Dodaj do ulubionych

wózek,ale jaki? prośba o poradę

06.03.11, 15:41
witam powoli zaczynam się rozgląda za wózkiem,na razie gł w internecie...nie wiedziałam ze wybór jest tak duży i ciężki!!! a ja w tym temacie czuje się kompletnie zagubiona.(to moje pierwsze dziecko), wśród bliskich znajomych ciężko o radę bo nikt prawie jeszcze nie ma dzieci.
Jak dotąd przejrzałam parę firm i modeli (do tej pory najbardziej podoba mi się FYN 4DS Classic!!, VEDI classic, oraz MUTSY!!...ewent JEDO Bartatina i ROAN MARITA) ale opinie są bardzo różne (nie wiem co myślec).
czy któraś z was ma te wózki i może coś napisac (na tak lub nie)-lub odesłac manie do wątku o podobnje tematyce.
Zależy mi na lekkim wózku, typu 3w1 (głęboko spacerowy + fotelik)..bardzo podoba mi sie wygląd wózków MUTSY ale gondola jest dośc mała(74cm) w porównaniu do innych(80-84cm) no i mają dużo negatywnych opinii:(
A może zwracam uwagę na złe rzeczy i może 3w1 to zły pomysł proszę bardziej doświadczone doradźcie coś
z góry dziekuję

Obserwuj wątek
    • ilona345 [...] 06.03.11, 17:42
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ni24 Re: do ilona 06.03.11, 18:34
        dzięki za podanie modelu i firmy wizualnie podoba mi się ten wózek:)
    • annulka79 Re: wózek,ale jaki? prośba o poradę 06.03.11, 18:10
      Zwracasz uwagę na dobre rzeczy:)
      Jednak żaden z wymienionych wózków nie jest lekki, no może niektóre są umiarkowanie cieżkie a nie bardzo ;) Zestaw 3w1 to moim zdaniem dobry pomysł. Na początku gondolka i bezpieczny fotelik
      polecam
      fotelik.info/pl/testy/grupa:0-13/ocena/malejaco/index.html

Po przesadzeniu malucha do spacerówki ta z zestawu będzie ok a później większość i tak dokupuje coś malutkiego i lekkiego jak dziecko zacznie chodzić.

Innym Rozwiązaniem jest zestaw 2w1 i lekka spacerówka (na później) początkowo służąca jako stelaż pod fotelik.

Pytania na które musisz sobie odpowiedzieć przed wyborem wózka to przede wszystkim:
      - Czy będziecie go wozić w bagażniku? Jeśli tak musi sie tam zmieścić.
      - Czy wózek będzie wnoszony po schodach? Nic tak nie uprzykrzy spacerów jak targanie kolosa w górę i w dól. A "lekki" wózek ważący 14kg to w rzeczywistości olbrzymi ciężar przy wnoszeniu na piętro!
      - W jakim terenie wózek będzie jeździł? Amortyzacja, jeśli w mieście to może obrotowe koła?
      - Budżet. I nie chodzi tu o zaglądanie do cudzej kieszeni, ale zakres cen jest szeroki stąd pytanie 1-2 tyś? mniej? a może ponad 3 nie zrobi różnicy i można zaszaleć ;)
      Jeśli budżet niewielki to też czy wózek nowy czy lepiej używany?
      - W jakim miesiącu urodzi sie maluch? bo jeśli koniec gondolowania przypadnie na okres zimowy to duża gondola jest ważna.

Pozdrawiam :)
      • ni24 Re: do anulka79 06.03.11, 18:32
        bardzo dziekuje za szybki odzew widze ze anulka79 znasz sie na rzeczy i uzyskam tu duza pomoc.
        co do pytań, tak bedzie przewożony w bagażniku (ale samochód jest duży), bedzie wnoszony na piętro ale to tez nie problem bo jest winda.
        Teren raczej miejski (mieszkamy w dużym mieście) zakres cenowy (chcemy przeznaczy do 2,5tys zł z tego co widzę wiekszośc wózków tyle kosztuje) i raczej nowy bo chcę żeby posłużył dla drugiego dziecka(w niedalekiej przyszłości)-i tu pytanie(może głupie) czy wasze wózki "wytrzymały "dla kolejnych dzieci czy to raczej wydatek jednorazowy? dziecko urodzi się w połowie sierpnia wiec raczej zima nas nie ominie..

anulka79 a jeśli mogę zapytac jaki ty masz wózek?
        ps dziekuję tez za str z testami fotelików (ważna rzecz), i za radę z wózkiem 2w1 i spacerówką potem godne rozważenia
        • annulka79 Re: do anulka79 06.03.11, 20:02
          Po pierwsze, jeśli winda to te starego typu mają wąskie drzwi i niektóre modele wózków nie wchodzą.

Ja miałam Quinny Buzz (musiała być lekki bo 3 piętro bez windy, płaski po złożeniu bo bagażnik minimini, pełną rączkę bo nie cierpię podwójnych i siedzisko w obie strony), gondolka nieduża i do tego zwężana ale nam wystarczyła, z fotelikiem Maxi Cosi było super. Spacerówka (kubełkowa ) możliwość montowania przodem lub tyle była bardzo przydatna. Ja byłam zadowolona, ale wózek ma tyle samo miłośników co przeciwników :P

Używałam wózka grubo ponad 2 lata a teraz jeździ nim już spory czas kolejny pasażer - maluch koleżanki. Wózek jest nadal w świetnym stanie i myślę, że niedługo do nas wróci ;)

Wózek Jedo ma sąsiadka już dla drugiego brzdąca (używany w zasadzie nieprzerwanie od 4 lat) Wszystko działa tylko budka nieco wyblakła bo wózek baardzo dużo przebywał na dworze. Inna wozi drugie dziecko w Mutsy (wózek używany nieprzerwanie prawie 4 lata), Koleżanki czesto kupowały wózki już używane i były one w świetnym stanie (Emmaljunga, Teutonia, Maxi Cosi Mura, Peg Perego, Quinny) woziły w nich jedno ale i drugie swoje dziecko więc można. Sama kupiłam używaną kilka lat spacerówkę Quinny Speedi i niczego nie mogłam jej zarzucić (poza tym że synek nie cierpiał siedziska ;P
          Pamiętam że znajomym rozleciały się przy pierwszym dziecku kupione jako nowe Baby Smile, Chicco, Coneco, ale pytanie czy to kwestia użytkowania, wadliwego egzemplarza, modelu czy jakości produktów tej firmy?

Dobry wózek wytrzyma spokojnie dla dwójki.

W Twoim przypadku duża gondolka jest ważna. Może to być tradycyjna gondola lub spacerówka rozkładana na płasko z takim wkładem/gondolką, np. Teutonia i wkład który potem można przerobić na śpiworek.
          www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=822
    • annulka79 Re: wózek,ale jaki? prośba o poradę 06.03.11, 18:30
      Co do wymienionych modeli wózków:

Jedo mają dobre opinie, to porządne wózki za rozsądną cenę. Fyn ma regulowaną amortyzację, obrotowe przednie koła z możliwością zablokowania, waga przyzwoita. Bartatina 4 nieskrętne koła i zawieszenie na pasach bądź wahaczach. Vedi przekładaną rączkę i tu kwestia (dyskusyjna) wygody prowadzenia gdy z przodu są małe kółeczka.Wszystkie mają możliwość zamontowania porządnych fotelików (Maxi Cosi lub Romer inne nie są warte zainteresowania) Gondola i siedzisko spacerówki identyczne. Gondolka jedna z największych na rynku, odnoszony zagłówek. Spacerówka montowana przodem lub tyłem dobrze osłonięta.

Mutsy mają wiele modeli. Urbanrider (skrętna tylna oś) bardzo ciężki i niewygodny w manewrowaniu, lepiej jedzie 4Rider ale gondolki niewielkie i amortyzacja np. w Jedo lepsza a waga i wymiary podobne. Jest jeszcze Mutsy Transporter i ten jest najlżejszy.

Może jeszcze:
      Implast Bolder
      Emmaljunga
      • ni24 Re: wózek,ale jaki? prośba o poradę 06.03.11, 18:41
        dzięki za szczegóły..no właśnie czytam że Jedo dużo dobrych opinii ma co mnie przekonuje do ich firmy. Emmaljunga też widzę bardzo promowana i polecana ale najb.podobają mi sie ich modele za prawie 4tyś co uważam że jest już za dużą kwotą..

Implast Bolder nie znałam ale właśnie wpisałam w google i na pierwszy rzut oka podobają mi się:)!!!
        • afroddytta Re: wózek,ale jaki? prośba o poradę 06.03.11, 19:58
          Co do wytrzymałości to wózki dobrych firm na pewno wytrzymają co najmniej dwójkę dzieci, oczywiście przy sensownym traktowaniu, a te wymienione przez annulkę do takich właśnie należą. Na tego z powyższej reklamy raczej bym się nie zdecydowała :)
          Sama wolę raczej wózki używane i mogę zapewnić, że jak są z wyższej półki to nic złego im się nie dzieję. Ja od roku jeżdżę używanym Speedi (rocznik 2005, więc już pewnie po 2 dzieci) i wózkowi absolutnie nic nie dolega (teraz dokupiłam gondolkę dla kolejnego użytkownika). Kupiłam go z myślą wypróbowania tego konkretnie modelu, starego rocznika za małe pieniądze i jeżeli ogólnie wózek będzie ok, to wtedy najwyżej kupię identyczny, ale nowszy i sporo droższy, jednak wózek nie ma żadnych usterek, wszystko działa, tapicerka idealna, więc zostałam przy tym. Niestety słabsze wózki koleżanek się porozpadały i np. przy drugim dziecku już się nie nadawały do użytku.
        • boryna2010 Re: wózek,ale jaki? prośba o poradę 10.03.11, 10:36
          witam,
          ja polecilabym Tobie trzy marki - Bebecar - siostra przewozila w nim dwojke dzieci, wozek bardzo dobry choc pewne wady ma - skrzypi (ale da sie przezyc lub mozna temu zaradzic) i jest ciezkawy ale jesli masz winde to nie bedzie problem, a wlozyc wozek do bagaznika - siostra sama go wrzucala i jakos nigdy nie narzekala
          druga marka to emmaljunga - ja mam ten wozek, choc ja mam najciezszy model - edge sport - i tego nie polecam bo jest ciezki bardzo, ale juz smart duo combi albo city cross czy tez nitro city - polecam!
          a trzecia marka to Hartany - tym wozkiem jeszcze nie jezdzilam, ale sa tez bardzo porzadne i wlasnie do jego kupna sie przymierzam
          wszystkie te wozki ktore wymienilam sa troche drozsze i ciezsze od twoich zalozen - zrobisz jak uwazasz, ale jesli nie musisz wozka wnosic ani czesto chowac do bagaznika - to ja mysle ze takie ciezsze beda lepsze bo - sa stabilniejsze, wygodniejsze dla dziecka a jesli maja skretne kola (a maja oprocz emmaljungi smart duo combi) to dla mamy tez beda wygodne do prowadzenia
          ja teraz jakbym miala kupowac wozek 3w1 kupilabym Bebecar Vector AT (a tez chowam do bagaznika i jezdze po miescie i wsi), no ale ze juz kupilam emmaljunge juz za pozno - choc i tak jak mowilam spacerowke (hartana?) bede kupowac
          Bebecary maja naprawde fajne spacerowki - siedzisko jest wysoko co jest moim zdaniem zaleta bo dziecko lepiej widzi i nie wacha wszystkich spalin, jest fajny kosz i fajnie regulowana raczka - sama tym wozkiem czesto jezdzilam jak bralam dzieci siostry na spacer - wiec jak mowie - ja bym Ci polecala Bebecara (lub ewentualnie dwa inne o ktorych wspomnialam)
          - wszystkie na pewno przetrwaja dla drugiego dziecka a nawet jeszcze dla trzeciego ;)
          no i potem bez problemu je sprzedasz
        • posh_emka Re: wózek,ale jaki? prośba o poradę 10.03.11, 18:39
          Ja mam Jedo Fyn 4- oprócz wagi i gabarytów nie sprzyjających zapakowaniu do małego bagażnika nic nie mogę mu zarzucić. No ale nie ma lekkiego wózka na pompowanych kołach- owszem stelaż bez kół leciutki- koła jednak robią swoje. Mimo wszystko polecam bo cena w porównaniu z innymi o których piszesz robi wielką różnicę.
    • ni24 Re: wózek,ale jaki? prośba o poradę 10.03.11, 21:02
      bardzo dziekuje wam za wszystkie porady:) oczywiscie czekam na wiecej i wiecej:)!!!!! wszystkie podane modele spisuje i mam nadz ze niedlugo ogladne na zywo a potem cos zdecyduje:)
      ps dodam ze rozważam jeszcze wozki guinny buzz (czytalam tu wiele "+"opinii)
      • annulka79 Re: wózek,ale jaki? prośba o poradę 10.03.11, 22:00
        O Buzz'ie znajdziesz wiele bardzo różnych opinii.
        Nie jest on super amortyzowany ale daje radę. Ja byłam zadowolona, koleżanka wymieniła przednie kolo na pompowane i jest zadowolona.
        Musisz jednak pamiętać że gondolka Quinny Dreami nie należy do dużych. Dodatkowo ma mocno zaokrąglone zakończenie i zwężenie w środku... może być problem ze zmieszczeniem w niej 5-6 miesięcznego malucha w kombinezonie, ze śpiworkiem lub kocykiem.
        Proponowałabym jednak większa gondolę.

Tak przy okazji przypomniały mi się kolejne spore:
        - Concord Proton (np. wózek Concord Neo lub Fusion)
        - Jane Capazo (starszy model Jane) pasuje do wózków Jane (Nomad, Slalom, Slalom Pro, Solo)

Dodatkowo (jeśli czegoś nie pokręciłam, ale raczej nie :P ) gondole Capazo i Proton można używać zamiennie na stelażach tych dwóch firm.
    • malwinka25ab [...] 11.03.11, 11:04
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka