Dodaj do ulubionych

Aria kilka pytań :)

15.04.09, 22:12
Tak ją zachwalacie więc i mnie dopadłao tak ze wcześniej czy później
ją kupię:)

Ale mam kilka ważnych dla mnie pytań i proszę posiadaczki żeby
szczerze się wypowiedziały.
Czy wózkiem dobrze się jeździ i podbija na kraweżniki?(to dla mnie
mega wazne)
Stelaż wydaje mi się taki trochę plastikowy, konstrukcja nie skrzypi
itp?
Co do tego naciągania budy to czy można ją też naciągnąć jak jest
rozłożone oparcie?
Czy koła są głośne turkoczą czy coś w tm stylu?
Przez to okienko w budce coś widać czy nie? (jakieś takie zamazane
jest)
Orientujecie się może czy można dokupić oryginalną folię
przeciwdeszczową i ile kosztuje?
Na razie to tyle, jak coś mi się przypomnie to zapytam.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • leila78 Re: Aria kilka pytań :) 15.04.09, 22:35
      1. krawężniki
      dla mnie ok. na pewno lepiej niż w pliko (o niebo). jeśli wezmę pod uwagę
      gabaryty wózka to zasługuje na solidną czwórkę z plusem;)
      2. Stelaż
      nie skrzypi
      3. buda
      można ale nie do pałąka, chyba, że odepniesz zatrzaski z tyłu. poszukaj na
      zdjęciach u mnie powinno być:
      fotoforum.gazeta.pl/5,2,leila78.html
      4. koła
      słychać jedynie na kostkach brukowych, polbruku itp.
      5. okienko
      nie odpowiem bo nie zwróciłam uwagi ale w pliko było identyczne i widziałam
      6. folia
      jak kupisz pp nowe to będzie w komplecie
    • maja3333 Re: Aria kilka pytań :) 15.04.09, 22:51
      - wozkiem mnie sie lekko jezdzi :) jednak prowadzenie go jedna reka jest dla
      mnie za ciezkie z moim klockiem
      - podbijanie jest w porzadku, ale po maclarench to wszystkie inne beda sie
      "ciezko" podbijac
      - stelaz nie skrzypi, ale mnie ostanio bardzo zaczelo skrzypiec jedno kolo -
      popsikalam silikonem i narazie jest ok (mysle, ze to od jezdzenia po pisaku i
      trawie - wozek daje rade, ale nie jest do tego przystosowany)
      - kola nie turkocza
      - przez okienko nic nie widac jak budka jest "normalnie" rozlozona, jak jest
      naciagnieta w dol to widok jest ok
      • maja3333 Re: Aria kilka pytań :) 15.04.09, 22:52
        "po piasku" oczywiscie ;)
        • majatusia Re: Aria kilka pytań :) 16.04.09, 02:33
          Co do okienka - to chyba wszytko zalezy od rocznika i rodzaju tapicerki. Mam arie z 2008 i przez okienko widze bardzo dobrze, bo jest z przezroczystej folii z siateczką. W wozkach z 2007 i wczesniejszych okienka były symboliczne - nic przez nie nie bylo widac.
          Jak oparice jest rozłożone do spania to budki oczywiście nie starcza by rozłozyć ją "do pałąka". Ale mimo to jest na tyle duza by zasłonić od słonca lub wiaru.
          Uważam że się super prowadzi ten wozek - a w świeta jezdziłam nim nawet po kaszubskich lasach (dla tych co z geografi nie pamietaja to Kaszuby to piach porośnięty sosnowym lasem - czyli jazda jest po miej lub bardziej grząskim piachu poprzetykanym korzeniami drzew
          • pawimi455 Re: Aria kilka pytań :) 16.04.09, 07:59
            hmmmm.....chyba cos z ta moja aria nie tak jest bo wprawdzie ja
            jeszcze osobiscie jej nie testowalam ale kilka razy wcisnelam ja
            mojemu tatusiowi ktory pelni u nas regularne dyzury spacerowe i po
            kolejnym dzisiejszym spacerze absolutnie odmowil jazdy tym wozkiem.
            Stwierdzil ze fatalny, ciezko sie go prowadzi, malutkie koleczka
            blokuja na kazdym kamyczku....pojechal na spacer nad jeziorko -
            identyczna trase jaka codziennie pokonuje ulubionym
            bugaboo...przyjechal umeczony, spocony, blisko klnacy
            na ...cytuje "zlom ktory mu wcisnelam zamiast porzadnego
            wozka"....no i badz tu madry!!! Stwierdzil ze maly jest za ciezki na
            ten plastik....(maly ma 14 miechow i okolo 13 kg)i rece go bola od
            prowadzenia. Moze w weekend znajde chwilke na spacerek osobisty to
            zapoznam sie doglebniej z ta ARIA!!! Napisze co i jak w moim
            odczuciu.
            • marta2202 Re: Aria kilka pytań :) 16.04.09, 09:35
              hmm... to różne sa te Wasze opinie, a raczej skrajne:(
              Ja obecnie mam Teutonie Pixxel i Questa, chciałam sprzedać pixxela
              latem i kupić arię. Ze względu na jednolitą rączkę żebym mogła
              prowadzić wózek i trzymać córkę za rękę.
              Ale jeśli nie da się jej prowadzić jedna reką i cieżko się podbija
              to już nie wiem... ja jestem niska, a podbijanie to dla mnie
              naprawdę ważne!
              • didilinka Re: Aria kilka pytań :) 16.04.09, 10:01
                moze niektorzy oczekuja od Arii zbyt wiele. Jak dla mnie byłaby
                idealna w uzupełnieniu o terenowa spacerówke - ja akurat lubie 3-
                kołowki. Także Aria + joggeropodobny pojazd i pełnia zadowolenia.

Zobaczyłam na Twoja linijke i jestes przekonana ze nie chcesz Arii
                Twin? Jak dla mnie to byłoby super rozwiazanie. W lecie prawie 2-
                latka tez pewnie chetnie wsiadzie do wózka i podjedzie.
                • marta2202 Re: Aria kilka pytań :) 16.04.09, 10:10
                  Moja córcia jutro kończy 2latka. Już nieźle sobie na nóżkach radzi,
                  a do podwózki mamy buggypod. A do lata myślę że na spacery koło domu
                  to już w zupełności na nóżkach pokona.
              • leila78 Re: Aria kilka pytań :) 16.04.09, 10:05
                jak będziesz miała pusty wózek to wogóle nie zauważysz, że go pchasz. dziewczyny
                piszą o pchaniu z obciążeniem. mój syn waży 13 kg i spokojnie sobie radzę.
                bardzo często wrazamy ze spaceru z pustym wózkiem z małym za rękę. i nikt nie
                napisał, że ciężko się podbija.
    • pinik Re: Aria kilka pytań :) 16.04.09, 10:47
      TEz uwazam, ze nie mozna porownywac arii do wozka terenowego czy
      bugaboo. To zupelnie nie ta klasa i wiadomo, ze tu aria przegra.
      Aria jest w swojej klasie cenowej, wagowej i gabarytowej super. Ale
      to nie jest bugaboo i kosztuje tez troche mniej :)

Mialam bugaboo b. dlugo, mam wiele joggerow itd, a lubie arie
      bardzo. Na poczatku jak sie przesiadlam to mi sie troche gorzej
      prowadzila niz teraz, ale to kwestia przyzwyczajenia. NIe denerwuje
      mnie wogole podbijanie (a pliko P3 sprzedalam po dwoch spacerach,
      kiedy to moje dziecko mialo 1,5 roku). Teraz ma prawie trzy lata i
      przez trzy tygodnie uzywalismy tego wozka czesto przez calutki
      dzien, wyladowanego rzeczami po czubek. Dal super rade i nie moge mu
      nic zarzucic.

Budki sie raczej nie naciagnie za bardzo (jesli nie odepniesz tylu
      przy siedzonku), jak dziecko spi. Dla mnie rozwiazaniem na spanie
      byl daszek teutonii (polecam kazdemu! pasuje do prawie kazdego wozka
      i jak dziecko zasnie jest super - niektore tez toleruja nie na
      spiaco).

Dla mnie aria to zbawienie z waga. Zadnego wozka, nawet maclarena
      volo mi sie tak dobrze nie nosi. Aria jest krotka i niesie sie ja
      jak walizeczke. Maclareny sa dlugie i na schodach wciaz mi np.
      gdzies zahaczaja: o stopnie lub nogi.

No i ten kosz!!! Ktory wozek tej wagi, rozmiarow i w tej cenie tyle
      pomiesci???

Ja potrafie ten wozek jakis czas jedna reka pchac. Pewnie, ze nie
      caly spacer, ale tak co jakis czas troche to bez problemu.
      • isabel_o Re: Aria kilka pytań :) 16.04.09, 12:03
        Podbija się całkiem dobrze. Prowadzi się fajnie. Wózek leciutki i
        fajniutki:)
    • aniakoles Re: Aria kilka pytań :) 16.04.09, 17:46
      właśnie jestem po spacerze z Arią:)jest super.mam 175 cm i rączka jest ok, maż ma 190 i też mu pasuje.kółka turkoczą po krzywych chodnikach i po kostce, po asfalcie cicho:)łatwo mi się podbija, nawet jedna ręka-przy poprzednim wózku (parasolka tako) to było niemożliwe;P. woziłam młodszą (11 kg) a starsza za rękę i można bez problemu(jak dla mnie)prowadzić jedna ręką.ogólnie jestem bardzo zadowolona, tym bardziej że kupiłam tak raczej spontanicznie:)kosz pakowny,wózek łatwo się składa i rozkłada, no i ta waga-jedna ręką wsadziłam go do samochodu, drugą trzymałam córę.buda mi nie przeszkadza, bo mała raczej nie śpi na spacerze,a jeżdżę ze złożona żeby ją widzieć.podgląd jest, widać dziecko gdy leży, ale troche mnie drażni,że tak jakoś szeleści to okienko:/ale się przyzwyczaję:)pasuje na niego folia uniwersalna p.deszczowa więc nie będę kupować oryginalnej.
      nic nie skrzypi, tylko z racji tego,że wózek jest taki lekki to mam obawy czy się nie połamie??pewnie nie;)polecam!!
      • marta2202 Re: Aria kilka pytań :) 16.04.09, 21:37
        No tak tylko że ja mam 158cm wzrostu:(
        To jak orientuje się ktoś jaka jest cena oryginalnej foli
        przeciwdeszczowej?
        A mogła by mi ktyóraś z Was porównać rozłożone oparcie Arii i Questa?
        Rozkładają sie tak samo czy aria bardziej? Na zdjeciach Arii
        oryginalnych z katalogu to oparcie naprawdę sporo się rozkłada.
        • berciunia1 dostałam moja- zdaję relacje 16.04.09, 22:10
          dostałam dziś swoją arię- te z aukcji za 240 ze spiwokiem
          i jestem zadowolona.
          mam 158 cm wzrostu i raczka jest na takiej wysokości- tzn jak dla mnie max- jak
          by byla wyzej było by już nie wygodnie- z tym, że ja raczej na płaskich butach -
          jak ubiore obcasy to idealnie:)

wózeknosi ślady użytkowania, ale nie są one wielkie, koła mają wyrażny bieżnik,
          calość przybrudzona i od razu wrzuciłam dopralki:) - łatwo się składa i
          roznkłada, lekki, nic nie skrzypi itp- oólnie daję mu tak między 5- a 4+ :)
          synek zasiadłw nim i bardzo mu się pdobalo:) hoć głowa już mu mocno wystaje to
          siedzisko jest akurat:) synek wazy 19,5 kg i mierzy ok 108 cm
          jak to się mówi -na biedę też nim pjedzie
          choć kupiony jest z myslą o córce,na wakacje- będzie miała wtedy 8 miesięcy więc
          będzie idealnie.

śpiworek jak nówka..
          • berciunia1 sorki za literówki 16.04.09, 22:11

• anusia_kra Re: Aria kilka pytań :) 16.04.09, 22:16
          W Arii oparcie rozkłada sie mocniej niz w quescie, z tym ze nie ma
          podnóżka i nie zrobisz czegos w rodzaju leżaczka do spania (qurcze
          mam nadzieje ze w miare jasno to napisałam). W każdym razie 2-latce
          bedzie napewno wygodnie.

Musisz sie tylko zastanowic czy ważna jest dla Ciebie budka, bo w
          tych M&P to prawie nico. Ja mam 16 msc i wiem, że nacigana budka
          przyda mi sie bardzo.

Folie masz w zestawie, a przy cenach Pega sadze, że powinna sie
          zmieścić w 200 zł ;)
          • marta2202 Re: Aria kilka pytań :) 16.04.09, 22:33
            tak się właśnie zastanawiam czy ta buda będzie mi potrzebna bo ani w
            Pixxelu ani w Queście nie używam tego naciągania.

A co do daszka z teutoni o którym pisała Pinik to u mnie on wcale od
            słońca nie chroni, mały i tak się wściekał i tak... hm mam pixxela z
            2007r. Może w tych nowych daszkach coś zmienili?
            www.piotruspan.com.pl/os-onka-przeciws-oneczna.html
            • aniakoles Re: Aria kilka pytań :) 16.04.09, 22:43
              szczerze mówiąc to taniej i lepiej wyjdzie ci kupić parasolkę p.słoneczną, są
              uniwersalne, ja do jakiegoś wózka miałam taka
              allegro.pl/item607453312_hit_super_parasolka_na_slonce_i_deszcz_do_wozka.html
              i byłam bardzo zadowolona
              • anusia_kra Re: Aria kilka pytań :) 16.04.09, 22:53
                Mój demontuje parasolki w 2 minuty :( Za to ostatnio zaakceptował
                bejsbolówki i nawet ich nie ściąga o dziwo.

Daszek to mam nadzieje, że nawet nie tak bardzo od słońca sie przyda
                tylko od wiatru. Miałam pliko w sumie do niedawna i ta budke jak
                mocno wiało sobie maly sam naciagał.

Niby OH dwa razy droższa - albo nawet 3, ale łatwe składanie tez by
                mi sie przydało. Bo mieszkam na 2 p i wózek aktualnie nosze złożony.
                No nie wiem nie namawiam, bo sama jeszcze nie kupiłam i nadal myśle.
                Tłumacze sobie, że moje dziecko pewnie jeszcze ze 2 lata pojeździ a
                jakoś nie chce mi sie kupowac wózka a za chwile zmieniac.
                • otiku Re: Aria kilka pytań :) 17.04.09, 08:48
                  Parasolka do arii a gdzie ją zamontować, bo jakoś nie widzę miejsca na nią?
                  • marta2202 Re: Aria kilka pytań??? 26.04.09, 16:35
                    Jaka jest szerokość całkowita wózka?
    • berciunia1 o co chodzi z tymi pasami??? i inne :) 17.04.09, 10:40
      photos01.allegroimg.pl/photos/oryginal/610/54/94/610549461_1
      mam takie pasy w mojej arii

kurcze to dziecko ma mieć ciągle te pasy pod pleckami czy ja czegos tu nie umiem
      zrobić??
      trochę mnie to denerwuje:(

- do czego slużą takie małe uchwyty "oczka" po wewnętrznych stronach raczki? tam
      doczepia się jakąś torbę ??????

- dokupowałyście do arii uchwyt na kubek? orientujecie się ile może kosztować?
      a może ktoś nie używa i chciał by odsprzedać?
      :)
      • magda79pn Re: o co chodzi z tymi pasami??? i inne :) 17.04.09, 10:54
        Ja mam uchwyt na kubek i oryginalną folię i nie używam ale nie jestem pewna czy
        chcę sprzedać ;)
        te "oczka" są do torby peg perego, ale mój organizer też super pasuje :)
        "fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/nYL4raG3sTdbT4jh1B.jpg"
        "fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/N1dvWLEMT6Ex5xaQdB.jpg"
        • aniakoles Re: o co chodzi z tymi pasami??? i inne :) 17.04.09, 13:28
          magda79pn gdzie kupiłaś ten organizer?fajny:)
          co do szelek, ja mam tak luzem puszczone, dziecko w pasach zapięte ale do wózka
          tylko dolna cześć przymocowana-mała może się wychylać a nie wypada.pewnie musisz
          coś odczepić
          • marta2202 Re: o co chodzi z tymi pasami??? i inne :) 17.04.09, 13:57
            Magda szyje te organizer ;)
          • maja3333 Re: o co chodzi z tymi pasami??? i inne :) 17.04.09, 13:58
            wozki pp maja te specyficzne pasy (nieprzytwierdzone do oparcia)
            zajrzalam na Twoje suwaczki i masz 3 latka i 4 mies. Arie uzywasz chyba dla
            3-latka? wiec pewnie nie potrzebujesz tych pasow naramiennych. my tez
            naramiennych nie uzywamy, wiec po prostu odpielam je od tych biodrowych i te
            szelki wpuscilam do kosza na zaupy ;) dodatkowo, zeby nie dyndaly w koszu
            zwiazalam konce pod siedziskiem :)
            mam nadzieje, ze dosc obrazowo to brzmi :)
            • magda79pn Re: o co chodzi z tymi pasami??? i inne :) 17.04.09, 14:43
              ja też mam szelki w koszu :) ale u mnie dyndają, a od pewnego czasu nie używamy
              żadnych pasów, tacka nam wystarczy syn "wydoroślał" ;)
              • berciunia1 Re: o co chodzi z tymi pasami??? i inne :) 17.04.09, 19:11
                arii dla 3 latka nie używam- on już na własnych nogach- choc wczoraj jak zasiadł
                to sporo mijsca mial, głowa tylko oza oparcie wystaje... generalnie kupowałam z
                myslą o corce na wakacje - , czasem może na szybkie zakupy ale nie wczesniej jak
                mała skonczy 6 mcy
                • pawimi455 Re: o co chodzi z tymi pasami??? i inne :) 17.04.09, 22:51
                  no wiec zglaszam ze dokonalam dzis osobistego testu tej oslawionej
                  Arii i ....rewelacja! Jasne, absolutnie nie jest to Bugaboo, nawet w
                  zadnym przyblizeniu ale wozeczek wzielam na zakupy i elegancko
                  manewrowal pomiedzy stoiskami, leciutki jak piorko, moje dziecko
                  bylo super zadowolone - uwielbia to szerokie siedzisko - we
                  wszystkich parasolkach typu maclaren czy silver cross dazzle zjezdza
                  pupa w rezultacie czego siedzi na plecach a tutaj nie ma mowy,
                  siedzisko bardzo szerokie i wygodne, pasy rewelacja - moj maly
                  kaskader biegal po calym wozku....elegancko zapiety pasami. Wielka
                  piatka dla peg perego za ten patent pasowy!!! Kosz wystarczajacy na
                  spore zakupy ciuchowe - mozna pchac do woli bo ciuchy lekkie a
                  objetosc kosza pomiesci sporo:))) Kolka troche turkocza na chodniku
                  ale czegoz chciec od kol takiego rozmiaru, wydaje mi sie ze moj
                  maclaren triumph jest wiele glosniejszy....Tacka sluzy nam do
                  wyciagania nog do gory:) Malemu sie bardzo spodobala ha ha, no i
                  sklada sie faktycznie JEDNA REKA!!! Trzymalam malego w jednej rece a
                  wozek zlozylam druga - tego nie da porownac sie do zadnego z
                  najdrozszych superanckich wozkow z najwyzszej polki. Jedno co mnie
                  wkurza to ten platik....taki taniawy troche, raczka no i ta przerwa
                  w plastiku na raczce o ktorej juz ktoras tu wspominala...Cos mi tez
                  skrzypnelo ze dwa razy przy mocniejszym zakrecie ale jak lekko
                  pokonuje sie te male przestrzenie miedzy polkami sklepowymi! Jak
                  jestem na zakupach z Buzzem to padam zmordowana, bola mnie
                  nadgarstki z pchania wozka, zrzucam towar z polek, a tu nie ma mowy
                  o czyms takim. Oczywiscie jak wrocilam moj tatus uroczyscie wyjal
                  swoje ulubione Bugaboo z garazu...
                  Konczac....polecam Arie, ja przeciwniczka Peg Perego, nie cierpie
                  ich wszystkich wozkow...za wyjatkiem Arii OH :)))
                  • didilinka Re: o co chodzi z tymi pasami??? i inne :) 18.04.09, 13:57
                    dziewczyny ale kusicie :) a ja tak sie bronie :).

A tak poważnie ciesze sie z Twojej opinii bo Pegów po Pliko też nienawidze.
                    Faktycznie opcje składania jedną ręka to tak naprawde niewiele wózków ma +
                    opuszczana budka i lekkość. Uff sama sie podkręcam :)
                    • pawimi455 Re: o co chodzi z tymi pasami??? i inne :) 18.04.09, 16:03
                      no wlasnie...ta budka to samo marzenie, jedyny chyba wozek w ktorym
                      moje dziecko nie odstawialo minek krecika po wyjechaniu na
                      zewnatrz :)
                      • marriposa Re: o co chodzi z tymi pasami??? i inne :) 18.04.09, 21:12
                        nooo ta budka w OH to rewelacja :)

W zasadzie tylko z jej powodu zrezygnowałam z Arii Mamas&Papas, bo wózio cudny
                        tylko budka żadna :(.
                        • pawimi455 Re: o co chodzi z tymi pasami??? i inne :) 22.04.09, 05:18
                          no i stalo sie..do swojej slawetnej arii dokupilam orginalna torbe
                          peg perego w tym samym oczywiscie kolorze...to nic ze torba
                          kosztowala prawie tyle co wozek (ha ha...sama z siebie sie smieje)
                          ale bede miec komplet! A co mi tam, dobrze ze nie musze spowiadac
                          sie nikomu z wydawania kasy :P Czy to wlasnie ta torbe zawiesza sie
                          na tych pieknych zawiasikach w arii?? ktoras z was ma? jakie one sa
                          te torby praktycznie?
                          • isabel_o Re: o co chodzi z tymi pasami??? i inne :) 22.04.09, 11:25
                            No i dobrze. Trzeba sobie czasami humor poprawić:)
                            Ja miałam torby pp przy pliko i uno. Ciekawa jestem jak firmowa
                            wygląda przy Arii. Jeśli możesz wstaw fotkę;)
                            • pawimi455 no i mam juz ta torbe do arii 24.04.09, 19:45
                              dzisiaj przyszla, zadna rewelacja w sumie tyle ze idealnie pasuje
                              gabarytowo i kolorami do wozeczka czyli super komplecik ale jako
                              tako jakoscia nie jestem zachwycona. Zewnatrz OK w srodku zwykla
                              cerata...Chyba za bardzo jestem rozpieszczona dyzajnerskimi torbami
                              z naszego rynku :( tymi z gornej polki, niemniej jednak jestem
                              zadowolona ze mam fajny komplet! fotke jak cos wstawie pozniej....
                              • izz78 Re: no i mam juz ta torbe do arii 24.04.09, 21:55
                                w sumie to aria ma takkkkiii kosz ale jak kto woli....a z ciekawości ile dałaś
                                ?? ;)))))
                    • isabel_o do didilinka 24.04.09, 22:48
                      Aż z ciekawości zapytam, dlaczego nienawidzisz Pegów po Pliko ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka