Dodaj do ulubionych

Amortyzacja w PP Pliko3, MCLaren? Który lepszy?

27.01.11, 11:46
Witam. Jestem na etapie wymiany wózka. Moja córka ma 18msc, jeżdzimy MAXI COSI MURA i wydaje mi sie ,ze nadszedł czas na zmianę wózka na lzejszy, składany. Chciałabym,zeby to był nasz jedyny wózek(no, mamy jeszcze cybexa onyxa do sklepu).Szukam spacerówki z możliwie najlepszą amortyzacją i najlepiej nie jakiejś hiper drogiej. Zastanawiałam się właśnie nad Peg Perego oraz Mc Larenem. Pomóżcie, bo nie chce popełnic błędu..
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: Amortyzacja w PP Pliko3, MCLaren? Który lepsz 27.01.11, 11:54
      Maclaren XT ma lepsza amortyzacje niz Pliko P3 moim zdaniem, choc wydaje mi sie, ze gigantycznej roznicy nie poczujesz. Kupilabym jednak zdecydowanie XT z paru innych wzgledow. Mialam 2 razy P3 i oba dawno sprzedane. XT juz sie nie pozbede, to najlatwiejszy w prowadzeniu i najwygodniejszy nasz wozek.
      • variuss Re: Amortyzacja w PP Pliko3, MCLaren? Który lepsz 27.01.11, 12:04
        tez myśle, ze 18 miesieczne dziecko jest juz troche za duze na pliko, nie tyle ze sie nie zmiesci na siedzonku- bo siedzonko jest spore/długie ale zle ci sie bedzie prowadzilo i podbijało wózek
        Maclaren lub cos innego, maclareno-podobnego to na pewno bedzie lepszy wybor- skoro masz cybexa to jednak nie wiem, czy taka wymiana ma sens. Moze lepeij wybrać jakis wózek nie-parasolkę, a tez lekki i składany do małych rozmiarów?
        • kontra24 Re: Amortyzacja w PP Pliko3, MCLaren? Który lepsz 27.01.11, 12:31
          A jaki byś poleciła?
          • variuss Re: Amortyzacja w PP Pliko3, MCLaren? Który lepsz 27.01.11, 12:47
            Jeżeli ma to byc podstawowy wozek w kazdy teren, a parasolke juz masz to poradzilaby ci kupic cos z duzym ( długim i szerokim) siedziskiem, typu concord fusion, jane nomad. Nomad mniej wazy, a concord ma fajniejsza budke. Albo BJ city elitte- ma duze koła a na pewno bedzie mniejszy od mury po złozeniu.
      • mamaly Re: Amortyzacja w PP Pliko3, MCLaren? Który lepsz 27.01.11, 12:26
        Jeżeli Peg Perego to ja bym proponowała Si, a nie P3, znacznie lepiej się podbija, jest lżejszy, mniejszy po złożeniu itd.
        Miałam Si i miałam Maclarena XT i moim zdaniem Si jest wygodniejsze dla dziecka bo ma głębsze siedzisko, i wyżej obsadzone. W XT moja, bardzo przeciętnej wielkości, dwulatka siedziała na samej pupie , a uda od pupy do kolana już były w powietrzu. W związku z tym nogi musiały być w kolanach podgięte, żeby wogóle stopy trafiły na dolny podnóżek. Może i to nie jakaś wielka wada, ale moja córka po wcześniejszych wózkach z głębokimi siedziskami wogóle w XT nie chciała siedzieć.
        XT jest również mniej zabudowane niż Si. Ma malutki kosz na zakupy z kiepskim dostępem.
        Amortyzacja , hm, no nie wiem jak to porównać, według mnie jest podobna, ale XT twardziej jedzie bo stelaż jest sztywny. Pegi są "produkcyjnie rozklekotane", dzięki czemu cały stelaż pracuje na nierównościach. Przyznaje się również szczerze, że jak kupiłam pierwszego Pega x-lite to miałam wrażenie, że na najmniejszym kraweżniku się rozpadnie :D szybko się do tego przyzwyczaiłam i przestałam zauważać.
        Si ma również fajniejszą folię przeciwdeszczową, bo zawijaną pod podnóżek , można ją założyć również na wózek ze śpiworek i podnóżkiem wyprostowanym. W XT folia przypinana jest na dole do stelaża, więc jak się wyprostuje podnóżek z większym dzieckiem w śpiworze to się folii nie zapnie.
        Z wad Si to wariujące przednie kółeczka, jak chcesz podbiec gdzieś (np. do autobusu) to one wpadają w wibracje, jest to denerwujące.
        XT jest znacznie dłuższy po złożeniu niż Si i bardziej rozlazły, zajmuje dużo więcej miejsca w bagażniku i i jest niewygodny do przenoszenia.
        No i podbijanie. Więc tak , sam w sobie XT podbija się lepiej, ale jak powiesisz na nim torbę, a dziecko wstanie to wózek może fiknąć. Ja po jednej wycieczce na której wózek przewrócił mi się 3 razu przestałam na nim wozić torbę i w takiej konfiguracji podbija się według mnie podobnie jak Si z powieszoną torbą i rączkami ustawionymi na najwyższy poziom.
        XT ma również bardzo wysokie rączki i są blisko od siebie. Wysokość mi nie przeszkadzała, mimo, że jakaś wysoka nie jestem, ale to, że były blisko od siebie już trochę tak.
        No i na koniec. Si prowadzi się lżej niż XT, zdecydowanie łatwiej go prowadzić jedną ręką. XT prowadzi się znacznie łatwiej niż P3.
        O P3 też mogę napisać, bo też mam, ale bardziej kolekcjonersko niż z uwielbienia dla jego właściwości jezdnych.

A.
    • kontra24 Re: Amortyzacja w PP Pliko3, MCLaren? Który lepsz 28.01.11, 09:54
      A co myslicie o Quinny Zapp? Jaka jest w nim amortyzacja w porównaniu z parasolkami?
      • kontra24 Re: Amortyzacja w PP Pliko3, MCLaren? Który lepsz 28.01.11, 11:13
        Jestem juz zagubiona, nie wiem co wybrać....
        Nie chce miec 5 wózków a nie znam takiego co spełni moje oczekiwania...Nie chce kupować wózków typu Jane Nomad bo to właściwie rzadna zamiana. Mój Maxi Cosi jest ok, ale już jest za ciężki i za duży gabarytowo, tym bardziej,że zmieniliśmy samowchó na sedena. Co prawde to duży sedan,ale to zawsze nie kombi...Z kolei cybex onyx nie posiada chyba wogóle amortyzacji i nie jestem nim w stanie jeździć nigdzie indziej niż w sklepie. Myślałam,ze Pliko 3 będzie ok, ale skoro mówicie,ze nie wystarczy do końca.....Sama nie wiem....Pomocy!!!
        • variuss Re: Amortyzacja w PP Pliko3, MCLaren? Który lepsz 28.01.11, 13:00
          Wszystko zelzy, kiedy ten koniec wozkowania nastąpi :D
          Są dzieci, ktore w wieku 2 laat potrafia przejsc grzecznie za raczke 2 -3 km i wręcz nie chce jechac w wozku, ale np jak sie robi spiace to wozek sie przydaje, szczegolnie z duza powierzchnia do spania.
          • variuss Re: Amortyzacja w PP Pliko3, MCLaren? Który lepsz 28.01.11, 13:07
            tutaj napisalam troche o moich poszukiwaniach:
            forum.gazeta.pl/forum/w,22462,121411223,121424074,Re_Parasolka_dla_wysokiej_rodziny.html
            • variuss buggster s ? 28.01.11, 13:12
              podobno ma fajna amortyzacje, cicho jedzie i na pewno wystarczy do konca, bo nawet 3 latek sie tam zmiesci
              • saras-wati Re: buggster s ? 28.01.11, 14:34
                też mi to przyszło do głowy, jak przeczytałam o amortyzacji;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka