maxi-cosi za 1750zł
                          • afroddytta Re: XQ 2010 19.01.11, 14:15
                            O kubełkowym lub nie siedzisku to zerknij w wyszukiwarkę, było sporo i nie ma jednej słusznej odpowiedzi. Jedni lubią jedne, tak samo dzieci, a jeśli chodzi o kwestie medyczno-ortopedyczne to w pewnych schorzeniach są zalecane kubełki, a w pewnych zabronione i tak samo jeśli chodzi o normalne siedziska. Jeśli dziecku nic w tej kwestii nie dolega to już Twoja decyzja, o opinie różne. Moje dzieci jeżdżą na zmianę młodszy speedi i kubełek, starszy zappopodobny i kubełek (obecnie ma 4 lata) (wózek podwójny mam z kubełkami) i moim synom to generalnie wszystko jedno, starszy nie zgłasza uwag, różnic (jakby w ogóle nie zauważył, że siedziska są inne).
                          • igalo Re: XQ 2010 19.01.11, 16:54
                            maximus2011, widziałaś na allegro nowy XQ z 2010 z fotelikiem MC cabrio za 1750? Bo ja śledzę zestaw z tym fotelikiem za ponad 2 tys. a za prawie 2tys. z fotelikiem citi.
                            • maximus2011 Re: XQ 2010 19.01.11, 19:27
                              allegro.pl/x-lander-xq-2010-maxi-cosi-citi-21-elementow-i1408151055.html
                              rzeczywiście tu jest CITI!
                              ale poczekajmy, potanieje :) p.s jaka jest różnica między nimi?
                              • igalo Re: XQ 2010 20.01.11, 22:30
                                ten sprzedawca ma taniej wózki bo wyłącznie w kolorach, które wychodzą z kolekcji i są wyprzedawane. Mnie interesuje kolor rocky i na razie nie mają go na allegro w żadnym zestawie.
                                Z tego co słyszałam to fotelik citi nie ma daszku na stałe, tylko dopinany - ale jest lżejszy i tańszy (nie wiem jak z wielkością). Ma taką samą ilość * w testach co cabrio bez bazy. Do cabrio można dokupić bazę i wtedy ma 5*, ale baza kosztuje ponad 700zł.
    • amalia82 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 14.01.11, 23:16
      a w jakiej cenie jest ten wózek w promocji z torbą gratis?
      • kpiotrowska_0 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 21.01.11, 17:32
        1289zł z torbą i z uchwytem na kubek. w zestawie jest pokrowiec na nóżki(śpiwór), wkładka redukcyjna, pompka no i oczywiście kosz.
        dzwoniłam wczoraj i powiedziano mi,że wszystkie kolory są dostępne w przeciągu max. 2 dni (chyba przewożą z innego magazynu).
        • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 21.01.11, 22:55
          za samą spacerówkę ta cena 1289zł? bo jak na wózek 2w1 to coś podejrzanie tanio by było
          • kpiotrowska_0 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 22.01.11, 10:49
            tak za samą spacerówkę,,,gondole są po 519zł i po 440(chyba arctic, jungle i volcano) można pomieszać kolory. my zdecydowaliśmy się na carbona + gondola arctic więc wyszło w sumie 1729zł( z torbą i uchwytem).
            od lutego będzie ponoć spora podwyżka więc już zamówiliśmy:)
            • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 22.01.11, 11:47
              o jakim uchwycie mówisz? ("z torbą i uchwytem")
              podwyżka cen wózków z kolekcji 2010 ma być od lutego? Dziwne, przecież te wózki już są, więc czemu na "stary" produkt chcą podnosić ceny... Ale skoro tak, to chyba trzeba się szybko wybrać do sklepu ;)
              • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 22.01.11, 12:01
                przeczytałam wyżej, że chodzi o uchwyt na kubek. A torbę jaką masz do wózka- bo są 2 rodzaje - x-bag I i III bodajże. No i czy adaptery do fotelika są w tej cenie?
                • kpiotrowska_0 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 22.01.11, 12:45
                  promocja dotyczy bag I. ale może da siezamienić na III - nie wiem.
                  tak - chodziło o uchwyt na kubek.
                  to jest cena bez adaptera i fotelika.
                  foteliki x-landera dostępne są 325zł(arctic,jungle i volcano) i 390zł pozostałe. adaptery 39zl.
                  są tez foteliki ze starej kolekcji.
              • kpiotrowska_0 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 22.01.11, 12:47
                a no i wiem ze kolekcja obowiązuje ta sama w 2011 więc to dlatego jest podwyżka. z resztą wszystko drożeje:/
    • geri161281 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 19.01.11, 21:05
      Tekst linkafotki xq.
      • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 20.01.11, 22:34
        wow, geri! Wielkie dzięki! Akurat zdjęcia xq "moim" kolorze ;) Super!
        • mitumi Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 21.01.11, 02:02
          witam!
          czekałam na XQ 2010 w kolorze carbon aż 2 miesiące. było warto! wózka używam od grudnia 2010. oto moje spostrzeżenia:
          * Gondola X pram XQ: wózek zamawiałam w sklepie stacjonarnym nie widząc modelu XQ wcześniej. UWAGA! x lander ma dwie różne gondole do wózków XA i XQ. różnią się między sobą , czego nie widać ani na stronie producenta ani na stronach sprzedawców internetowych (w tym allegro), którzy często zamieszczają na jednym zdjęciu spacerówkę XQ i gondolę XA!. w gondoli XQ wbudowane są na stałe adaptery. kolorystyka w obu modelach jest ta sama, lecz trochę inaczej połączona (moim zdaniem - w wersja XA ładniejsza), w XQ gondola ma wyraźnie zarysowaną linię przez umieszczenie widocznych aluminiowych ramek (budka i góra ścianki gondoli), brak "wcięcia" w budce aby ją przenieść.
          poza tym:
          gondola ma podnoszone oparcie, mechanizm regulacji budki - cichy i prosty.
          nie wiem ile w sumie waży zestaw: gondola + pasażerka wózka (moja córeczka - obecnie waży 6,6 kg) + ubranka + śpiworek (ja wykorzystuję ten ze spacerówki) + kocyk - ale ja wnoszę i znoszę go samodzielnie na 2 piętro, a zadyszki dostaję dopiero jak muszę zrobić drugi kurs po stelaż (nie jest ciężki - pod warunkiem że nie ma tam zakupów:)).
          * spacerówka - jej jeszcze nie używam (myślę że zacznę w kwietniu). jak ja szukałam modelu XQ 2010 krążyło wiele mitów - nawet wśród oficjalnych sprzedawców Xlandera, np. mówiono mi że skoro spacerówkę można montować przodem i tyłem do kierunku jazdy to musi ona być mniejsza niż w XA. niestety i na ten temat na stronie producenta trudno doszukać się informacji. w odpowiedzi na mojego maila producent podał mi dokładne wymiary siedziska:
          "Model X-Q z kolekcji bieżącej posada spacerówkę o wymiarach:
          · Oparcie: długość 48cm, szerokość :33cm
          · Siedzisko: długość 22cm, szerokość 42cm
          · Podnóżek: szerokość: 33cm, długość 20cm
          Wymiary spacerówki X-A:
          · oparcie: 48 cm wysokość, 30 cm szerokość
          · siedzisko: 21 cm głębokość, 32 cm szerokość
          · podnóżek: 21 cm szerokość, 17 cm długość."
          ogólnie wygląd spacerówki i gondoli jest bardzo estetyczny. materiał jest naciągnięty, także nie ma efektu "napompowania" wózka.
          *stelaż:
          spawy z przodu wózka są okropne, ale moim zdaniem to jedyna dokuczliwa niedoróbka.
          wydaje mi się, że rozstaw tylnych kół jest szerszy niż w XA i to dlatego w XQ siedzisko można montować w dwóch kierunkach. szeroki rozstaw sprawia że nawet na śniegowych wybojach wózek jest stabilny. a dzięki małym przednim kółkom wózek jest bardzo zwrotny - mogę manewrować wózkiem jedną ręką. przednie koła - nie są pompowane i to chyba dlatego stelaż XQ jest lżejszy o 1 kg od XA.
          amortyzatory - chociaż na pierwszy rzut oka ich nie widać to są i działają rewelacyjnie. na spacerze postanowiłam zajść do spożywczaka po mleko. sklep znajduje się na tzw. wysokim parterze. podjazd dla wózków był nieodśnieżony. postanowiłam że i tak tam dotrę! nie lubię być zależna od innych i postanowiłam sama dostać się do środka wciągając wózek do góry po schodach. zawieszenie działało bez zarzutu! moja córka nawet nie otworzyła oka.
          rączka - jak wiecie regulowana na dwa sposoby. myślałam że to niepotrzebny bajer, ale faktycznie z niego korzystam (np. kiedy mam obcasy rączka idzie wyżej, a jak wieszam torbę - rączkę wydłużam).
          koszyk - ma sztywne dno, w środku są nawet paski - moim zdaniem - do zamontowania pompki, na górze - zapinana siatka. minusem jest mała odległość między koszem a gondolą przez co nie jest łatwo wrzucić np. zakupy do środka.

przez te 2 miesiące czekania na XQ jeździłam pożyczonym wózkiem - starsza wersją XA. XQ2010 łatwej się prowadzi, można lekko popchnąć wózek i on już jedzie. tą lekkość zauważyła też babcia mojej córki. stelaż składa się tak, że wszystkie kółka są obok siebie na jednej linii (dla mnie to ważne - bo kiedy wnoszę go po schodach nie ubrudzę się), materiał zewnętrzny bardzo wysokiej jakości, łatwiej można wypiąć gondolę.
          ogólnie muszę powiedzieć, że każdy wyjazd XQ 2010 jak go pieszczotliwie nazywamy - Rydwanem - to przyjemność dla mojego dziecka i dla mnie! nie zamieniłabym się na inny wózek! nawet na XA 2010!
          postaram się zrobić zdjęcia naszego wózka (gondolki) i umieścić je na forum.
          uff, ale się napisałam!
          pozdrawiam
          • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 21.01.11, 08:54
            Mitumi, dzięki za tak szczegółowy opis wózka! Bardzo to wszystko pomocne :) Nie słyszałam o tych różnych gondolach do xq i xa - mnie w sklepie facet powiedział, że gondola xq nie ma regulowanego zagłówka, a coś takiego tu czytałam. Czyli wnioskuję, że nawet w tym sklepie sprzedają gondole xa do wózka xq. Jeśli będziesz mogła to koniecznie zrób zdjęcia - także tej gondoli, dzięki czemu łatwiej będzie ją w sklepie rozpoznać.
            p.s. czy wózek kupowałaś może gdzieś na Śląsku?
            • maximus2011 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 21.01.11, 10:33
              DziękujeMY za tak dokładny opis. Jestem jeszcze bardziej zdecydowana na ten właśnie model. Zastanawiam się tylko, dlaczego występują tak duże różnice w opisach, jeden sprzedawca na allegro miał napisane, że siedzisko w spacerówce jest kubełkowe. Widzę, że już to poprawił, co nie zmienia faktu, że było tak napisane, i miałam wielki mętlik w głowie.o_O. Tym zdjęciom na stronkach www. też tak do końca nie ufam, także jakbyś zrobiła zdjęcia, naprawdę bardzo byś Nam pomogła;-)
              Ja też jestem zainteresowana kupnem wózka, najlepiej w sklepie stacjonarnym na śląsku, najlepiej Katowice i okolice. z tego co się orientuję wózek ten jest do kupienia w hurtowni w Będzinie www.dzieciecemarzenia.friko.pl/ ale jeszcze nie miałam czasu tam podjechać.Bo do maja jeszcze troszkę czasu;-)Pozdrawiam serdecznie
              • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 21.01.11, 11:19
                mnie przedstawiciel x-landera na Śląsk napisał, że XQ jest do zobaczenia w sklepie na Chorzowskiej 11 chyba (koło Sokolskiej). Zamierzam tam jechać, aby go zobaczyć. No i jeszcze można w Boćku w Zabrzu sprawdzić, tam zawsze mieli duży wybór.
                • maximus2011 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 21.01.11, 11:49
                  Chorzowska 11, to pewnie będzie w rzędzie sklepów przy tzw niegdyś 'Niebieskich blokach' koło przystanku tramwajowego w stronę Silesii. dobrze wiedzieć, dzięki za info.
                  • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 21.01.11, 14:10
                    no właśnie tam jest ten sklep - jakiś "ala ma kota" czy coś takiego. Na pewno nie da się go przeoczyć ;) Jeśli dotrzesz tam szybciej to koniecznie napisz jakie wrażenia na widok wózka itp.
                    • pomilak1 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 21.01.11, 19:53
                      tak "ala ma kota" jest przy przystanku tramwajowym, mają fajny wybór, też z tej "filii" jest sklep na ul. Wincentego Pola "ene due rabe" i też jest FIdo na os. Paderewskiego ale tu nie widziałam XQ tylko xa :) no i na ul. sokolskiej "u góry" coś mi mignęło :)
                      • igalo Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 21.01.11, 22:40
                        w Fido XQ nie mają i nie będą mieli - do obejrzenia. Zamówić oczywiście można, ale w ciemno.
          • doris.25.1 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 14.03.11, 13:40
            Obecnie najbardziej opłacalnym zakupem jest kupno X-landera. Wózki są super, o gdy dziecko wyrośnie to można je oddać do skupu na nextway.pl i odzyskać sporo pieniędzy Bądź wymienić na spacerówkę lub zabawki dla dzieci
            • maryskag Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 01.08.11, 15:23
              Ja troche żałuje że nie wiedziałam o tym wcześniej bo bym na pewno dużo zaoszczedziła. Ale jest teraz nadzieja że jak będe swojego x-landera się pozbywać, to albo go właśnie wymienie na jakąś zabawkę albo może już będą mieć spacerówki w tym kolorze ametyst. Jak narazie na nextwayu widziałam te tapicerki na wymianę, ale jak skorzystam z wymiany to napisze jak było! ;-)
    • igalo Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 24.01.11, 10:23
      ponieważ w sklepie, w którym miał być XQ już go nie było (ktoś kupił wystawowy) to nadal nie widzieliśmy wózka na żywo. W przyszłym tygodniu być może będzie dostawa. Ale zanim to może któraś z użytkowniczek XQ podzieli się swoją opinią o podnóżku - ostatnio mi kol. zwróciła uwagę, że na zdjęciach wygląda dość dziwnie. Czy sądzicie, że ten podnóżek sprawdzi się dla większego dziecka?
      • maximus2011 Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 26.01.11, 09:48
        Dziś podjadę do 'Ala ma Kota' na Ochojcu,to zdam relację co i jak.postaram się tez pyknąć fotki.
        • igalo Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 26.01.11, 10:11
          o, to super! Do nas mają dzwonić ze sklepu "ala ma kota" na Chorzowskiej, jak już będą mieli XQ. Być może w sobotę.
          Jak będziesz w sklepie to luknij też na te spawy przy przednich kołach, które są tu opisywane jako szpetne. Czy rzeczywiście tak strasznie wyglądają i czy rzucają się w oczy? ;)
          • maximus2011 Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 26.01.11, 16:57
            Wózka nie ma również na Ochojcu:/
            • igalo Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 26.01.11, 18:40
              :( Ale powiedzieli, że będzie czy w ogóle nie będą go mieli do obejrzenia? Kto by pomyślał, że może być tak trudno zobaczyć XQ na żywo! W necie widziałam ostatnio gondole ze spacerówką za 1600zł. - jak dotąd to chyba najlepsza cena. Ale bez zobaczenia na żywo to i tak się nie zdecyduję.
              • maximus2011 Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 27.01.11, 07:53
                Oni mieli na stanie tylko XT i jeszcze jakiś, a XQ oczywiście można zamówić w ciemno,ale ja wózka za tyle kasy w ciemno nie kupię. Muszę zobaczyć co i jak. No nic to czekamy na wieści z Chorzowskiej . W ostateczności wózek ten jest na pewno w sklepie " Dziecięce marzenia" w Będzinie www.dziecięcemarzenia.prv.pl ul. Partyzantów 8a, to jakiś dużżży pawilon z artykułami dla dzieci.Pozdrawiam ;)
                • maximus2011 Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 27.01.11, 08:06
                  allegro.pl/x-lander-xq-new-kolekcja-gondola-torba-gratis-i1429953866.html
                  czyżby tu można było zobaczyć real foto?
                  • igalo Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 27.01.11, 12:16
                    tak nie do końca real ;) Ktoś tu pisał, że wkładka w spacerówce ocean jest w rażącym kolorze, a na zdjęciach na taką nie wygląda. No i nie widać tych "spawów" przy przednich kółkach. Poza tym jakoś nie bardzo wyobrażam sobie ten podnóżek- trzeba to wszystko na żywo zobaczyć koniecznie. Z Chorzowskiej ciągle brak info o XQ.
                    • maximus2011 Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 27.01.11, 14:55
                      Widziałam wózek! Miałam niebywałe szczęście, że kolega jechał do tego sklepu bo też na ten wózek się zdecydował, więc zabrałam się z nim. Wózek jest super, bardzo fajnie się go prowadzi.Dobrze się go składa i rozkłada, rączka teleskopowa, wszystko chodzi fajnie. Co do spawów przy przednich kołach rzeczywiście są, ale Pan ze sklepu powiedział, że to specjalnie, żeby wózek dłużej wytrzymał;-) ale jakoś mi to nie przeszkadza. W sklepie na obecną chwilę jest promocja na dwa kolory jungle i rocky kosztują wraz z fotelikiem x-car : 1404 zł gondola ze spacerówką+ fotelik 395zł, reszta kolorów na zamówienie, a czas oczekiwania w miarę krótki- inne kolory droższe ok 200zł. resztę czyli pompki, parasolki, torba (142zł) można dokupić na miejscu. Sprawa z fotelikiem jest następująca fotelik maxi cosi cabrio (coś koło 520zł) jest do kupienia w sklepie tyle tylko, że ciężko wpina się w stelaż, to samo jest z maxi cosi city. Widziałam różnicę gdy wkładał fotelik x-car który jednym kliknięciem wpina się w stelaż, a gdy wkładał i wyciągał MC, wprawdzie wchodzi w stelaż, ale zdecydowanie ciężej niż x-car. druga sprawa Pan poszedł z nami do fotelu samochodowego, żeby pokazać jak zakłada się wszystkie 3 foteliki. w x-car montowanie jest takie samo czyli pasami, ale dodatkowo rączkę przesuwa się w stronę przeciwną co powoduje jakby jeszcze jedno zabezpieczenie. X-car jest na pewno trochę cięższy od MC. Także ja najprawdopodobniej zrezygnuję z MC bo nie chcę się męczyć z montowaniem na stelaż, tym bardziej, że tak naprawdę te pierwsze foteliki służą do 7-8 miesięcy.więc zainwestuję więcej w ten drugi.Podnóżek jest regulowany.To chyba tyle, ja jestem ogólnie zadowolona. Kolega tak jak pisałam wózek zakupił, więc da mi znać jak się sprawuje;-) przynajmniej gondola. Ja mam jeszcze trochę czasu, ale jestem w 99% zdecydowana na ten właśnie wózek.:)
                      allegro.pl/a-fotelik-x-lander-adaptery-xa-xt-x3-xq-i1421608257.html na allegro fotelik x-car dostępny 100zł taniej, zwróćcie uwagę na to co napisałam z tą przekładaną rączką, widać dobrze na załączonych zdj. o mi chodzi. w MC rączka jest " stała"
                      • igalo Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 27.01.11, 18:10
                        wow, super, że w końcu udało się zobaczyć wózek! Czy dobrze rozumiem, że to w Będzinie było, w tym sklepie co wcześniej pisałaś? Ta promocja obejmuje tylko zestaw wózek z fotelikiem x-car czy też można kupić sam wózek (gondola ze spacerówką)? Jesteś pewna, że kolor rocky jest w niższej cenie? Dziwne, bo on zostaje w nowej kolekcji, a jungle wypada, ale gdyby rocky był taniej to mnie by to ucieszyło - to jest nasz kolor. A Tobie jaki kolor po tej wizycie podoba się najbardziej?
                        • maximus2011 Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 27.01.11, 19:23
                          Tak to ten sklep w Będzinie. Promocja obejmuje też zestaw bez fotelika czyli gondola i spacerówka 2w1, ale tak jak pisałam może być problem z montażem MC do niego ( ktoś wyżej też o tym już pisał). I racja sprzedawca mnie zmylił, to nie kolor rocky jest w promocji tylko jungle i volcano. przepraszam za pomyłkę. Mnie ten jungle przypadł do gustu jak najbardziej. :) ale ja jeszcze czekam.. trochę czasu mam ;)
                          • maximus2011 Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 27.01.11, 19:59
                            chociaż patrzę na Twoją 'stopkę' i widzę, że różnimy się zaledwie kilkoma dniami;-)ja mam23t5d;-)
                            • igalo Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 27.01.11, 21:57
                              a już się ucieszyłam, że rocky w promocji, choć nie dowierzałam temu do końca ;) Jungle też nie wydaje mi się zły, ale wózek planuję zostawić dla następnego dziecka i gdyby była to dziewczynka to wydaje mi się zbyt "wojskowy". Skoro termin masz podobny to kiedy planujesz zakupić wózek? Ja się zastanawiam czy jednak ceny nie wzrosną za czas jakiś. Poza tym chyba na wózek się trochę czeka. No i my byśmy go odbierali dopiero w kwietniu - można tak zrobić w ala ma kota i gwarancja została by podbita dopiero od kwietnia.
                              My z mężem oglądaliśmy foteliki (głównie on, jak siła fachowa) i stwierdziliśmy, że bierzemy MC. Ten x-landera nie ma żadnych testów bezpieczeństwa i jest cięższy od MC, a jednak trochę trzeba będzie dziecko nosić.
                              • maximus2011 Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 28.01.11, 08:27
                                :) To Pan powiedział, że kolor rocky jest w promocji pokazując na kolor volcano, a ja nie zorientowałam się w sumie, dopiero jak przyszłam do domu to zobaczyłam.He i widzę, że też pierwszy chłopiec:)Wiesz co ten Mój kolega co wziął ten wózek ma dziewczynkę i wziął ten jungle, czy ja wiem czy on taki wojskowy? na żywo wygląda naprawdę fajnie.Możesz teraz wpłacić zaliczkę i odbierasz go w kwietniu i wtedy też w momencie odbioru wózka dostajesz podbitą kartę gwarancyjną i cena nawet jeśli się zmieni na wyższą Ciebie nie dotyczy.A na inny kolor czeka się około tygodnia.Wiesz, ja też byłam zdecydowana na MC cabrio lub ewentualnie city, ale jak tam pojedziesz to sama się przekonasz jaka jest różnica w montażu.Wiem też, że ten x-car nie przechodził testów, ale sprzedawca powiedział, że tak naprawdę jeśli montowane są one tylko pasami to wielkiej różnicy między nimi nie ma ( a MC to firma słynącą z produkcji fotelików dlatego też ma taką renomę dobrą) , no chyba, że chcesz zakupić bazę;-)To już Twoja decyzja:)jeszcze raz co do kolorów to tak naprawdę, żaden mnie jakoś " nie uwiódł" :( pozdrawiam;)
                                • pomilak1 Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 28.01.11, 14:29
                                  Na chorzowskiej nadal brak xq :/ byłam dzisiaj wypożyczyć strój dla straszaka i Pani powiedziała że nadal czekają na dostawę:/
                                  • igalo Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 28.01.11, 16:23
                                    dzięki za info, to już wiem dlaczego do nas nie dzwonią ;) Ciekawe czemu jest taki problem z dostępnością XQ, XA jest w każdym sklepie.
                                    • mario1138 Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 05.02.11, 20:16
                                      igalo napisała:

> dzięki za info, to już wiem dlaczego do nas nie dzwonią ;) Ciekawe czemu jest t
                                      > aki problem z dostępnością XQ, XA jest w każdym sklepie.

Wózki XQ juz sa dostepne. My na sklepie mamy teraz bodajze zestawy w kolorze Ocean i Energy - to sie zmienia co chwila. U producenta nie ma juz wozkow w kolorze carbon i arctic.

--
                                  • mitumi Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 01.02.11, 18:03
                                    Witam.

Oto obiecane zdjecia XQ 2010. Gondola i stelaż. Spacerówki jak na razie nie wykorzystuję. W razie pytań odpowiem, i moge przesłać więcej zdjęć.

Pozdrawiam

link do fotek:

img146.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=jagoda2010xii098.jpg

• igalo Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 01.02.11, 18:28
                                      o, fajnie :) I nawet sławetne spawy się załapały ;)
                                      Napisz koniecznie jak się jeździ teraz tym wózkiem i jak z amortyzacją.
                                  • igalo Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 04.02.11, 19:44
                                    na Chorzowskiej podnieśli ceny XQ o ponad 300zł (??!!). Czy to teraz powszechna praktyka?
                                    • mario1138 Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 05.02.11, 20:19
                                      igalo napisała:

> na Chorzowskiej podnieśli ceny XQ o ponad 300zł (??!!). Czy to teraz powszechna
                                      > praktyka?

Od lutego producent podniosl ceny wszystkich wózków x-lander. Tych które były dostępne wcześniej zrobiliśmy zapasy i cena została stara do wyczerpania..
                  • magda-lenka0 Re: Jak oceniacie podnóżek w nowym XQ? 27.01.11, 14:00
                    Tak, to jest real foto! Ja mam ten wózek i moim zdaniem te spawy wcale nie wyglądają tak rażąco.Co do koloru - rzecz względna - zależy w jakim świetle się patrzy.
                    • geri161281 Re: x lander xq spacerówa 29.01.11, 10:40
                      dla zainteresowanych, link do filmiku na you tube, xq spacerówka, real www.youtube.com/watch?v=C6KHnPtZ7-c
                      • olencja.0 Re: x lander xq spacerówa 06.02.11, 19:33
                        Jak X-lander XQ sprawuje się w terenie?
                        i czy łatwo się składa do auta??
                        • mama_nikodemka Re: x lander xq spacerówa 06.02.11, 19:43
                          jako spacerowka mysle ze bedzie ok, jako gondola nie bardzo, wytrzesie dzieckiem strasznie, ja mialam xa i amortyzacja jak na gondole zadna,nie mam tego wozka ale bardzo mi sie podoba, chcialam go kupic jako drugi wozek wyjazdowy jednak po zlozeniu nie jest wcale maly niestety :(
                          • mario1138 Re: x lander xq spacerówa 15.02.11, 00:51
                            W trudniejszy teren bym raczej nie jezdzil x-landerem (zadnym xq, xa, xt, x-run) - nie znaczy ze nie mozna ale z racji slabszej amortyzacji w porownaniu z wozkami na paskach bedzie masakra :)

Zakup wózka to zawsze pewien kompromis - x-landery nadają sie świetnie do miasta, parku - gdzie teren nie jest zbyt trudny. Do lasu to raczej wózki tradycyjne jak ja to nazywam. Jednak są one zwykle dużo cięższe i nie można od tak porostu wziąść takiego wózka pod pachę i wnieść na 3 piętro trzymając druga ręką dziecko za rączkę:)

Dlatego trzeba sobie odpowiedzieć na kilka pytań zanim przystąpimy do zakupów. W brew pozorom pytania proste a często niewiele o tym myślimy - Gdzie mieszkam? Miasto/wieś - gdzie będę najczęściej jeździła? Czy musze łatwo go gdzieś wyżej wnieść? Kola skrętne czy niekoniecznie? Jak dużego wózka potrzebuje? (Częste przewożenie) - może lepiej kupić drugi mniejszy? Itd.
                            Wózków dobrych jest naprawdę sporo - oczywiście nie każdy musi nam sie podobać się, ale wybrać przy odrobinie chęci można wózek bez problemu. Powodzenia.
    • xy979 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 16.02.11, 19:49
      Dziewczyny czy któraś co posiada ten wózeczek może powiedzieć jak nim się jeździ zimą gdy są śniegi czy błoto????
      Bo bardzo by mnie ten wózeczek interesował, lecz nie wiem jak to będzie z tymi przednimi kółeczkami, bo pod tym względem XA jest idealny lecz jak dla mnie wózeczek musi mieć spacerówkę montowaną w oba kierunki jazdy, więc XA odpada.
      • agnopi Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 22.06.11, 10:57
        Mnie też interesuje ten wózeczek. Tylko nie wiem czy ze względu na niezbyt dużą gondolę nada się dla dzidziusia urodzonego w połowie października. Czy dziecku nie będzie po 3-4 miesiącach ciasno w gondoli jeśli zapakuję go w te wszystkie ciepłe ciuszki, śpiworki itd? Czy myślicie, że ewentualnie mogłabym dziecko przełożyć do spacerówki opatulone szczelnie w śpiworek jak już będzie ciasno w gondoli? i czy wtedy spacerówka, której nie można rozłożyć całkiem na płasko się nada dla tak małego dziecka?
        • pomilak1 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 24.06.11, 20:21
          hej:) ja kupiłam xq dla lipcowego dziecka (jeszcze stoi i czeka na pasażerkę), małą gondolą - w środku ma ok 72cm się nie przejmuję bo starszy synek jeździł w gondoli xa dokładnie 6 miesięcy, spokojnie się mieścił ale wolał już oglądać świat więc go przesadziłam do spacerówki.
          Dużo zależy jak duże będzie dziecko (oboje z mężem jesteśmy raczej niscy więc i synek był mniejszych rozmiarów - urodził się 51cm).
          Myślę że z przeciętnie dużym dzieckiem spokojnie przejeździsz 5-6 miesięcy a potem to już będzie wiosna więc spokojnie do spacerówki przełożysz. Spacerówka jest rozkładana praktycznie na płasko, jest wg mnie fajnie zabudowana,a jeszcze jak budę naciągniesz to w ogóle:)
          w mojej galerii masz zdjęcie gondoli :)
          • babette11 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 28.06.11, 12:23
            Witam,

jestem posiadaczką spacerówki x-lander xq 2010 od maja br. i niestety to porażka.
            Wózek jest ciężki, mało zwrotny i trudno się go podbija. Nie ma sprężyn przy tylnich kołach a tego się spodziewałam.
            Po tygodniu uzytkowania zepsuła sie klamra od szelek bezpieczeństwa, producent w ramach gwarancji naprawił ale nieskutecznie więc trzeba było odesłać ponownie i tym razem wymienili klamrę na nową.
            Kosz na zakupy jest zamocowany bardzo niefortunnie metalowa ramka do której jest przypięty kosz jest przytwierdzona do aluminiowego stelaża PLASTIKOWYM ŁĄCZNIKIEM, który już zdażył pęknąć więc znowu odsyłamy do serwisu tym razem stelaż.
            Buda od spacerówki głęboka ale niestety po złożeniu przy większych wstrząsach rozkłada sie samoczynnie, a chyba nie o to chodzi.
            O sławetnych spawach sie nie wypowiadam bo sporo już o nich było.

Nie wiem czy tylko nam sie trafił taki felerny egzemplarz czy wszystkie nowe xq są takie badziewne - przypominam ze są produkowane w Chinach.

Za te cenę spodziewałabym się czegos wyzszej jakości - tansze np. są Emmy scootery ale niestety siedzisko montowane tylko przodem do kierunku jazdy a nasza córcia - mimo że już za chwile konczy rok - lubi patrzec na rodziców i do nich gadać ;-)

Jedyne co X-lander ma dobre to serwis door to door - pokrywają również koszty transportu do serwisu towarów objętych gwarancją.

No więc podsumowując mamy wózek prawie dwa miesiące a ciagle w naprawie. Tymczasem jezdzimy starą spacerówką od TAKO, która choc ciezka to solidna.

Radzę sie powaznie zastanowić przez zakupem x-landera xq 2010.
            Jak tak dalej pojdzie to szybko skorzystamy z oferty www.nextway.pl

Pozdrawiam
            • zerina2 Re: X-lander XQ z kolekcji 2010! 07.08.11, 20:48
              posiadam ten wózeczek od kwietnia i jestem zadowolona. Jest super skrętny, łatwo się prowadzi. Wykonanie perfekcyjne. Nic nam się nie zepsuło więc koleżanka musiała dostać jakiś felerny egzemplarz.
              Jedyny minus to gondola: jest dość mała i jeszcze zwężająca się w "nóżkach". Dodatkowo jest tak dziwnie ustawiona na stelażu że opada w dół i dzieciaczek mi się zsuwa podczas spaceru. To chyba tylko x-landery mają i nie wiem czemu to służy. Poza tym plusy. Wózek prosto się składa. Można go prowadzić jedną ręką (po płaskiej powierzchni). Na wertepach wystarczy zablokować skrętne przednie kółka ale ja jeszcze z tej opcji nie korzystałam bo i tak dajemy radę.
    • ernia Re: X-lander XQ z kolekcji 2012! 30.01.12, 19:33
      Bardzo mi się podoba x-lander x-q moim zdaniem najładniejszy z x-landerów. W zasadzie już miałam kupować, a tu dzisiaj patrze i wchodzi nowa kolekcja. Czy widzicie jakieś znaczące różnice pomiędzy wózkiem z tamtego i z tego roku? Bo nie wiem czy czekać czy kupować? Tak wygląda nowy www.pierwszyusmiech.com.pl/data/gfx/pictures/medium/9/2/929_1.jpg
      • nonoa Re: X-lander XQ z kolekcji 2012! 06.09.13, 08:19
        Tez jestem szczesliwa posiadaczka wozka X lander xq! Bardzo polecam. Po 1,5roku uzytkowania nadal jestem zachwycona:) bardzo fajny wozek: wygodny, skretny, ma wiele praktycznych schowkow na zakupy czy male drobiazgi, maly z niego nie wychdzi.
        Kiedy pojechalam z nim do Oslo, pomyslalam ze jesli po tyg ten wozek przezyje te wszystkie "kobie lby" to jest super. NIe ma nawet najmniejszego uszkodzenia. Uzywam go zarowno zima jak latem. Dobrze chroni przed deszczem. Zima ma cieply spiwor wiec itej zimy bede nim jezdzic. Polecam
        Mam model 2010 bo kupowalam na poczadku 2012 i nie bylo jeszcze nowego ale udalo mi sie sporo zaoszczedzic, a gl rozniece upatruje w kolorystyce!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka