Dodaj do ulubionych

jane energy vs maclaren quest?

04.03.08, 08:48
czy jeszcze coś innego o wadze ok 5,5kg i w podobnej cenie? a może
tańszego :)?
który "lepszy" dla malucha 6 miesięcznego?

szukam spacerówki jak najlżeszej, ale rozkładanej itp.

nie wiem, czy kiedy już dotrę do sklepów, to czy uda mi się w
Lublinie te wózki w ogóle obejrzeć, a w internecie niewiele widać...

cena jane bardziej mi się podoba, wygląd też.

chciałabym, żeby ta parasolka była już "do końca", nie lubię kupować
wózków.
czy one się w ogóle nadają dla tak małego dziecka (chociaż zanim się
zdecydujemy i kupimy, to może jeszcze sporo czasu minąć)

możecie te wózki dla mnie porównać?
Obserwuj wątek
    • edzia.79 Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 09:08
      dla mnie jane jest alternatywa dla maclarena.
      super waga, super cena i wyglad ladniejszy.
      wczesniej myslalam o kupnie maclarena teraz zdecyduje sie na jane.
      • paula.anna Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 09:13
        edzia, a widziałaś te wózki "na żywo"?
        jak pisałam, mi też bardziej podoba się jane, ale żadnego nie
        widziałam, nie dotykałam, a to chyba ważne. pewnie czymś się różnią,
        tylko czym (poza marką i ceną)
    • pstrabiedronka Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 09:49
      dla małego dziecka Jane lepszy bo sie bardziej rozkłada.
      Quest tylko do pozycji półlezacej a Jane do prawie calkiem lezacej.

Choc ja dla takiego malucha to bym wzięła którys Maclaren Techno (XT
      albo XLR) bo rozkładają się na płasko, maja dobry osłaniający daszek
      no i amortyzację.

W Jane brakuje mi przyzwoitego daszka. Ten który jest nie osłoni
      przed słońcem, jak dziecko śpi to jest niczym nie osłoniete. Dla
      starszego to nie problem, ale dla malucha - wole Techno.
      • paula.anna Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 09:58
        techno odpada:
        1. waga
        2. cena

czyli jane może być?
        • pstrabiedronka Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 10:07
          wybierając tylko pomiędzy Questem a Energy to jednak wzięłabym
          Energy ze względu na rozkładanie do leżenia.

Energy nie "macałam" ale mam Jane Nomad i wiem, że tapicerki w tych
          wózkach są porządne.
          • paula.anna Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 10:21
            chętnie powybieram spośród innych. priorytetm jest waga- im mniej,
            tym lepiej. cena też ważna, nie kupię wózka za ok 1000 zł. no i musi
            sie nadawać dla małego dziecka, więc np volo itp odpada
            • pstrabiedronka Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 10:29
              jeszcze obejrzyj Inglesine Trip
              • paula.anna Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 10:50
                oglądałam- 6,3 kg :/ i dla samodzielnie siedzących dzieci. Ania
                jeszcze nie siedzi...
                podoba mi się też bebe confort viva i viva +, ale ważą 6,5 kg :(
                • pstrabiedronka Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 11:01
                  o rany Paula......

KAŻDA parasolka to wózek dla samodzielnie siedzących dzieci :)
                  Przy jednym to napiszą, rpzy innym nie - taka róznica. Inglesina
                  Trip rozkłada się do lezenia i ma regulowany podnózek więc niczym
                  się nie rózni od Energy czy Questa a nawet przwewyższa Questa bo sie
                  lepiej rozkłada.

Co do wagi - Quest nie wazy 5,5 tylko blisko 6 - czy te 0,4 kg robi
                  naprawde TAKĄ róznicę?
                  • paula.anna Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 11:13
                    pstrabiedronka napisała:

> o rany Paula......
                    >
                    > KAŻDA parasolka to wózek dla samodzielnie siedzących dzieci :)

nigdy nie twierdziłam, że się znam na wózkach :) cały czas się
                    czegoś nowego uczę... (ale szczerze mówiąc nie kręci mnie to,
                    chciałabym kupić i zapomnieć). proszę o wyrozumiałość dla mojej
                    niewiedzy (i naiwności)
                    myślałam, że przy każdym piszą wszystko, co jest ważne.

czyli teoretycznie nie powinno się dzieci nie siedzących
                    samodzielnie wozić spacerówką?

jeśli chodzi o wagę, ponieważ nie miałam jeszcze okazji zobaczyć
                    wózków na żywo, podnieść itp, to nie wiem, ile ważą naprawdę, wierzę
                    w to, co jest napisane. chyba jednak naiwna jestem. bo faktycznie na
                    różnych stronach są czasem różne dane.
                    a wózek ma być jak najlżejszy- mieszkam na IV piętrze, mam go znieść
                    sama, z dzieckiem za jednym razem. no i dla niańki waga wózka też
                    pewnie będzie ważna...
                    • paula.anna Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 11:16
                      a swoją drogą kolejny raz wydaje mi się, ze znalazłam rozwiązanie,
                      wózek dla nas, a potem się okazuje, że jednak nie :(
                      chyba dam sobie spokój z tym wózkiem...
                    • monika_wroclaw Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 11:17
                      Paula, spacerówki jak najbardziej sie nadają i to nawet te składane
                      w parasolkę, ale nie typowe przewozówki.
                      Maclaren XT i XLR też składa sie w parasolkę, ale mają amortyzację (
                      quest nie ma ), siedzisko rozkładane na płasko ( quest na półleżąco )
                      • paula.anna Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 11:28
                        wszystko fajnie, tylko nie każdy może wydać tyle kasy na wózek...
                        ja raczej nie mogę...
                        • pstrabiedronka Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 11:36
                          kup używany
                          one sa pancerne i używane przez pare miesięcy sa jak nowe.

Ja swój Techno XT używam juz ponad pół roku i naprawdę jest jak nowy.
                          • paula.anna Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 11:38
                            pstrabiedronka napisała:

> kup używany

już patrzyłam, używane nie są dużo tańsze, dla mnie za drogie.
                            chyba, że to byłby rzeczywiście wózek idealny, ale takich przecież
                            nie ma
                            fuck (sorry)
                            mam deja vu (?)
                      • pstrabiedronka Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 11:32
                        tak - właśnie daltego mówiłam, że lepszy Techno - właśnie z powodu
                        amortyzacji i lepszego osłonięcia dziecka. W tych wózkach dziecko
                        może całkowicie leżec i to wygodnie.

A co do wagi - czasem możesz zauważyc, ze podawana waga jest bez
                        daszka, koszyka a zakupy albo bez kół :)
                        Waga Maclarenów zawsze jest podawana bez daszka i koszyka na zakupy.
                        Więc trzeba około pół kilograma dołożyć.
                        Wage Jane zazwyczaj podają bez całego siedziska... Np Nomad - pisza
                        że waży 6,5 kg, a faktycznie waży ponad 9 kg :) Także Energy tez
                        pewnie z kilogram więcej niz podają.

• pstrabiedronka Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 11:02
                  aha - Bebe COnforty Viva nie mają najlepszych opinii, Kiepska
                  tapicerka i kiepskie podbijanie na krawężniki.
                • koma.edziecko Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 11:03
                  Ale Jane Energy też wazy więcej, producent podaje wagę samego
                  stelarza, każdy w tych wózków jest dla dziecka smaodzielnie
                  siedzącego, ja osobiście nie wsadziłabym takiego maluszka do zwykłej
                  przewozówki jakimi są te parasolki.
                  Rozumiem że są rózne sytuacje w życiu ale jedynym rozsądnym
                  rozwiązaniem jest Techno XLR lub XT, nawet używane, czasem ludzie
                  używają wózek kilka miesięcy i sprzedają w idealnym stanie.
                  Ciężko Ci będzie znależdź wózek dla tak małego dziecka poniżej 6kg,
                  one w więksozści nie rozkładają się na płasko.
                  • pstrabiedronka Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 11:06
                    ja tez optuję za Techno XT - ze starej kolekcji są dostępne za 800
                    zl nowe, a używane to tak jak Koma pisała.

JA mojego Techno XT kupiłam dla córki 8 miesięcznej i w życiu nie
                    kupiłabym wtedy Questa, Energy, czy Tripa - bo one wszystkie sa tego
                    samego typu.

A skoro dziecko jeszcze nie siedzi dobrze samo to juz wogóle....

Różnica wagowa Techno XT i np. Questa jest wyczuwalna ale nie
                    dramatyczna. A komfort dla dziecka - niebo a ziema....
                    • betty_julcia Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 11:38
                      Witaj:)

Ja dla dziecka 1,5 rocznego z bardzo cieżkim sercem kupiłam Questa
                      ze względu na na to nieszczęsne rozkładanie i brak amortyzacji.
                      Miałam full wątpliwość wiec myslę ze dla 6 mies dziecka nie powinnaś
                      mieć zadnych.
                      To nie sa wózki dla niego. Lekkim wózkiem, parasolką dla takiego
                      malucha jest techno XT albo lepsza full wersja XLR. Ja już prawie
                      byłam przekonana do zakupu któregoś z nich ale rozsądek zwyciązył bo
                      mam stary wózek baby dreams. który awaryjnie na dłuższe wypady ze
                      spaniem mogę zabrać bo rozkłada sie na płasko.
                      Techno XT można teraz taiej kupić w 4kids.pl
                      Zarza wyjdzie na to że mam cos wspólnego z tym sklepem bo go
                      polecam, ale to tylko dlatego ze ponad tydzień zmarnowałam na
                      wertowanie ofert w sklepach internetowych i sama tam kupiłam, ale
                      quest.
                      XT jest tam za ok 750 zł wiec myslę że jeżeli chcesz teraz kupić
                      wózek to tylko ten. Koszt użuwanego XT to ok 400-500 zł na allegro,
                      też taką opcję rozważałam i obserwowałam wózeczki.
                      W wózku 5,5 kilogramowym nie znajdziesz amortyzatorów i rozkładania
                      na płasko a bez tego szkoda kręgosłupa dziecka. XT to tylko 200 zł
                      drożej, 1 kilogram więcej a przynajmjiej pewność że dziecku krzywdy
                      nie zrobisz. A to więcej warte niz 200 zł:)
                      Albo poczekaj jeszcze sezon aż maluszek podrośnie i na nastepna
                      wiosnę kup questa a nawet volo:)
                      • paula.anna Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 11:52
                        betty, dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

niestety, ja nie z tych, co ciągle kupują i sprzedają wózki. nie
                        umiem (żeby nie stracić) i nie lubię. kasy "za dużo" nie
                        mam, "kolekcjonowanie" tym bardziej odpada.
                        wiem, zdrowie dziecka jest ważne, dla mnie też, ale jednak tu "tylko
                        200 zł drożej" tam "tylko 300 więcej" a to jest już za dużo dla mnie.

poza tym Ty (i inne dziewczyny) pewnie nie mieszkasz na IV piętrze
                        bez windy. to naprawdę wysoko, jeśli trzeba wnieść coś ciężkiego i
                        w dodatku nieporęcznego.

czytam, że ten xlr waży 9 kg. tak ciężką spacerówkę już mam (na
                        szczęście pożyczoną). nasza własna z amortyzacją itp jeszcze
                        cięższa, więc stoi i się kurzy
                        • betty_julcia Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 12:04
                          PAula, ja też nie lubię kupować i wymieniać wózków. Nie cierpię
                          wręcz, mam full wazniejszych zajęc a ponieważ chcę zeby to był
                          ostatni wózek i lekki i wygodny i w ogóle to zmarnowałam na niego
                          mnóstwo czasu.
                          Wiem ze 200 zł to nie jest "tylko". Sama miałam podobny dylemat:)
                          Tylko ze ja sprzedalam wlaśnie bardzo ciezki wózek, ważący ponad 16
                          kg quinny freestyle bo właśnie miałam dosć dźwigania go, fakt nie po
                          piętrach ale do auta i z auta co chwilę. I szukałam dlatego czegoś
                          lekkiego. Miałam pieniądze dokłądnie na XT i bardzo go chciałam. Ale
                          mam jeszcze córeczkę prawie 5 letnią i postanowiłam za kase z
                          freestyla kupić małemu quest a jej śliczny różowy rower:) Ale na
                          questa zdecydowałam sie tylko ldatego ze mam jeszcze ten stary,
                          czteroletni baby dreams którego już nikt nie chciał kupić:)
                        • pstrabiedronka Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 12:05
                          ale XT waży niecałe 7 i jest bardzo poręczny, tzn wąski.
                          Wiem, bo mam i wnosze razem w dzieckiem. Nie na czwarte piętro
                          (tylko na półpiętro) - ale myślę że dałabym radę i na czwarte.
                          Przez to, że jest wąski, jest łatwy do chwycenia.

ALe może faktycznie jak nie chcesz często zmieniac wózka, to ja bym
                          Ci radziła poczekac jeszcze pare miesięcy i wtedy kupić Questa albo
                          Tripa albo Energy.
                          • koma.edziecko Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 12:07
                            poczekaj jeszcze do wakacji i wtedy kup Questa, ma pasek do noszenia
                            na ramieniu, ostatnio ja tak wchodizłam z dzieckiem na czwarte
                            piętro, wózek na ramieniu i dziecko na rękach.
                        • betty_julcia Jeżeli masz czas 04.03.08, 12:12
                          to poczekaj na allegro na techno xt. Wyjdzie taniej niz nowy qest.
                          Ja troche załuje że przegapiłam kilka okazji bo się zastanawiałam. A
                          mozna naprawdę kupić fajnego, w bardzo dobrym stanie i będziesz
                          zadowolona. Techno spokojnie wniesiesz na IV pietro.
                          allegro.pl/item319100635_maclaren_techno_xt_za_polowe_ceny_.html
                          allegro.pl/item317705409_maclaren_techno_xt_za_polowe_ceny_.html
                          allegro.pl/item314214342_maclaren_techno_xt.html
                          allegro.pl/item316156774_wyprzedaz_maclaren_techno_xt.html
                          Sama widzisz ze nic im nie brakuje:) Nie mogę już cię namawiać bo
                          sama powoli sie na siebie wkurzam ze nie kupiłam tego czerwonego. :)
                          Mój quest powinien dziś albo jutro przyjść kurierem więc moze mi
                          trochę przejdzie. Ale jak okaze sie ze to siedzisko naprawdę bardzo
                          mało sie rozkłada to sie chyba popłaczę!!!! Choć mój mały raczej nei
                          sypia na spacerach.
                          • paula.anna dziękuję Wam 04.03.08, 15:00
                            betty, może to i dobry pomysł. ceny faktycznie ok, nawet jak dla
                            mnie. ale trochę się obawiam kupować na allegro...
                            muszę to (znowu) przemyśleć

dziękuję wszystkim za cierpliwość i wszelkie rady :)
                            bardzo mi pomogłyście
    • pinik Re: jane energy vs maclaren quest? 04.03.08, 18:13
      A moze chicco lite way? Ten wozek ma oparcie rozkladane prawie
      zupelnie do poziomu i resory (w przeciwienstwie do questa, a tak to
      podobny).

Lekki, miekka tapicerka na siedzonku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka