Dodaj do ulubionych

lekki wózek z dużą gondolą

16.08.08, 23:15
Witam

w październiku pojawia się nasze Maleństwo, rozpoczynamy szukanie wózka. Jaki wózek według Was jest najwygodniejszy/najlżejszy do wnoszenia (mieszkam na 3. piętrze)?
A może macie jakieś systemy nt wnoszenia opracowane?
Szukam wózka z dużą gondolą - synek będzie duży.

Patrzyłam dziś na wózki Stokke - bardzo fajne (składane koła, by można było wciągnąć po schodach), jednak godnola wydaje mi się zdecydowanie za mała.

Obserwuj wątek
    • territta Re: lekki wózek z dużą gondolą 16.08.08, 23:33
      Jane Nomad z gondolą Capazo.
    • winnie_the_small Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 00:09
      Dzięki za szybką odpowiedź! Faktycznie - leciutki. Kto ma doświadczenie z tymi wózkami i mógłby się podzielić opinią?
      • territta Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 08:54
        Ja mam ten wózek, wprawdzie na razie używamy spacerówki (córka ma 16m-cy), ale
        druga córa w drodze i dokupiłam gondolę. Mam nadzieję, ze będę tak zadowolona,
        jak ze spacerówki.

Pisałam niedawno duzo o tym wózku:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22462&w=83049476&a=83079439
        Poszukaj też w wyszukiwarce - naprawdę dużo już było o Nomadzie.
    • pstrabiedronka Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 10:04

było naprawdę bardzo dużo wątków na ten temat - wózek z dużą gondolą ale zdatny
      do wniesiena/wciągnięcia.

Najczęściej podawane to faktycznie Jane Nomad (tylko pamiętaj, że 6,5 kg to waga
      samego stelaża, cała spacerówka waży około 10 kg, wersja z gondolą też około 10
      kg), ale jeszcze inne:
      - PegPerego Young na stelażu Caravell
      - Emmaljunga Cangaroo
      - Joolz Bloom (niedostępny w Polsce, trzeba kupić w Niemczech)
      - Concord Fusion
      - Maclaren MX3

Ja pokonuję tylko półpiętro, ale tez daje mi się we znaki... Ja wózków nie
      wnoszę tylko wciągam a na dół zjeżdżam. Ewentualnie, kiedy masz zainstalowaną
      gondolę to można sama gondole wnosić a stelaż później.
      Niektóre dziewczyny tez radzą sobie tak, ze stelaż zostawiają na dole -
      przypięty gdzieś do kaloryfera czy jakiejś barierki.

Wrzuć w wyszukiwarkę hasło "lekki wózek" - powinno Ci dużo wyskoczyć - poczytasz
      dużo o doświadczeniach innych :)
      • winnie_the_small Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 17:43
        Dziś oglądałam Jane, bardzo mi się podobał. Ma jednak jeden minus - rączki nie dało się ustawić w wygodnym położeniu dla osoby o wzroście 2m :(. Jak nic innego nie znajdę, to i tak go kupię, ale jak na razie sprawdzam też inne opcje.
        • territta Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 19:05
          Tak, Nomad jest dość niski. Dla bardzo wysokich osób moze być niewygodny. Ja
          akurat mam tylko 155cm, więc dla mnie jest super.
          • pstrabiedronka Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 21:02

też mogę to potwierdzić bo mam Nomada a mój mąż ma 198 cm wzrostu. On
            zdecydowanie nie lubi prowadzić tego wózka na dłuższych dystansach :). Na
            szczęście nie jest to nasz jedyny pojazd :)

Jeśli z tego powodu odrzuciłaś Jane to odrzuć tez Concorda - tak samo niski.
            Proponuje Emmaljungę Cangaroo
            www.bobowozki.pl/product_info.php?cPath=1_27&products_id=1050
            albo Maclarena MX3
            www.bobowozki.pl/product_info.php?cPath=1_180&products_id=881
            na wysokość na pewno będą dobre i dla niskiej i dla wysokiej osoby.

picasaweb.google.com/JRJankowscy/Teresa
    • marzec7 Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 21:23
      Chcę się wypowiedzieć, jako mieszkanka 3 piętra, mama 3 dzieci i
      była użytkowniczka Jane Nomad z gondolą.

Wnoszenie, czy wciąganie JAKIEGOKOLWIEK wózka na 3 piętro to męka.
      Bardzo szybko może dać Ci się we znaki kręgosłup, biodra. Lepiej
      wózek zostawiać na dole, np. przypięty do kaloryfera linką do
      rowerów, a na górę wnosić samo dziecko. Zwłaszcza, że dziecko
      początkowo lekkie, szybko robi się coraz cięższe.

Gondola Jane Nomad jest jak na polskie warunki wózkiem za zimnym. A
      Twoje dziecko będzie z niej korzystać najwięcej zimą. Przy naprawdę
      łagodnej zimie, może jeszcze wystarczy, ale przy mrozach mojej
      córeczce było zimno. Wyjmowałam ją z wróżka zmarzniętą. Miałam
      porównanie z wózkiem Emmaljunga, w którym dziecku było naprawdę
      ciepło. Ten mogę Ci polecić.

Podsumowując, jeżeli to możliwe to warto zostawiać wózek na dole, a
      wtedy waga nie ma aż takiego znaczenia i można kupić dobry, ciepły
      wózek, np. Emmaljungę.
      • pstrabiedronka Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 21:37
        marzec7 napisała:

> Gondola Jane Nomad jest jak na polskie warunki wózkiem za zimnym.

...mi tez ona nie podpasowała... to jest jednak wózek hiszpański - totalnie inny
        klimat. Nie ma to jak Emmaljunga ze Szwecji, porządnie wyściełana, dobrze
        zasłaniająca od wiatru :)
        Dla drugiego listopadowego bąbla też zdecydowałam się na tą markę.

I szczerze mówiąc - gdybym musiała włazić na III piętro to też bym chyba stawała
        na głowie ale próbowała jakoś wózka nie targać tak wysoko...
        A może opcja - obszerna spacerówka rokzładna na idealnie płasko + nosidło z
        usztywnianym dnem? Taka jest np. Emmaljunga CityCross? Bardzo dobrze zabudowana,
        do tego jeszcze ocieplenie nosidła. Mogłabyś brać na górę samo nosidło z
        dzieckiem? Nie budziłoby sie w razie gdyby spało.
        Potem jeszcze parę miesięcy wnoszenia samego dziecka (kiedy już nie będzie
        korzystało z nosidło-gondoli) a potem już coraz łatwiej bo jak zacznie samo
        chodzić to przynajmniej kawałek samo pójdzie.

• winnie_the_small Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 21:38
        No właśnie, emmaljunga też mi się pod tym względem wydała lepsza - choć widziałam dziś tylko wersję czterokołową (odpadła w przedbiegach, bo nawet nie udało mi się skręcić na śliskiej podłodze w sklepie), to gondola wydawała mi się bardzo komfortowa - szczególnie piankowy profil pod materacykiem.

Zawsze myślałam, że jak wózek, to czterokołowy, ale chyba mi przejdzie - od dawna nie widziałam ani jednego podjazdu dla wózków, który byłby "szynami", więc chyba trzymają się mnie głupie przesądy, że na czterech kołach lepiej.

No i jeszcze jeden drobiazg - kolory. O wiele ładniejsze, niż Jane.
        • pstrabiedronka Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 21:50

weź tylko pod uwagę, że do Emmy Cangaroo jest gondola o nazwie City Korg - to
          nie jest ta ogromna, najczęściej spotykana. Ale oglądałam ją i wcale dużo nie
          odbiega od tej największej. Roznica w rozmiarze to chyba 4 cm, nie ma funkcji
          kołyski (czyli nie ma takich płóz, ze ja postawisz na podłodze to się nie buja)
          no i chyba paru drobiazgów - już nie pamiętam. Mi i tak bardzo się podobała,
          mimo, że ja kupiłam tą klasyczną, nieskrętną Emmaljunge z dużą gondolą.
        • territta Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 21:55
          Z zostawianiem wózka na dole to bywa różnie. Ja akurat zupełnie nie miałam
          takiej możliwości - blok jest dość stary, klatka bardzo mała - zupełnie nie ma
          miejsca na trzymanie wózka ani na dole ani gdziekolwiek indziej na klatce.
          Piwnica też odpadała, bo mała i ciasna (i do pokonania 3 drzwi), a w samochodzie
          też nie mogłam zostawiać, bo mąż jeździ do pracy i w godzinach spacerów go nie
          było. NAprawdę, stanęłam na głowie, zeby problem wnoszenia rozwiązać, ale... się
          nie dało.

Także u mnie Nomad był zbawieniem, a jego wnoszenie, nawet z dzieckiem też nie
          stanowiło problemu (oczywiście do pewnego wieku). A potem wnosiłam juz samo
          dziecko, zostawiałam w łóżeczku i zbiegałam po wózek.
    • marzec7 Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 21:52
      Ja miałam Emmaljungę 4 kołową bez skrętnych kół i bardzo dobrze się
      ją prowadziło, bo bardzo lekko się podbijała, zwłaszcza w wresji z
      gondolą.
      • winnie_the_small Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 22:12
        No, u mnie to też raczej - z dzieckiem na górę, a potem biegiem po resztę wózka.

Z lekkich cudów znalazłam coś takiego -
        www.bobowozki.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=1392
        Gondola długości 72 cm, waga gondoli - 4,6 kg
        waga spacerówki - 8,5 kg

Co o tym myślicie?
        • territta Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 22:21
          Z lekkich wózków to fajny jest Bugaboo, ale nie wiem, ile chcesz na wózek
          przeznaczyć. Jest też podróbka Bugaboo - Baby Ace:
          www.bobowozki.pl/product_info.php?products_id=531
          Acha, ale zależy, czy ktoś lubi kubełkowe spacerówki, bo te wszystkie wózki
          (Micralite, wymieniona przez Ciebie też) właśńie mają takie siedzonka.

Lekki jest też Quinny Buzz: www.bobowozki.pl/product_info.php?products_id=828
          (też kubełkowa spacerówka)

I z droższych jeszcze Hartan VIP XL:
          www.bobowozki.pl/product_info.php?manufacturers_id=66&products_id=1039
          (fajny, bo nie kubełkowe siedzonko)
          • pstrabiedronka Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 22:43

Bugaboo faktycznie lekki ale.... juz o tym pisałam nie raz - jego gondola to
            kawałek materiału zawieszony na ramie za pomoca rzepów. Oglądałam go dokładnie i
            je bym nie wsadziła do tej gondoli dziecka w zimie. W lato - ok, ale nie w zimie
            w naszym klimacie.

Ten Miraclite - nie wiem, nie znam, ale dziwna wydaje się waga tak po prostu 8,5
            kg. Waga czego? Stelaża? Z kołami czy bez? Z gondola czy wersji spacerowej?
            Jakoś tak ta waga dziwnie podana.... Zbyt ogólnie.
            Ale pewnie trzeba sprawdzić na żywo, to bardzo mało popularny wózek.

• winnie_the_small Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 23:17
              A Toro to też jest taka szmatka na aluminiowym stelażu - ciekawe, czy to w ogóle ma jakieś ocieplenie. Czyli odpada, bo będziemy się wozić całą zimę. Choć są do niego cieplutkie śpiworki, kilka wersji.

Co do wagi - wydłubałam ją ze strony producenta, w ogóle, to mało jest dodatkowych informacji - np. ile podwozie z gondolą. Daruję sobie ten wózek - chyba, że ktoś go zdecydowanie poleci.

Wybiorę się w tym tygodniu na "macanie" mniejszej gondoli Emmaljungi. Ciekawe, jak się ją nosi "luzem", bo ta większa ma całkiem wygodne uszy i sprytnie chowane po bokach za zamkami.
              • pstrabiedronka Re: lekki wózek z dużą gondolą 17.08.08, 23:19

jeśli chodzi o uszy do noszenia to City Korg ma tak samo fajnie to rozwiązane :)
                • territta Re: lekki wózek z dużą gondolą 18.08.08, 12:26
                  Micralite Toro:
                  video.google.pl/videoplay?docid=6646920672289737009&ei=V0upSJrsGISq2ALU7Py4Cg&q=phil+teds&vt=lf&hl=pl
    • winnie_the_small Re: lekki wózek z dużą gondolą 19.08.08, 13:45
      Chodzę i chodzę i nic ciekawego nie wychodziłam - w Świecie Dziecka nie było emmaljungi na 3 kołach, więc zadowoliłam się zmierzeniem długości gondoli w stokke - 72 cm. To chyba na max 3 miesiące?
      • pstrabiedronka Re: lekki wózek z dużą gondolą 19.08.08, 17:59

no pewnie zalezy - dzieci są różne... i od pory roku też zależy, w zimie więcej
        "betów" się wkłada...

Stokke dla mnie jest za wąska. Dziecko nie może komfortowo rozłożyć rączek.
        • mamaidziecko Re: lekki wózek z dużą gondolą 20.08.08, 20:20
          może zajrzyj na tę stronkę i oejrzyj taki to wózek z gondolką :
          fartlandia.pl/product_info.php?manufacturers_id=13&products_id=145

• mamami gondola bugaboo 20.08.08, 20:53
      Pstrabiedronko, ty tylko ogladałaś te gondolkę a ja używałam ja calą zimę i
      nigdy nie wyciągnęłam z niej zmarzniętego dziecka, wystarczył oryginalny
      spiworek bugaboo i kombinezon. Nawet kilkugodzinne spacery w kilkustopniowym
      mrozie nie powodowały przemarznięcia dziecka. Jak byla naprawdę zimno, temp ok
      -10 -15 stopni to wychodziłysmy na krótko, ale nawet w najbardziej pancernej
      gondoli przy takim mrozie nie bylabym tak odważna żeby spacerowac po trzy godziny.
      • pstrabiedronka Re: gondola bugaboo 20.08.08, 21:20

może i tak - a nawet na pewno tak, skoro to piszesz.
        mi sie jednak ta gondola wybitnie nie podoba na nasz klimat. Nie lubię dziecka
        wkładać do gondoli w śpiworze. Wolę jak ma po prostu kombinezon i może swobodnie
        sobie leżeć, bez skrępowania. Również na brzuchu. Ewentualnie przykryte miękkim
        kocem.
        Nie wyobrażam sobie tego w gondoli Bugaboo.

Może mam kiepską wyobraźnię :D ale tak jest :)
        • mamami Re: gondola bugaboo 21.08.08, 08:39
          Dlatego nie będe Cię przekonywac na siłę. Ja sobie nie wyobrażam nie mieć
          spiwora i nie wyobrażam sobie kładzenia dziecka na brzuchu w kombinezonie. Na
          szczęscie na rynku jest tyle wózków że dla kazdego coś miłego :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka