Dodaj do ulubionych

Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zadowol?

03.01.11, 18:33
Wiem forum wózkowe, ale nigdzie nie znalazłam info.
Obserwuj wątek
    • sadzik81 Maxi Cosi Tobi 03.01.11, 20:11
      Ja uzywam Maxi Cosi Tobi i jest super
      • kpg81 Re: Maxi Cosi Tobi 03.01.11, 20:14
        Ale Tobi jest do 18 kg, tez go mam i jestem bardzo zadowolona, nad kolejnym fotelikiem jeszcze sie nie zastanawiam.
      • cytrynowa.lemoniada Re: Maxi Cosi Tobi 03.01.11, 20:16
        też mam tobi i jest ok, dokupiłam też fajny pokrowiec frotte na lato w kilku częściach, który można łatwo zdejmować i prać, w drugim samochodzie mam troche gorszy model - rodi bodajże (gorsze obicie, trochę mniejszy ale kształt ten sam)
        • cytrynowa.lemoniada Re: Maxi Cosi Tobi 03.01.11, 21:30
          racja, tobi był poprzedni teraz mam dwa rodi - najwyższy i najniższy model
    • sylki Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 03.01.11, 20:14
      jest forum foteliki samochodowe o tu
      forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
      Dla starszego miałam graco, ale mały jest ogólnie
      Dla średniej mam concord lift evo, w sumie niezły, ale nie do końca jestem do niego przekonana, trochę żałuję, że nie wzięłam Cybexa
      • pomilak1 Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 03.01.11, 20:20
        Ja też mam Tobi i jestem zadowolona ale to faktycznie nie ten przedział wagowy co w pytaniu ;)
    • annulka79 Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 03.01.11, 20:42
      Ja mam Maxi Cosi Rodi XR. Bezpieczny, wygodny, praktyczny pokrowiec frotte (dodatkowy).Jesteśmy zadowoleni i my i pasażer.
      Polecam forum fotelikowe:

forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
      Znalazłam tam wiele cennych informacji, są tam prawdziwi fachowcy którzy moim (i nie tylko moim) zdaniem powinni prowadzić szkolenia dla sprzedawców i obowiązkowe wykłady w szkołach rodzenia dla przyszłych rodziców :)
      Chętnie doradzą a posiadają baaardzo dużą wiedzę.
      • tygisek Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 03.01.11, 21:13
        My mamy w jednym samochodzie Maxi Cosi Rodi XR, bezpieczny i wygodny, a w drugim Roemer King z isofixem, jest bardzo bezpieczny i wygodny i jesli posiadasz system isofix w samochodzie to szczerze polecam korzystanie z tego systemu i kupienie (zwykle niestety) drozszego fotelika, ale zaopatrzonego w mocowanie isofix...Jestem zadowolona z obydwu fotelikow, jednak Roemer jest moim zdaniem lepiej skonstruowany, no i na wielki plus ten isofix.
    • afroddytta Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 03.01.11, 21:42
      Ja niedawno kupiłam dla mojego 4latka Sunshine Kids Monterey.
      www.topmarket.pl/fotelik-samochodowy-15-36-kg-sunshine-kids-monterey-booster-black-15020-p37541.html - tutaj wyniki testów
      Jesteśmy bardzo zadowoleni, a to chyba jedyny taki fotelik z rozszerzaniem, ma też możliwość zmiany kąta nachylenia oparcia-niewielki (a mój syn dużo sypia). Poza tym ma isofixa w standardzie (bez dopłacania).
      Generalnie kosztuje 450 zł, ale jeszcze można dostać zeszłoroczny model różniący się jedynie układem kolorystycznym za 350 zł.
      • lamciad Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 03.01.11, 22:32
        Ponieważ mam hopla na punkcie bezpieczeństwa dziecka w samochodzie to w jednym mamy Maxi Cosi Mobi 9-25kg montowany tylem,a w drugim Cybex Pallas X-fix 9-36kg.Cybex jest montowany przodem,ale ma barierkę ochronną,która moim zdaniem lepiej chroni dziecko w trakcie wypadku (patrz:crash testy),no i isofix-rzecz niezbędna.Po osiagnięciu 18 kg z Cybexa zdejmuje sie podstawkę i barierkę i pełni rolę fotelika z przedziału 15-36kg (X-solution)
        • vanillafields Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 04.01.11, 04:17
          Nie zgodze sie, ze fotelik z jakakolwiek barierka ochroni lepiej niz fotelik montowany tylem. W trakcie wypadku i naglego zatrzymania samochodu glownie urazom podlega glowa, ktora sie nie zatrzyma jak pasami przypiete cialo i czeste sa urazy szyji, takze dlatego, ze u malych dzieci glowa jest stosunkowo ciezka w porownaniu do reszty ciala (inne proporcje niz u doroslych).
          https://www.suwaczek.pl/cache/3182457d54.png
          • lamciad Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 04.01.11, 16:06
            W tym rzecz,że właśnie nie napisałam,że z barierką bezpieczniejszy niż tyłem!W jednym mamy tyłem,bo kupilismy go jako następcę po 0-13kg.Cybexa z barierką dokupilismy teraz,kiedy mały waży 15 kg i ma 3 lata,bo MC mobi nie dał się zamontowac u meża w samochodzie.
            Co do postu poniżej.To właśnie ta barierka powoduje,że głowa dziecku nie leci bezwiednie w klatkę piersiową i kręgi szyjne są bardziej bezpieczne.Wystarczy spojrzeć na testy zderzeniowe,tam widac dokładnie,co sie dzieje z głową dziecka przypiętego jedynie pasami a z przypiętego barierką.
            Testów Mobi nie ma,bo jest to fotelik,który jest sprzedawany zaledwie w kilku krajach,główne w Skandynawii.Mam jednak nadzieję,że co raz większa ilość fotelików montowanych tyłem z grup 9-18kg (9-25kg),które zaczynają pokazywać sie na rynku w końcu doczeka się testów na równi z fotelikami montowanymi do przodu.
            Jeżeli ktoś nie ma w samochodzie uchwytów isofix to jasne jest,ze fotelika z takim systemem nie kupi!Jednak jeśli ma to fotelik zamontowany na te mocowania jest stabilniejszy i bezpieczniejszy.Spora częśc uzytkowników zapomina,że fotelik z grupy 15-36kg,który nie jest montowany na isofix powinien byc ZAWSZE zapiety pasami,niezaleznie,czy w nim ktoś podrózuje czy nie.No chyba,że komus zycie nie miłe i nie ważne,czy go ten fotelik zabije w czasie wypadku czy nie.I tu kłania się kolejny plus isofixów,zapinasz raz i nie kombinujesz z pasami,jak dzieciaka brak.
            • kiniak22 Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 04.01.11, 19:34
              moje cory jezdza w mc rodi xr, corcie zadowolone i ja rowniez :)
            • vanillafields Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 05.01.11, 02:23
              Hmm, o takich barierkach nie slyszalam.. Mieszkam w USA i takich barierek nie ma (chyba?).
        • myszencja6 Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 04.01.11, 11:56
          lamciad napisała:

> Ponieważ mam hopla na punkcie bezpieczeństwa dziecka w samochodzie to w jednym
          > mamy Maxi Cosi Mobi 9-25kg montowany tylem,

a gdzie są testy do tego Moby? nie widzę.

fotelik.info/pl/testy/grupa:9-25/ocena/malejaco/index.html
          ,no i isofix-rzecz niezbę
          > dna.

tak...zwłaszcza w samochodach, w których tego systemu nie ma. Faktycznie 'niezbędne';-)

ad rem. W jednym aucie Cybex Solution w drugim MC Rodi XR. Oba ok.

• annulka79 Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 04.01.11, 19:44

> Ja niedawno kupiłam dla mojego 4latka Sunshine Kids Monterey.
        >

> a to chyba jedyny taki fotelik z rozszerzaniem,

Nie wiem jaki system rozszerzania ma ten fotelik ale w Rodim też można regulować/rozszerzać boczki na wysokości ramion, to samo w Moby Bebe Confort, Concord Transformer T, Kiddy Cruiser Pro i pewnie coś jeszcze.
      • blackolive Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 11.01.11, 23:30
        też kupiłam ten fotelik niespełna rok temu. Najpierw Topmarket przesłal mi go na 3 tygodnie do testowania. Byłam zachwycona tym fotelikiem, mój synek z resztą też. Bardzo długo szukłałam fotelika w tym przedziale wagowym i z czystym sumieniem go polecam. Poza tym ma bardzo dobre wynii w testach ADAC.
        Z resztą na moim blogu w poscie o fotelikach jest link pod którym zamieściłam swoją bardzo obszerną opinie o tym foteliku.
        tu link do mojego bloga i tego konkretnego posta;

dzieciaczki-blackolive.blogspot.com/2011/01/foteliki-samochodowe.html
    • agaciha Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 04.01.11, 13:36
      Ja zawsze wierna firmie Maxi Cosi. Teraz 3.5 latek jezdzic w Maxi Cosi Rodi XR i jest super. Spi w nim bez problemow i mowi, ze Mu wygodnie:)
      • didis Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 05.01.11, 09:27
        Tobi to mam teraz, pytałam o ten 15-36. Właśnie też zastanawiam się nad cybexem ale tym x solution. Podoba mi się, że ma system isofix, ale te złącza można schować jeśli samochód go nie posiada, a jak się zmieni samochód to można je wyjąć i jest:D
        Słyszałam że rodi nie chroni dobrze po wydłużeniu oparcia.
        Dzięki dziewczyny za odpowiedzii idę na forum, które poleciłyście:D
        • myszencja6 Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 05.01.11, 11:09
          didis napisała:

>
          > Słyszałam że rodi nie chroni dobrze po wydłużeniu oparcia.

Gdzie to słyszałaś?

Najbezpieczniejszy fotelik dla dziecka do kołyski 0-9 lub następne montowane tyłem. Żaden następny fotelik nie jest już tak bezpieczny. Choćby nie wiem co, to przy uderzeniu czołowym albo od tyłu głowa dziecka poleci do przodu. Testy 'na głowę' robi się przy zderzeniach bocznych wtedy sprawdza się jak działają zagłówki boczne. Na dodatek jeżeli w czasie uderzenia bocznego dziecko radośnie wychyla się z fotela i patrzy w szybę (czyli nie trzyma głowy na oparciu) to również taki zagłówek nic nie pomoże. Popatrz na crash testy. Głowa dziecka leci jak torpeda. Jedyne co możemy zrobić jako rodzice to kupić fotel z wysokimi ocenami aby chronił ciało dziecka (nie połamał się, nie odpiął, nie wyleciał razem z dzieckiem etc), włączyć myślenie za kierownicą i zdjąć nogę z gazu.
          • didis Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 05.01.11, 11:29
            Chodzi o ten odcinek między zagłowkiem a bocznymi ochronkami w okolicach ramion. Koleżance tak powiedział sprzedawca, ale jak wiemy nie musi być to wiarygodne.
            Co do reszty masz rację, ale moja noga zdjęta z gazu, absolutnie nie wyklucza nogi na gazie w samochodzie obok/ z naprzeciwka. Trzeźwości itp też niestety:(
            Ale widziałam crash testy ze starszymi dziećmi - strasznie to wygląda.
            • myszencja6 Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 05.01.11, 18:43
              didis napisała:

> Chodzi o ten odcinek między zagłowkiem a bocznymi ochronkami w okolicach ramion
              > . Koleżance tak powiedział sprzedawca, ale jak wiemy nie musi być to wiarygodne

Hm, nie sądzę;-) jednak testy robił ktoś mądrzejszy (z całym szacunkiem) od sprzedawcy.

> Co do reszty masz rację, ale moja noga zdjęta z gazu, absolutnie nie wyklucza n
              > ogi na gazie w samochodzie obok/ z naprzeciwka. Trzeźwości itp też niestety:(

Wiem, niestety. Ale ponieważ prędkości przy zderzeniu się sumują to im wolniej my jedziemy to mniejsza potencjalna 'suma'.
              Mam dwoje dzieci i schizę na punkcie jazdy autem. Nie wiem czy to uleczalne;-)

> Ale widziałam crash testy ze starszymi dziećmi - strasznie to wygląda.
              Ja już nie oglądam. Ale pokazałam synowi (6lat) żeby wiedział czym grozi jazda bez fotelika lub rozpinanie pasów (choć tego nie robi ale na wszelki wypadek).
              • didis Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 12.01.11, 15:04
                Kupiłam Roemera Kid Plus :)
        • egla30 Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 05.01.11, 12:13
          Ja szalałam na punkcie bezpieczeństwa mojej córy bo małe dziecko znajomych zginęło w wypadku samochodowym. Najpierw mieliśmy Maxi Cosi Cabrio Fix, później Maxi Cosi Tobi. Tego ostatniego fotelika szukałam w wakacje. Przyłożyłam się bardzo - skorupa miała być zwarta, dziecku miało być wygodnie w kurtce zimowej, miała mieć dobrze zabezpieczoną głowę itp. Wahałam się między modelami Roemer KidFix a Concord Transformer XT. Obydwa mają mają możliwość montowania z isofixem lub bez niego. Wybrałam Roemera.
          Powodów było kilka:
          - fotelik lepiej "pasował" do budowy ciała mojego dziecka. Od razu widać było, że jest jej w nim wygodnie. Concord był jednak mimo wszytskich bajerów technologiczno-pneumatycznych dla niej nieodpowiedni;
          - ma szeroki zagłowek i dziecku nie kołysze się na wszystkie strony głowa gdy zaśnie;
          - montuje się bo w pewnej odgległości od oparcia (jest specjalny adapter gdy brak isofixu w samochodzie lub dystansuje go isofix) i dziecku jest wygodniej. Do tego można lekko odchylić oparcie gdy dziecko śpi;
          - rozmawiałam z właścicielem jednego z największych sklepów z art. dziecięcymi w Wawie u którego zawsze kupowałam co ważniejsze sprzęty dla dziecka (nie mogę podać nazwy zeby nie spotkać się z zarzutem kryptoreklamy) i on mając te same dwa foteliki do wyboru i możliwość zakupu ich w cenach hurtowych też wybrał Roemer KidFix ze względu na bezpieczeństwo.
          W drugim samodzodzie mam Maxi Cosi Rodi XR po starszym kuzynie (używany przez 2 lata) i ten jest nieco bardziej obszerny i ma znacznie szerszy zagłowek ale moim zdaniem Roemer, szczególnie dla dziewczynki, to strzał w 10!

• aurinko Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 05.01.11, 13:13
      Ja lada moment zakupię Sunshine Kids Monterey dla 3,5 latki, można teraz kupić nawet za 300zł na All, nowe, ale z ograniczoną kolorystyką. Fotelik ten ma świetne opinie, kilka dziewczyn z mojego rówieśniczego forum ma ten fotelik i bardzo chwalą, a co najważniejsze - dobrze wypadł w testach.
      • monjan Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 05.01.11, 20:41
        ja wlasnie kupilam sunshine kids monterey isofix do naszego drugiego samochodu, ale jeszcze nie przyszedł
        na codzien uzytkujemy MC Rodi AP-bardzo fajny!kupilabym drugi taki, ale cena za wysoka
    • afork Re: Jakie foteliki 15-36 używacie? Jesteście zado 05.01.11, 19:51
      Starszak ma cybex solution x-fix (to zakres 15-36 właśnie)- dobre wyniki w testach. Młodszemu chciałam kupić model Pallas,ale niestety, pasy w naszym samochodzie są za krótkie-nie obejmowały tego fotelika więc kupiliśmy w końcu maxi cosi Tobi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka