Dodaj do ulubionych

Do tych, co chcą kupic Emmaljungę

17.10.05, 19:21
Taka krótka informacja dla osób przymierzajacych sie do Emmaljungi - właśnie
wchodzą na rynek najnowsze modele - kolekcja 2006 i jest w nich sporo
udogodnien w porownaniu do poprzednich modeli. np za 2-3 tyg. wejdzie
nastepca Crosswaya, który jak dla mnie jest super. Mam go już w domu (no nie
wytrzymam, muszę sie pochwalic...jestem jedyna osobą w polsce, która ma ten
wózek :-)
inf o tym (i innych najnowszych) jest tylko na stronie producenta
szwedzkiego. polski ITC jeszcze nie uaktualnionej strony, więc tam go nie
znajdzicie.
chętnie odpowiem na pytania dot. tego wózka co mam. pozdr
Obserwuj wątek
    • zizi1978 Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 17.10.05, 20:18
      Witam. Co prawda nie wiem czy chce ten wózek, ale... jakbys mnie przekonała do
      jego zakupu? W tej chwili jestem w trakcie poszukiwań w necie i szczerze
      powiedziwaszy dostaje szału!!!POMÓŻ!!!
      Z gory dziękuje.
      Pozdrawiam, Marta
    • cortinka Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 17.10.05, 21:08
      To napisz jakie są różnice, bo z opisu na stronie Emmaljungi nie wynika,żeby
      model z 2006 znacząco różnił się od tego z 2005 (dodano możliwość wpięcia
      gondolki, inny materiał stelaża, kieszonka w budce i troszkę inne siedzisko i
      to chyba wszystko?) No i zmieniono nazwę z Crosswaya na City Cross (też
      ładnie :-)
      • robertaa Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 17.10.05, 22:11
        1. wpinana gondolka - jak dla mnie, dużo fajniejsza sprawa niz ten wkład, który
        był w crosswayu, wprawdzie jest troche krótsza od tych które są w pozost.
        modelach z gondolami ale szeroka więc dla mnie na zimę w sam raz. waga tej
        gondolki mniejsza o prawie 2 kg.
        2. inny stelaż wiąże się z mniejszą wagą
        3. kieszonka w budce - miły dodatek
        4. okienko w budce
        5. mozliwośc rozłożenia oparcia w spacerówce całkowicie na płasko
        6. kosz na zakupy - z materiału (dla mnie te druciane były nie do przejścia)
        7. wygodniejszy sposób wypinania gondoli i spacerówki - poprzednie modele
        wymagały większej siły i jednoczesnego wciskania dodatkowych gzuików i
        wykonywania dodatkowych ruchów. dla mnie to spore udogodnienie
        8. łożyskowane koła (smart nie ma), piankowe - ale nie wiem czy to zaleta czy
        wada ;-)

tak na szybkiego tyle mi przychodzi do głowy, jak coś mi się przypomni to
        dopiszę.
        Generalnie zachwycam się nim dlatego że ma normalną gondolke (lekką), cały jest
        sporo lżejszy (ok.4 kg) i ma normalny kosz na zakupy. dla mnie to właśnie było
        ważne.
        pozdr
        9. fajniejszy hamulec
        • mamaly Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 18.10.05, 00:10
          Hej,

Wszystkie emmaljungi mają siedzisko rozkładane zupełnie na płasko.
          Co do wpinania gondoli i spacerówki to z tego co widzę jest dokładnie taki sam
          jak w kolekcji 2005.
          Łożyskowane koła są w emmaljundze od dosyć dawna, a smart jest wyjątkiem
          ponieważ z założenia ma być wózkiem tańszym, więc również najmniej zbalerowanym

Gondola do tego wózka jest nowością, ale podejrzewam, że można ją również
          zamontować na poprzednim modelu crosswayu, choć nie mam 100 % pewności.

Za istotniejsze można uznać lżejszy stelaż no i kieszonki, co do metalowego
          kosza, to może on się niektórym nie podobać, ale potrafi też być znacznie
          bardziej pożyteczny, bo ma większą wytrzymałość.

Generalnie stwierdzam, że jak wózek który kupiłaś jest naprawdę super i będzie
          się świetnie prowadził i na pewno będziesz z niego zadowolona, tak również
          muszę stwierdzić, że znaczących różnic w porównaniu do crosswaya to nie ma.

Trochę mnie jedynie zmartwiłaś tą przekładaną rączką w edge duo combi. Ja
          miałam dla mojej córy classica i jak byłam z niego bardzo zadowolona ogólnie
          tak cholernie mi tej przekładanej rączki brakowało. Moje dziecię wybitnie nie
          lubiło wiatru wiejacego prosto w twarz, czy świecącego słońca i musiałam wtedy
          wózek ciągnąć za sobą co było dla mnie dość sporą uciązliwością. Postanowiłam
          sobie, że dla drugiego dziecka kupię sobie edga, ale już teraz to nie wiem. Tak
          czy inaczej narazie odłoże te decyzje na później, bo narazie drugie dziecię
          jeszcze w planach.

pozdrawiam,

A.
          • robertaa Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 18.10.05, 09:30
            hmm, no nie wiem, nasze informacje troszku sie różnią...
            z tego co oglądałam w sklepie inne modele (ale fakt-może nie wszystkie) to
            rozkładane oparcia były na 160 st., nawet pan który wczoraj sprzedał mi ten
            wózek był zdziwiony kiedy mój mąż rozłożył go na płasko (czyli pełne 180 st).
            Ale to akurat może nie jest takie super ważne...
            Ale wypinanie gondolki jest zdecydowanie inne, (wpinanie takie same). nie wiem,
            może na stronie internetowej jest to tak samo przedstawione ale róznica jest z
            całą pewnością.(tutaj naciskasz tylko od dołu i wyciągasz, tam trzeba było
            jednocześnie od dołu, z boku i wykonac najpierw ruch górną częścią wózka i
            dopiero pociągnąc do góry).
            Co do kół - zgadzam się -opisałam to jako zaletę z rozpędu, wczesniej po prostu
            zastanawiałam się czy smart czy crossway i dlatego...
            Montowanie nowej gondoli do starego stelaża - nie wiem. i na to ewentualne
            rozwiązanie nie wpadłam :-)

Pewnie troche masz rację, że to nie są jakieś rewolucyjne zmiany. Dla mnie
            jednak mają to, co najlepsze ze smarta i crosswaya. A czy będę zadowolona-
            zobaczymy!

Co do przekładanej rączki, najlepiej wypróbuj sama, może ja, mój mąż i
            sprzedawca jesteśmy ciapuchy i tylko nam nie szło. :-) Poza tym, skoro następny
            bąbel na razie w planach, to jest szansa, że do tego czasu firma coś z tym
            bublem zrobi.
            pozdrawiam
            • mamaly Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 18.10.05, 09:45
              No to teraz Ty mnie zdziwiłaś tym oparciem rozkładanym na 160 st. bo ja takiego
              jeszcze nie widziałam. U mnie się rozkłada na 180 st, paru znajomych też ma
              emmaljungi i też na płasko, no ale fakt, że nikt z nas nie ma takiej zupełnie
              nowej. Moja emmaljunga taka zupełnie stara nie jest, ale fakt, że kilka sezonów
              do tyłu.

Z tym edgem to rzeczywiście mam jeszcze sporo czasu na sprawdzenie i podjęcie
              decyzji, choć cięzko by mi było z emmaljungi zrezygnować, jestem raczej wierna
              markom do których mam zaufanie.

I jeszcze mam jedno pytanie ? Gdzie dokładnie kupiłaś ten wózek ? Pisałaś , że
              z fabryki ? No ale chyba raczej nie szwedzkiej ?

Pozdrawiam,

A.
              • robertaa Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 18.10.05, 10:16
                z tymi 160st. to może faktycznie tylko pojawił się w tych nowszych modelach na
                rok-dwa i teraz wracaja do płaskiego... nie wiem. Pan z fabryki z ogromną dumą
                mówił, że to zalecenie lekarzy, więc może w tych ciut starszych nie było tej
                niby-nowinki. W tym są 4 stopnie regulacji więc to chyba sporo.

a kupiłam go w fabryce w skarszewach k/ gdanska, firma ITC. Nie rozumiem
                dlaczego ale sprzedali mi jedyny wózek jaki dostali ze szwecji, przeznaczony na
                ekspozycję (jeny, chyba jest pełnosprawny...?)
                pozdr
                • mamaly Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 18.10.05, 10:31
                  Więc kupiłaś go od dystrybutora ? Na pewno nie jest niepełnosprawny i na pewno
                  jest super.

A z tym siedziskiem to nie wiem, ale mój wózek ma prawie 3 lata i ma 4
                  stopniową regulację siedziska i rozkłada się na płasko.

A.
    • muchomorek23 Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 18.10.05, 10:40
      DZiewczyny, ja właśnie zastanawiam się nad emmaljungą smart, ale chwilowo nie
      ma u nas w sklepach. Czy mogłybyście mi napisać czy w tym wózku jest możliwość
      montowania spacerówki przodem do mamy czy tylko tyłem? Brak przekłądanej rączki
      to już wiem, ale może jest taka możliwość z montażem?
      • mamaly Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 18.10.05, 10:43
        spacerówkę można zamontować przodem i tyłem do kierunku jazdy.
        • muchomorek23 Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 18.10.05, 11:00
          Dzięki za odpowiedź. TO chyba zdecydujemy się na ten wózek;)
          • petruszka Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 18.10.05, 12:01
            Jestem zdecydowana na Smarta, ale mam maly dylemat:). W swoim miescie nie mam
            mozliwosci zobaczyc na zywo wszystkich kolorow, bede wiec zamawiala przez
            telefon z Warszawy. I tu mam problem, waham sie miedzy dwoma kolorami: sport
            trekk i soft light blue. Prosba do dziewczyn, ktore widzialy oba, na jaki mam
            sie zdecydowac? Duzo roznia sie kolorystycznie od obrazka w internecie? Czy ten
            niebieski jest bardzo ciemy? Zalezy mi na jasnym, delikatnym kolorze, patrzac w
            kompa sklaniam sie ku temu bezowemu. Co byscie mi poradzily?
            • robertaa Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 18.10.05, 12:21
              kolory faktycznie trochę się różnią od tych na zdjęciu, sama wczoraj oglądałam
              i zastanwiałam się nad soft light blue. (w końcu mam soft light yellow). jedyne
              co mogę zasugerowac to, że ta większa częśc obicia, która na zdjęciu wygląda
              jak szary, tak naprawdę jest dośc ciemna i wg mnie lekko wpada w zielony
              (trochę taki kolor jak żołnierskie mundury) mówię wg mnie, poniewą były nas tam
              dwie kobiety (my widziałyśmy że lekko wpada w zielony) i trzech panów (oni
              zielonego tam nie widzieli) :-)
              a ten błękitny dodatek jest faktycznie taki jasny i ładniutki. jak teraz patrze
              na ten mój żółty to chwilami żałuję, że nie wzięłam tego niebieskiego ale na
              sklepie był tylko ten jeden i musiałabym czekac. a dzidzia rodzi sie lada
              dzien.
              sport trekk jest dośc jasny i podobno bardzo dobrze sie sprzedaje. ja mam
              chroniczną niechęc do beżów więc nie pamiętam dokładnie czy on sie różnił od
              zdjęcia. (oglądałam tylko próbki materiałow)
              zycze udanego wyboru
              (mam nadzieję, że kupujesz tego najnowszego smarta, z kolekcji 2006), bo te
              stare podobno teraz są w przecenach, żeby zrobic miejsce dla nowych...
              pozdr
              • mamaly Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 18.10.05, 13:06
                Ja mogę jedynie napisać tyle, że na beżu nie widać zabrudzeń (miałam wózek
                beżowo czarny, z przewagą beżu), żadnego błota, chrupek, rozlanego picia itp.
                za to wszystko widać na czarnym. Z niebieskim to nie wiem jak jest.

Oczywiście tapicerkę brudną i tak się pierze, ale przy minimalnych
                zabrudzeniach które zdarzają się na codzień beż sprawdza się świetnie.
                • cortinka Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 18.10.05, 22:10
                  Ja mam Crosswaya z 2005 roku (i nie jest to na pewno model z 2006r. bo kupiłam
                  go bardzo okazyjnej cenie - wyprzedaż 2005 :), przed chwilą pofatygowałam się
                  do przedpokoju i sprawdziłam: spacerówka na pewno rozkłada się idealnie na
                  płasko. Spacerowkę wypina się ze stelaża jednym ruchem (naciskam i podciągam do
                  góry). Kilka dni temu oglądałam E. Classic, którą rzeczywiście fatalnie
                  wypinało się ze stelaża (a wpinało jeszcze gorzej) i żeby było śmieszniej to
                  sklepie twierdzili, że to jest Emmaljumga Crossway (a na stelażu jak byk było
                  napisane, że to Classic). Robertaa, może Ty też widziałaś Classica?
                  Zanim kupiłam mojego Crosswaya, zadzwoniłam do ITC i powiedziano mi, że poza
                  tapicerką i zmianami kosmetycznymi to żadnych różnic nie będzie (poza ceną
                  oczywiście ;-), więc zdecydowałam się na rocznik 2005 (bo ta cena ;-) Wozek
                  jakiś super cięzki nie jest, tym bardziej, że ma łożyskowane kóła (które jak
                  wiadomo same jadą ;-) i waga jest odczuwalna tylko podczas wnoszenia wózka po
                  schodach. Robertaa, napisz jakie masz kółka pompowane czy piankowe?
                  • mamaly Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 18.10.05, 22:53
                    Ja może nie powinnam się wypowiadać, bo nie mam nowego wózka, ale classik,
                    według strony emmaljungi, ma dokładnie takie samo wpinanie z systeme easy fix
                    jak pozostałe wózki.

Ja mam stary obecnie model classica i tam to pewnie rzeczywiście możnaby
                    obecnie uznać, że to jakieś przedpotopowe koszmarne zapięcie, ale szczerze
                    powiem, że nigdy nie miałam z nim problemu, no i wtedy było rzecz jasna na
                    topie.

Chyba sobie pójdę do sklepu pooglądać emmaljungi z ciekawości, ale to dopiero w
                    grudniu (chlip, chlip), jak będe w Polsce, bo tu gdzie mieszkam to nie
                    uświadczę.

Pozdrawiam,

A.
                  • robertaa Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 19.10.05, 14:16
                    no to żes mi teraz dała zagwozdkę... wychodzi na to, że zapłaciłam frycowe
                    tylko za gondolke, koszyk i jakieś mało znaczące pierdołki, buuuuuuuu...
                    potwierdza się tu to, o czym ciągle mówię: zawsze jak jestem w ciąży, mam
                    poważne otepienie umysłowe :-) Nie wiem jak ja oglądałam te crossweye aż chyba
                    pójdę jeszcze raz do sklepu, bo mi to spokoju nie da.
                    kółka mam piankowe
                    • cortinka Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 19.10.05, 20:59
                      Roberta nie przejmuj się. Pomyśl, że na pewno masz lżejszy stelaż i mogłaś
                      sobie wybrać kolor. A teraz i tak nie znalazłabyś Crosswaya w niższej cenie,
                      bo wszystkie wózki z kolekcji 2005r. są sprzedane.
                      Też mam piankowe kółka (te szersze, prawie gładkie)i troszkę obawiam się czy
                      one nie będą ślizgać się zimą, jak myślisz?
                      • robertaa Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 20.10.05, 12:47
                        W kółkach mam małe doświadczenie, nikt dotąd nie zwrócił mi na to uwagi... ale
                        chyba masz rację. Na razie leczę doła w związku z tym wózkem (a kupic crosswaya
                        mogłam bo tam gdzie kupowałam to stał, a koloru tego co mam nie mogłam wybrac,
                        bo to był jedyny egzemplarz).
                        Dobrze, że to prezent i nie ja płaciłam ale i tak mi przykro, że ofiarodawca
                        przepłacił... nie cierpię głupio wydawac pieniędzy, nawet nie swoich. wrrrrrr
                        • mamaly Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 20.10.05, 13:58
                          Hej,

nie ma co się przejmować, masz za to wózek z najnowszej kolekcji z kieszonkami
                          na budce i jesteś pierwszą właścicielką tego wózka w Polsce.
                          Popatrz na dobre strony swojego zakupu. Poza tym napewno bedziesz w niego
                          bardzo zadowolona.

Pozdrawiam,

A.
                          • robertaa Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 20.10.05, 21:06
                            hi hi, i mam na co zasłużyłam. tak się chwaliłam i teraz tylko to mi zostało:
                            tytuł jedynej właścicielki w Polsce... :-)
                • petruszka Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 18.10.05, 23:27
                  Dzieki dziewczyny za rady. Chyba zdecyduje sie na sport trekk.
                  • mija4walles a gdzie te promocje 19.10.05, 12:44
                    czytam wasze posty
                    gdzie mozna dostac w wawie wozki emaljungi w super promocji a moze znacie
                    strone producenta no i ktory wozek wygral i ile kosztuje kazdy ktos wie????????
                    • maszka_m Re: a gdzie te promocje 19.10.05, 14:34
                      Witam,
                      strona producenta to: www.emmaljunga.se
                      strona dystrybutora: www.itc-gdansk.com.pl
                      Co do warszawskich cen, to już gdzieś o tym pisałam. Zrobiłam mały rekonesans i
                      wyszło mi, że najtaniej w Wwie jest w sklepach: Calineczka (5% rabatu przy
                      zakupie gotówką), Maluch (6% rabatu) i Małe dziecko (10%). Cena wyjściowa jest
                      wszędzie taka sama. Co do cen poszczególnych modeli to możesz wejść na strony
                      np. sklepu internetowego Calineczka - tam wszystkie modele są opisane i podane
                      są ceny wyjściowe. I jeszcze jedno - w niektórych sklepach są modele z sezonu
                      2005 (inna kolorystyka, czasem też inne funkcje), które są tańsze niż te z
                      kolekcji 2006 (np. w Calineczce kolekcja smarta 2005 kosztuje 80 zł taniej niż
                      wózki z kolekcji 2006). Życzę udanych zakupów ;-)))
    • zizi1978 do Roberty!!! 21.10.05, 19:13
      Mam pytanie do Ciebie. Ile zapłaciłaś za swoj wózek???I czy mozna pojechać ot
      tak sobie do tej fabryki, w ktorej Ty kupiłaś wozek i bez problemu dokonać
      zakupu???
      Pozdrawiam ,Marta
      • robertaa Re: do Roberty!!! 21.10.05, 19:21
        wózek spacerowy: 2000 zł, gondolka: 650 zł. Można go kupic bez problemu w ITC w
        Skarszewach, pierwsza dostawa tego modelu bedzie w ok. 44 tygodniu ale tylko
        kilka kolorów.
        pozdr
        • zizi1978 Re: do Roberty!!! 21.10.05, 20:09
          Dziękuję za odpowiedz.
          Pozdrawiam, Marta
        • zizi1978 Re: do Roberty!!! 24.10.05, 13:19
          Witam ponownie. Mam do Ciebie jeszcze pytanie. Rozumiem, ze jesteś posiadaczką
          modelu City Cross.Jaka masz do niego gondolę? Z tego co sie doczytałam moża
          zamontować na tym wózku nosidła duolift, hardlift lub gondolę CITY CARRYCOT.
          Która z nich posiadasz? Czy widziałaś wszystkie modele Emmalijungi na zywo?
          Chodzi mo o to czy faktycznie gondole w modelach Smart, Egde i Classic są
          naprawdę dużo wieksze od nosideł i gondolki City carrycot?Ja niestety nie mam
          mozliwości obejrzenia wozka na żywo, daltego musze zadreczać forumowiczki:)
          Z góry dziekuje Ci za odpowiedź.Pozdrawiam, Marta.
    • cortinka Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 21.10.05, 20:37
      Robertaa, a czy masz torbę do tego wózka? A jeżeli tak, to masz do niej jakiś
      haczyk do zamocowania, czy wieszasz ją tylko na pasku? Pytam, bo ja do swojej
      torby nie dostałam żadnego haczyka a w jednym sklepie widziałam te same torby
      przypięte do rączki specjlanymi haczykami. I nie wiem czy te haczyki można
      dokupić?
      • robertaa Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 21.10.05, 20:44
        torbę mam ale hmm żadnego haczyka tu nie widzę i szczerze mówiąc nawet nie wiem
        jak to miałoby wyglądac. Ale wydaje się, że dodatkowy sposób mocowania tej
        torby mógłby byc przydatny. A jak ten haczyk wygląda? I czy widziałaś to przy
        emmaljundze?
        • cortinka Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 21.10.05, 21:07
          Tak ten haczyk był w Emmaljundze, to był bardzo fajny patent i tak sobie myślę,
          że można to zrobić samemu. Wyglądało to tak, że rączka torby była przymocowana
          do rączki wózka (przy samym środku rączki, między tymi dwoma gąbkowymi
          okładzinami). Jak będę w sklepie, w którym to widziałam, zapytam czy można
          kupić sam haczyk.
          • robertaa Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 21.10.05, 21:24
            też popytam bo widzę że to może byc przydatny drobiazg. Zadzwonię do ITC, i tak
            muszę tam jechac bo mi szew na budce popuścił... :-( ja zwariuję z tym wózkiem.
            dzięki za cynk o haczyku :-)
            • cortinka Haczyk 21.10.05, 21:46
              Robertaa, napisałam na priva
    • lw111 Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 25.10.05, 13:03
      mam crossway'a ale nigdzie w w-wie nie ma do niego adaptera do zamocowania
      fotelika maxi cosi, moze Wy gdzies namierzylyscie!?.
      Poza tym wozku crossway montuje sie spacerowkejednym kliknieciem, w budce sa
      kiesoznki na zamki i okienko... model z 2005 r, aha i mam tez duze kola
      piankowe:)) :))
      • cortinka Re: Do tych, co chcą kupic Emmaljungę 25.10.05, 23:05
        O te adaptery zapytaj na Dźwigowej. Z tego co wiem, Emmaljunga przechodzi na
        Romery.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka