stanka83 29.08.08, 21:15 Witam, Prosze Drogie mamy o rade.. Mam na oku dwa wozki gdzie zasadnicza roznica sa kola. Prosze o opinie na temat kol piankowych i pompowanych. Jakie sa ich wady i zalety. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annulka79 Re: Kola pompowane czy piankowe 29.08.08, 21:39 Witam! Moim zdaniem główne różnice to: -koła pompowane to większy komfort dla dziecka, łatwiej pokonywać wózkiem nierówności terenu ale wózek (zazwyczaj) więcej waży -koła piankowe spokojnie wystarczą na jazdę np. po chodnikach, są lżejsze Jeśli będziesz jeździła wózkiem po dużych nierównościach i nie zależy Ci na małej wadze wózka wybierz koła pompowane. Oprócz rodzaju kółek zwróciłabym też uwagę na to czy przednie są skrętne (ale z możliwością zablokowania na wprost) bo to bardzo ułatwia manewrowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: Kola pompowane czy piankowe 29.08.08, 21:41 Piankowe mniej ważą.Pompowane dają lepszy komfort prowadzenia.Jeśli w wózku jest doskonała amortyzacja piankowe spiszą się równie dobrze.Oczywiście mowa o dobrej jakości piance a nie plastiku:) A jaki model masz na oku? Odpowiedz Link Zgłoś
pstrabiedronka Re: Kola pompowane czy piankowe 29.08.08, 22:33 Pompowane dają lepszą amortyzację bo same w sobie są miękkie. Ale - jak ktoś pisał - są dużo cięższe. Wózek, na dobrych wahaczach i na pompowanych kołach (jak np. Emmaljunga) super amortyzuje i żadna pianka mu nie dorówna. Dziś choćby zdarzyło mi sie krzywo zjechac z wysokiego krawężnika - koła mojej pompowanej Emmaljungi odbiły sie ładnie jak piłeczki - żadne piankowe by tak nie zrobiły.... No ale znowu nie przesadzajmy - da się dziecko wozić i z piankowymi :)) Odpowiedz Link Zgłoś
stanka83 Re: Kola pompowane czy piankowe 30.08.08, 09:23 Zastanawiam sie na wyborem Teutonii Spirit s3 albo Bebecara Racer. Podobaja mi sie obydwa ale roznia sie kolami. Wiecej dobrego slyszalam o teutonii, tylko te kola piankowe wzbudzily pewne obawy. Nie zalezy mi na wadze wozka ale na wygodzie dzidzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trisamama Re: Kola pompowane czy piankowe 30.08.08, 01:29 Nie zgodze sie, ze pompowane kolka daja lepszy komfort prowadzenia, moze amoryzuja lepiej. Uwazam, ze dobr kola piankowe tez sa miekkie i dobrze amortyzuja, sa duzo lzejsze i przede wszystkim nigdy nie zlapiesz gumy na spacerze! Mi sie to zdazylo 3 razy! Wracalam do domu z "flakiem" i oczywiscie nabawilam sie zakwasow ;) Pozniej trzy dni nie mialam wozka bo nie moglam znalesc odpowiedniej detki (no ale to tylko moja przygoda). Teraz mam spacerowke na piankowych i jestem zadowolona. Przy kolejnym dziecku raczej kupie wozek na piankowych jesli bede miala wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
territta Re: Kola pompowane czy piankowe 30.08.08, 12:34 Ja bym zdecydowanie wybrała Teutonie Spirit S3. Ten wózek jest super i rewelacyjnie się prowadzi - tak samo dobrze, jak wózek na pompowanych kołach. Odpowiedz Link Zgłoś
stanka83 Re: Kola pompowane czy piankowe 31.08.08, 20:12 Prosze napiszcie czy teutonia spirit s3 ma dobra amortyzacje? czy na wertepach daje rade? czy dziecko doznaje sporych wtrzasow? Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: Kola pompowane czy piankowe 01.09.08, 22:09 spirit s3 baardzo daje rade :) w centrum szczecina - gdzie mieszkam - sa mega krzywe chodniki,z plyt chodnikowych, z dziurami i wogle tragedia a on spokojnie daje rade bez podbijania! po prostu tylko pcham a on jedzie :) mam jeszcze buggstera na wyjazdy i widze duza roznice w prowadzeniu nigdy nie kupie pompowanych kol :) Odpowiedz Link Zgłoś
stanka83 Re: Kola pompowane czy piankowe 01.09.08, 22:20 dzieki za opinie i pomoc w wyborze wozka :) Odpowiedz Link Zgłoś