Dodaj do ulubionych

jak pierzecie budy?

15.12.10, 19:27
Zawsze mam z tym problem, czy namaczać całą w wodzie i normalnie prać,albo myć gąbką?
Chodzi mi o to, czy te impregnowane budy nie będą potem za bardzo namakać?
Jak jest np. w speedi? A jak w nomadzie?
No i czy suszycie tapicerki na kaloryferze? Do tej pory tego nie robiłam,ale chcę mieć wózek suchy na jutro i tak się zastanawiam.
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: jak pierzecie budy? 15.12.10, 20:17
      Ja zawsze staram się prać wózki latem, wtedy na podwórku myję szarym mydłem, płuczę w misce, wodą z węża i suszę na słońcu. Jeśli położysz na kaloryferze a masz jasną tapicerkę mogą się porobić zacieki, może masz podgrzewaną podłogę w łazience, wtedy bym zostawiła na płasko wierzchem do góry (siedzisko). Nie wiem czy to ma znaczenie przy ciemnej tapicerce np. granatowej. Budę od speedi przepierałam też wiosną i wtedy też gąbką w wannie, bez specjalnego namaczania, zrobić pianę i spłukać, zostawiłam na podłodze podgrzewanej (jak się zrobią małe zacieki to można je wyczyścić mokrą chusteczką gł. huggies) Ja mam dość stary rocznik 2005 i tam ta srebrna powłoka jest oddzielnie, ale ogólnie w dobrym stanie, a samej impregnacji zewnętrznej budy raczej nic się nie dzieje-myślę, że to kwestia doskonałej jakości materiału, u mnie i na budzie i na siedzisku, które są beżowe nie ma żadnych plam czy przetarć i woda też nie wsiąka.
      Jakiś czas temu dziewczyny pisały o spryskiwaniu bud i ogólnie jakimiś impregnatami chyba do kurtek, ale nie wiadomo jak to na dzieciaki będzie działać szczególnie latem (do speedi to bym nie próbowała).
    • magda19lenka Re: jak pierzecie budy? 15.12.10, 20:29
      ja budy też nie prałam bo zawsze się zastanawiam jak to właściwie zrobić.
      Jakiś czas temu prałam za to tapicerkę z siedziska i zamiast położyć ja na kaloryferze to rozwiesiłam ją na krześle, a krzesło przystawiłam blisko kaloryfera.

Bałam się właśnie wyblaknięć gdy położę bezpośrednio na kaloryferze. A tak wszystko ładnie wyschło i szybko.
      • groniek1977 Re: jak pierzecie budy? 15.12.10, 20:54
        a czy torbę od speedi i tapicerkę wyprałybyście w pralce?
        • afroddytta Re: jak pierzecie budy? 15.12.10, 21:04
          Torby nie mam, a tapicerki raczej nie, bałabym się, że coś będzie nie tak (a to utwardzenie z siedziska też się wyciąga?), poza tym dla mnie takie ręczne pranie jest wystarczające. Chyba, że któraś prała i było ok.
          • uwielbiam_truskawki Re: jak pierzecie budy? 15.12.10, 21:11
            Ja prałam tapicerkę Teutonii, całą z budą w pralce i materiał niestety się odbarwił i to nierównomiernie, co nie powinno mieć miejsca.
            Reklamowałam i całą tapicerkę wymieniono mi na nową.
            Moim zdaniem pranie w pralce na odpowiednim programie/ temperaturze, poczyni mniejsze szkody niż pranie ręczne jakimiś tam szczoteczkami. Suszenie raczej nie na kaloryferze.
            • tygisek Re: jak pierzecie budy? 15.12.10, 21:39
              ja pralam tapicerke maclarena mx3, zapp'a recznie w wannie z dodatkiem plynu do prania lovela, pralam gabka, budy rowniez, suszylam w stanie rozwieszonym - nie wykrecalam, powiesilam na suszarce w wannie, woda obciekla, wszystko ladnie wyschlo, wlaczylam grzejnik i postawilam w poblizu, nie bezposrednio na grzejniku, bo robia sie zacieki, wypralo sie i wyschlo idealnie, w mx3 usztywnienia siedziska i plecow daja sie wyjac bez problemow, natomiast mutsy tylko raz rozebralam do prania, zabawy mnostwo polecam ;) a pozniej czyscilam juz wszystko na stelazu, gabeczka i piana, nie namakalo, wiec suszenie przebiegalo blyskawicznie
              • sylki Re: jak pierzecie budy? 15.12.10, 22:32
                Bude wrzucam do pralki wlaczam delikatne pranie oraz delikatne wirowanie.
                Tapicerke w slalomie pro czyscilam gabka i vanishem, gdy pralam na mokro robily sie zacieki poza tym strasznie dlugo schla. W nowym slalomie r sciagam tapicerke i piore w pralce.
    • zurekgirl Re: jak pierzecie budy? 16.12.10, 11:31
      A ja wszystkie moje wozki (speedi i nomada nie mialam akurat) piore w pralce lacznie z budami. Jedyna strata to buda do Arii, bo mi sie plastik zablokowal przy wirowaniu i musialam potem taki lekko zmiazdzony na sile wciskac w stelaz. Wiruje wszystko pare razy a potem susze zalozone na stelaz wozka.
    • groniek1977 Re: jak pierzecie budy? 17.12.10, 20:42
      Buda od speedi wyprana ręcznie, w sumie normalnie ją namoczyłam i suszyłam rowieszoną w łazience-wyschła błykawicznie.

Ale najbardziej się boję ponownego zakładania tapicerki. O matko! takiej ilości zapięć, pasków i wszystkiego to ja jeszcze nie miałam. W razie czego będę błagać o pomoc ;)

Mam jeszcze skrupuły przed praniem budek w pegach, czy po normalnym namaczaniu w wodzie nadal są nieprzemakalne? Prał tak ktoś?
      • afroddytta Re: jak pierzecie budy? 17.12.10, 21:44
        To ja mam odwrotne odczucia i bardzo mi odpowiada ten system mocowania tapicerki siedziska, szybciutko dwie klamry, rzepy i koniec. W moim małym wózku podobnym do zappa cała tapicerka dookoła jest przymocowana na małe śrubeczki do stelaża, to jest dopiero grzebanina. W poprzednim jeepie też były śrubki.
        • monna16 Re: jak pierzecie budy? 18.12.10, 17:31
          Ja tapicerkę od Pega prałam normalnie w pralce. Buda mi nie weszła, więc wyprałam ją w wannie z użyciem płynu do prania i miękkiej ściereczki. Z tapicerką i budą nic się nie stało, a wózek przez rok prany był już kilka razy.
          • monna16 Re: jak pierzecie budy? 18.12.10, 17:34
            Aha, x-landera prałam tak samo jak pega i też wszystko ok. I jeden i drugi wózek suszyłam na linkach na dworze, rozwieszone w łazience albo na stelażu.
            • czarneoczy Re: jak pierzecie budy? 18.12.10, 20:42
              w emmaljundze wszystko co dało się zdemontować wylądowało w pralce, suszone normalnie na sznurku :)
              budy (bo osobna od spacerówki i gondoli) gąbeczką z ludwikiem, i gondola też :) ewentualne zacieki zrównane gąbeczką z wodą i mocno osuszone ręcznikiem.
              • groniek1977 do czarneoczy 18.12.10, 21:35
                A czy te budy w emmach moczyłaś potem przy płukaniu czy np. tylko prysznicem pod silnym strumieniem? No i przy okazji tak się dzisiaj zastanawiałam jak się ściąga materiał zewnętrzny i wyściółkę w gondoli city korg?
      • ewa-krystyna Re: jak pierzecie budy? 19.12.10, 15:01
        groniek1977 napisała:

> Mam jeszcze skrupuły przed praniem budek w pegach, czy po normalnym namaczaniu
        > w wodzie nadal są nieprzemakalne? Prał tak ktoś?

mam i mialam w miedzyczasie kilka Peg Perego ( Classic, Pliko P3; Converse; gondole i Navetta) i wszystko co sie dalo zdjac ( tapicerki z siedziska, budy, okrycia na nogi, pasy - odkrecalam wszystkie- daszki letnie; wysciolki z gondoli; cala tapicerke z Navetty -koszmar zdejmowania,ale sie da) ladowalo w pralce na cyklu delikatny / reczny z srednim wirowaniem i zimna woda. Nic sie nie dzialo z zadna tapicerka. Wstapila mi sie jedna zewnetrzna czesc budy od jednego Pega,bo wypralam ja przez pomylke w cieplej wodzie. Wszystko suszylam na sznurku w domu a latem na dworzu w pelnym sloncu . Tapicerki z siedziska piore non stop i nic sie z nimi nie dzieje :) Poza tym na kazdej tapicerce - przynajmniej w tych starszych Pegach jest napisane jak i w jakiej temperaturze mozesz prac.
        Tak samo z Inglesina :)
        Lubie jak budy nie maja zadnych zamocowan na stale i daje sie zdejmowac stelaz do prania :)
        Ja z zasady nic nie piore w reku, wszystko laduje w pralce i wiekszosc w suszarce :)
        • groniek1977 Re: jak pierzecie budy? 20.12.10, 09:58
          Czy ja dobrze zrozumiałam,że zdjęłaś budę w pliko ze stelaża? Tzn. został Ci sam materiał bez prętów budy?
          • ewa-krystyna Re: jak pierzecie budy? 20.12.10, 15:22
            nie, niestety w Pliko sie nie da. W klasycznych modelach i Navecie zdejmowalam. Budy z liko jeszcze nie pralam,bo tego wozka uzywam bardzo zadko i w sezonie letnim mam do niego oddzielny daszek letni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka