Dodaj do ulubionych

Espiro Magic 4, Lira 4, Petit Star Zia czy Slappi?

29.07.11, 21:19
Potrzebuję małego, lekkiego wózka dla mojej drobnej, niespełna 2-latki. Warunek konieczny to rozkładane siedzisko do spania. Dobrze by było, gdyby nie składał się jak parasolka (chodzi o długość) i po złożeniu zajmował niewiele miejsca. Przejrzałam już setki wóżków i moją uwagę zwróciły wyżej wymienione modele. Wszystkie wyglądają podobnie i w zasadnie nie wiem czym mam się kierować przy wyborze? Użytkowniczki tychże modeli - mogłybyście podzielić się opiniami? Sprawa dosyć pilna bo wózek potrzebuję mieć na przyszły weekend. Nie musi być nowy, w grę wchodzi także używany, w dobrym stanie oczywiście. A może ktoś poleci mi coś zupełnie innego, a godnego uwagi? Będę wdzięczna za pomoc.

https://lbym.lilypie.com/iCGGp1.png
https://lb2m.lilypie.com/rZGWp2.png
Obserwuj wątek
    • fil.ona Re: Espiro Magic 4, Lira 4, Petit Star Zia czy Sl 29.07.11, 21:36
      ja mam espiro magic 4 i nie polecam .mój synek duży 1,5 roku ma ciasno na nożki ,podnóżek przy spaniu się nie rozkłąda i dziecku nóżki wiszą .i nie rozkłada się na płasko .Jest lekki kąt .wózek jest mało stabilny ,wystarczyć powiesić torbę i się przewraca .Kolejny minus mały koszyk na zakupy i cięzko się do niego dostać
      • olaaa-calineczka Re: Espiro Magic 4, Lira 4, Petit Star Zia czy Sl 29.07.11, 22:16
        tylko nie slapiii koleżanka miala i stelaż się wygiął po 2 mies a teraz zmienila wogóle wozek bo kółka się rozklekotały
        • johana19 Re: Espiro Magic 4, Lira 4, Petit Star Zia czy Sl 29.07.11, 22:42
          No coś ty? A na zdjęciach wygląda na bardziej solidny od Espiro... Rama (w modelu najnowszym na 2012 podobno jest wzmocniona) taka gruba, duzy kosz... Już mi nawert zaczął się podobać :-)))

https://lbym.lilypie.com/iCGGp1.png
          https://lb2m.lilypie.com/rZGWp2.png
    • 1mzeta Żaden z nich 30.07.11, 00:11
      Wprawdzie nie używałam ja ale ma kilka moich znajomych- podstawowa wada- jakość i to,że wózek szybko osiada w dół. Na twoim miejscu kupiłabym używanego Baby Jogger Mini lub Mamas adn Papas Ora. Jestem z nich zadowolona.
      • olafowamama Re: Żaden z nich 03.08.11, 11:27
        Ora maja 2 moje koleżanki i obie przeklinają dzień, w którym go kupiły. Wózek jest wywrotny- przy rozłożonym do spania oparciu leci do tyłu, niezwrotny, ciężko się prowadzi i na dodatek p miesiącach uzytkowania okropnie skrzypi. Za każdym razem jak się dotkne do ich ory kocham swojego lite way'a ze zdwojoną siłą. Mimo iż chicco na tym forum nie jest zbyt chwalona to ja swojego chicco lite way będę wychwalać pod niebiosa, ale to akurat jest typowa parasolka, więc chyba nie tego szukasz.
        • 1mzeta Re: Żaden z nich 03.08.11, 22:39
          Nigdy mi się ora nie przewróciła, a dziecko trochę waży i mały w niej sypia. Co do zwrotności- żadnych zastrzeżeń nie mam- a chyba bym miała jeśli coś by było nie tak- mam porównanie do BJ Mini i Jedo Fyna. No i nic mi nie skrzypi- o wózek się dba.
          Oczywiście są tacy co mają zbyt wygórowane wymagania...........
    • afroddytta Re: Espiro Magic 4, Lira 4, Petit Star Zia czy Sl 01.08.11, 23:21
      Magic, lira i zia to generalnie ten sam wózek, tylko produkowany pod innymi markami i możliwe (wysoce prawdopodobne), ze w związku z tym różnej jakości-mam taki sam pod marką Titanium baby spider i w przeciwieństwie do magiców sprawuje się super i ogólnie dla mnie superwózek, wygodny dla dziecka, mój 3,5 latek spokojnie w nim sypiał, moim zdaniem bardzo wygodny podnóżek, supermały po złożeniu. Jeśli zależy Ci głównie na małym rozmiarze po złożeniu to na pewno ten wózek, tylko wtedy bym kupiła zia, bo powinna być najlepszej jakości z tych trzech.
      Jeśli masz wątpliwości kup orę, bo raczej city mini używanego nie dostaniesz (lub będzie dość drogi) i on jest dość spory po złożeniu )nie składa się w parasolkę).
      • 1mzeta Re: Espiro Magic 4, Lira 4, Petit Star Zia czy Sl 02.08.11, 16:30
        Tylko,że Ora nie składa się w parasolkę tylko do takich samych rozmiarów jak BJ Mini- system składania ma tylko inny no i jest jednak cięższa Ora.
    • malutka.k Re: Espiro Magic 4, Lira 4, Petit Star Zia czy Sl 02.08.11, 11:06
      Witam, my teraz mamy petite star zia. Przejeździliśmy w nim całą zimę, wiosnę i teraz lato. Moim zdaniem jest rewelacyjny, gdyby nie to, że zużyły się kółka jeździlibyśmy nim nadal. Ma kilka wad oczywiście - jest dla osób raczej niskich, ma dość mały kosz (ale zwykłe zakupy mieszczą się bez problemu) no i nie można zdjąć tapicerki do prania. Poza tym - czytałam, że to wózek na zakupy, do supermarketu i na równe chodniki - to bzdura. Jeździłam po śniegu, wertepach, piachu, zabraliśmy go w góry i nad morze i szedł jak czołg. Bardzo podoba mi się w nim to, że rozłożony ma szerokie siedzisko, nasz dwulatek jest dość duży a ma sporo luzu. Za to po złożeniu wózek jest malutki i mieści się w bardzo małych bagażnikach i jeszcze jest sporo miejsca. I jest bardzo lekki, znosiłam go z 3 piętra w jednej ręce a w drugiej dziecko w zimowych rzeczach. Rozkłada się na płasko do spania. Nie jest wywrotny ale trzeba pamiętać żeby nie wieszać nic na rączkach jak dziecko śpi bo może się przechylić do tyłu.
      • sylki Re: Espiro Magic 4, Lira 4, Petit Star Zia czy Sl 02.08.11, 18:30
        Cytat
        Poza tym - czytałam, że to wózek na zakupy, do supermarketu i na równe chodniki - to bzdura. Jeździłam po śniegu, wertepach, piachu, zabraliśmy go w góry i nad morze i szedł jak czołg.

Nie pomyślałaś, że może właśnie dlatego kółka tak szybko się zużyły, z marketowego wózka terenowca nie będzie ;)
        • malutka.k Re: Espiro Magic 4, Lira 4, Petit Star Zia czy Sl 02.08.11, 21:54
          Ależ wcale się nie zużyły szybko, wręcz przeciwnie. Kupiłam używany a sama jeszcze długo i intensywnie nim jeździłam. I nadal można bez problemu nim jeździć.
          Chodzi mi o to, że bez problemu jeździ się tym wózkiem np. po śniegu czy nierównych chodnikach.
          • johana19 Re: Espiro Magic 4, Lira 4, Petit Star Zia czy Sl 02.08.11, 23:18
            Dziękuję wszystkim za opinie :-) Jednak przekonałam męża i zdecydowałam się na zakup nowego Dazzla :-)
          • sylki Re: Espiro Magic 4, Lira 4, Petit Star Zia czy Sl 03.08.11, 16:08
            Aaaa no to zmienia postać rzeczy :)
            Już wyobraziłam sobie jak jeździsz nim po górach i dolinach, lesie itd :D
      • afroddytta Re: Espiro Magic 4, Lira 4, Petit Star Zia czy Sl 04.08.11, 22:58
        Nie dam głowy jak u Ciebie, ale w moim (pod marką Titanium baby spider) tapicerkę się zdejmuje do prania, tylko odkręca się ją od stelaża takimi małymi śrubkami dookoła, robiłam to kilka razy (wózek uzywalismy intensywnie przez ponad 2 lata i kółka się strasznie nie zużyły).
        • malutka.k Re: Espiro Magic 4, Lira 4, Petit Star Zia czy Sl 05.08.11, 14:17
          W moim też są śrubki ale chyba nie da się zdjąć tapicerki - na samym dole przy podnóżku wygląda jakby była na stałe zaczepiona w plastikową część stelaża. Zaraz poszukam w internecie instrukcji, aż wstyd się przyznać że dopiero teraz :) Co prawda i tak go raczej sprzedaję, właśnie kupiliśmy cybex onyx, bardziej nam pasuje bo ma wyżej rączki.
          • afroddytta Re: Espiro Magic 4, Lira 4, Petit Star Zia czy Sl 09.08.11, 13:05
            Ta plastikowa część jest jakby wysuwana, jak poodkręcasz śrubki to wtedy to wysuwasz i jest oddzielnie :)
            • malutka.k Re: Espiro Magic 4, Lira 4, Petit Star Zia czy Sl 10.08.11, 10:07
              Zgadza się, można zdjąć a w dodatku dowiedziałam się, że można sobie kupić całe siedzisko i wymienić na nowe :) I teraz się zastanawiam bo po kilku spacerach w onyxie stwierdzam, że zia jeździ tysiąc razy lepiej.
    • kijas2 Re: dobre ceny espiro 18.02.13, 21:00
      witam adres nie działa także podaje nowy, faktycznie ceny są oki. www.chiccomio.com.pl/358-espiro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka