Dodaj do ulubionych

Budżet 2011

08.11.10, 00:57
Oczywiscie, jak każdą/każdego forumowicza interesują mnie wyniki wyborów, choć nie mam na nie żadnego wpływu.
W zależności od składu nowej ekipy będą wyglądały tak czy inaczej następne 4 lata Łomianek. A jeśli rzeczywiście będą wprowadzone po 2015 roku kary za brak kanalizacji (trzeba się z tym liczyć), to najbliższy okres będzie ciężki, jeśli będzie się chciało ich uniknąć.
Pierwszym sygnałem kompetencji nowej ekipy będzie budżet na 2011 rok.
Mam nadzieję, że już trwają nad nim wstępne prace, pomimo gorączki przedwyborczej.
Obserwuj wątek
    • amigo465 Re: Budżet 2011 08.11.10, 08:48
      Oczywiście cały budżet pójdzie na kanalizację, bo tak sobie życzysz! Bo jak nie, to im pokażesz.

To co piszesz świadczy o analfabetyzmie w zakresie konstrukcji budżetu! Bądź rozsądny i określ czego się spodziewasz i jakie możliwości inwestycyjne przewidujesz. Przestań manipulować!
      • brycezion Re: Amigo465 08.11.10, 22:08
        Widzę, że gorączka przedwyborcza "otoczeniu" burmistrza rzuciła sie na mózg.
        Amigo465. Budżetu nie robi się "na kolanie" na zasadzie "koncertu życzeń", weźcie się za niego. Dobrze Wam radzę :
        1. Zacznijcie wreszcie czytać dokumenty i opracowania.
        Przeczytajcie uważnie 3 razy Aneks do WPI ZWiK z września 2010. Zobaczcie jakie będą nakłady na podany tam zakres prac do 2015.
        2. Weźcie kalkulator i policzcie ile przypada na 1 rok.
        3. Sprawdzcie ile możecie wziąć kredytu uwzględniając fakt, że za długi spółek będzie musiał płacić UM. Wyjdzie Wam ile musicie dokładać z budżetu.
        4. O ile budżet tego nie wytrzyma, okrojcie zakres prac i wystąpcie o zmianę aglomeracji.
        • kowalik22 Re: Amigo465 08.11.10, 22:38
          brycezion napisał:

> Dobrze Wam radzę :
          > 1. Zacznijcie wreszcie czytać dokumenty i opracowania.
          > Przeczytajcie uważnie 3 razy Aneks do WPI ZWiK z września 2010. Zobaczcie jakie
          > będą nakłady na podany tam zakres prac do 2015.
          > 2. Weźcie kalkulator i policzcie ile przypada na 1 rok.
          > 3. Sprawdzcie ile możecie wziąć kredytu uwzględniając fakt, że za długi spółek
          > będzie musiał płacić UM. Wyjdzie Wam ile musicie dokładać z budżetu.
          > 4. O ile budżet tego nie wytrzyma, okrojcie zakres prac i wystąpcie o zmianę ag
          > lomeracji.

:D
          Dobrze Wam radzę:
          Jak nie umiecie, to Bry do pomocy weźcie, on o konstruowaniu budżetu wie wszystko.
          A najchętniej kolejną bladą księgę napisze:>

Ciekawa jestem, czy Pani Skarbnik czyta to forum?;) Jeśli tak, to pęka ze śmiechu:>
          • brycezion Re: Amigo465 08.11.10, 23:02
            Zachowam ten wątek.
            • tuzimka Re: Amigo465 08.11.10, 23:16
              brycezion napisał:
              > Zachowam ten wątek.

Najlepiej zawekować póki świeży, dlużej się przechowa.
              • kmsanczia Re: Amigo465 08.11.10, 23:31
                Kowalik zostałaś powieszona w gablocie. ;)

• brycezion Re: Amigo465 08.11.10, 23:46
                  No dalej, jeszcze parę nicków brakuje. Corner111, Neptun666, Kaczusio - śpicie ?
                • guzikiewicz69 Re: Amigo465 08.11.10, 23:48
                  Taki smutny, ponury dzień, a wy mnie rozśmieszyliście. Dzięki ;).
        • roberto19633 Re: Amigo465 09.11.10, 15:30
          Bry, nie martw się na pewno jak zabraknie będzie skąd wziąść, np z podatków od nieruchomości. Pewnie amigo wie, ale nie chce jeszcze powiedzieć.
    • bolo889 Re: Budżet 2011 09.11.10, 09:53
      Brycezion merytorycznie pyta a za chwile następuje atak ze wszystkich stron, ośmieszanie. Czy tak mają wyglądać dyskusje? Budżet jest najważniejszy, szczególnie że przed nami wiele wyzwań.
      • amigo465 Re: Budżet 2011 09.11.10, 12:43
        To są pseudo merytoryczne pytania Brycieziona. Bo gdy poprosiłem < Bądź rozsądny i określ czego się spodziewasz i jakie możliwości inwestycyjne przewidujesz.> odpowiedział ogólnikami.
        Sądzę że obecna ekipa spięła już wydatki budżetowe na przyszły rok. Sądzę że w budżecie z 70% stanowią wydatki stałe i spłaty, z czego by nie wynikało że podobne będą w kolejnych latach, o ile przepisy nie wprowadzą kolejnych obciążeń. Na inwestycje pozostaje nie wiele, a w pierwszym rzędzie, moim zdaniem, kontynuował bym rozpoczęte takie jak ośrodek zdrowia, dom kultury, szkoły. No i zostanie trochę tego na pozostałe. Jak dzielić zadecydują przeszli radni i burmistrz. Cała para na wodociągi oznaczała by, że nie będzie na nic innego, By plan ten zrealizować sławetny Bryciezon winien startować w wyborach, a jednak tego nie robi, widać woli pisać o szambie, niż działać na rzecz jego likwidacji. Tak wygodniej. Czy się z tym zgadzamy z opcją wydatkowania wszystkiego na rurę, raczej nie. I te kwestie w naszym imieniu rozstrzygną osoby które wybierzemy!
        • corner111 Re: Budżet 2011 09.11.10, 14:18
          Problemy cudze, za pomocą hasełek to wspaniale rowiazuje, pytaniem jak jest z jego własnymi? Czy mając instalacje w ulicy jest już do niej podłączony, a jeżeli nie, to dlaczego?
          • brycezion Re: Budżet 2011 09.11.10, 15:20
            Oczekuję Amigo465, że budżet 2011 będzie tak skonstruowany, że po roku 2015 nie będziemy płacić kar za brak skanalizowania aglomeracji Łomianek ustalonej do takiego lub innego obszaru.
            Jeżeli jako "dobrze poinformowany" piszesz : "...Na inwestycje pozostaje nie wiele..." , "...
            • brycezion Re: Budżet 2011 09.11.10, 15:31
              Przepraszam , jeszcze raz :
              Oczekuję Amigo465, że budżet 2011 będzie tak skonstruowany, że po roku 2015 nie będziemy płacić kar za brak skanalizowania aglomeracji Łomianek ustalonej dla takiego lub innego obszaru.
              Jeżeli jako "dobrze poinformowany" piszesz : "...Na inwestycje pozostaje nie wiele..." , "...No i zostaje trochę tego na pozostałe..." , to niech Komitet PO powie ludziom wyraźnie, że wod-kan. NIE JEST dla Łomianek priorytetem.
              • drabbu Re: Budżet 2011 09.11.10, 15:42
                brycezion napisał: >niech Komitet PO p
                powie ludziom wyraźnie, że wod-kan. NIE JEST dla Łomianek priorytetem.

Dlaczego ten właśnie komitet Pan wytypował? Czy to komitet wyborczy ustala budżet?

• brycezion Re: Budżet 2011 09.11.10, 16:22
                  Budżet 2011 przygotowuje obecna ekipa rządząca.
                  Komitet PO promuje ludzi spośród tej ekipy .
                  Jeżeli już osoba "dobrze zorientowana" Amigo465 widzi problem z odpowiednimi nakładami na wod-kan. w 2011, to niech Komitet PO powie to wyraźnie.
                  A najlepiej poda jaka kwota jest przewidziana w projekcie budżetu, który jest podobno wstępnie dopięty.
                  • drabbu Re: Budżet 2011 09.11.10, 18:49
                    brycezion napisał:
                    > Budżet 2011 przygotowuje obecna ekipa rządząca.

A jaka inna ekipa miałaby to robić? Amigo wyraził tylko własny pogląd w forumowej dyskusji. Przecież nie była to wypowiedź w imieniu komitetu PO, ani w imieniu obecnej "ekpiy rządzącej".
                    Zupełnie nie widzę, na jakiej podstawie można by od domagać się od uczestnika forum podawania szczegółów budżetu.
                    • brycezion Re: Budżet 2011 09.11.10, 19:30
                      Ale Komitet PO może podać wcześniej nakłady na wod-kan w 2011, przed wyborami, aby rozwiać wątpliwości o realności swego programu.
                      • drabbu Re: Budżet 2011 09.11.10, 20:20
                        To samo dotyczy komitetu ŁnŁ i TŁ. One również, nie tylko PO, mają wod.-kan.
                        w programach. Gdyby to komitety wyborcze ustalały nakłady, a nie Rada miejska.
                        • amigo465 Re: Budżet 2011 09.11.10, 20:41
                          Ja nie napisałem, iż jestem dobrze poinformowany. To co napisałem o 70% dotyczy budżetu krajowego, który jak sadzę jest w pewnym stopniu podobny do gminnego. Nie mam również wiedzy w sprawie rzekomych kar i celowości wielkich wydatków na wod-kan. O tym piszesz tylko ty, więc oświeć mnie skąd taka wiedzę bierzesz?
                          Prawdopodobieństwa wstępnego dopięcia budżetu już dziś, przy tak dobrym gospodarzu, to niemal pewność. Jeżeli cię to interesuje zapytaj władze gminy, nie mnie.
                          Jak zwykle uciekasz do wszak moje porzednie twierdzenie nadal jest aktualne bo < To są pseudo merytoryczne pytania Brycieziona. Bo gdy poprosiłem < Bądź rozsądny i określ czego się spodziewasz i jakie możliwości inwestycyjne przewidujesz.> odpowiedział ogólnikami. > i jak widzicie nadal to robi. A jak ktoś ma idee fixe to tak zwykle postępuje. Nie mam cierpliwości na twoje dyrdymały rzekomy przyjacielu obecnego burmistrza, kontynuuj swą drogę po palach jak kontynuował ją przez minione cztery lata Grązki i większość jego komitetu. A my cierpmy, bo wybraliśmy onegdaj jego patrona na burmistrza ,w wyniku czego dojazd do Warszawy zaczyna trwać godzinami, bo blokowali budowę trasy mszczonowskiej!
                          • corner111 Re: Budżet 2011 09.11.10, 21:41
                            Tak nikt jak do tej pory nie podkreślił że obecny korek na Kolejowej w Łomiankach to w dużej mierze zasługa Pana Grądzkiego i Sokołowskiego, którzy skutecznie przez swoją ośmioletnią kadencję blokowali budowę trasu mszczonowskiej! W wyniku czego mam codzienne gigantyczny korek i z obawą patrzymy na opady bojąc się że zapuszczone wały nie wytrzymają kolejnej powodzi!
                            • roberto19633 Re: Budżet 2011 09.11.10, 22:38
                              corner111 napisała:

> Tak nikt jak do tej pory nie podkreślił że obecny korek na Kolejowej w Łomiank
                              > ach to w dużej mierze zasługa Pana Grądzkiego i Sokołowskiego, którzy skuteczni
                              > e przez swoją ośmioletnią kadencję blokowali budowę trasu mszczonowskiej! W wyn
                              > iku czego mam codzienne gigantyczny korek i z obawą patrzymy na opady bojąc się
                              > że zapuszczone wały nie wytrzymają kolejnej powodzi!

>>A myślałem że tolerujecie Państwo Grądzkiego, gdyż myślicie że wygracie z Nim w ,,cuglach,,. Czy coś się zmienłio? Czy corner, zwieracze Ci puszczają?
                              Uważaj Bo może na Nas spaść deszcz.................. .
                              • corner111 Re: Budżet 2011 10.11.10, 20:58
                                Nadejdą deszcze, nie martw się, a o swoje zwieracze dbaj, bo ja na odzień nie pamiętam o istnieniu problemów zwieraczu, alkoholu i wielu innych problemach które Cię dotykają. Cóż, głodnemu chleb na myśli. A jak ktoś pije w nadmiarze to i zwieracze puszczają, oj puszczają!
                                W dodatku jak zwykle prawda cię w oczy kole, och kole. Więc uciekasz od problemu korków do Warszawy, spowodowanych w dużej mierze przez opaczne wizjonerstwo poprzedniej ekipy, z grającym drugie skrzypce w całej hecy z drogą po wale, kandydatem Grądzkim.
                                • corner111 Re: Budżet 2011 11.11.10, 09:56
                                  Zaczynam wpadać w styl Roberta. Już chciałem w związku brakiem jego reakcji, zapytać jak sie mają jego zwieracze i czy to przyczyna braku riposty na mą odpowiedz. Ale mowie sobie, przy świecie wstrzyma się od gnębienia tej mydlanej postaci.
                                  • roberto19633 Re: Budżet 2011 11.11.10, 14:30
                                    Chyba mnie widzisz przez pryzmat , innych oparów niż te mydlane z pralni?

Zaczynasz mi się podobać szkoda że nie jesteś kobietą. Gnęb mnie dalej, zaczynam czerpać z tego przyjemność. Doznania wręcz metafizyczne.
                                    • brycezion Re: Esscort 12.11.10, 00:44
                                      Esscort - W sprawach Twych ocen w ostatnich 2 innych wątkach odnośnie problemu wod-kan. nie mogę
                                      się zgodzić.
                                      1. W wątku "Podsumowanie V kadencji..." piszesz :
                                      "Dlaczego tak się stało?" (że nie złożono wniosku).
                                      Wiadomo, PROEKO zamiast kontynuować uchwalony wariant "0" zalecony opracowaniem GIG, zaczęło kombinować i nie zdążono złożyć wniosku w XI.2009.
                                      2. Czy byśmy dostali 57 mln ? Tak, gdyby opracowanie zdobyło 41 punktów, bo na tyle oceniono najlepszy projekt (Łomianki mogły zdobyć max.47 pkt)
                                      3. W wątku " Kandydaci na burmistrza-wątek dla pań"
                                      piszesz, "że powinniśmy coś zrobić z tą kanalizacją, ale nasza "klasa polityczna" tego nie udźwignie".
                                      Nie byłbym takim pesymistą.
                                      Uważam, że możliwości są, o ile uzna się to za rzeczywisty priorytet. Musiałaby "klasa polityczna" odłożyć na bok różne lokalne interesiki, wprowadzić oszczędności i znaleźć pieniądze przede wszystkim na wod-kan.
                                      4. Piszesz: "ŻADEN kandydat nie daje gwarancji, że tych kar na pewno nie będziemy płacić" (po roku 2015). Moim zdaniem KAŻDY kandydat może to przeprowadzić, o ile oprze się różnym naciskom i przekona nową Radę.

Można ubolewać nad tym co się stało, ale trzeba patrzeć wprzód. Budżet 2011 będzie decydującym. Dlatego założyłem ten wątek.
                                      Martwi mnie jedynie, że zamiast potraktować go poważnie, "otoczenie" burmistrza zaczyna kluczyć.
                                      Może na zasadzie "zrobię babci na złość, niech mi uszy odmarzną", a może rzeczywiście już się poddali.
                                      • corner111 Re:bryciezon 12.11.10, 10:05
                                        Jak małe dziecko. Jest w Łomiankach tylko jedna sprawa ważna. Reszta to nieistotne drobiazgi, liczy się tylko kawał rury pod ziemią. Możemy się taplać w błocku, możemy błąkać w ciemnościach, śnieg niech nas zasypie, woda zaleje, możemy stać w wielogodzinnym korku do Warszawy, być narażeni na wypadki drogowe i rozboje, narkomanię, alkoholizm i wiele innych naszych lokalnych plag, liczy się jedno. Idea fixe bry. Tylko wodociąg i kanalizacja najważniejsze, reszta to pryszcze.
                                        Można tak, tylko zdradź w końcu ten przepis w sprawie kar, i odpowiedz, dlaczego gmina ma się ugiąć wobec groźby zaniedbując inne obowiązki?
                                        • wredna_79 Re:bryciezon 12.11.10, 10:55
                                          a tak przez ciekawosc Corner111, czy Twoj dom podpiety jest do sieci miejskiej?
                                        • jojcorz Re:bryciezon 12.11.10, 13:53
                                          Pozwól iż ja odpowiem corner, starając się dowieść iż nie jest ideą fixe troska o wodę w otoczeniu człowieka.
                                          W przypadku nieszczęścia Łomianek (ale i każdej innej zacofanej cywilizacyjnie społeczności) problem dotyczy wody w dwóch stanach. Czystej i brudnej.
                                          Czystej mamy mało a i raczej kiepskiej jakości, brudnej produkujemy coraz więcej. Trendu tego w "cywilizacjach wczesnej e-epoki" nie da odwrócić się.
                                          Myjesz samochód (o Sobie też czasami pomyślisz, chociaż w Polsce to nieczęste przypadki), spłukujesz sedes i wykonujesz setki innych wodo-czynności na praniu w połączeniu z wrednymi detergentami i chemią - kończąc.

Twoje a i moje szambo nie jest nieprzepuszczalne po 30 latach eksploatacji. Efekt, mimo że nie chcesz, pompujesz do Matki Ziemi hektolitry syfu, syfu i raz jeszcze syfu. A tysiące takich którym jest to obojętne, robią to samo z pełną świadomością co czynią. Pompują tysiące hektolitrów przez lata. Oszczędność dla nich liczy się. Naiwni!

Pływasz na tej Swojej wyimaginowanej Wyspie Szczęśliwości pośród smrodu i trucizn. Czerpiesz pełnymi garściami (a raczej przełykiem) i co?
                                          A no to, że jesteś w 2/3 zbudowany z wody i jej ubytki uzupełniasz ze wspomnianego otoczenia Twojej Wyspy.
                                          Może to stąd ten zarzut do bryciezona?
                                          W końcu toksyny zawarte w wodzie nie pozostają bez wpływu na neurony.
                                        • roberto19633 Re:bryciezon 12.11.10, 14:19
                                          corner111 napisała:

> Jak małe dziecko. Jest w Łomiankach tylko jedna sprawa ważna. Reszta to nieisto
                                          > tne drobiazgi, liczy się tylko kawał rury pod ziemią. Możemy się taplać w błoc
                                          > ku, możemy błąkać w ciemnościach, śnieg niech nas zasypie, woda zaleje, możemy
                                          > stać w wielogodzinnym korku do Warszawy, być narażeni na wypadki drogowe i rozb
                                          > oje, narkomanię, alkoholizm i wiele innych naszych lokalnych plag, liczy się j
                                          > edno. Idea fixe bry. Tylko wodociąg i kanalizacja najważniejsze, reszta to prys
                                          > zcze.
                                          > Można tak, tylko zdradź w końcu ten przepis w sprawie kar, i odpowiedz, dlaczeg
                                          > o gmina ma się ugiąć wobec groźby zaniedbując inne obowiązki?

Wolę się paplać w błocie-zawsze mogę założyć kalosze. Z szambem tak nie zrobię i karami za jego brak również. Kanalizacji właściwie niczym nie zastąpisz, dlatego jest priorytetem, na pewno kilkukrotnie większym niż pachnące kwiaty i kostka na Warszawskiej, nie mówiąc o następnej wizytówce Ratuszu. Lepiej nie mieć wizytówek , niż tonąć w szambie. No chyba że masz chroniczny katar.

Tylko corner bez inwektyw proszę, nie chce mi się rzucać ,,mięsem,,
                                          • corner111 Re:bryciezon 12.11.10, 17:05
                                            To dlaczego krytykuje brycezion, że zrezygnowana z tz opcji zerowej rozwoju kanalizacji i powtarza zaraz za nim Pairus i Krystecki. Przecież opcja zerowa obejmowała tylko część gminy. Opcja powszechnie krytykowana przez wyżej wymienionych, miała objąć całe Łomianki wodociągiem i większość kanalizacją. Więc o co chodzi? Bicie piany dla piany? Roberto wszak ta większa opcja objęła by na pewno wodą osiedla o których piszesz a i częściowo kanalizacją. I o to walczono. I taka jest prawda, chciano stworzyć jednolity przywilej korzystania z sieci dla całych Łomianek a nie jedynie części. Bo Łomiankowicze są równi, a nie bardziej lub mniej szanowani przez bryciezona, pana pairusa i krysteckiego. A taki podział powodował wariant zerowy. Że się nie udało, że nikt się nie spodziewał, że nie będzie następnego etapu, to czynnik który należny przy tego typu dotacjach. Bo dotacja to nie obowiązek, lecz pewnego rodzaju przywilej i ten kto go daje rozstrzyga o sposobie gry. Niestety nie Gmina Łomianki, ani przemądry bycezion, o pozostałych nie wspomnę.
                                            • brycezion Re:Corner111 12.11.10, 18:20
                                              Wytłumaczę Ci jeszcze raz, choć wiele razy pisałem o tym na forum. I nie jest "to bicie piany" lecz NAUKA na przyszłość.
                                              Wariant"0" był 4 godziny dyskutowany najpierw na Komisji Technicznej, na której oprócz v-burmistrza, dyrekcji i RN ZWiK, było wyjątkowo dużo zwykłych mieszkańców a GIG to nie jakaś firemka, lecz b. poważny Instytut. Potem w marcu 2008 Rada podjęła wreszcie -moim zdaniem- słuszną uchwałę.
                                              Przecież wiedziano o tym co piszesz!!!

Jest zasada, że "lepszy wróbel w ręku niż gołąb na dachu". Nie można ryzykować w tak poważnych sprawach. Jeśli masz pilne podstawowe potrzeby, to występując w "Milionerach" po dojściu do np. 200 tys. wstajesz z fotela i bierzesz kasę.
                                              O tym, że mogą skończyć się pieniądze pisałem i ostrzegałen na forum grubo wcześniej.

Z kolei Kiełpin i Dziekanów Leśny też by na tym zyskały w REALNEJ przyszłości, tyle, że w II kolejności. Gmina po takim zastrzyku 57 mln szybko uporałaby się z kanalizacją w aglomeracji grożącej karami i byłaby w stanie zająć się pozostałymi osiedlami, sołectwami.
                                              Teraz wszystko bardzo się oddaliło.

Ale nie mówmy już o przeszłości, a wyciągnijmy wreszcie wnioski. Dlatego założyłem ten wątek.

• jwc3 Re:Corner111 12.11.10, 19:01
                                                Bry, piszesz tylko to co jest wygodne dla poparcia twojej spiskowej teorii. Z tego co pamiętam, GIG opracował Wstępne Studium Wykonalności. Wg ich szacunków dokończenie inwestycji wod-kan. w gminie Łomianki miało kosztować około 300 mln zł. Zadanie podzielono więc na etapy. Wariant zerowy nie przypadł do gustu niektórym radnym (łatwo to sprawdzić). Walczyli jak lwy o rozszerzenie zadania. Studium Wykonalności opracowane przez PROEKO CDM uwzględniło ich życzenia. Zakres zadania został rozszerzony. Określono koszt przedsięwzięcia (około 165 mln zł) i opracowało zasady finansowania projektu. Zakładano dofinansowanie na poziomie 85% kosztów kwalifikowanych. W tym wariancie gmina potrzebowałaby znaleźć około 25 mln zł na wkład własny, wobec 50 mln zł w wariancie zero. Nowy wariant dawał szansę gminie na udźwignięcie zadania. Trzeba jeszcze pamiętać o sprawie własności działek drogowych. Z tego co wiem TOBIN nie może sobie dalej poradzić z problemem. Ty piszesz ciągle to samo. Czas już zmienić płytę.
                                                • brycezion Re:Jwc3 12.11.10, 21:21
                                                  1. Pierwsze słyszę, żeby odmienne zdanie "paru radnych" miało wpływ na podjęcie przygotowanej uchwały. A uchwała była PODJĘTA. Tym bardziej nie wpieraj, że "paru radnych" doprowadziło do jej zmiany.
                                                  Uchwała jest prawem lokalnym i PROEKO powinno sie jej trzymać.
                                                  Myślę, że faktycznym powodem rozszerzenia zakresu były zbliżające się wybory i chodziło o głosy Kiełpina i Dziekanowa Leśnego. Przekombinowano. Teraz wszyscy obudzili się "z ręką w nocniku".
                                                  No i ta "walka jak lwy" o której piszesz, spowodowała, że dokumentację zamówiono z rocznym opóźnieniem itd...

2. Prezentacja projektu PROEKO odbyła się w ICDS dn.3.12.2009. Jeżeli na niej byłeś, to powinieneś pamiętać jak publicznie go oceniłem :
                                                  a/ bardzo źle się stało, że zarzucono uchwalony Wariant "0" proponowany przez GIG
                                                  b/ projekt jest NIEWYKONALNY z uwagi na czas i zakres prac
                                                  Po prezentacji podszedłem do p. Raczko i powiedziałem :"Mogę się założyc, że tego nie da się wykonać w planowanym czasie".
                                                  Projekt był dla mnie tak realny, jak "trasa po wale".

3. Zakresy prac i nakłady w okresie jaki Gmina powinna zrealizować z Funduszu Spójności tj. 2009-2014 GIG analizował w 3 Wariantach : 0,I i II.
                                                  Po szczegółowej analizie techniczno-ekonomicznej w podsumowaniu stwierdził , "...że jedynie Wariant "0" jest możliwy do zrealizowania przez Spółkę...". Przy pozostałych wariantach może nastąpić urata płynności finansowej.

4. Stan własności dróg był szczegółowo znany w 2007 roku. Był nawet artykuł na ten temat w NŁ. TOBIN dał się wmanewrować w ten problem, bo rozwiązać go mógł tylko UM.

5. Nie jest to żadna "teoria spiskowa" tylko fakty. Możesz poczytać co na forum przeszło rok temu pisałem :
                                                  a/ albo wniosek będzie niedopracowany i zabraknie punktów w konkursie
                                                  b/ albo tak długo będzie dopracowywany, że zabraknie pieniędzy!!!
                                                  Niestety tak się stało.

6. Płytę oczywiście zmieniam. Teraz będą budżety 2011 i następne.
                                                  Traktowałem zawsze oficjalne terminy poważnie i tak podchodzę do zapowiadanych kar po 2015.
                                                  Chyba, że oficjalnie nasze nowa władze powiedzą "tak po polsku" : no jakoś to będzie, może przedłużą termin, a może wprost - 1 mln czy 2 rocznie kar nam się opłaca, załatwimy inne sprawy. A kary to jak odsetki od kredytu, być muszą.
                                                  Wtedy zamilknę, będą płacić wszyscy, to mogę i ja.

• brycezion Re:Budżet 2011 i zakres działania ZWiK 18.11.10, 00:19
                                                    1. Niepokojące informacje napływają z mediów o możliwości ograniczenia dotacji UE w 2011.
                                                    Dlatego też przygotowanie budżetu 2011 pod kątem wod-kan. jest tak ważne.
                                                    2. Z drugiej strony równolegle, musi być zmieniony zakres działania ZWiK. Inwestycje powinny robić firmy zewnętrzne, a ZWiK powinno cały posiadany potencjał skierować na podłączenia domów.
                                                    Inaczej wybudujemy sieci, ale warunek skanalizowania 95% aglomeracji nie będzie spełniony.
                                                    To co się obecnie dzieje, to kpiny. Od czasu do czasu pojawia sie ekipa i 3 ludzi podłącza 1 dom 3 dni.
                                                    Tak się dzieje np. na ul. Sasanki na os. Kwiatowym.
                                            • roberto19633 Re:bryciezon 12.11.10, 18:52
                                              Każda zaoszczędzona nie zmarnotrawiona złotówka. Każdy dostępny grosz w większości powinien być zużytkowany na kanalizę. Wydatek ogromny, zamiast czekać na dotacje powoli własnymi środkami również pozyskanymi z kredytów powinniśmy bezustannie dążyć do zakończenia inwestycji priorytetowych, /kanalizacja i wodociąg/ . W dużej części licząc na Siebie, nie tylko na środki z U.E . Wiem że może i rury nie widać ,ale za to jaka przyjemność , chyba nieco większa niż bajery i pic na deptaku. Zawsze mnie dziwiło że ktoś kupuje sobie auto dobrej klasy, a podjeżdżasz pod dom a w nim brak kanalizacji, bieżącej wody i innych zdobyczy cywilizacji,nie mówiąc o zapuszczonych ścianach. Tak to zaczyna wyglądać w Łomiankach.
                                              • kaczusio Re:bryciezon 12.11.10, 20:25
                                                Słusznie gadasz. Tyle, że budżet na rok obecny był tworzony w poprzednim. A rozbudowę Warszawskiej zaplanowano jeszcze wcześniej i uzyskano na to przyrzeczenie dotacji. Gdy pękła sprawa dotacji na kanalizację około marca tego roku, nie było sposobu wycofać się z inwestycji na Warszawskiej a i kolejna dotacja by przepadła.
                                                Tak wiec samochód luksusowy był kupony zanim dowiedziano się, kanalizacja będzie robiona bez dotacji. Zresztą sprawa nie jest do końca przegrana. Dotacje kolejne będą uruchamiane w 2011 r i jest to pewne, a ponadto istnieją alternatywne możliwości kredytowania prac kanalizacyjnych. I to takie kredyty które są częściowo umarzane! Te same z których ekipa Sokołowskiego o Grądzkieg zrezygnowała za swej kadencji. A dziś gmina, a właściwie spółka prowadzi zaawansowane rozmowy, a może je już ukończyła w sprawie pierwszych takich kredytów!
                                                • 2010somsiad Re:bryciezon 12.11.10, 20:49
                                                  Jeżeli przebudowę Warszawskiej nazywasz luksusem, to zmuszony jestem Ciebie poprawić. Toż to wielki jak na nasze Łomianki luksus, wyglądający siermiężnie na tle europy.
                                                  Moja wiedza potwierdza to co napisałeś. Tak mówił obecny burmistrz na spotkaniu. Szkoda że jego pzreciwnicy nie bywają tam, ba nawet nie czytają słowa pisanego zwanego popularnie gaz-łomem.
                                                  Chyba dla nich to nie jest po ich myśli, więc wymyślają osobiste teorie spiskowe. Sądzą, że budżet to worek bez dna, a dotacje są na każde skinień Łomianek i można wszystko, natychmiast zrobić wybudować, naprawić. I że zawsze maja rację.
                                                  • corner111 Re:bryciezon 19.11.10, 21:01
                                                    wszyscy piszą kanalizacja, liczy się tylko kanalizacja i do pewnego stopnia zgadzam się z tym. Nie piszą jakim kosztem. A koszt to wstrzymanie procesów inwestycyjnych w innych dziedzinach. Brak pieniędzy na asfalt w ulicy X, brak oświetlenia w ulicy Y, brak hali w szkole Z itd. itd. Powiedzie może z czego należy rezygnować na rzecz kanalizacji?
                                                  • esscort Re:bryciezon 19.11.10, 21:10
                                                    corner, a gdybyś nie miał w domu za przeproszeniem kibla i łazienki, to byś myślał, jakie najpierw roślinki na ogródku posadzić albo czy nie pomalować pokoju na inny kolor. A może byś sobie po prostu fajne auto sprawił i chodził sr... za stodołę?
                                                  • brycezion Re:bryciezon 11.12.10, 15:17
                                                    A więc po emocjach. Trzeba zająć się budżetem 2011.
                                                  • brycezion Re:bryciezon 11.12.10, 18:02
                                                    Kowalik22 - Twoja Skarbnik będzie musiała wyrzucić do kosza ten budżet.
                                                    Tuzimka - Wekuj sobie, jeśli możesz.
                                                    Km - Łatwą stanowicie parę z Kowalik 22.
                                                  • roberto19633 Re:bryciezon 11.12.10, 18:13

brycezion napisał:

> Kowalik22 - Twoja Skarbnik będzie musiała wyrzucić do kosza ten budżet.
                                                    > Tuzimka - Wekuj sobie, jeśli możesz.
                                                    > Km - Łatwą stanowicie parę z Kowalik 22.

>>>>bry co masz na myśli . Głównie chodzi mi o wekowanie?
                                                  • krzysiom1 Re:bryciezon 15.12.10, 19:55
                                                    corner111 napisała:

> wszyscy piszą kanalizacja, liczy się tylko kanalizacja i do pewnego stopnia zga
                                                    > dzam się z tym. Nie piszą jakim kosztem. A koszt to wstrzymanie procesów inwest
                                                    > ycyjnych w innych dziedzinach. Brak pieniędzy na asfalt w ulicy X, brak oświet
                                                    > lenia w ulicy Y, brak hali w szkole Z itd. itd. Powiedzie może z czego należy r
                                                    > ezygnować na rzecz kanalizacji?
                                                    Może trochę prawdy w tym jest.
                                                    Tylko my dalej nie mamy ani asfaltu, ani oświetlonych ulic, ani hal w szkołach i kanalizacji też........
                                                  • roberto19633 Re:bryciezon 16.12.10, 19:19
                                                    krzysiom1 napisał:

> corner111 napisała:
                                                    >
                                                    > > wszyscy piszą kanalizacja, liczy się tylko kanalizacja i do pewnego stopn
                                                    > ia zga
                                                    > > dzam się z tym. Nie piszą jakim kosztem. A koszt to wstrzymanie procesów
                                                    > inwest
                                                    > > ycyjnych w innych dziedzinach. Brak pieniędzy na asfalt w ulicy X, brak o
                                                    > świet
                                                    > > lenia w ulicy Y, brak hali w szkole Z itd. itd. Powiedzie może z czego na
                                                    > leży r
                                                    > > ezygnować na rzecz kanalizacji?
                                                    > Może trochę prawdy w tym jest.
                                                    > Tylko my dalej nie mamy ani asfaltu, ani oświetlonych ulic, ani hal w szkołach
                                                    > i kanalizacji też........
                                                    ..>>nie dodałeś że nie mamy również ani amigo45 ,ani cornera111.
                                                  • swarozyc314 Re:bryciezon 16.12.10, 22:21
                                                    Czytam i czytam i nic nie rozumiem. Przychody to wielkość w miarę przewidywalna, wydatki stałe też. Obciąć zbyt wiele się nie da, bo stale i już, no chyba że obniżyć chce się standard. Tak więc na inwestycje można wydać jedynie określone sumy i jeżeli z czegoś się odejmie to drugiemu można dodać. Manewr jest, ale on kosztuje. Co zostanie zrobione zobaczymy?

czekając na tramwaj i wodociągi z kanalizacja w całej gminie o zrównoważonym rozwoju czyli w Łomiankach j.o P.B.Dąbrowskiego
                                                  • corner111 Re:bryciezon 17.12.10, 14:07
                                                    Liczysz że moja obecność lub jej brak coś zmieni? Że ja ponoszę winę za wszystkie grzechy tego świata? Niech tak będzie,co nie zmienia faktu, że zwiększenie wydatków na kanalizacje to poważny problem. Zarówno dla tych co wolą sławojkę jak tez dla tych co wybudowali sobie szambo, jak tez pozostałych obywateli gminy, bo rzekomo grożą kary za które zostaną zapłacone z naszych podatków!
                                                    I że kwoty na inwestycje w budżecie to wielość mniej więcej stała. I że realia życia są równie twarde. Coś za coś. Więcej wodociągów mniej czegoś innego. Jeżeli tego nie pojmujecie , to na jakim świecie żyjecie? Możecie wyśmiewać się z moich postów ile wlezie, ale to i tak nic nie da bo faktów i twardych reguł ekonomii nie zmienicie!
                                                  • roberto19633 Re:bryciezon 17.12.10, 16:57
                                                    cornerku liczę na to że wydatki na funkcjonowanie administracji spadną niczym gacie o 25%. Na inne pierdoły również. Z tą administracją przypomina mi się taki tytuł 12 prac Asterixa.
                                                  • swarozyc314 Re:bryciezon 17.12.10, 17:07
                                                    Masz rację, tylko że administracja to ogier niezwykle trudny do ujeżdżenia. Zazwyczaj liczy sie na wiele, a skutki są minimalne. I obym nie miał racji!
                                                    A właściwie nie znam zbyt dobrze urzędu, ale jeżeli wszędzie panują tak wspaniale warunki lokalowe jak w głównym, to dziwię się iż jest tam w stanie ktoś pracować. Toż to tam do pokoju trudno wejść i przejść.
                                                  • 321art Re:bryciezon 17.12.10, 20:37
                                                    Rozumie ,że chodzi o ratusz , a konkretnie o to że bez nowego magistratu to bryndza, mam nadzieje że TD nie ma tak chorobliwych ambicji jak WP . Swoją drogą uważam że w gminie można zrobić więcej za mniejsze środki , nie koniecznie kosztem Jakości. Może na początek warto by porównać koszty inwestycji w łomiankach i w innych gminach. Drożej , nie koniecznie lepiej.

• corner111 Re:bryciezon 18.12.10, 12:48
                                                    Zobaczymy zmieniony budżet i wtedy przekonamy się o ile można go było zmienić. Redukcje wydatków do poziomie 75% to raczej mrzonka i populizm. Owszem w pierwotnym planie budżetowym można tak napisać, jednak potem, w ciągu roku znaczące korekty będą niezbędne. Oby było je z czego robić, bo inaczej może w IV kw sytuacja jednostek dotowanych z budżetu przypominać sytuację niektórych szpitali w kraju. A dzieci zaczyna marznąć w szkołach i przedszkolach. Możecie to traktować jako dobra radę lub jako wsadzanie kija w szprychy.
                                                    A sprawa porównywania kosztów wykonywana przez nie fachowca może być wielce bałamutna tak jak cała statystyka. Do niedawna jeden z forumowiczów porównywał stale budżet Czosnowa do Łomianek. Dziś tego nie robi bo porównanie na wprost którego dokonywał było idiotyczne.
                                                  • roberto19633 Re:bryciezon 18.12.10, 14:15
                                                    corner ,co to za jednostki podległe? Dlaczego kumulują wydatki?
                                                    Dlaczego są to wydatki sztywne , których nie można obciąć ,zredukować?
                                                    Zminimalizować straty poprzez odpowiednie zarządzanie.
                                                    Qur ................ nie ma takiej rury której by nie można odetkać?
                                                    Nie zamulaj wątku niemocą.
                                                  • 321art Re:bryciezon 18.12.10, 16:06
                                                    To też niech porównaniem kosztów, zajmą się fachowcy, ale niech się zajmą. Ja chcę wiedzieć ile kosztuje metr chodnika w gminie i mieć porównanie z ceną rynkową. TD obiecywał przejrzystość wydatków , co zdaje się oczywiste. Patrząc na wydatki poprzedniej ekipy, odnoszę wrażenie że ceny pochodziły z kosmosu. No ale ja nie jestem fachowcem.
                                                  • corner111 Re:bryciezon 19.12.10, 09:04
                                                    Robert jest rozbrajający w swej niewiedzy i naiwności. Pisać o budżecie gminy nie wiedząc z jakich wydatków i na jakie cele się składa, to doprawdy wielka sztuka. Ja nie podejmuje się go nauczyć. Choć dla samej przyzwoitości należało by wiedzieć o czym się pisze.
                                                    Co do cen to ich wielkość dyktuje dany rynek. Można je zawsze kwestionować w gołosłownych wyliczankach.
                                                    Lepiej było by jednak wykazać co z tymi cenami nie tak! Bo gołosłowie potrafi się obrócić przeciwko tym co je głoszą. Na razie gdybamy, skończona została pewna epoka, zaczyna się nowa, zobaczymy jej skutki również po uzyskiwanych cenach. Na razie gdybamy i nasze nawet najlepsze porównania są jedynie gdybaniem wziętym wprost z kosmosu.
                                                  • swarozyc314 Re:bryciezon 19.12.10, 12:54
                                                    Jak rozumiecie przejrzystość wydatków? Ja widzę to tak że na stronie internetowej urzędu znajda się zarówno umowy zawierane z poszczególnymi wykonawcami, jak tez kosztorysy i potem wszystkie rachunki i protokoły dotyczące rozszerzenia zakresu robót o ile takie miały miejsce. I to by było przejrzyste i to można by oceniać. Bez tego to puste słowa. Liczę, że wiecie co piszecie i zdajecie sobie sprawę ze skutków Waszego pisania.

czekając na tramwaj i wodociągi z kanalizacja w całej gminie o zrównoważonym rozwoju czyli w Łomiankach j.o P.B.Dąbrowskiego
                                                  • roberto19633 Re:bryciezon 19.12.10, 13:34
                                                    corner111 napisała:

> Robert jest rozbrajający w swej niewiedzy i naiwności. Pisać o budżecie gminy
                                                    > nie wiedząc z jakich wydatków i na jakie cele się składa, to doprawdy wielka sz
                                                    > tuka. Ja nie podejmuje się go nauczyć. Choć dla samej przyzwoitości należało by
                                                    > wiedzieć o czym się pisze.
                                                    > Co do cen to ich wielkość dyktuje dany rynek. Można je zawsze kwestionować w go
                                                    > łosłownych wyliczankach.
                                                    > Lepiej było by jednak wykazać co z tymi cenami nie tak! Bo gołosłowie potrafi s
                                                    > ię obrócić przeciwko tym co je głoszą. Na razie gdybamy, skończona została pewn
                                                    > a epoka, zaczyna się nowa, zobaczymy jej skutki również po uzyskiwanych cenach.
                                                    > Na razie gdybamy i nasze nawet najlepsze porównania są jedynie gdybaniem wzię
                                                    > tym wprost z kosmosu.

Posłuchaj-przeczytaj pocałuj mnie w du.......ę, dlatego że ja nie piszę o cenach, nie wiem ile kosztuje ułożenie chodnika. I mnie to na razie nie interesuje. Natomiast rozumiem wątpliwości przedmówcy>> art 321.<<
                                                    Od cen są osoby prowadzące przetargi. Takie podpisywała P.Skalska i z nią corner rozmawiaj o cenach i moralności z jaka przetargi były organizowane.
                                                  • 321art Re:bryciezon 19.12.10, 18:16
                                                    Potwierdzam, nie jestem Robertem, nie ukrywam że mam podobne poglądy, ale nie znam gościa. Mam nadzieje że nie przeszkadzam, na ogół staram się ograniczać do przeglądania wypowiedzi i w miarę możliwości nie komentowania ich.
                                                  • neptun666 Re:bryciezon 19.12.10, 21:19
                                                    roberto19633 napisał:
                                                    > Posłuchaj-przeczytaj pocałuj mnie w du.......ę,
                                                    Super odzywka, panie inteligięntny.
                                                    dalej pisze:
                                                    > Od cen są osoby prowadzące przetargi. Takie podpisywała P.Skalska

Możesz jaśniej.jakie i co podpisywała?
                                                    Nienawiść Ci oczy zalewa, ogarnij się sam piszesz idą święta,to do spowiedzi maszeruj a nie ubliżaj wszystkim na kogo się natkniesz, tępaku.
                                                  • roberto19633 Re:neptun 19.12.10, 21:34
                                                    Zabolało?
                                                    Będzie bolało jeszcze bardziej.
                                                    Mój komentarz do twych obelg neptunie- <<< Zdrowych i spokojnych świąt, bez względu na twe wyznanie>> . A co podpisywała zajrzyj do przetargów , wyniki są jawne i znajdują się na stronie U.M. Resztę twych uwag przemilczę-nerwusku.
                                                  • esscort Re:neptun 19.12.10, 22:13
                                                    roberto19633 napisał:

> Zabolało?
                                                    > Będzie bolało jeszcze bardziej.

Coraz bardziej świątecznie
                                                  • kmsanczia Re:neptun 19.12.10, 22:16
                                                    Świętować mogą tylko wygrani. ;)
                                                  • esscort Re:neptun 19.12.10, 22:20
                                                    ja to w sumie rozumiem. Małych ludzi to najbardziej rajcuje
                                                  • krzysiom1 Re:bryciezon 20.12.10, 06:15
                                                    321art napisał:

> To też niech porównaniem kosztów, zajmą się fachowcy, ale niech się zajmą. Ja c
                                                    > hcę wiedzieć ile kosztuje metr chodnika w gminie i mieć porównanie z ceną rynko
                                                    > wą. TD obiecywał przejrzystość wydatków , co zdaje się oczywiste. Patrząc na wy
                                                    > datki poprzedniej ekipy, odnoszę wrażenie że ceny pochodziły z kosmosu. No ale
                                                    > ja nie jestem fachowcem.
                                                    Cena rynkowa? Strasznie to względne jest.
                                                    Od zawsze wiadomo, że koszt np. kostki kładzionej przez gminę jest o 100% wyższy od kosztu tej samej kostki kładzionej przez mieszkańca u siebie na posesji. Wpływa na to wiele czynników: koszty uczestnictwa w przetargu, koszt kwoty zabezpieczonej jako "gwarancję na dobre wykonanie", obowiązkowy bakszysz dla urzędników itp. Tak więc trudno mówić tu o cenie rynkowej - za którą większość mieszkańców uważa kwotę rzucaną przez zapytanego "fachowca od kostki"- a której nie ma sposobu dostać jako oficjalnej ceny w przetargu.
    • k.jurek Re: Budżet 2011 15.12.10, 16:41
      Jednym słowem z budżetem będzie bryndza, że hej...
      • woynowski1 Re: Budżet 2011 21.12.10, 11:17
        Sądzę, że obecnie budżet jest korygowany, więc należy poczekać i oceniać dopiero gdy się ukaże po zmianach!
        A teraz to raczej możemy pisać listę pobożnych życzeń.
        • ono2008 Re: Budżet 2011 27.12.10, 19:40
          Buzek będzie zamiast budżetu>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka