Dodaj do ulubionych

fotelik "następny" 9-18? tyłem do kierunku jazdy??

19.01.09, 13:16
witajcie, mam pytanie - czy ktoś z Was ma fotelik dla starszego
niemowlęcia - od 9kg - ale z możliwym ustawieniem tyłem do kierunku
jazdy? Będziemy potrzebowali, ale Syn będzie chyba jeszcze za mały
na jazdę przodem. Zwłaszcza że szykuje nam się daleka podróż...

są takie foteliki gdzie można ustawić tyłem jak te dla najmniejszych
maluchów, a jak dziecię podrośnie, to się ustawia przodem??
Obserwuj wątek
    • ewamamaemi Re: fotelik "następny" 9-18? tyłem do kierunku ja 19.01.09, 13:37
      mamy ten sam problem, mała wyrasta z 0-13, a chcę, żeby przodem jeździła, ale
      niestety te następne są skonstruowane -przodem do kierunku jazdy, obym się
      myliła, bo np w Szwecji dzieci do 3 r. ż. tyłem jeżdżą....
      więc może jednak taki są...poczytaj tu

fotelik.info/pl/art/fotelik_samochodowy_tylem_do_kierunku_jazdy,10.html
      fotelik.info/pl/art/od_kiedy_fotelik_przodem_do_kierunku_ruchu,12.html
      • aribeth1 Re: fotelik "następny" 9-18? tyłem do kierunku ja 19.01.09, 14:01
        Są: Recaro Polaric, Bimbo Fix, Besafe Izi Combi, wszystkie dostępne na naszym
        rynku. Dwa pierwsze mocowane są na isofix, ostatni na pasach.
      • ewamamaemi Re: fotelik "następny" 9-18? tyłem do kierunku ja 19.01.09, 16:49
        sorki, miało być, że chcę, żeby mała dalej tyłem do kierunku jazdy jeździła;
        jeśli znacie takowe foteliki, proszę piszcie: czyli poszukuję fotelika
        następnego- 9-18, 9-25 (te gorzej w testach wypadają), 9-36 (o tych chyba nie ma
        za dobrych opinii...) montowanego tyłem do kierunku jazdy, dzięki.
    • lamciad Re: fotelik "następny" 9-18? tyłem do kierunku ja 19.01.09, 15:01
      Mamy maxi cosi mobi,montowany tylko i wyłącznie tyłem.Minus-
      niedostępny w Polsce,ale szwedzkie sklepy wysyłają do Polski.Koszt
      niestety spory-1400zł.Sporo dziewczyn chwali sobie BeSafe IZI
      (montowany i przodem i tylem).
      • aribeth1 Re: fotelik "następny" 9-18? tyłem do kierunku ja 19.01.09, 16:02
        No cóż, ja sobie nie chwaliłam, musiałam odesłać fotelik do sklepu. Dziecko
        miało w nim fatalną pozycję;( Teraz jeździmy Romerem, przodem niestety.
        • magnolia22 Aribeth1 19.01.09, 16:17
          ale nie chwaliłaś sobie BeSafe? czy Maxi cosi?
          to maxi cosi troche drogie... :( chyba ze uzywane gdzies dorwe...
          • aribeth1 Re: Aribeth1 19.01.09, 16:27
            Nie chwaliłam sobie Besafe:) One wszystkie kosztują mniej więcej tyle samo (ok.
            1400 zł). Bimbo Fix jest mniej więcej o połowę tańszy. Mnie najbardziej z całej
            tej grupy fotelików podobał się Recaro Polaric, jest świetny, taki puchaty:)
            Ale, niestety, nie mam w samochodzie isofix;(
      • kinder0610 Re: fotelik "następny" 9-18 19.01.09, 18:47
        esklep.babyfant.pl/index.php?main_page=product_info&manufacturers_id=83&products_id=1595
        Fotelik Britax można go instalować przodem lub tyłem do kierunku jazdy.Ale on ma
        przedział 0-18. Polecam naprawdę dobry

• pumeczka Re: fotelik "następny" 9-18? tyłem do kierunku ja 19.01.09, 18:27
      ja mam 0-18 kg chicco vector nie wiem jak wypadaja w testach ale na droższe
      mnie nie stac
      na razie montaz tyłem, potem jak bedzie wiekszy przodem, nie wiem na ile
      wystarczy bo syn dość duży
      • aribeth1 Re: fotelik "następny" 9-18? tyłem do kierunku ja 19.01.09, 18:39
        Podobnie działa Concord Ultimax, do 13 kg mozna tyłem, później przodem do 18 kg.
    • ewamamaemi Re: fotelik "następny" 9-18? tyłem do kierunku ja 19.01.09, 19:44
      A jak to z tymi fotelikami tyłem do kierunku jazdy i poduszkami powietrznymi?
      Pewnie widzieliście to:

fotelik.info/pl/art/poduszka_powietrzna_jest_niebezpieczna_dla_dziecka_w_foteliku,25.html
      jak to wszystko pogodzić bezpieczeństwo, czyli tyłem do kierunku jazdy,
      poduszki, ale nie można...mhm;

a propos jak działają np. kurtyny tylne w autach na dziecko w foteliku przodem
      do kierunku jazdy?
      • pumeczka Re: fotelik "następny" 9-18? tyłem do kierunku ja 19.01.09, 19:54
        wozimy na tylnych siedzeniach, bo tylko z przodu mamy poduszki, zawsze jest
        przeciez napis ze nie wolno wozic dzieci na przednim jak jest poduszka
        aribeth, concord byl moim marzeniem, ale cena 800 zł to suma wszystkich wózków
        mojego syna;)
        • ewamamaemi Re: fotelik "następny" 9-18? tyłem do kierunku ja 19.01.09, 21:01
          a jak poduszki są i z tyłu?
          • pumeczka Re: fotelik "następny" 9-18? tyłem do kierunku ja 19.01.09, 21:20
            chyba niedokładnie sie wyraziłam, jak poduszka z przodu to jazda chyba tylko przodem do kierunku jazdy, lub poduszki wyłączone
            poduszki boczne
            www.roemer.pl/QA.htm
            www.tur-info.pl/p/ak_id,6266,,rzeczpospolita,wakacyjne_eskapady,bezpieczenstwo_jazdy,plyta_z_kodeksem.html
            • helginia Re: fotelik "następny" 9-18? tyłem do kierunku ja 19.01.09, 21:36
              Jeśli ktoś jest zainteresowany to chętnie pomogę. Mam w samochodach 2 foteliki.
              w jednym recaro polaric a w 2 bimbo fix XL. oba montowane tyłem z przedziału
              9-18 i na isofixa.
              • lamciad Re: fotelik "następny" 9-18? tyłem do kierunku ja 19.01.09, 22:14
                Przy poduszkach to nie można zarówno przodem jak i tyłem dzieci
                wozić.Jednak siła uderzenia poduchy może skrzywdzić takie małe
                dziecko.Z tyłu z kolei kurtyny nie przeszkadzają,bo one
                zabezpieczają przed uderzeniami bocznymi,więc czy fotelik przodem
                czy tyłem montowany to nie ma znaczenia,a dla bezpieczeństwa to
                najlepiej montować na środku tylnej kanapy.
                Foteliki z przedziału 0-18 kg są mniej bezpieczne,zawsze im węższy
                przedział tym lepiej dopasowany fotelik.Poza tym niektóre dzieciaki
                13 kg ważą jak maja niewiele ponad rok i wtedy już trzeba te
                foteliki montować przodem i cała idea bezpieczeństwa pada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka