Dodaj do ulubionych

Chce odpicować brykę ;)

26.04.09, 21:46
Dziewczyny! Posiadam Joggera Baby Trend, na duzych pompowanych kołach , ogólnie fajny lekki; naczytałam siętu wystarczająco dużo o zaletach joggerów :). dostałam go od sąsiadów, do tej pory byłam na dwóch spacerach,ale spasowałam bo Synek się denerwował - oparcie trochę pochylone do tyłu. Jednak było to zimą a pewnie synek niedługo przekona sie do tego wózia, mam zamiar chodzic na długie spacery po 6 km do rodziców i by sie super sprawdził. I teraz: jest to wózek fajny, ale najchętniejdałabym obszyć cała tapicerke u krawcowej jakims materiałem. Jest już nie pierwszej młodości - nie jest zły ale swędzi mnie,żeby coś z tym zrobić, poza tym ma dużo napisów ostrzegawczych z uwagami itp i mnie się to nie podoba. Czy w ogóle warto?? Jaki miałby być to materiał?Bo tego nie jest dużo więc nie obawiam się za bardzo kosztów, mam fajna i niedroga krawcową. Ten obecny to taki hmmm bawełniany z domieszką chyba, taki zywczajny ('starej daty', nie to co w Dazzlu i Vectorze, nie przeszkadza mi taki rodzaj materiału, tylko chciałabym wózek odświeżyć). A czy dałoby się również stelaż walnąc na czarno??? Kombinowałyście z wózkami coś takiego kiedyś?? Czy w ogóle warto? W sumie będę jeszcze te 1,5 roku używać... Najbardziej zalezy mi na tapicerce. Prosze o radę ;)
Obserwuj wątek
    • ania.j.ania Re: Chce odpicować brykę ;) 26.04.09, 22:18
      moze po prosty jakis bawelniany pokrowiec/materacyk uszyc dopasowany
      wymiarowo? ja mam np dopasowane takie pokrowce-materacyki bawelniane-
      nie zeby odswiezyc akurat tylko zeby po prostu tak nie niszczyc
      tapicerki:). dla dziewczynki mam np z falbanka :)
      • hercia83 Re: Chce odpicować brykę ;) 26.04.09, 22:44
        Dzieki za odpowiedź!! Ja mam własnie taki materacyk do Dazzla i sie super sprawdza, bo tam niestety nie można prać tapicerki :(. Do tego Baby Trenda tez po cichu planuje zakup jakiegoś materacyka,żeby ożywic kolor czarny, na jaki chce go 'przemalować' ;). Jednak tutaj chciałabym zrobić coś więcej, wózek jest fajny, tylko jakoś tak chciałabytm go odmienić ile sie da, u mnie raczej już skończy się na Dazzle + ten Jogger na zaspy i długie spacery. Raczje już żadnego innego wózka nie kupię (choć kto wie ;)) dlatego chciałabym pokombinowac maksymalnie z tym :)
        • ania.j.ania Re: Chce odpicować brykę ;) 26.04.09, 22:57
          mozesz ostatecznie przeciesz obszyc go bawelna np-ale i tak pewnie
          na to bedziesz jeszcze cos zakladala-bo tak to wiadomo-a to butami
          dziecko wyrze a to cos... no i uprac latwiej sam pokrowiec niz cala
          tapicerke zdejmowac:) a tak to jeden materacyk bierzesz do prania-
          zakladasz drugi i nie musisz czekac az wyschnie:)
          ja sobie tylkko do oryginalnej tapicerki doszylam rzep od spodu na
          oparciu-i tak samo do materacyka-i zapinam-zeby sie to nie sciagalo:)
          • kroliczyca80 Re: Chce odpicować brykę ;) 27.04.09, 07:53
            Jeśli stelaż jest aluminiowy to może dałoby się go potraktować
            lakierem samochodowym. Któraś dziewczyna tutaj pisała kiedyś o
            lakierowaniu felg w wózku (nie pamietam czy z powodzeniem czy nie).
            W sumie takie "odświeżanie" wózka mogłoby być dobrą zabawą. Tylko
            zastanów się, czy koszt materiału+krawcowej+lakieru nie przekroczą
            ceny używanego wózka w odpowiadających Ci kolorach;) Istnieje też
            ryzyko, że zainwestujesz w te przeróbki, a efekt końcowy nie będzie
            zadowalający. Lakier może odpryskiwać, tapicerka marszczyć się albo
            drzeć, itd.
            Jeśli zdecydujesz się jednak na tuning wstaw nam tutaj fotkę przed,
            w trakcie i po:) Bardzo jestem ciekawa:)
            • hercia83 Re: Chce odpicować brykę ;) 27.04.09, 09:57
              Dzięki! No własnie, najbardziej śliska sprawa to z tym stelażem. Najbardziej zalezy mi na tapicerce, musze znaleźc odpowiedni materiał. Jeśli się zdecyduje napewno wstawię fotki ;)
              • mamaly Re: Chce odpicować brykę ;) 27.04.09, 10:02
                Poczytaj o malowaniu ram rowerowych (i o stalowych i aluminiowych sporo można
                znaleźć). Ja bym nie ryzykowała malowania. Niklowanych powierzchni nawet nie
                warto ruszać bo wszystko zejdzie. Tapicerka powinna być impregnowana i z
                grubej/sztywnej bawełny.

A.
                • aurinko Re: Chce odpicować brykę ;) 27.04.09, 10:23
                  Ja malowałam felgi w Mutsy, odnawiałam wózek przed sprzedażą, lakierowałam też cały stelaż (czarny). Felgi najpierw oczyściłam rozpuszczalnikiem i papierem ściernym, potem podkład i dwukrotnie lakierem w sprayu; stelaż miejscami był czyszczony papierem ściernym a malowany cały czarnym sprayem. Efekt był powalający, wózek wyglądał lepiej niż nowy, koszt niezbędnych lakierów i arkuszy papierów około 70zł plus kilkanaście godzin pracy, ale warto było, bo wózek się sprzedał za bardzo wysoką cenę. Polecam takie odnowienie, oczywiście jeśli stelaż był oryginalnie malowany.
    • hercia83 Re: Chce odpicować brykę ;) 27.04.09, 22:54
      Dziękuje za wszystkie wskazówki i rady!! Jak zawsze jesteście pomocne :)) Mój wózek tak długo stal w piwnicy, że zapomniałam juz jak wygląda hihih i ogłaszam wszem i wobec, że MA CZARNY STELAŻ !!! Jedynie przy hamulcu ręcznym troszke zeszła farba, ale okej - mogę na to narazie kichać, za jakiś czas się tym zajmę. Ogólnie nie wygląda to źle!! Chcę skrócić pasek , który reguluje pozycje siedziska - żeby była bardziej pionowa. A co do tapicerki, tutaj musowao trzeba ja obszyć! Rzeczywiście nie wygląda zbyt fajnie jest wypłowiała, no po prostu widac tutaj ewidentnie oznaki czasu :). Myślałam, że taki materiał jaki został uzyty na uniwersalny śpiworek z Allegro "efik" nadawałby sie również. Tylko nie wiem jaki to rodzaj materiału??? Mamaly, a gdzie taki materiał zdobędę, nie chce wyjśc na półgłówka,ale czy w zwykłym sklepie z materiałami?? Nie wiem nawet gdzie szukać. Mam tez kolejny problem... Otóz nie wiem jak powiedziec o tym sąsiadce ,żeby Jej nie urazić.. Oni dali mi ten wózek, tzn bardziej pożyczyli na tyle ile będzie trzeba, im sie już napewno nie przyda,ale oczywiście musze spytać. Tylko nie wiem za bardzo jak? Co powiedzieć,żeby nie wyszło,że krytykuje wygląd wózka ..:( chciałabym sie potem odwdzięczyc i mogłabym im go sprzedac na Allegro, napewno lepiej wyglądający poszedłby za więcej. Prosze o rade :(
      • mamaly Re: Chce odpicować brykę ;) 28.04.09, 08:50
        Z tymi materiałami to nie wiem, ale pewnie można kupić w dobrym sklepie,
        hurtowni i napewno można kupić spray do impregnacji namiotów i bawełny
        (widziałam na allegro
        www.allegro.pl/item612317984_impregnator_do_impregnacji_namiotow_ubran.html
        ). Taka tkanina jak ze śpiworka powinna być ok.
        • djablica1 Re: Chce odpicować brykę ;) 28.04.09, 12:35
          Jeśli chodzi o materiał to ten z aukcji to typowy jak na torby do
          wózków czy tapicerki wózków (przynajmniej identyczny jak w bebe
          confort streety):

www.allegro.pl/item613607484_codura_600_na_markizy_namioty_pokrowce_daszki.html

Napisz do Nich to przyślą Ci próbki materiałów (mi przysłali):)
          • hercia83 Re: Chce odpicować brykę ;) 28.04.09, 18:09
            Wiecie co Dziewczyny, decyduję się, nawet bez konsultacji z
            krawcową! Zamówię ten materiał, tylko musze najpierw pogadac z
            koleżanką :(. Co ja bym zrobiła bez tego forum???
            :*
    • hercia83 Re: Chce odpicować brykę ;) 12.05.09, 20:57
      Melduję, że tapicerka i materiał Codura 600 wylądowały u krawcowej,
      która zaczyna ją obszywać
      • tu_mama Re: Chce odpicować brykę ;) 26.05.09, 18:21
        miały być zdjęcia? :-)
        • djablica1 Re: Chce odpicować brykę ;) 27.05.09, 15:08
          Podbijam:)
          Też jestem ciekawa jak wyszło.
    • hercia83 Re: Chce odpicować brykę ;) 27.05.09, 15:42
      Hej! Wózeczek tzn. tapicerka ciągle u krawcowej.. Miała troszkę zleceń a ja powiedziałam,że jak cos to synuś ma czym jeździc a ona niech spokojnie działa... Choć prawda jest taka,że mnie skręca aż z ciekawości i nie moge sie już doczekać!!! Zrobiłam kilka fotek na szybko u rodziców 'przed', jak tylko dostanę tapicerke od razu zrobie fotki i powrzucam!
    • tu_mama .........................i? 30.07.09, 20:00
      ...............................i jak tam wózek?
    • mamusiagabusi Re: Chce odpicować brykę ;) 05.08.09, 22:30
      Podbijam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka