Dodaj do ulubionych

Bardzo ciekawe badania wózków

24.01.12, 15:43
Miałam dziś dzień wolny i biegając przy kawie po kanałach trafiłam na informację o badaniach wózków wielu firm przeprowadzonych przez organizację Pro-Test. Pierwsza część programu poświęcona była temu "Jak wybrać wózek dziecięcy" była na mniej niż niskim poziomie. I szkoda czasu aby komentować. Ale druga mówiąca o badaniach Pro-Testu była super. Nawet nie wiedziałam że takie niezależne badania ktoś robi. Informacje zawarte w wynikach tych badań są niesłychanie istotne w kontekście właściwego wyboru. Okazuje się że mimo zakazu wiele firm stosuje szkodliwe związki chemiczne a obiektywne badania mówią coś innego niż zdarza się czytać. Dla zainteresowanych szczegółami podaję adres strony Pro-Testu www.pro-test.pl Po prawej stronie jest do pobrania artykuł o wózkach (niestety za opłatą, ale z czegoś muszą żyć). Polecam. Myślę że wiele osób zweryfikuje swoje wcześniejsze opinie i wyciągnie wnioski.
Obserwuj wątek
    • tereferefretka Re: Bardzo ciekawe badania wózków 24.01.12, 15:46
      wniosek pewnie taki, ze bebecar wygral te testy...
      zalosna chec reklamy powraca??
      • katazan Re: Bardzo ciekawe badania wózków 24.01.12, 15:58
        Z premedytacją nie wymieniłam i nie wymienię żadnej firmy której wózki były badane. Pozostawiając wyciąganie wniosków przyszłym mamom, które zainteresują się wynikami tych badań. Twój wpis jest prowokacyjny a nie merytoryczny.
      • sylki Re: Bardzo ciekawe badania wózków 24.01.12, 16:01
        Terefere, daj spokój.
        Przecież ona żadnej nowości nie odkryła, testów jest mnóstwo i to jawnych płacić za nie nie trzeba :)
        Masz rację pewnie bebecar wygrał :P, ale ja nie mam ochoty płacić za jakieś głupie straszenie rodziców ;)
        Zresztą moje dziecko wózka nie jada, więc problemu nie widzę, no ale po podniecać się czymś trzeba :D
        • tereferefretka Re: Bardzo ciekawe badania wózków 24.01.12, 16:26
          ja mam po prostu pamiec absolutna ;) i ta Pani zapadla mi w pamieci swoimi madrymi wywodami,swoja droga ciekawe jaki wozek zakupilas droga Katazan???
          skonczyla sie inwazja bebecarow,zaczela sie x-landerow...
          • tereferefretka Re: Bardzo ciekawe badania wózków 24.01.12, 16:30
            moja na szczescie tez nie ma w zwyczaju wozka jesc, poza tym moj z ktorejs reki juz,wiec jest szansa ze chemikalia wyparowaly ;p
            a te badania to pewnie te same co publikuja na kazdej stronie odnosnie wozkow. przedrukowali,dostep platny, kto ma ochote ten czyta, ja tam preferuje nieco inny styl zycia,i sladem matki-sanepid zakupie sobie koszulke z nadrukiem" moje dziecko oglada tv"a z drugiej strony" moje dziecko je parowki"-to tak odnosnie badan, statystyk itp...ludzie,takie czasy, trzeba to zaakceptowac
            • sylki Re: Bardzo ciekawe badania wózków 24.01.12, 16:33
              ooo to koszulka dla mnie, co do x-landerów, przewrażliwiona jesteś :P
              (ale jakoś też mam takie wrażenie hehe)
              • tereferefretka Re: Bardzo ciekawe badania wózków 24.01.12, 17:11
                hehe polecam bloga matki-sanepid ;) taak my na pewno przewrazliwone jestesmy ;) na ich fanpage'u na fb tez cud miod i orzeszki,zero wad,zero niezadowolonych ludzi,a wypowiadaja sie 2 osoby,i ktos zarzadzajacy profilem... bardzo wiarygodne opinie :]

co do koszulek zamowmy od razu hurtem, pewnie nie tylko my sie kwalifikujemy ;) pozdrowienia od moich dzieciorow uzaleznionych od minimini hehehe :D
    • srebrno-listka Re: Bardzo ciekawe badania wózków 24.01.12, 17:14
      A mnie się nie podoba, że niby takie niezależne testy, a za informację trzeba płacić. Kolejni żerują na spanikowanych rodzicach :/
      • thea19 za darmo 24.01.12, 18:13
        gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/100851,wozki-dla-dzieci-powoduja-raka.html
        te badania juz byly publikowane, na niemieckiej stronie sa dokladne tabelki, nic nowszego nie znalazlam
        • thea19 Re: za darmo 24.01.12, 18:18
          www.test.de/themen/kinder-familie/test/Kinderwagen-10-von-14-sind-mangelhaft-1801766-1802182/
      • annulka79 Katazan 24.01.12, 20:14

A który to kanał ma takie fajne programy? Serio pytam, był dziś, o której? bo może bedzie powtarzany niedługo.
        • annulka79 Re: Katazan 24.01.12, 20:31
          Teraz doczytałam że ten wyniki opublikowano w 2009 roku. Już o nim bylo.
          Mimo to proszę o nazwę kanału i o której był program mniej więcej bo chętnie sprawdzę czy będzie jakaś powtórka.
          • saras-wati Re: Katazan 01.02.12, 11:57
            annulka79 napisała:

> Teraz doczytałam że ten wyniki opublikowano w 2009 roku. Już o nim bylo.
            > Mimo to proszę o nazwę kanału i o której był program mniej więcej bo chętnie sp
            > rawdzę czy będzie jakaś powtórka.

annulka, poszukaj, bo to było spory kawałek temu w którejś z telewizji śniadaniowych - taki prezenter, który pokazuje najczęściej drogie gadżety dla dzieci...
            • annulka79 Re: Katazan 01.02.12, 19:17
              Znalazłam. rozmów z tym panem było kilka, chyba we wszystkich programach "porannych". Większość z 2010 roku. W sumie nic konkretnego.
              • saras-wati Re: Katazan 01.02.12, 21:28
                bo konkrety są na stronie, tylko kiedyś wejście na strony pro-test'u były płatne, nie wiem, jak jest teraz?
        • katazan Re: Katazan 24.01.12, 21:55
          Program miał na dole stopkę "Pytanie na śniadanie". Ale naprawdę nie pamiętam jaki to był kanał. Któryś z głównych czyli albo 1, 2 , TVN lub Polsat. Prowadziła dziennikarka w towarzystwie dwóch panów. Marna ze mnie znawczyni telewizji. Z tego co słyszałam można w telewizji kupić interesujący a nieoglądany program. Ale sam program nie był wart aż takiego oglądania co zawarta w nim informacja o badaniach.
        • emily.1 Re: Katazan 25.01.12, 15:11
          Program ten był na TVP 2. I w sumie nic rewelacyjnego w nim nie powiedzieli. Było o tym że wózek ma mieć regulowanąroączkę, że może mieć koła pompowane, albo piankowe, że lepiej żeby rączka była skórzana a nie z jakiejś tam pianki, że są wózki 3 w 1. I tym podobne oczywiste pierdoły. A potem było że dużo wózków jest bardzo niebezpiecznych, przede wszystkim przez zawartość duzej ilości substancji chemicznych, zwłaszcza w tapicerce, na bodajże 13 przetestowanych wózków 10 ma ocenę niedostateczną. Mówili też że bezpieczniejsze są wózki dla lalek, bo muszą spełniać bardziej surowe normy niż te dziecięce. Ponad to zalecali żeby nowe wózki przed użyciem wietrzyć, i wyprać w miarę możliwości tapicerkę. Chyba to wszystko.
    • saras-wati Re: Bardzo ciekawe badania wózków 01.02.12, 11:55
      Takie badania, to nie jest nic nowego! Pamiętam, że interesowałam się nimi ponad dwa lata temu, kiedy szukałam wózka dla swojej córki.

Autorzy tych testów doszli tak naprawdę do smutnego wniosku...że nie można dociec, jakie firmy, jakie związki stosują(piszę tu w uproszczeniu, bo nie znam się na produkcji wózków;)), dlatego że nie regulują tego żadne przepisy. Może coś przez te dwa lata się zmieniło?
      Pamiętam też, że mówili, iż na dobrą sprawę wózki dla lalek są bezpieczniejsze, ponieważ jako zabawki dla dzieci muszą spełniać określone wymogi - zawiało lekkim absurdem, prawda?
      Nie pamiętam też, na ile musieli współpracować z producentami, aby dostarczyli im odpowiednie dane.

Katazan czy masz jakieś nowe informacje, w stosunku do tych sprzed dwóch lat? Chętnie poczytam:)

Na koniec nasuwa mi się jeszcze jedno...są wózki, w których wykryto te substancje...ale nie przebadali przecież wszystkich wózków dostępnych na rynku! Wydaje mi się, że pewność w takiej sytuacji można mieć, iż nie zawiera szkodliwych związków, jeśli kupimy 'ekowózek' - podejrzewam, że tutaj normy są przestrzegane w zdecydowanie wyższym stopniu niż nawet w Twoim bebecarze;) Czy innych markach:)

Właśnie, temat ekowózków jest bardzo ciekawy:)
      • saras-wati Re: Bardzo ciekawe badania wózków 02.02.12, 13:05
        Przypomniało mi się coś jeszcze - w kwestii ekologicznej oraz bezpieczeństwa dzieci, pointa była taka, iż najbezpieczniej jest kupić wózek używany, gdyż już wywietrzało to, co było szkodliwe, solidne pranie i wózek, jak znalazł.

Jak kupuję nowy wózek, to staram się wystawić na taras, a potem piorę;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka