Dodaj do ulubionych

mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos?

14.10.08, 08:52
Witam,
z dużym zaintersowaniem przeczytałam wątki na temat fotelikow 9-18 kg,
niestety nadal nie potrafie zdecydowac który z 3 wymienionych powyzej kupic.
Bebe comfort wydaje mi się mało solidne, przez to, że posiada regulację na
szerokość - boczne elementy są chybotliwe IMO. Natomiast sama regulacja a
pewno mogłaby być przydatna kiedy dzieć zacznie rosnąć. Bardzo polecał mi go
sprzedawca ze sklepu, gdzie oglądałam go 'na żywo".
Generalnie jeśli chodzi o foteliki mc - wydawały mi się dużo bardziej solidne
i myślę, że jednak wybiorę jeden z nich -nie wiem tylko który. Tobi jest
bardzo starannie wykonany i wyglada bardzo komfortowo - i jest moim typem
numer jeden -niestety martwi mnie to, że wygląda na dużo mniejszy niż priori.
Na tą chwile jest dla mojego synka idealny bo nie jest bardzo dużym dzieckiem
(9 miesiecy - 8.5 kg), ale czy rzeczywiscie będzie mu wygodnie kiedy
podrosnie? Priori wyglad jednak na sporo wiekszy, ale na ta chwile wiem ze
bedzie problem kiedy maly zasnie, bo glowa bedzie mu uciekac na boki. Bylabym
wdzieczna gdybyscie mogli mi cos doradzic -zwlaszcza jesli ktos uzytkowal
ktorys z tych fotelikow.
Obserwuj wątek
    • sadzik81 Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 14.10.08, 09:19
      Ja dla swojego synka kupilam Maxi Cosi Tobi i nie zaluje tego
      wyboru,jestem tego fotelika bardzo zadowolona w stu
      procentach.Wsadzilam do niego synka jak mial 7 i pol miesiaca i
      wazyl okolo 11 kilo.Mojemu synkowi jest w nim bardzo wygodnie.Ten
      fotelik ma kat nachylenia,ktorego uzywam jak maly spi.Takze raczej
      nie bedziesz zalowala jak bys kupila Tobi.Dodam ze Tobi ma kilka
      bardzo fajnych rozwiazan.
      • 2anki Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 14.10.08, 09:32
        mam bebe confort, jest super, służy mam już 2,5 roku. teraz mamy zamiar kupić
        kolejny fotelik już do 36kg, bo pomimo że mały ma 16kg niestety w kurtce zimowej
        się ledwo mieści.
        Regulacja pomimo że wygląda na niestabilną spełnia swoje zadanie, jednym ruchem
        ręki można odchylić fotelik do spania i zaciaśnić "uszy" tak aby małemu głowa
        nie latała. Jedyny minus to że nie maił przekręcanego siedziska do boku tak aby
        było łatwiej wsadzić malucha, ale wart swojej ceny. Nie żałuje go kupilłam
        • territta Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 14.10.08, 14:54
          A my mamy Priori XP i jest super - bardzo wygodny dla córki, swobodnie się w nim
          mieści, mimo ze jest duza jak na swój wiek (1,5roku, 15kg), wygodnie sie jej śpi
          w tym foteliku (głowa wcale nie lata). Fotelik jest bardzo stabilny, zamocowany
          na siedzeniu ani drgnie, ma ten dodatkowy naprężacz pasa - super sprawa,
          zwłaszczcza jak się czasem wyjmuje fotelik i trzeba go szybko zamontować -
          zamontowanie fotelik zajmuje minutę. Córka jeździ w tym foteliku odkąd skończyła
          9 m-cy, bo w Chicco 0-13 przestała się mieścić.
          • marcy_83 Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 14.10.08, 20:35
            z tym latanie głowy chodzilo mi o to, ze w foteliku nie ma zagłówka i na pewno
            bedzie przechył na bok jeśli mały zaśnie.
            Natomiast regulacja w bc pokretłem wg mnie jest mniej wygodna niż uchwyt - po
            prostu wymaga czasu i trudno to zrobic stojac np na czerwonym swietle
            Bardzo dziękuję za opinie i bardzo proszę o następne.
    • mammajowa Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 14.10.08, 23:21
      mam mc tobi od roku. 15kg duży syn mieści się bez problemu. jest mu wygodnie,
      łatwo dobrze naprężyc pasy, dobrze, ze zagłowek jest bawełniany no tak sie
      głowka nie poci strasznie.
      mc priori nie ma naprężacza pasów co dla mnie dyskwalifikuje (tych pasów
      samochodowych - fotel "lata"), chyba, że mówisz o mc priori fix.
      bc iseos dla mnie jest za delikatny, nie sprawia wrażenia solidnego i do tego
      twardy niestety. natomiast mocno się odchyla i to jest jego plus (gdy długa
      podróż i dziecko śpi np.)
      • territta Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 15.10.08, 08:49
        mammajowa napisała:

> mc priori nie ma naprężacza pasów co dla mnie dyskwalifikuje (tych pasów
        > samochodowych - fotel "lata"), chyba, że mówisz o mc priori fix.

Mc Priori nie ma naprężacza pasów, ale Priori XP ma i ten patent działa super.
        Fotelik ani drgnie, nie ruszysz go z miejsca nawet o centymetr.

Ale i tak każdy fotelik przed zakupem należy przymierzyć do samochodu, bo w
        każdym moze inaczej sie zachowywac. Np. kąt do jakiego nachyla się fotelik też
        zależy od konkretnego modelu samochodu i wyprofilowania siedzenia. Tzn. nie
        zmienia się kąt nachylenia, ale po zamontowaniu fotelik moze byc mniej lub
        bardziej w pionie. Wszystko trzeba sprawdzic. Najlepiej tez wsadzic dziecko do
        fotelika juz w samochodzie i zobaczyc np. jaka jest odleglosc do siedzenia z
        przodu, czy mieszczą się nózki, itp.

My, jak kupowaliśmy fotelik braliśmy pod uwagę właśnie Tobi i Priori XP. Tobi
        niezbyt dobrze pasował do naszego samochodu (wtedy mieliśmy Seata Cordoba) -
        Tobi był za wysoki, gorzej trzymał sie na siedzeniu, a córka prawie nie miała
        miejsca na nóżki, a nóżki po odchyleniu fotelika prawie opierały się na zagłówku
        przedniego fotela - także nie za bardzo. No i było jej ciaśniej niż w Priori XP.
        Wybraliśmy Priori XP (sprawdzaliśmy też Priori, ale brak napinacza pasów
        powodował, ze fotelik trochę latał).

Zatem - zawsze należy wybrać się do sklepu i przymierzyć fotelik do samochodu,
        dziecko do fotelika, a nie kierować sie tylko opiniami innych, albo tym, co się
        podoba.

• malwes Iseos 15.10.08, 10:39
          Ja wybierałam między Priori XP i Iseosem i Iseos wygrał. W zasadzie
          wszystkie foteliki, późniejsze też (mam w 2 autach) ostatecznie
          kupowałam BC.
          Wtedy wygrało to, że Iseos wydał mi się przestroniejszy, z lepszym
          pokryciem (mniej "potliwym") i regulacja szerokości (nachylenia
          bocznych osłon) była super - zimą w skafandrze było luźno, latem
          można było "sćiaśnić". Miał też wtedy lepsze wyniki testów ADAC -
          ale to było parę lat temu.
          Teraz fotelik do 36kg też mam z tej firmy i też mi bardziej
          ospowiadał niż MC.
          • lewana77 Re: Iseos 15.10.08, 11:26
            ten ostatnio to przerabialm, Wybralismy Tobi-synek zachwycony! Nareszcie jazda
            jest komfortowa!!! Widzi duzo (bo fotelik jest wysoki), nawet czasem pospi!
            Ogolnie, jest ok.
            beb confort nie znam, intryguje mnie sprawa poszerzania o co chodzi????

A Prioro mial fajniejsza, lniana tapicerke, ale nzou brak zaglowka. A to jednak
            wazne dla bezpieczenstwoa, choc niekoniecznie komfortu dziecka (jak mu glowa
            urosnie no i beda upaly)

Moze jeszzce rozwaz Romera KING? jest taki model ze zdejmowanym zaglowkiem
            (zaglowek jest twardy, nei miekki jak opcja w Priori).

ps. jakbys chcaila Tobi z niemiec to daj znac, bo ja wylicytowalam 2 i z jednego
            wlasnie mailowo rezygnuje! Ale ciezko mi sie dogadac ze sprzedawca (neimiecki),
            wiec latwiej byloby kupic i juz.
            • zyna lewana77 15.10.08, 11:29
              A za ile odsprzedalabys ten fotelik? I jakiego on jest koloru?
              Wlasnie zamierzam kupic mc tobi i moze byloby taniej?
              • lewana77 Re: lewana77 15.10.08, 20:45
                ja go jeszcze nie mam, wylicytowal i wlasnie odkrecam aukcje, Bo kupial m na
                innej inny kolor. Ten jest niebieski-blue print, kosztowal bodajze 185 +20 za
                przesylke. Ja kupilam u jich tez wozek i etraz wozke chce, a fotelika nie,
                rozumiesz? (bo kupilam kolor Squirl, ktorego oni nie mieli)

Oj galimatias
        • kiniak22 Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 15.10.08, 20:00
          ja mam mc priori i jestem zadowolona, corka ma 3 lata i sie w nim miesci nawet w
          grubej kurtce, skoro nie narzeka to najwyrazniej jest jej wygodnie, regulacja
          pochylenia jest rewelacyjna i jak psiza naprawde mozna to zrobic jedna reka i
          niezaleznie od wagi dziecka nie sprawia to trudnosci, co do latania glowy to
          jakos nie zauwazylam zeby latala?! co do sposobu mocowania fotelika i latania na
          siedzeniu to chyba kwestia odpowiedniego umocowania w sensie sily z jaka sie
          naciagnie pas samochodowy, bo moj fotelik ani drgnie na siedzeniu a moj model
          nie posiada napinacza, ogolnie jestem zadowolona z tego fotelika
          • lewana77 Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 15.10.08, 20:46
            a msz do tego Priori dokupiony zaglowek?
            • e.beebies Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 15.10.08, 21:53
              ja także mam maxi-cosi priori już 3lata kupiłama go na allegro-
              skusił mnie gratis pokrowiec frote.Minus tego wyboru to śliczny
              materiał czerwono-czarny ale mechaci się okropnie-gdybym go widziała
              na żywo w sklepie to bym go nie kupiła,drugi minus brak zagłówka w
              owym foteliku-jak dziecko zaśnie to główka mu w tym foteliku lata na
              boki.Oprócz tego co napisałam to o.k,dobrze napięty trzyma się
              super,rozkładanie fotelika jak dziecko zaśnie też w porządku
    • marteczkaa84 Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 15.10.08, 22:14
      My używamy BC iseos tt od ponad. Jestem bardzo zadowolona. Jest
      solidny, regulacja szerokości to super sprawa. Kąt nachylenia
      pozycji spoczynkowej jest duży, i małemu jest wygodnie gdy zaśnie.
      Jedyny minus to pokrętłodo zmieniania pozycji (trochę ciężko jest
      nim kręcić). Miliśmy okazje wypróbować wszystkie foteliki odczas
      jazdy. Tobi ma super recenzję, ale mojemu bło w nim nie wygodnie i
      podróże były mordęgą. Mały kąt nachylenia (w naszym aucie), Oraz te
      uszywnienia w pasach na ramionach( mam nadzieje, że wiecie o co mi
      chodzi) bardzo mu przeszkadzały. MC Również był wygodny, ale dla nas
      najlepszy okazał się bc.
    • cui Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 16.10.08, 15:32
      Jesteśmy użytkownikami mc priori xp od lutego.
      Uważam, że fotelik jest świetny, solidnie wykonany, w ładnej kolorystyce. Używamy go w dwóch samochodach (skoda octavia i seat ibiza) i w obu udaje się go zamocować tak, że nie ma szans, aby nim ruszyć.

Uważam, że minusem mc tobi jest to, że jest jednak mniejszy od priori. Być może dla małego dziecka nie ma to aż tak dużego znaczenia, ale pamiętaj, że fotelik polecany jest dla dzieci do 18 kg a jak dodatkowo ubierze się dziecku kurteczkę zimową to wiadomo, że przestrzeni robi się coraz mniej. Mnie tobi szalenie się podobał, ale wygrał priori xp właśnie ze względu na szersze siedzisko. W chwili obecnej mój synek ma prawie 20 miesięcy i bez problemu mieści się w foteliku.

Polecam również poduszkę/zagłówek również marki mc (taki jak na tym zdjęciu fotoforum.gazeta.pl/3,0,1141268,2,8.html ). Uważam, że dla malutkich dzieci przestrzeń pomiędzy bokami zagłówka fotelika jest za duża i dziecku "lata" główka. Puduszkę przepina się razem z pasami - my nadal jej używamy.

Mogę podać namiary na sprzedawcę na allegro, u którego kupowaliśmy pierwszy i drugi fotelik, oraz wózek. Udało nam się wynegocjować pokrowiec frotte oraz zagłówek gratis oraz za połowę ceny uchwyt maxi-coxi bubble (na butelkę - zresztą nie za bardzo przydatny...).

Jeśli natomiast chodzi o tapicerkę - pomimo, że jest w jasnym kolorze naprawdę się nie brudzi a jest bardzo miła w dotyku (to jakiś ewenement - dużo bardzej brudzi się taka śliska tapicerka, a właśnie taką mamy w starym modelu buzza).
      • marcy_83 Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 17.10.08, 10:19
        cui -bardzo ci dziekuje za wszystkie rady. Nie miałam pojęcie że można dokupić
        taki zagłówek do mc - to mi bardzo ułatwia sprawę. Czy możesz mi proszę podać
        namiary na tego sprzedawcę z allegro? Jaki kolor fotelika wybrałaś?
        Już wczoraj po przeczytaniu waszych post ów zdecydowałam, że zrezygnuję z bc -
        po prostu mam zastrzezenia co do jego solidności mimo dobrych wyników w testach
        -skorupa fotelika jest ruchoma a przez to boki nie sa sztywne i sie odginają
        kiedy się nimi rusza. Może się mylę ale na logikę przy zderzeniu bocznym powinno
        to mieć znaczenie.
        Czy ta poduszka/zagłówek jest dostępna na allegro?
        I czy ktoś z was orientuje się może czy prori xp ma takie same wyniki jak tobi w
        testach bezpieczenstwa?
        Nie mam tylko możliwości przymierzenia fotelika do samochodu ponieważ w sklepie
        były tylko 'zwykłe' priori. Czy one się bardzo od siebie różnią kształtem?
        Chciałbym przymierzyć ten 'zwykły'a kupic xp.
        Jeszcze raz bardzo dziękuję wam za pomoc :)
        • cui Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 17.10.08, 13:05
          Nie jestem pewna, czy priori i priori xp mają te same gabaryty, choć wydaje mi się, że tak (xp ma po prostu napinacz pasów i inną tapicerkę. Jak podjedziesz do sklepu to zapytaj sprzedawcę – kompetentny powinien posiadać takie informacje.

My kupiliśmy fotelik w kolorze Gipsy www.ceneo.pl/513162s - w obecnej „kolekcji” chyba już go nie ma. Fotelik jest śliczny, choć bałam się, że ten pomarańcz będzie rażący. Nie jest – wygląda super i bynajmniej wcale się nie brudzi.

Jeśli chodzi o sprzedawcę – polecam go serdecznie i absolutnie nie mam w tym żadnego interesu poza takim, żeby kupujący był zadowolony – a ja zawsze byłam zadowolona allegro.pl/show_user.php?uid=5132128 . Gość ma 100% pozytywnych komentarzy. Błyskawiczna przesyłka kurierem (gratis), świetny kontakt. Przyznaję, że jestem dość wymagającym klientem a pan Olek zawsze szybko i wyczerpująco odpowiadał na moje maile. Kupując fotelik w promocji gratis był maxi-cosi pilot, czyli taka zabawka. Zupełnie zresztą nieprzydatna mojemu synkowi, który się denerwował jak zapinałam ją do fotelika.

Radzę zadzwonić do pana Olka i ponegocjować. A nóż się uda… My frotki w ogóle nie używaliśmy, więc jeśli nie da się wynegocjować poduszki gratis to może warto zamienić frotkę właśnie na zagłówek. Jak wspomniałam w poprzednim wpisie, my nadal jej używamy.
          Radzę zagłówek kupić również u pana Olka – na pewno ma takowe u siebie (nawet jeśli nie są wystawione na żadnej aukcji) – z pewnością sprzeda go po cenie niższej niż sklepowa.

Podsyłam jeszcze stronkę www.maxi-cosi.com/maxicosi/productdetail.aspx?id=12&language=ot-en – są tu wszystkie dane o foteliku, kolorystyka, animacje i dostępne akcesoria.

A tu testy bezpieczeństwa fotelik.info/pl/testy/grupa:9-18/ocena/malejaco/index.html .
          W razie dalszych pytań służę radą.
          Pozdrawiam!
          • lewana77 Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 17.10.08, 21:00
            dodam tylko, ze dopinany zaglowek to super sprawa (sama sie na to szykowalam),
            ale jednak jest on miekki, nie taki bezpieczny
            • cui Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 17.10.08, 21:54
              Rzeczywiście zagłówek jest miękki. Sądzę jednak, że w tym przypadku nie służy on
              bezpieczeństwu tylko komfortowi (naprawdę ciężko mi sobie wyobrazić rocznego
              maluszka, któremu głowa lata z prawej na lewą stronę w czasie jazdy samochodem).
              Boki fotelika pełnią tutaj funkcję zabezpieczającą w przypadku bocznego uderzenia.
              • lewana77 Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 18.10.08, 15:53
                tak, te ztak myslalma, i chcialm kupowac Priori,a le am zmi wyjasnil,z e to ma
                spelniac role ochronna. Tzn ma byc twardy zaglowek i koniec, na tym stanelo i
                mamy Tobi.

Aha w Tobi sa fajne te pasy napiete, po prostu dziecko sie "wslizguje" fajnie:)

Ale pewnei Priori to tez swietny wybor
                Pozdrawiam!
                • territta Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 18.10.08, 18:17
                  A ja też słyszałam kilka opinii o Tobi, ze właśnie te sztywne pasy to minus, bo
                  dziecko tak samo łatwo jak się w nie wślizguje, to też potrafi się z nich
                  wyślizgnąć. Tzn. słyszałam, ze dziecko w czasie jazdy "wychodziło" z tych pasów.
                  • sadzik81 Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 18.10.08, 18:45
                    ja mam Tobi i maly ani razyu mi sie nie wyslizgnol,jak dla mnie ten
                    fotelik jest super,jak je napniesz to nie ma prawa sam sie
                    wyslizgnac,zreszta nie wiem skad te dla mnie bezsensowne opinie ze
                    dziecko samo wyjdzie.
                  • sadzik81 do territty 18.10.08, 18:54
                    nie sluchaj takich opini,rozumiem rozne rzeczy dzieja sie z wozkami
                    i fotelikami ale dziecko jedynie mogloby sie wyslizgnac jezeli
                    mialaoby za duzo luzu przy zapieciu a to z winy tego kto zapina,u
                    nas Tobi wygral a tez miala ten dylemat i nie wiedzialam co
                    wybrac,mojemu dziecku glowa nie lata,myslelismy tez o tej nowosci
                    isofix ale przegral z Tobi przez to ze ciezy,i przez to ze nie kazdy
                    ma zaczep isofix a mogloby sie tak zdarzyc ze musialabym zabrac
                    fotelik do innego samochodu ktory tego nie ma.
                    • territta Re: do territty 18.10.08, 19:33
                      sadzik81 napisał:

> nie sluchaj takich opini,rozumiem rozne rzeczy dzieja sie z wozkami
                      > i fotelikami ale dziecko jedynie mogloby sie wyslizgnac jezeli
                      > mialaoby za duzo luzu przy zapieciu a to z winy tego kto zapina,u
                      > nas Tobi wygral a tez miala ten dylemat i nie wiedzialam co
                      > wybrac,mojemu dziecku glowa nie lata,myslelismy tez o tej nowosci
                      > isofix ale przegral z Tobi przez to ze ciezy,i przez to ze nie kazdy
                      > ma zaczep isofix a mogloby sie tak zdarzyc ze musialabym zabrac
                      > fotelik do innego samochodu ktory tego nie ma.

Sadzik, ale ja tą opinie słyszałam od rodziców, którzy kupili Tobi i ich
                      dziecko właśnie bez problemu te pasy sobie w ramion zdejmowało. Takze chyba nie
                      była to opinia wymyślona, bo jednak sporo kasy władowali w fotelik, a nie byli
                      zadowoleni.
                      U nas wygrał Priori XP. Tak, jak już pisałam, przymierzaliśmy córkę do Tobi i
                      Priori XP i po pierwsze, w Priori miała wiecej miejsca, po drugie, Priori lepiej
                      trzymał się i lepiej pasował gabarytowo do naszego samochodu. Tobi był za wysoki.
                    • otiku Re: do territty 18.10.08, 19:38
                      Też mam mc tobi i jest super a przy prawidłowym napięciu pasów i
                      zielonej strzałce na wskaźniku to żadne dziecko nie wyjdzie z tych
                      pasów. Przy wsadzaniu dziecka do fotelika funkcja pasów odchodzących
                      na bok jak dla mnie to rewelacja. Nie cierpie wyciągania pasów z pod
                      pleców dziecka. Dlatego ten fotelik u mnie wygrał. W moim
                      samochodzie mieści się dobrze a mamy honde civic ale ona ma dużo
                      miejsca z tyłu.
                      • marcy_83 jeszcze jedno pytanie 22.10.08, 08:28
                        Bardzo dziękuję za pomoc. Muszę w końcu wybrać się do innego miasta żeby
                        przymierzyć priori xp da samochodu, bo u nas niestety w żadnym sklepie go nie ma.
                        Mam jeszcze jedno pytanie: czy warto dopłacić prawie 500 zł za montowanie w
                        systemie isofix? Z tego co widziałam wszystkie testy bezpieczeństwa w których
                        ten fotelik uzyskał 4* były wykonywane w wersji z isofix. Czy to znaczy że bez
                        tego systemu ten fotelik nie jest aż tak bezpieczny?
                        I jeszcze jedno - czy system isofix pozwala na mocowanie fotelika na środku
                        tylnej kanapy, nawet jeśli nie ma tam 3-punktowego pasa bezpieczeństwa?
                        Jeszcze raz dziękuję za pomoc
                        • territta Re: jeszcze jedno pytanie 22.10.08, 08:46
                          Żeby zamontowac fotelik z isofix musisz miec ten system mocowania w samochodzie
                          - to są jakies takie specjalne haki i zaczepy. Nie wiem dokładnie, jak to
                          wygląda, bo w naszym samochodzie tego systemu nie ma.
                          Na pewno mocowanie isofix jest bezpieczniejsze, bo to jednak nie pasy, tylko
                          elementy stalowe trzymają fotelik, ale i bez tego foteliki maxi-cosi
                          rewelacyjnie trzymają się na siedzeniu. Naprawę, no u nas fotelik jest jak
                          przyklejony, ani drgnie. A z kolei moim rodzicom, na krótkie przejażdzki z Zosią
                          kupiliśmy tańszy fotelik, Coneco, no i powiem, ze róznica w stabilności fotelik
                          jest kolosalna. Tamten się po prostu chwieje, nawet jak lekko się go dotknie. No
                          i jakość plastików, tapicerki to juz zupełnie bez porównania.
    • sadzik81 Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 22.10.08, 10:03
      Tobi ma tyle samo gwiadek z bezbieczenstwa,obslugi i komfortu co
      isofix.my mamy te zaczepy w samochodzie na isofix ale nie chcielismy
      fotelika z isofix bo nie wszyscy maja a jak trzeba bedzie z kims
      innym pojechac i jak wtedy zamontuje,on by byl dobry tylko w naszym
      samochodzie.A Tobi tez sie u nas bardzo mocno trzyma,trzeba go tylko
      dobrze zamontowac.
      • ela-e22 Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 22.10.08, 10:34
        Foteliki z ISOFIX można montowac za pomocą pasa samochodowego.
        System ten jest zwykle chowany w skorupie fotelika. Jeżeli planujesz
        dużo podróżowac z dzieckiem, szczególnie w trasie , to myślę ,że
        warto. Mam obecnie fotelik Isofix w przedziale 15-36 kg.
        Fotelika Maxi Cosi nie można mocowac za pomocą pasa biodrowego, musi
        to byc pas trzypunktowy.
        • sadzik81 Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 22.10.08, 10:43
          musisz sama zdecydowac co jest dla Ciebie prirytetm,nie zawsze
          sluchanie opini na forum wychodzi na dobre.
          • marcy_83 Re: mc priori czy tobi a moze bebe comfort iseos? 22.10.08, 11:50
            mój samochód ma system isofix, natomiast wydawało mi się że oprócz tego systemu
            fotelik mocuje się także za pomocą pasów bezpieczeństwa - zakładałam więc (czy
            słusznie?) że w razie krótkiego przejazdu samochodem bez iso fix będę mogła go
            zamontować pasem bezpieczeństwa.
            Generalnie nie jeżdżę w długie trasy - często ale krótko.
    • marcy_83 wybrałam 31.10.08, 11:15
      po rozważeniu wszystkich za i przeciw wybrałam w końcu mc priori fix
      cena koszmarna ale mam nadzieję że pod względem bezpieczeństwa fotelik będzie
      jej wart
      właśnie czekam na dostawę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka