Dodaj do ulubionych

Nadwiślańska Obwodnica Łomianek

07.09.05, 01:01

Z ogromnym zadowoleniem dowiedziałem się o korzystnym dla większości
mieszkańców Gminy stanowisku Wojewody Mazowieckiego, Pana Leszka
Mizielińskiego, w sprawie przebiegu trasy gdańskiej.
Jest ono zawarte w piśmie z dnia 29.06.05 skierowanym do Pana Edwarda
Gajerskiego, Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autostrad, w wyniku
wyjazdowego posiedzenia Mazowieckiego Wojewódzkiego Zespołu Reagowania
Kryzysowego w dniu 21.06.05., poświęconego zagrożeniom powodziowym i w ruchu
drogowym na terenie Miasta i Gminy Łomianki.

Od początku Stowarzyszenie „Ochrona Przed Powodzią i Zagrożeniami
Komunikacyjnymi”, stało na stanowisku, że jedynym sensownym poprowadzeniem
trasy gdańskiej omijającej Łomianki – jest konsekwentne przedłużenie
WISŁOSTRADY -– spiętej z planowanym mostem Północnym, biegnącej dalej na
północ wzdłuż wałów wiślanych, do projektowanej przeprawy mostowej na
wysokości Legionowa, dalej do węzła Palmiry.

Oto z radością czytamy, że Pan Wojewoda w pełni popiera nasze stanowisko !
W piśmie czytamy: „... zwracam się do Pana Dyrektora z wnioskiem o rozważenie
na etapie procedury uzyskiwania decyzji o uwarunkowaniach środowiskowych dla
budowy północnego wylotu drogi ekspresowej S-7 z Warszawy w kierunku
Gdańska... oprócz... wariantu 2 (Trasa N-S tzw. Mszczonowska) , również
wariantu poprowadzenia tej drogi wzdłuż wału przeciwpowodziowego.
Proponuję przyjąć do tego wariantu następujące założenia:
- ..... – trasa prowadzona byłaby wzdłuż wału po jego zachodniej
stronie;
- trasa włączałaby się do istniejącej drogi krajowej nr 7 – od północy
w obrębie węzła Palmiry a od południa do Wisłostrady;
- przebudowa wału przeciwpowodziowego nie będzie obciążała GDDKiA, jako
ewentualnego przyszłego inwestora drogi ekspresowej.
Przedstawiając powyższe, pragnę wyrazić nadzieję, że taka analiza
poprzedzona opracowaniem raportu o oddziaływaniu na środowisko i
postępowaniem w sprawie oceny oddziaływania na środowisko, pozwoli dokonać
najwłaściwszego i co najważniejsze BEZSTRONNEGO WYBORU (podkreślenie nasze)
wariantu przebiegu drogi ekspresowej w tak newralgicznym rejonie jak tereny
prężnie rozwijającej się gminy Łomianki położone pomiędzy Kampinoskim Parkiem
Narodowym a rzeką Wisłą.”

Pozdrawiam serdecznie Bajm-Mot
Więcej informacji, od jutra na stronie wwww.obwodnica.bajm.com.pl
Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 07.09.05, 08:14
      Chore bzdurzenie!
      Kolejny "specjalista" zamiast wziąść się za sprawę wałów przeciwpowodziowych
      próbuje takimi pomysłami robić to cudzymi rękami.
      Naturalne przdłużenie Wisłostrady juz istnieje i jest nim ulica Kolejowa.
      Przy proponowanym rozwiązaniu będziemy mieli dwa przedłużenia i Łomianki
      zostana wyspą pomiędzy drogami szybkiego ruchu. Będzię prawie jak na księżycu.
      Do tego nasz burmistrz dołoży jeszcze Kościelną drogę i będzie wspaniale.
      Z ato kilka osób "pod lasem" w Dabrowie będzie bardzo szczęśliwych...........
      • hiuppo Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 07.09.05, 08:19
        Dlaczego Lomianki maja miec lepiej od Dabrowy, ktora za kilka lat zostanie
        wlasnie taka wyspa miedzy obwodnica do autostrady a trasa gdanska?
        Chyba nazwa Dabrowa bardziej kojarzy sie z przyroda niz Lomianki (nie dotyczy
        Dabrowy Gorniczej ;))?

Oczywiscie pomieram pomysl obwodnicy przy wale - skoro mozna tak zrobic zjazd
        do Nowego Dworu Mazowieckiego, to dlaczego nie w L?
        • randolff Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 07.09.05, 10:08
          Niezła argumentacja: "Dlaczego Łomianki mają mieć lepiej od Dąbrowy". Wg.
          ciebie skoro w Dąbrowie powstanie łącznik z autostradą to niech chociaż
          Łomianki dostaną coś podobnego pod wałem. Typowo polskie - żeby tylko inni nie
          mieli lepiej.
    • krzysiom1 Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 07.09.05, 08:17
      bajm-mot napisał:

>
      > Z ogromnym zadowoleniem dowiedziałem się o korzystnym dla większości
      > mieszkańców Gminy stanowisku.........

Patrząc na godziną kiedy to pisałeś-myślę że to Ci się przyśniło.....
    • papirus22 Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 07.09.05, 08:49
      Tak, oba warianty maja być rozwazone w kwestii oddziaływania na środowisko.
      Wojewoda kończy swoją kadencję za dwa tygodnie, więc wiele już nie zdziała, po
      wyborach wszyscy zostana wymienieni. Jest jeszcze jedna informacja, Kaczyński,
      który przejmię władzę czy jako zwyciężca wyborów czy jako drugi w kolejności
      jest przeciwny temu wariantowi, o czym naszego B. wielokotnie informował na
      spotkaniach, stąd zmiany przebeigów tej trasy z wariantu do mostu północnego,
      na ten absurdalny tunel pod laskiem. Jeżeli w-wa się nie zgadza to szanse są
      równe ZERO!
      Czy trasa biegnąca przy wale ma większy wpływ na ten odcinek wisły, czy trasa
      biegnąca skrajem kpn ma wiekszy negatywny wpływ na cały kpn. Odpowiedz nawet
      dla laika jest prosta, skoro większość przyrodników już zabrała stanowisko to i
      odpowiedzi nie ma co oczekiwać innej niż ta którą już znamy. Trasa przy lesie
      nie zagraża żadnemu z rezerwatów, ani roślinności, ani zwierzętom, ponieważ
      jest znacznie od nich oddalona, najbardziej zagraża ludziom, ale tego nie
      rozpatruje raport środowiskowy. Natomiast przebieg przy wiśle zagraża przede
      wszytkim rezerwatowi ptactwa oddalonemu o kilka metrów od tej trasy,
      pobliskiemu rezerwatowi jez.kiełpińskie, zagraża wiśle (a tam znowu żyja ryby,
      kaczki, cała bogata fauna i flora-Natura 2000). Wszystko co będzie spływało z
      trasy będzie wpadało bezpośrednio do wisły, a później do wód gruntowych, a
      później my mieszkańcy łomianek bez wodociągów będziemy to pili. Kto znowu
      wybuduje ten wał przypomnę wymogi własnie z tego zebrania ok. 100 m szerokości,
      (znowu matematyka 100 m razy wysokoc con najmniej 6m razy jeden m długości to
      daje 600 m sześciennych razy 12 km = 7 200 000 m3, tylko przez Łomianki, a
      przecież ma być od mostu pół do modlina to jakieś 30 km= 18 000 000 m3 ziemi,
      ile lat trzeba to wozić. Stąd pytanie o realnośc tego pomysłu! GDDKiA czerpie
      olbrzymi śrdoki z UE, na trasę mszczonowską pieniądze są zarezewowane, a kto w
      UE da pieniądze na trasę przez Naturę 2000, kto w brukseli się na to zgodzi na
      likwidację tych rezerwatów plus Natura.
      Kto rozliczy B. z niedotrzymanych obietnic, mam znajomego na zielonej,B.
      zapewiał "pan się tu buduje, trasy tu nie będzie", a jak jednak będzie to kto
      go roliczy z tych wszystich obietnic, pozorowanych ruchów.
      • tarantula01 Natura 2000 07.09.05, 12:18
        Właśnie ten obszar zniknąłby po prawej stronie Wisły, tzn. trasa miałaby
        katastrofalne skutki dla tego obszaru gdyby zrealizowano wariant po wale. Trasa
        nie przecinałaby tego obszaru, ona zapanoszyłaby się bezczelnie na tym obszarze
        na długości kilku - kilkunastu km.

I tak jak piszesz mało kto w UE da pieniądze na inwestycję, która likwiduje
        obszar opisany jako Natura 2000.

Przeciwnicy nie powinni zapominać, że powstanie nowej S7 odciąży obecną
        Kolejową na tyle, że o wiele łatwiej będzie przedostać się z jednej strony
        Łomianek na drugą. Teraz każdy w Łomiankach wie jak jest.
        • tarantula01 Re: Natura 2000 07.09.05, 16:57
          tarantula01 napisał:

> Właśnie ten obszar zniknąłby po prawej stronie Wisły, tzn. trasa miałaby
          > katastrofalne skutki dla tego obszaru gdyby zrealizowano wariant po wale.

Przepraszam - chodzi o lewą stronę
    • logownica Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 07.09.05, 09:06
      bajm-mot napisał:
      >
      > Z ogromnym zadowoleniem dowiedziałem się o korzystnym dla większości
      > mieszkańców Gminy stanowisku Wojewody Mazowieckiego, Pana Leszka
      > Mizielińskiego, w sprawie przebiegu trasy gdańskiej.

A ja z ogromnym wzburzeniem czytam o stanowisku Wojewody i o Twoich zachwytach
      nd nim. Zrezygnowałam z zakupu działki w Dąbrowie i zakupiłam w Łomiankach
      Dolnych (podobnie jak wiele innych osób) żeby mieć trochę radości z obcowania z
      naturą a tu mi wymyślają jakieś trasy po wale. Na szczęście to chyba ostatnie
      konwulsje wojewody, zalecałabym grupie trzymającej władzę trochę szacunku dla
      prawa, środowiska i dla obywateli. Sie zezłościłam.
      • vampi_r Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 08.09.05, 01:02
        logownica napisała:

> A ja z ogromnym wzburzeniem czytam o stanowisku Wojewody i o Twoich zachwytach
        > nd nim. Zrezygnowałam z zakupu działki w Dąbrowie i zakupiłam w Łomiankach
        > Dolnych (podobnie jak wiele innych osób) żeby mieć trochę radości z obcowania z
        >
        > naturą a tu mi wymyślają jakieś trasy po wale. Na szczęście to chyba ostatnie
        > konwulsje wojewody, zalecałabym grupie trzymającej władzę trochę szacunku dla
        > prawa, środowiska i dla obywateli. Sie zezłościłam.

Nie martw się. Vampir wraz z SISKOM obronią Cię.
        Nie takim oszołomom dawaliśmy już radę.
        • logownica Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 08.09.05, 10:48
          Mam tylko nadzieje ze nie dojdzie do przelewu krwi bo wtedy padasz i koniec
          obrony :-((
          • vampi_r Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 08.09.05, 17:18
            Nie ma problemu. Zamknę oczy.

A tak poważnie, to działalność tego typu pseudostowarzyszeń można po prostu
            najzwyczajniej w świecie olać.
            Nawet czytać mi się nie chce tego, co nabajdurzyli na tej swojej stronie.
            Po przeczytaniu już pierwszego akapitu widac, że ludziom chodzi tylko o kasę, a
            nie mają większych argumentów.

Zresztą, SISKOM nie takich juz ośmieszał i powodoał, że szybko odechciewało się
            im jakiejkolwiek działalności. Za nami są argumenty, wiedza i Wy.

Za nimi tylko jakiś skompromitowany włodarz podwarszawskiej osady, który zwołał
            kolesi by w ten sposób ukryc własną niegospodarność.

Nie przejmuj się więc i buduj spokojnie.
    • siskom_tak Nieuprawnione użycie map przez bajm-mot 07.09.05, 14:13
      Protestujemy kategorycznie przeciw bezprawnemu przekopiowaniu i użyciu mapy
      wariantów S7 na stronie internetowej pseudoekologicznego stowarzyszenia Ochrona
      przed Powodzią i Zagrożeniami Komunikacyjnymi.

Mapy te pochodzą ze strony internetowej SISKOM. Zostały one przez nas uzyskane
      w GDDKiA dzięki naszym usilnym staraniom, po czym zeskanowane i odpowiednio
      przetworzone celem umieszczenia w internecie. To członkowie SISKOM ponieśli
      wszelkie koszty przetworzenia mapy na wersję elektroniczną, dlatego ta wersja
      stanowi naszą własność.

Prezentacja ich na stronie internetowej Stowarzyszenia nie pa prawa odbyć się
      bez naszej wiedzy i zgody i podania źródła.
      To co robi Stowarzyszenie to zwykła kradzież.

Jesteśmy zszokowani takim działaniem stowarzyszenia, które zapewne chciałoby,
      by traktowac je powaznie.

Domagamy się natychmiastowego zdjcia tych map ze strony internetowej
      Stowarzyszenia Ochrona Przed Powodzią i Zagrożeniami Komunikacyjnymi.!!!
      • kmsanczia Re: Nieuprawnione użycie map przez bajm-mot 07.09.05, 14:50
        Myślałam, że zobaczę jakąś konkretną, rozrysowaną koncepcję trasy po wale, ale
        się zawiodłam...
        BajmMot - odsyłam do
        WGŁ - list Gajerskiego .
        • papirus22 Re: Nieuprawnione użycie map przez bajm-mot 07.09.05, 15:55
          Szkoda mi ludzi z tego stowarzyszenia, dziwna nazwa nieadekwatna do działań.
          Przeciez tu chodzi tylko o przeniesienie trasy na wał i wzmocnienie
          popularności B. Wszak we władzach stow. siedzi prominenty członek grupy
          trzymającej władzę radny Bogumił S. Burmistrzowie namaścili tę organizację,
          dali nawet łamy GŁ i wkładkę wypadającą. Szkoda mieszkańców, że dali się
          wciągnąć w te rogrywki poltyczne, że nie zauważają tego że b. ma na celu
          robienie zasłony dymnej odciąganie uwagi od innych ważnych problemów w Gminie.
          Szkoda, że to stow. nie zajmuje się brakiem wodociągów, kanalizacji, dróg i
          oświetlenia, że nie pisze nic o długach i dziwnych układach, niekompetencji
          urzędników, a może im to nie przeszkadza.
          Ktoś ładnie już kiedys tu napisał, "widziały gały co brały", trzeba było się tu
          nie budować, to dziś nie byłoby potrzeby podrzucać komuś tego kukułczego jajka.
          • vampi_r Re: Nieuprawnione użycie map przez bajm-mot 07.09.05, 16:01
            I w dodatku to zwykli złodzieje.
          • mieszkaniec001 Re: Nieuprawnione użycie map przez bajm-mot 07.09.05, 18:33
            chciałbym wszystkim Państwu co tak protestują przepomnieć co się stało kilka
            lat temu we wrocławiu,wcześniej czy pużniej przypłynie do nas taka woda,że
            mieszkańcy chopina i dalszych rejonów miasta(i wsi)zaleje do samych dachów lub
            wyżej,starzy mieszkańcy pamętają jak wisła dopłynęła do górki na dąbrowie,więc
            chyba trasa po wale coś by nam dała.

pozdrawiam-grzegorz
            • vampi_r Re: Nieuprawnione użycie map przez bajm-mot 07.09.05, 23:44
              Wał to wał, a trasa, to trasa.
              Mam wrażenie, ze ci, co chcą budowac trasę po wale, chcą w ten sposób ukryć własną niegospodarnosc.
              Wał w Łomiankach powinien być taki, by nawet największa woda go nie zmyła.
              A jaki jest?

Trasa i wał, to dwie różne rzeczy i dwie różne funkcje. Wał ma chronić przed zalaniem, a trasa przenosić ruch wylotowy i wlotowy z wielkiego miasta.
              Wyobraźmy sobie, że kiedyś będzie ta wielka woda. Wtedy trasa po wale zapewne ze względów bezpieczeństwa musiałaby być zamknieta i Warszawa zostałaby odcięta od północnego wylotu.
              Rzygac mi się chce, jak czytam jakieś durne ekologiczne argumenty na stronie tego stowarzyszenia. Chcą wprowadzić ruchliwą arterie w obszary Natura 2000, a tłumaczą, że tak jest ekologicznie.

Żałosne.
            • papirus22 Re: Nieuprawnione użycie map przez bajm-mot 08.09.05, 09:21
              Problem jest głębszy, bo od kilku lat (co najmniej 5)idą do gminy pisma o
              wzmocnienie i podwyższenie wału, Burmistrz w tym czasie nieiwle zrobił, jest
              nieskuteczny, a Tarchomin własnie jest w trakcie modernizacji wałów i
              podwyższania na tzw. wodę 1000-letnią. Zapraszam wszystkich nad wisłę na
              wysokośc słupa widac to gołym okiem, a u nas najwyżej się przeleje. A poza tym
              trasa powstałaby najwczesniej za 7-8 lat a co do tej pory, zamiast zajmowac się
              nierealnymi pomysłami wydawaniem piniędzy na opracownia, warto dodać, że na
              ochronę wałów idzie ok. 10 tyś zł, na koncerty muzyczne (B. jest muzykiem)
              rocznie ok. 50 tyś zł, zamiast wyrzucać piniądze na opracownia należałoby
              dołożyć kasę i modernizować wały.
    • bajm-mot Odpowiedz wszystkim 08.09.05, 01:43
      Po przeczytaniu wszystkich dzisiejszych napisanych postów, a jest ich 14
      pozostaje mnie odpowiedzieć zbiorczo na wszystkie.
      Zacznę od Krzysiom 1.
      Szanowny Krzysiomie! W ciągu dnia prowadzę trudny w obecnych czasach, rodzinny
      biznes przy ul.Kolejowej. Tak więc dopiero po północy, ale jeszcze PRZED SNEM,
      mogę napisać co naprawdę nurtuje przedsiębiorców których firmy zlokalizowane są
      przy trasie E7 /Kolejowa /.
      Krzysiomie- dzięki budowie Nadwiślańskiej Obwodnicy Łomianek, trasa E7 /ulica
      Kolejowa/ mogłaby stać się główną ulicą miejską Łomianek, a nie jak dotychczas
      trasą śmierci. W znaczący sposób odciążając ul. Warszawską. Tędy można by
      uruchomić część komunikacji autobusowej, tak potrzebnej do obsługi pracowników
      i klientów firm przy niej zlokalizowanych. W przyszłości naziemną nitkę
      warszawskiego metra.
      Papirusie- Stowarzyszenie zajmuje się tym, na czym chociaż troszeczkę się znamy,
      oraz tym co nas najbardziej niepokoi w Łomiankach. Mamy przy tym społeczne
      poparcie. W stowarzyszeniu jest już ponad 800 osób!
      Sprawy przekrętów, wodociągów, kanalizacji, dróg lokalnych, oświetlenia,
      zostawiamy absolutnie Tobie.
      Tarantulo- proponowana trasa S7 tzw. mszczonowska,/ta pod lasem / absolutnie
      nie odciąży ulicy Kolejowej. Proszę pamiętaj żę ponad 75 procent samochodów
      jadących z kierunku Gdańska jedzie do Warszawy, a nie na daleką Wolę, do węzła
      Konotopy. A co będzie gdy uruchomią lotnisko w Modlinie?
      Tarantulo- Twoje obawy o obszar Natura 2000 są zrozumiałe, ale proszę
      uwzględnij, że przeprawa mostowa do już budowanej obwodnicy Legionowa,
      przebigać musi właśnie w tej okolicy . Gorzej, jeśli nie powstanie
      Nadwiślańska Obwodnica Łomianek, to projekt GDBDiA przewiduje poprowadzenie jej
      aż do węzła Konopnicka./ TAK prostopadle przez Łomianki/.
      Logownico- niezmiernie mnie przykro że projektowana trasa przebiegać może przy
      Twoim nowym domu. Prośba pamiętaj, że na tych terenach od lat mieszkają również
      Ci , którzy od lat pragną , aby ich tereny wreszcie odrolnić. Aby mogły powstać
      nowe tereny inwestycyjne. Pamiętaj jest ich naprawdę bardzo dużo, a to Wy
      sprowadziliście się na te tereny.
      Siskomie-rzeczywiście przepraszamy za nasze niedopatrzenie, w dniu jutrzejszym
      umieścimy odpowiednią adnotację.
      Kmsamiczna- mapa proponowanej Nadwiślańskiej Obwodnicy Łomianek pojawi się w
      ciągu najbliższych dni.
      Vampi_r- to chyba nie poziom tego forum.
      Pozdrawiam serdecznie Bajm Mot
      • krzysiom1 Re: Odpowiedz wszystkim 08.09.05, 06:19
        Szkoda gadać.
        W to że Kolejowa kiedykolwiek stanie się lokkalną łominkowska drogą nigdy nie
        uwierzę. Popatrz na podobne miejsca w Polsce gdzie po wybudowaniu nowych dróg
        ruch na starych drogach wcale się nie zmniejszył lub zmniejszył minimalnie.
        Jeżeli tak leży Ci na sercu usprawnienie Kolejowej, dlaczego nie założyłeś
        stowarzyszenia walczącego o drogi opaskowe(mogły by jeżdzić tam autobusy i
        klienci do Twej wspaniałej firmy mieli by lepszy dojazd.)
        Metro lub tramwaj na Kolejowej to kolejna bzdura forsowana przez Burmistrza.
        Ktoś już(nie pamiętam dokładnie) wydał opinię że nie ma miejsca na tory na
        Kolejowej.
        W innym wątku tego forum martwicie się żę ekrany(sic!) na Kolejowej odbiorą
        klientów firmom przy Kolejowej a teraz o to się nie martwisz że lokalna
        Kolejowa spowoduje również utratę klientów?
        Przyszłość i jedyna możliwość rozwoju Łomianek to tereny nad Wisłą w okolicach
        wałów a nie Dąbrowa czy Dziekanów.
        Droga po wale zatrzyma wszystkie inwestycje na tych terenach, więc odrolnienie
        (tak wogóle to nie ma juz takiego pojęcia jak odrolnienie) ich nie będzie
        nikomu potrzebne.
        Tak więc bądź trochę bardziej obiektywny i konsekwentny w tym co
        piszesz......... Bo jakos nie wierzę w wasze czyste intencje.
        Aha!. Mieszkam w takim miejscu że czy obwodnica będzie po wale czy przez
        Dabrowę będę miał do niej dokładnie taką samą odległość.
        Więc uważam się za obiektywnego w tej sprawie.
      • papirus22 Re: Odpowiedz wszystkim 08.09.05, 10:08
        Tak się składa, że miałem okazję porozmawiać z dyr.oddziału, Warszawskiego
        Dąrbowskim oraz dyr.całej GDDKiA Gajerskim, w Łomiankach potrzebne sa dwie
        drogi a nie jedna na wale (za duże jest natężenie ruchu i ma wzrastać), jedna
        trasa niczego nie rozwiązuje, jeszcze raz podkreślę, GDDKiA nie odda trasy (ul.
        Kolejowej) gminie, nie ma takiej możliwości, nie będzie tu drogi lokalnej nie
        wierz B. bo jak zawsze kłamie, nie będzie tez równiez tutaj kolejki, nie będzie
        tutaj autobusu ( a swoją drogą czy chcesz mieć przy firmie kolejkę spalinową -
        pisała o tym GŁ 4 czy 5 nr.), chyba nie żyjemy w 19 wieku. Droga na wale nie
        tylko zdegradowałaby unikalne środowisko, ale również stałaby się drogą z
        której my mieskzańcy Łomianek nie moglibyśmy korzystać, ze względu na jej
        specyfikę (droga ekspresowa wjazdy co kilka kilometrów), czyli jeden wjazd dla
        Łomianek -odsyłam do planów B., i to ewentualnie gdzieś w Kiełpinie, nie
        zapominaj, że 80 % ruchu do w-wy generuja Łomianki, więc jak byś stąd wyjechał
        warszawską? Do tego musiałaby się zgodzić wójt Czosnowa , a ten póki co Lucka
        pogonił z jego pomysłami. Trasa przez Łomianki ma być mała częścią obwodnicy
        Warszawy, więc ma Warszawę omijać obrzeżem. W związku z tym jak ma wyprowadzać
        cały ruch do Warszawy na most pół? nikt przy zdrowych zmysłach się na to nie
        zgodzi (i Kaczyński się nie zgodził). E-7 jest trasa śmierci, poniewąz B. nie
        dotrzymał obietnic składanych 7 lat temu, że wybuduje kładki dla pieszych, czy
        Ty nie widzisz związku? Wasze stow. to osoby nie tyle zainteresowane trasa po
        wale, ile odsunięciem drogi od swoich domost (a B. wam tylko podsunął pomysł),
        jeszcze raz napiszę, nie dziwię się że protestujecie, bo kto by chciał mieszkać
        przy trasie, ale jak juz ktoś napisał"widziały gały co brały", nie podoba mi
        się ,że piszecie coś o komunistycznych planach przez kogoś narzuconych . Pora
        abys się dowiedział i przyjął do wiadomości, że trasa mszczonowska nie była
        narzucona tylko uzgoniona i zaproponoana przez założycieli kpn i dyrekcję
        parku, jako najlepsze docelowe rozwiązanie dla Łomianek, rozwiązanie nie
        niszczące unikatu przyrodniczego czyli wisły i odcinające od ludzi następny
        unikat czyli KPN-taki jest cel, to my niszczymy przyrodę a nie ona nas. Nie
        wiem ile lat mieszkasz w Łomianakch , ale ja już bardzo długo i odkąd pamiętam
        wszyscy mieszkańcy wiedzieli o dwóch rezerwach dla trasy mszczonowskiej i
        legionowskiej. W dużo gorszej sytuacji są mieszkańcy Burakowa, Łomianek
        Dolnych, Kiełpina, Dziekanowa, jak się tu budowali nie było żadnych planów ani
        rezerw poza trasą legionoską, o której i tak wszyscy wiedza. Co więcej mam
        znajomą na osiedlu, która z chorą córką uciekała tutaj z centrum warszawy (bo
        lekarze tak zalecali) tutaj a nie na Dąbrowę, bo tam miała być trasa. Takich
        przypadków jest kilka, ale nie w tym rzecz. Żałuję, że b. wykorzystuje Was do
        swoich celów politycznych jednocześnie skłócając z całą resztą Łomianek , ale
        to Wasza prywatna sprawa-w końcu to B. Dąbrowy a nie Łomianek, choć na Dąbrowie
        nie mieszka, spytaj się go gdzie? Żałuję również, że nie interesuje Was co
        dzieje się w Waszej "lokalnej ojczyźnie" no cóż potwierdzają się tylko słowa
        jednego z moich znajomych , "każdy interesuję się tylko własną ..." Takie już
        mamy społeczeńtwo. A swoją drogą piszesz że się na tym znacie, ja Tobie tez
        napiszę że się na tym znam i co z tego, p.Użdalewicz który wziął za
        niedopracowany i skandalicznie zrobiony projekt trasy po wale i tunel olbrzymie
        pieniądze z gminy Łomianki, też jest fachowcem co z tego skoro cała polska
        fachowców od dróg się z niego śmieje i z jego, po prostu, głupich projektów. A
        sprawa odrolnienia, tak naprawdę to jak mówi B. już nie ma takiego terminu jak
        odrolnienie, Gmina musi w ciągu 2-3 lat uchwalić plany zagospodarownia terenu i
        nikt łaski nie robi jak nie ten B. to zrobi to nastepny (miał na to 7 lat i
        znowu nic). Te 7 lat miał także czas na próby zmiany trasy i co jakoś wcześniej
        była cisza,7 lat miał także na budowę i modernizcję wałów. Jak źle idzie, jak
        gmina ma problemy to trzeba odwrócić uwagę, złąpac kogo się da, i próbować w
        wyborach," może znowu będę 4 lat się obijał za 10 tyś złotych bez żadnej
        odpwoeidzialności za czyny", on uderzył tylko sprytnie w Wasz słaby punkt.
        pozdrawiam i zachęcam do patrzenia na ręce naszej nieudolnej władzuni
        Papirus
        • krzysiom1 Re: Odpowiedz wszystkim 08.09.05, 10:21
          amen!
        • logownica Re: Odpowiedz wszystkim 08.09.05, 10:39
          Najbardziej mi sie podoba "widziały gały co brały" :-)). Kto to pierwszy
          powiedział? Może przyznamy tytuł jakiegoś honorowego forumowicza?
          • krzysiom1 Re: Odpowiedz wszystkim 08.09.05, 10:46
            Nie chwaląc się to ja.
            • logownica Re: Odpowiedz wszystkim 08.09.05, 10:52
              Całe forum jest z Ciebie dumne Krzysiom :-))
      • tarantula01 Re: Odpowiedz wszystkim - opisanie map 09.09.05, 12:21
        bajm-mot napisał:

> Tarantulo- proponowana trasa S7 tzw. mszczonowska,/ta pod lasem / absolutnie
        > nie odciąży ulicy Kolejowej. Proszę pamiętaj żę ponad 75 procent samochodów
        > jadących z kierunku Gdańska jedzie do Warszawy, a nie na daleką Wolę, do
        > węzła Konotopy.

Nowa trasa zawsze odciąży istniejącą, chociażby o 25% samochodów, które nie
        jadą do Warszawy (centrum) tylko na daleką Wolę i Konotopy. Trasa po wale
        wprowadzi zaś te pojazdy tak czy inaczej w Wisłostradę.
        Zbudowanie trasy po wale dla Łomianek jest może i korzystne - bo Łomianki chcą
        inwestorowi trasy podrzucić problem niemodernizowanych wałów. Dla Warszawy
        jednak oznacza brak dodatkowego wyjazdu na Gdańsk poza Wisłostradą. Wisłostrada
        zaś w każdy weekend już stoi.

Żeby dostać się S7 do Konotopy, to trzeba skręcić w S8. Ponadto S7 nie skończy
        się w Warszawie na S8, tylko prędzej czy później zbudowana zostanie trasa NS
        prowadząca do węzła Marynarska, gdzie zacznie się S79. Na naszej stronie
        również znajdziesz stosowne mapy NS, skoro znalazłeś mapę wariantów S7 i
        jeszcze nie opisałeś na swojej stronie, że to od nas, poza sformułowaniem w
        poście na tym forum.

> A co będzie gdy uruchomią lotnisko w Modlinie?

Trzeba np. zmodernizować przedłużenie Modlińskiej. Trzeba wykorzystać tory
        kolejowe w kierunku Gdańska - mają być modernizowane, aby pociągi jeździły z
        prędkościa do 160 km/h.

> Tarantulo- Twoje obawy o obszar Natura 2000 są zrozumiałe, ale proszę
        > uwzględnij, że przeprawa mostowa do już budowanej obwodnicy Legionowa,
        > przebigać musi właśnie w tej okolicy . Gorzej, jeśli nie powstanie
        > Nadwiślańska Obwodnica Łomianek, to projekt GDBDiA przewiduje poprowadzenie
        > jej aż do węzła Konopnicka./ TAK prostopadle przez Łomianki/.

Trasa po wale wycina obszar Natura 2000 wzdłuż Wisły na długości kilku-
        klikunastu km. Most w poprzek rzeki oddziaływuje na obszar Natura 2000 na
        długości do 1 km w obie strony.
    • kmsanczia Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 08.09.05, 10:52
      BajmMot przyznam, że podoba mi się ton twoich wypowiedzi. Grunt to trzymać
      fason. :)
      Powiedzmy, że (nie biorąc pod uwagę większości realiów) chętnie zgadzałabym się
      z twoimi argumentami. Ale odpowiedz mi proszę, czemu zupełnie pomijacie fakt
      istnienia Parku Młocińskiego i Burakowa? Jakie dla nich rozwiązania proponujecie?
      • krzysiom1 Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 08.09.05, 11:12
        Niestety większośc łomiankowiczów ma problemy z widzeniem czegokolwiek poza
        swoim płotem.
        Ewentualne wycieczki i poznawanie okolicy ma na celu głównie znalezienie
        miejsca gdzie można gruz i smieci po remoncie lub budowie wyrzucic..
        Dlatego Łomianki wygladają tak jak wyglądają.
        • gebik Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 08.09.05, 17:12
          Ludzie ogarnijcie się troszkę... Z tego co pamiętam wcześniej jak rozmawialiśmy
          o trasie, większość mówiła, że trasa po wale była by fajna, ale to tak naprawdę
          zwykła bujda, i że należy zając się tym żeby warunki, na jakich będzie budowana
          trasa były najlepsze dla Łomianek. Teraz jak się okazuje, że to nie były zwykłe
          chore wymysły burmistrza, to wszyscy wyskakują, że to jest złe i że tak nie może
          być... A ja mam takie odczucie, że ludziom to piszącym zależy tylko na tym żeby
          zgnoić burmistrza, żeby wszystko utrudniać i to wszystko pod pretekstem "dobra
          dla Łomianek".
          Teraz sprawa wału... Szczerze mówiąc to wątpię w to, że Łomianki ze swojego
          budżetu zrobią takie wały jak powinny wyglądać, a napewno nie przez najbliższe
          lata... i teraz gdyby trasa poszła przez Dąbrowę, a na królowej polskich rzek
          przyszła by większa woda to Łomianki stały by się Atlantydą, a wtedy nikt by nie
          miał wątpliwości, która opcja była lepsza.
          Co do sprawy burmistrza, to też za nim nie przepadam i też twierdzę, że prawie
          nic szczególnie dobrego dla Łomianek nie zrobił, i że niektóre jego decyzje były
          chore i porażki, ale jak powiedział Albert Einstein; „Jedyną pewną metodą
          unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów.” Dla tego nie
          krytykujcie burmistrza a sami dawajcie pomysły, bo jak wiadomo ten, kto nie
          idzie do przodu ten stoi, a ten kto stoi, ten się tak naprawdę cofa, względem
          wymijającego go świata.
          • ren07 Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 08.09.05, 17:32
            Gebik: Trasa po wale wcale nie byłaby "fajna" i chyba w tym tkwi źródło
            konfliktu.
            I myślmy o tym, że Łomianki mogą stać się nie Atlantydą, ale jak Nowy Orlean -
            znacznie bardziej przemawia do wyobraźni. Mam nadzieję, że także i Pana B.
            • gebik Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 08.09.05, 17:46
              ren07 napisał:

> Gebik: Trasa po wale wcale nie byłaby "fajna" i chyba w tym tkwi źródło
              > konfliktu

właśnie teraz tak wszyscy twierdzą, jeszcze przed wakacjami spora ilośc
              forumowiczów twierdziła że to było by dobre ale że jest niemożliwe i że dla tego
              nie należy się tym zajmowac. Teraz jak sie okazuje że nie wszystko było
              przesądzone, ludzie antyburmistrzowscy twierdzą że to jest poprostu złe, w końcu
              jakoś trzeba najecha na burmistrza... ale to są tylko moje odczucia, nie chcę
              nikogo bronic, ani oskarżac...
              • koszatek Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 08.09.05, 18:18
                Moje osobiste zdanie n/t rozważania tego wariantu nadwiślańskiego przez GDDKiA jest takie:
                - w tym roku rozpatrywane były 4 warianty i wywołało to szeroki oddźwięk i konflikty zwłaszcza w rejonie Bemowa i Blizne,
                - wybrano wariant nr 2 (stary korytarz trasy N-S),
                - wariant nr 1 (nadwiślański) uzyskał najgorsze oceny w porównaniu, ponieważ nie jest możliwa budowa drogi o parametrach drogi ekspresowej, lecz niższych, przez co nie miałaby dostatecznej przepustowości i po kilkunastu latach przestałaby wystarczać,
                - nowelizacja POŚ zmusza do ponownego opracowania analiz wpływu na środowisko dla więcej niż jednego wariantu przebiegu,
                - z punktu widzenia GDDKiA najwygodniejszą metodą uniknięcia ponownych protestów, dyskusji, konfliktów itd. w tamtej okolicy jest rozpatrzenie w tej ponownej analizie tylko wariantu nr 2 i nadwiślańskiego, ponieważ z łatwością i przy minimum konfliktu zostanie ponownie wykazana wyższość wariantu 2.
                • papirus22 Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 09.09.05, 09:05
                  z tego co wiem, własnie tak ma być.
          • krzysiom1 Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 08.09.05, 19:20
            gebik napisał:

> Ludzie ogarnijcie się troszkę... Z tego co pamiętam wcześniej jak
            rozmawialiśmy
            > o trasie, większość mówiła, że trasa po wale była by fajna

Nie wiem gdzie to znalazłeś.
            Dla mnie na tym forum zawsze było więcej przeciwników trasy po wale.
          • papirus22 Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 09.09.05, 08:58
            o przepraszam, ja zawsze byłem zarówno przeciw trasie jak i B. Co więcej nie
            pozostaję na krytyce i próbuje na sesejach choc nie mam juz prawa głosu i na
            komisjach tu tez nie pozwalaja za duzo mówic "rzucać" pomysły, bez rezultatu,
            przecież B. jest najmadrzejszy i wszystko wie najlepiej. Ile to razy
            odradzlismy mu juz ten hotel, rozmawalismy o podatkach adaincnkich, szerokości
            koscilenej drogi, o budzecie, inwestycjach, no niestety jakoś ma nas gdzie,
            raczej nie wsłuchuje sie w głos mieszkańców, ani głos najnizszego szczebla
            samorządowego , tego najblizej ludzi, nad czym ubolewam, rad osiedlowych i
            sołeckich. Rada sołecka w uzgonieniu z mieskzańcami proponuje droge KD o
            szerokości 15m B wie lepiej, co u nas na osiedlu trzeba-wrzuca więc- 35m i
            szantazuje mieszkańców, ze terenu "nieodrolni". Itd, itp, i wszystkim wiadomo
            • adamb7 Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 09.09.05, 10:00
              www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_050909/warszawa_a_4.html
              ŁOMIANKI Ważą się losy przebiegu trasy na Gdańsk
              Obwodnica wzdłuż brzegów Wisły
              Czy podwarszawska gmina zostanie przecięta trasą szybkiego ruchu? Władze
              Łomianek proponują, by droga omijała miasto i biegła podwalem wzdłuż rzeki.
              O przebiegu dróg władze Łomianek rozmawiają z mieszkańcami. Przeprowadzono też
              sondę telefoniczną wśród reprezentatywnej grupy mieszkańców. Wyniki są
              jednoznaczne - 71 proc. z nich chce, by drogi krajowe poprowadzić brzegami
              Wisły bez konieczności budowy wiaduktu,a tylko 19 proc. opowiada się za
              wariantem przez miasto. 10 proc. nie ma zdania.
              Tymczasem plany Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad były inne. U
              zbiegu ul. Brukowej i Kolejowej, w ściśle zabudowanym centrum Łomianek, miałoby
              powstać dwupoziomowe skrzyżowanie z wiaduktem i rondem, jako część nowej drogi:
              przez Bemowo do węzła Kiełpin w Łomiankach. Jego budowa, zdaniem GDDKiA,
              rozładowałaby ogromne korki. W tej chwili ul. Kolejowa jestczęścią drogi nr 7 w
              kierunku Gdańska. Według prognoz gminy do 2015 roku ruch na niej wzrośnie
              dwukrotnie.
              Władze i część radnych Łomianek obawiają się, że wiadukt nie rozładuje korków,
              bo tworzą się one kilkaset metrów dalej od planowanego węzła - czyli przy ul.
              Wóycickiego. Urzędnicy chcą więc, by z budowy wiaduktu zrezygnować, a trasę
              szybkiego ruchu poprowadzić obwodnicą wzdłuż Wisły, omijając zabudowania.
              - Próbujemy zainteresować naszym wariantem GDDKiA - mówi Wiesława Niegodzisz,
              rzecznik gminy Łomianki. - Przekazaliśmy im wyniki sondy.
              Co na to przedstawiciele GDDKiA, czy wezmą je pod uwagę?
              - Planujemy zlecenie opracowania, w którym będą przeanalizowane różne warianty -
              odpowiada Stanisław Dmuchowski, zastępca dyrektora warszawskiego oddziału
              GDDKiA. - Dopiero wtedy wybierzemy rozwiązanie optymalne - podkreśla.
              aig, ejż
              • jaa_ga Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 09.09.05, 10:07
                Co na to przedstawiciele GDDKiA, czy wezmą je pod uwagę?
                Planujemy zlecenie opracowania, w którym będą przeanalizowane różne warianty
                - odpowiada Stanisław Dmuchowski, zastępca dyrektora warszawskiego oddziału
                GDDKiA. - Dopiero wtedy wybierzemy rozwiązanie optymalne - podkreśla.
              • piotr1271 Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 09.09.05, 11:33
                Hm, tylko co ma skrzyżowanie Kolejowa/Brukowa wspólnego z przebiegiem trasy S7?
                Wszyscy Łomiankowicze przecież wiedzą, że w tym wypadku chodzi o zapewnienie
                dobrego dojazdu do hipermarketu, którego budowa jest planowana w pobliżu tego
                skrzyżowania. A może jest tu jakieś drugie dno? Np. zamiast poprowadzić trasę z
                wału do mostu północnego, albo (he, he) tunelem pod Parkiem Młocińskim obecnie
                planuje się (kto?) "sprowadzenie" jej Brukową i potem dalej aż do ul. Estrady?
    • kmsanczia Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 09.09.05, 10:41
      lomianki.lpr.pl/pliki/biuletyn/21.html#art1
      • yasioo7 Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 09.09.05, 11:51
        Rozważania nie tylko o drogach

Konrad Waśniewski

Gdyby przeprowadzić w Łomiankach ankietę z pytaniem, który z lokalnych
        problemów ostatnich miesięcy jest najbardziej palący dla naszej gminy, bez
        wątpienia najwięcej osób wskazałoby na kierunki rozwoju tras komunikacyjnych.
        Temat ten obarczony jest tak wielkim ładunkiem emocji, że zdołał podzielić
        mieszkańców na dwa obozy. Niestety wszelkie podziały przy załatwianiu spraw na
        miarę wielkich wyzwań i jeszcze większych pieniędzy nie wróżą nic dobrego. Nie
        od dzisiaj, bowiem wiadomo, że gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta.
        Na chwilę obecną rysują się dwa zagadnienia – trasa E7 biegnąca jako
        obwodnica po wiślanym wale albo połączenie z Warszawą za pośrednictwem tzw.
        trasy mszczonowskiej. Nie jest prawdą, że wariant mszczonowski spowoduje
        odcięcie Łomianek od Puszczy Kampinoskiej i zamieni przepiękne tereny Dąbrowy w
        miejsce nie do życia. Wszystko w tej materii zależy od projektu technicznego
        trasy, która może bez problemów być zbudowana jako konstrukcja posadowiona na
        poziomie gruntu i potem zasypana ziemią. Aby osiągnąć korzystne rozwiązania
        trzeba jednak przy tym chodzić i prowadzić negocjacje. Jak z niepokojem
        obserwujemy Pan Burmistrz woli jednak walić głową w mur finansowej
        niemożliwości budowy obwodnicy po wale zupełnie nie zwracając uwagi na
        ekologiczną degradację tych terenów stanowiących bazę dla rozwoju gminy. Nikt
        logiczny nie będzie chciał mieszkać przy takiej arterii, gdzie swoje miejsce
        zapewne znajdą zakłady przemysłowe i duże hurtownie. Znajdą, ale pod warunkiem
        wybudowania odpowiedniej infrastruktury drogowej, która zapewni możliwości
        transportowe. Prawdopodobnie do tego właśnie potrzebna jest Kościelna Droga w
        pasie o szerokości 39 m.
        A może w upartym stanowisku za budową obwodnicy chodzi o coś zupełnie
        innego? Popatrzmy w kierunku pól w Dziekanowie Polskim – niezagospodarowanego
        terenu przeciętego trasą na Gdańsk. Władze gminy skrzętnie chowają informacje o
        zainteresowaniu tym terenem ze strony deweloperów i tylko z fragmentów
        wypowiedzi dowiadujemy się o planach budowy mieszkaniowych kompleksów na 30
        tysięcy ludzi. Po licznych przejawach niezadowolenia z perspektywy budowy
        kilkupiętrowych budynków bardzo lekko liczbę tą obniżono do 10 tysięcy.
        Wrażenie jednak pozostało i niepewność, co jest prawdą a co nie. Wyprowadzenie
        ul. Kościelna Droga w kierunku pól dziekanowskich świadczyć może o zamiarze
        skierowania na nią komunikacyjnego tranzytu z przyszłych osiedli mieszkaniowych
        do granic Warszawy - nie da rady ruchu skierować na ul. Kolejową, ponieważ w
        zamyśle Pana Burmistrza ma mieć charakter drogi lokalnej. A może obwodnica
        biegnąca po wale i tranzytowa w swoim charakterze ul. Kościelna Droga są
        warunkami narzuconymi przez przyszłego inwestora zainteresowanego realizacją
        zabudowy na omawianym obszarze? Zdążyliśmy się już przyzwyczaić niedomówień
        samorządowej władzy i do częstej komunikacji półprawdami.
        Przykładem zaskakujących, zakamuflowanych decyzji, o których mieszkańcy
        dowiadują się długo po fakcie jest sprawa inwestora hipermarketu przy ulicy
        Brukowej – firmy Auchan. Jak czytamy w umowie pomiędzy Gminą Łomianki a Auchan
        z dnia 16 lipca 2004 „Gmina akceptuje powyższe przedsięwzięcie (dop. red. –
        budowa hipermarketu) i zamierza wesprzeć Inwestora ....”. Już teraz rozumiem
        dziwną powściągliwość Pana Burmistrza podczas spotkania z przedstawicielami
        łomiankowskich środowisk na początku tego roku, kiedy prosiłem o zastosowanie
        maksymalnie długich terminów wszelkich decyzji administracyjnych związanych z
        budową, oczywiście tak, aby mieściły się w ramach prawa. Szkoda tylko, że nikt
        z nas nie wiedział o umowie z Auchan. Deklarowane wsparcie dotyczy także
        działań w kierunku pozbawienia Wspólnoty Burakowa możliwości decydowania o
        swoim terenie, który stoi na drodze nitki rurociągu odprowadzającego wody
        deszczowe z hipermarketu. Gmina ma wystąpić do Starosty ze stosownym wnioskiem
        o podjęcie administracyjnej decyzji. Przy dalszej analizie dokumentu umowy
        napotkać możemy na punkt, w którym Inwestor nieodpłatnie otrzymuje od Gminy
        sąsiadującą przy oczyszczalni ścieków działkę na cele budowy podczyszczalni wód
        deszczowych. Po wybudowaniu podczyszczalnia przechodzi na własność gminy, która
        tym samym godzi się na ponoszenie kosztów eksploatacyjnych na rzecz
        hipermarketu – odprowadzenie wód opadowych z łomiankowskich ulic nie jest
        przewidziane w planach budowy kanalizacji. Pomysłowości gratulujemy. Wiadomość
        o oddaniu za darmo tej działki z całą pewnością wprawi w dobry nastrój
        mieszkańców Dziekanowa Nowego, którzy już od 15 lat słyszą obietnice budowy
        500m chodnika przy ul. Rolniczej dla swoich dzieci, aby mogły bezpiecznie iść
        do szkoły. Zawsze brak było na to funduszy.
        Gdzie leży granica prawdy i powiązań? Jak dotąd wszelkie prośby o
        wyjaśnienie wątpliwości pozostają bez echa i skłaniają do idących w różnych
        kierunkach przemyśleń.
        Zastanawiając się nad planami rozwoju komunikacji na naszym terenie
        koniecznie trzeba poruszyć bardzo istotny wątek. Jest nim bardzo realna
        możliwość budowy linii autobusu szynowego łączącego Łomianki z warszawskim
        metrem. Na spotkaniu z Marszałkiem Województwa Mazowieckiego z ramienia Ligi
        Polskich Rodzin Panem Bogusławem Kowalskim otrzymaliśmy informację o
        zarezerwowaniu na ten cel odpowiednich środków i o możliwości niezwłocznego
        rozpoczęcia fazy projektowej, aby za dwa lata możliwe było otwarcie linii
        szynowej. O znaczeniu szybkiego, bezkolizyjnego połączenia z Warszawą nikogo
        nie trzeba przekonywać. Jedynym miejscem lokalizacji kolejki jest ulica
        Kolejowa. I tutaj rysuje się poważny problem - pas drogowy ulicy jest zbyt
        wąski. Nie ma szans zmieścić się trasa, jezdnie opaskowe i tory kolejki wraz z
        przystankami. Burmistrzowska logika podpowiada, że w takim razie jedynym
        rozwiązaniem tego dylematu jest przesunięcie trasy na wał. Służby melioracyjne
        Urzędu Marszałkowskiego wskazują, że z punktu widzenia aspektu odwodnienia jest
        to możliwe. Takie właśnie wątki pojawiły się na utajnionym przez Urząd Gminy
        spotkaniu Burmistrza z Marszałkiem Kowalskim, przedstawicielem Generalnej
        Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad oraz Wojewodą, do jakiego doszło 21 czerwca
        w Łomiankach. GDDKiA na spotkaniu uznała sprawę kolejki za priorytetową i
        będzie brała ją pod uwagę przy projektowaniu przyszłych rozwiązań. Sprawa trasy
        po wale, jak ustalono na spotkaniu, jeszcze raz będzie rozważona a argumenty
        oddziaływania na środowisko naturalne będą miały podstawowe znaczenie.
        Jednocześnie GDDKiA zastrzegła, że nawet jeśli zapadnie decyzja o budowie na
        koronie wału nie przeznaczy na jego poszerzenie żadnych środków ze swojej puli.
        Czy jedyną alternatywą dla budowy kolejki jest obwodnica po wale? Na pewno nie.
        Biorąc pod uwagę tylko same koszty znacznie taniej będzie wykupić nieruchomości
        po jednej stronie trasy gdańskiej niż wykupywać tereny wzdłuż wału oraz przy
        ulicy Wójcickiego w Warszawie, którędy według planu Burmistrza Sokołowskiego
        powinna mieć wylot obwodnica. W podobnej sprzeczności z tym rozwiązaniem są
        argumenty ekologiczne. GDDKiA jest tych faktów z całą pewnością świadoma.
        Wracając do kolejki - jest ona Łomiankom niezbędna i jeśli pojawiają się
        finansowe możliwości do realizacji tego przedsięwzięcia to nie można zmarnować
        takiej szansy. W tym miejscu zdecydowanie trzeba powiedzieć, że jest to możliwe
        dzięki konstruktywnej polityce Ligi Polskich Rodzin, która dzięki woli wyborców
        wyrażonej podczas wyborów samorządowych ma bardzo silną pozycję w Województwie
        Mazowieckim. Przykładem zrealizowania tych planów jest dokonana udana
        restrukturyzacja podmiejskich kolei na bazie spółki „Koleje Mazowieckie”.
        Obniżenie kosztów funkcjonowania, modernizacja taboru i infrastruktury oraz
        przejrzysty, możli
    • bajm-mot Odpowiedż wszystkim cz. II 09.09.05, 19:09
      Drogi Krzysiomie- pragnę przypomnieć , że to przedsiębiorcy / przy wielkim
      sprzeciwie GDDKiA / wybudowali za swoje pieniądze zjazdy i wjazdy z Trasy E7-
      Kolejowej. Z tych zjazdów korzystają zarówno firmy jak i mieszkańcy Łomianek.
      Ty na pewno też!
      Jeżeli dokładnie śledzisz nasze forum, to moja propozycja dotyczyła
      przedłużenia napowietrznej linii metra, takie rozwiązania są powszechnie
      stosowane w światowych metropoliach. Tu nie upieram się że musi to być
      Kolejowa, może to być właśnie Kościelna Droga?
      Szanowny Papirusie-na terenie Łomianek nie przyznawałbym się do spotkań z
      panem Dąbrowskim. Jest to człowiek „ spalony” w naszej społeczności.
      To BETON którego chciano zlinczować w czasie budowy skrzyżowania Kolejowej z
      Wiślaną. To jego autorstwa jest inżynierski „bubel”, który całkowicie
      sparaliżował ruch na opaskach trasy E7. Jego główny argument , że zgodę na to
      rozwiązanie wydały poprzednie władze gminne, absolutnie dyskwalifikują go jako
      osobę która ma decydujący głos w sprawach rozwiązań komunikacyjnych.
      To ON dążył do zamknięcia wlotów ul. Wiosennej.
      To ON wprowadził obarierowanie Kolejowej, tylko po to aby koniec trasy
      ekspresowej kończył się w Burakowie, a nie w Dziekanowie. To przez te bariery
      zwiększyła się szybkość samochodów, a zatem to ON jest winny tych dziesiątków
      zabitych ludzi.
      Na koniec , proszę nie mąć, masz takiego doradcę! Skąd wziąłeś że Łomianki
      generują 80 % ruchu. To absolutnie bzdura!
      Kmsanczia- właściwie to tylko Tobie z wielką przyjemnością odpowiada na zadane
      pytanie.
      Proponowana „Nadwiślańska Obwodnica Łomianek” na wysokości Lasu Młocińskiego
      i części Burakowa, mogłaby przebiegać na estakadzie podobnej do odcinka
      Wisłostrady na wysokości Lasu Bielańskiego / skarpa UKSW /. Skoro udało się 30
      lat temu, zaprojektować i wybudować poprzednikom inż. Dąbrowskiego , to może w
      21 wieku !!!!!!!
      Drogi Gebiku- nikt oprócz Papirusa nie mówi, że wał będzie budowany ze środków
      gminnych.
      Vampi-rze- zwracałem uwagę na brak taktu w Twoich postach .W przeciwnym razie
      zostanie nam wszystkim o..ć to Twoje Stowarzyszenie.
      Szanowny Piotrze- nigdy nie proponowałem „podkopów” Lasu Młoćińskiego, zawsze
      mówiliśmy o przedłużeniu Wisłostrady.
      Yasioo- ponowna prośba, o kilka minut zastanowienia przed napisaniem postu.
      Jak można porównać ceny wykupu nieruchomości przy Kolejowj, do wręcz nie
      zamieszkałych terenów przy wale?
      Koszalku-Tarantulo-Vampir-ze – inaczej Siskomie. Budowa Nadwiślańskiej
      Obwodnicy Łomianek, jest właśnie budową drugiego dojazdu do Warszawy . Przecież
      nikt nie chce zamknięcia Kolejowej, będzie to tak potrzebna droga awaryjna.
      Proponowana przez nas budowa NOŁ, doprowadzi bezkolizyjnie cały ruch z północy
      Polski oraz przeprawy legionowskiej, do budowanej obwodnicy mostu Północnego.
      Tu nastąpiłoby pierwsze rozładowanie ruchu, następne na Trasie AK.
      Życząc miłego weekendu,pozdrawiam serdecznie Bajm-mot
      • yasioo7 Re: Odpowiedż wszystkim cz. II 09.09.05, 19:31
        Mój post jest jednym wielkim cytatem autorstwa Konrada Wiśniewskiego. Myślę
        zarówno przy pisaniu jak i czytaniu.
        W dalszym ciągu SOPPiZK nie umieściło stosownej informacji nt. pochodzenia przy
        publikowanych przez nie mapach lub też nie usunęło tych map. Są to mapy, które
        SISKOM "wychodził" w urzędach, poddał za własne pieniądze obróbce
        elektronicznej (zeskanował), a następnie umieścił w internecie za zgodą GDDKiA -
        właściciela map. Sugerował pan, że mapy te są dostępne w różnych urzędach -
        owszem są. Niestety w żadym nie są dostępne w takim formacie jak w GDDKiA, ani
        w formie elektronicznej, jak na naszej stronie. W związku z tym umieszczenie
        tych map na stronie SOPPiZK jest zwykłą KRADZIEŻĄ, która nie licuje z powaznym
        stowarzyszeniem, za jakie mniemam SOPPiZK chce uchodzić.
      • jaa_ga Re:Panie bajm-mot ! Proszę oddać własność SISKOM 09.09.05, 20:44
        Szanująca się organizacja i ludzie tak nie postępują.
        Jako współwłaściciel strony - wobec lekceważenia przez Pana
        i pańskie stowarzyszenie praw autorskich i pokrewnych osób trzecich -
        żądam natychmiastowego umieszczenia na Waszej stronie
        informacji, że mapy są własnością Siskom i dołączenia linku do naszej strony
        www.siskom.waw.pl, lub natychmiastowego usunięcia naszych map z Waszej strony.
        To, co Pan zrobił - jest nadużyciem.
        Proszę o bardzo poważne potraktowanie mego żądania.
        jaa_ga
        członek-założyciel SISKOM_TAK

• bajm-mot Re:Panie bajm-mot ! Proszę oddać własność SISKOM 09.09.05, 21:58
          jaa_ga napisała:

> Szanująca się organizacja
          Szanowna Pani. W dniu wczorajszym w rozmowie telefonicznej z przedstawicielem
          państwa Stowarzyszenia, obiecałem że w piątek odpowiednia adnotacja ukaże się
          na Państwa mapce. Co też w dniu dzisiejszym uczyniliśmy. Pozdrawiam serdecznie.
          Dla możliwości sprawdzenia przypominam: www.obwodnica.bajm.com.pl

• krzysiom1 Re:Panie bajm-mot ! Proszę oddać własność SISKOM 09.09.05, 23:21
            Miły Panie bajm-mot.
            Zbiera mi się na wymioty jak czytam Twe wypociny...
            Lekarz kazał przytakiwać...........
      • papirus22 Re: Odpowiedż wszystkim cz. II 12.09.05, 10:01
        Szanowny bajm-mot
        No i widzę, wyszło szydło z worka, trochę odmiennej argumentacji niz Twoja i od
        razu nerwy, nawet ten "fason" straciłeś, skąd to zdenerwowanie, czyżbyś za dużo
        z naszymi B. przebywał. Nie jest prawdą, że to B. pomagał przy budowie dróg
        wszystkich opaskowych i zjazdów o których wcześniej pisałeś. Podam przykład
        droga opaskowa na odcinku od Dziekanowa Pol. do zjazdu w kier. szpitala nie
        tylko nie chciał pomóc w budowie, ale się przeciwstawiał, dopiero po
        wypowiedzeniu posłuszeństwa przez mieszkańców i firmy z tego terenu po
        zaprzestaniu płacenia podatków do gminy , po zastosowaniu podstępu z
        dokumentami (jak zwykle zagubil w gminie,) udało się wysiłkiem GDDKiA oraz
        przede wszystkim mieszkańców i firm wybudować, opaskę.
        Jeżeli chodzi o KD to nie Twoja sprawa bo tam nie mieszkasz, wiem, że lepiej
        komus porzucić ten pomysł, - to jest egoistyczne podejscie stawiające Wasze
        interesy ponad interesami całego społeczeństwa Łomianek. Bo o co walczycie?
        Trasa mszczonowska na wał, kolejka na KD, Kolejową zamknąć, innymi słowy pozbyć
        się wszystkich uciążliwości kosztem innych. A plany?-plany stare komunistyczne
        i do d...
        Co jeszcze może market nad wisłę, a może lepiej B. na księżyc.
        Dlaczego mam nie przyznawać się do spotkań z p. Dąbrowskim bo co zlinczujecie
        mnie, dla jednych jest spalony, dla innych jest po prostu Urzędnikiem i każdy
        ma możliwośc spotkania z nim. Skąd u Ciebie tyle nienawiści nie rozumieniem
        obwiniania go za całe zło, za ofiary wypadków, a może należałoby pogadać z B.
        co z tymi kilka lat temu obiecywanymi kładkami. Zapomniałeś jak to GDDKiA
        zaproponowała budowę kładki przy sierakowskiej, warunkiem było dogadanie się
        Burmistrza i zgoda z właś. terenu obok kładki, niestety zapomniał, albo celowo
        nie chciał.
        A wał może być tylko wybudowany ze środków gminnych bo:
        ani RZGW (Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej), ani WZMiUW (Wojewódzki
        Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych) stwierdzili stanowczo, że nie maja na to
        funduszy i nie będą mieli. W związku z tym że GDDKiA jest od budowy dróg a nie
        wałów, i tylko gmina może to wybudować, zresztą może rozjasnię Ci skąd się
        wziął pomysł budowy wału a później trasy na tym wale. Sprawę kilka lat temu
        zapoczątkowali panowie Kuleszowie, posiadający firmę trasportową, mieli wozić
        ziemię z równych wykopów na wał, a gmina miała im za to płacić, pomysł jak
        każdy podchwycił nasz B. i stąd ta sprawa. Firmy juz nie ma, ale pomysł został,
        stąd te majstrowanie przy studium, bo w pierwszej wersji studium nie było ani
        trasy po wale, ani szerokiej KD. A tak B. wykorzystuje Wasz zapał i forsuje
        pewne rozwiązania Wam wygodne, zbierając przy tym punkty wyborcze.
        Za rok wybory, i należy podsumować 8 lat nieróbstwa B. lub w ciemno go popierać
        jak wy-Wasza sprawa, demokracja kazdy ma jeden głos! 80% porannego ruchu
        generują Łomianki-przeciez mieszka tu 30 tyś. ludzi i nie ma innego wyjazdu,
        więc te tysiące musza stać na kolejowej.
        Na koniec prosze o kulturalny ton wypowiedzi i nie obrażanie wszystkich
        uczestników.
        Pozdrawiam
        Papirus
      • tarantula01 Re: Odpowiedż wszystkim cz. II 12.09.05, 16:15
        bajm-mot napisał:

> Koszalku-Tarantulo-Vampir-ze – inaczej Siskomie. Budowa Nadwiślańskiej
        > Obwodnicy Łomianek, jest właśnie budową drugiego dojazdu do Warszawy. Przecież
        > nikt nie chce zamknięcia Kolejowej, będzie to tak potrzebna droga awaryjna.
        > Proponowana przez nas budowa NOŁ, doprowadzi bezkolizyjnie cały ruch z północy
        > Polski oraz przeprawy legionowskiej, do budowanej obwodnicy mostu Północnego.
        > Tu nastąpiłoby pierwsze rozładowanie ruchu, następne na Trasie AK.
        > Życząc miłego weekendu,pozdrawiam serdecznie Bajm-mot

A jednak NOŁ i obecna Kolejowa, spotykają się/rozwidlają się w granicach
        Warszawy - czyżby Pułkową chciano poszerzyć do przekroju 2x5? I dla Warszawy,
        to dalej jest jeden wyjazd, bo dojeżdżać się będzie do niego jedną drogą -
        przedłużeniem Wisłostrady, obojętnie czy Marymoncką, Wisłostradą, TMP.

A teraz proszę o odpowiedź na pytanie:
        Co da NOŁ Łomiankom, czego nie da wariant mszczonowski - wylot S7 w wariancie
        nr 2?
        I odpowiedź jak pan postrzega te kwestie:
        1. oba przebiegi odciążają Kolejową, więc ta ulica będzie bardziej dostępna
        lokalnie.
        2. Przebieg Mszczonowski determinuje rozwój Łomianek w kierunku pn-pd, bowiem
        Łomianki do Wisły zbytnio nie zbliżą się.
        3. Przebieg NOŁ powoduje, że obecna zabudowa Dziekanowa może agresywnie
        rozbudowywać się na zachód, zbliżając się do KPN i podgryzać Park po kawałku
        (patrz Izabelin, Mościska, Laski, Truskaw, itp.), bo nie ma już ograniczenia w
        postaci trasy S7.
        • piotr1271 Re: Odpowiedż wszystkim cz. II 12.09.05, 16:41
          Tarantulo, jednym z najbardziej nośnych u nas lokalnie argumentów za NOL jest
          to, że przy budowie drogi po wale trasa mostu legionowskiego nie
          będzie "wdzierać się" do Łomianek, co miałoby miejsce gdyby S7 przebiegała
          wzdłuż KPN. Patrząc na mapę trudno z takim poglądem nie zgodzić się. Pytanie,
          czy ta trasa (mostu legionowskiego) rzeczywiście powstanie.
          • vampi_r Re: Odpowiedż wszystkim cz. II 12.09.05, 17:40
            O ile mi wiadomo, to most pomiędzy Łomiankami, a Legionowem (o ile powstanie),
            będzie przeprawą lokalną.
        • bajm-mot Re: Odpowiedż wszystkim cz. II 13.09.05, 00:35
          A teraz proszę o odpowiedź na pytanie:
          > Co da NOŁ Łomiankom, czego nie da wariant mszczonowski - wylot S7 w wariancie
          > nr 2?
          > I odpowiedź jak pan postrzega te kwestie:
          > 1. oba przebiegi odciążają Kolejową, więc ta ulica będzie bardziej dostępna
          > lokalnie.
          > 2. Przebieg Mszczonowski determinuje rozwój Łomianek w kierunku pn-pd, bowiem
          > Łomianki do Wisły zbytnio nie zbliżą się.
          > 3. Przebieg NOŁ powoduje, że obecna zabudowa Dziekanowa może agresywnie
          > rozbudowywać się na zachód, zbliżając się do KPN i podgryzać Park po kawałku
          > (patrz Izabelin, Mościska, Laski, Truskaw, itp.), bo nie ma już ograniczenia
          w postaci trasy S7.
          Szanowna Pani !
          Ad1. Oczywiście, oba warianty odciążyłyby ruch na Kolejowej. Natomiast nie w
          równym stopniu! NOŁ przejęłaby cały ruch z kierunku Gdańska i Legionowa.
          Kolejowa zostałaby dojazdem do W-wy dla mieszkańców Łomianek oraz do
          planowanego centrum handlowego /Ono powstanie, czy to nam się podoba czy nie /
          Natomiast wariant trasy pod KPN, przejąłby jedynie samochody które podążają do
          zachodnich dzielnic Warszawy, pozostały odbywałby się nadal Kolejową .
          Ad2. Rozwój Łomianek w tym kierunku, jest już od wielu lat zdeterminowany
          granicą KPN !
          Ad.3 Czy chcemy , czy też nie ! Całe tereny między trasą E7 , a granicą Parku
          będą w najbliższym czasie terenami inwestycyjnymi. / Niskie budownictwo
          indywidualne , małe osiedla developerskie itd/
          Pozdrawiam serdecznie Bajm-mot
          • koszatek Re: Odpowiedż wszystkim cz. II 13.09.05, 09:45
            bajm-mot napisał:

> Ad1. Oczywiście, oba warianty odciążyłyby ruch na Kolejowej. Natomiast nie w
            > równym stopniu! NOŁ przejęłaby cały ruch z kierunku Gdańska i Legionowa.
            > Kolejowa zostałaby dojazdem do W-wy dla mieszkańców Łomianek oraz do
            > planowanego centrum handlowego

Analiza wariantów wykonana pod koniec 2004 przez BPRW wykazała, że trasa poprowadzona po wale (wariant 1) miałaby problemy z przepustowością już około 2015 roku.
            Zatem to odciążenie jest dość iluzoryczne.
          • tarantula01 Re: Odpowiedż wszystkim cz. II 13.09.05, 11:21
            bajm-mot napisał:

> A teraz proszę o odpowiedź na pytanie:
            > > Co da NOŁ Łomiankom, czego nie da wariant mszczonowski - wylot S7 w
            > > wariancie nr 2?
            > > I odpowiedź jak pan postrzega te kwestie:
            > > 1. oba przebiegi odciążają Kolejową, więc ta ulica będzie bardziej dostępna
            > > lokalnie.
            > > 2. Przebieg Mszczonowski determinuje rozwój Łomianek w kierunku pn-pd,
            > > bowiem Łomianki do Wisły zbytnio nie zbliżą się.
            > > 3. Przebieg NOŁ powoduje, że obecna zabudowa Dziekanowa może agresywnie
            > > rozbudowywać się na zachód, zbliżając się do KPN i podgryzać Park po
            > > kawałku (patrz Izabelin, Mościska, Laski, Truskaw, itp.), bo nie ma już
            > > ograniczenia w postaci trasy S7.

> Szanowna Pani !
            > Ad1. Oczywiście, oba warianty odciążyłyby ruch na Kolejowej. Natomiast nie w
            > równym stopniu! NOŁ przejęłaby cały ruch z kierunku Gdańska i Legionowa.
            > Kolejowa zostałaby dojazdem do W-wy dla mieszkańców Łomianek oraz do
            > planowanego centrum handlowego /Ono powstanie, czy to nam się podoba czy nie /
            > Natomiast wariant trasy pod KPN, przejąłby jedynie samochody które podążają
            > do zachodnich dzielnic Warszawy, pozostały odbywałby się nadal Kolejową.

Nie do końca, bowiem S7 w wariancie nr 2 (trasa mszczonowska) to jest fragment
            planowanej na terenie Warszawy trasy NS. Po zbudowaniu trasy NS będzie
            zapewniała ona lepszy wyjazd z miasta w stronę Gdańska zwłaszcza dla
            mieszkańców południowych dzielnic. Wisłostrada bowiem jest w miarę bezkolizyjna
            dopiero do mostu Ś-D, a właściwie od mostu Gdańskiego. Do mostu Ś-D jedzie się
            Wisłostradą powoli. Poza tym odcinek Pułkowej aby mógł przejąć ruch z NOŁ i
            Kolejowej musiałby być chyba o przekroju 2x5 albo przynajmniej 2x4 (obecnie
            2x2) - inaczej mało kto wyjechałby z Kolejowej na Pułkową.

> Ad2. Rozwój Łomianek w tym kierunku, jest już od wielu lat zdeterminowany
            > granicą KPN !

Rozwój Truskawia, Lasek, Izabelina niby też. I co z tego, skoro KPN jest coraz
            bardziej podgryzany przez te miejscowości?

> Ad.3 Czy chcemy , czy też nie ! Całe tereny między trasą E7 , a granicą Parku
            > będą w najbliższym czasie terenami inwestycyjnymi. / Niskie budownictwo
            > indywidualne , małe osiedla developerskie itd/
            > Pozdrawiam serdecznie Bajm-mot

A jeżeli będzie nowy wylot S7 w wariancie nr 2, to czy te tereny inwestycyjne
            będą tak samo atrakcyjne jakby tej trasy tam nie było?
            W wąskim interesie władz Łomianek jest wyrzucić trasę z rezerwy, bo ta rezerwa
            sprzedana pod budownictwo, o którym piszesz jest dla Łomianek dodatkowym
            źródłem niemałych pieniędzy.
    • kmsanczia To nas czeka... 11.09.05, 23:14
      Polecam ściągnięcie (ze strony Siskomów - przy okazji można zobaczyć ich buźki;)
      i obejrzenie programu TV WOT "Warianty trasy S7 - Kontrowersje" z dnia
      3.02.2005: www.siskom.waw.pl/materialy/tv/kontrowersje20050203-s7.zip
    • czechul1 Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 12.09.05, 12:34
      bajm-mot.
      jak to jest z tym Waszym stowarzyszeniem, chyba jednak jest to stow. zbierające
      poparcie dla Łucka, a nie walczące o jakies sprawy, skoro w ostatniej GŁ
      pokazuje się artykuł "Co dalej z NOŁ", popisany przez prominentnego działacza
      Łomiankowskiego PIS B.Sikorskiego (przew. komisji społecznej,to jego matka jest
      zatrudniona w wielorybku?-popraw mnie jak się mylę oraz jest vice przew.
      Waszego stow.)oraz p. Krogulca, asystenta Burmistrza, a skoro tak to dlaczego
      od dłuzszego czasu blokuje się artykuły sprzeciwiające sie tej trasie na łamach
      GŁ. Pani Niegodzisz stwierdziła, że naruszają one dobre imię p. Burmistrza.
    • kwachpiach Re: Nadwiślańska Obwodnica Łomianek 12.09.05, 18:02
      dlaczego was (stowarzyszenie) nazywają piatą kolumną
      • vampi_r Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 00:30
        Ławice Kiełpińskie, faunistyczny rezerwat przyrody położonym na granicy Warszawy, którego celem jest ochrona miejsc gniazdowania ptactwa wodno–błotnego. Rezerwat został powołany rozporządzeniem Ministra Ochrony Środowiska Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z 23 grudnia 1998 (Dz.U. Nr 166, poz. 1224).

Powierzchnia rezerwatu wynosi 803 km²

Jest to obszar wysp, piaszczystych łach oraz wód płynących Wisły w granicach gmin: Łomianki, Jabłonna oraz dzielnicy Warszawy - Białołęki. Jego powierzchnia wynosi 803,00 ha z czego w powyższych jednostkach administracyjnych: gmina Łomianki – 327,07 ha, gmina Jabłonna – 387,67 ha i dzielnica Białołęka – 88,26 ha.

Celem ochrony są miejsca gniazdowania ptactwa, szczególnie kolonie gniazdowe rybitw białoczelnych.

encyklopedia.servis.pl/wiki/Rezerwat_przyrody_Ławice_Kiełpińskie

Na budowanie tam trasy S7 nie ma zgody i nie będzie..
        Ani mieszkańców Łomianek, ani ekologów, ani SISKOM, ani UE.
        I dajmy sobie spokój z jałową dyskusją.
        • vampi_r Re: Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 00:37
          Żałosne że są tu tacy, co nazywają ten obszar "ściekiem".
          Ale to sympatycy lub przedstawiciele Chomiczówki.
          • vampi_r Re: Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 00:57
            I jeszcze kilka ciekawych linków:
            www.mi.gov.pl/moduly/czat/info_archiwum.php?id_czatu=44
            www.sggw.waw.pl/~rylke/JUSTYNA_WOLCZYK.HTM
            www.abc.com.pl/serwis/du/1998/1224.htm
            www.ngp.pl/str/tekst1021.html
            Strategi rozwoju Łomianek do 2014 plik PDF do ściągnięcia:
            www.google.pl/url?sa=t&ct=res&cd=25&url=http%3A//2cv.lomianki.pl/portal/2cv/run.GetMedia%3FtableName%3DN_MEDIA%26columnName%3DCONTENT%26rowId%3D173&ei=S1cnQ8HRB6S6Qs7AuO8I

Wystarczy?
            • krzysiom1 Re: Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 09:07
              O terenach nadwiślańskich nie trzeba czytać wystarczy tam po prostu kilka razy
              pójść. Najlepiej o wschodzie słońca.
              Jestem na wale codziennie rano od 3 lat bez względu na pogodę więc jestem
              zagorzałym fanem tych terenów.
              Bezmyslność i wandalizm mieszkańców Łomianek doprowadza co prawda do coraz
              większej degeneracji tych terenów- dzikie wysypiska.
              Zasypywanie gruzem niewielkich oczek będących ostoją ptactwa(przy wale przy ul
              Jeziornej oraz w połowie drogi pomiędzy Jeziorna a Brukową)
              Budowa drogi za wałem dla ciężarówek z piaskarni spowodowała wyniesienie się
              bobrów ze starorzeczy za wałem.
              Budowa crossowiska pewnie przypieczętowała na stałe ten fakt.
              Jednak tereny te "żyją"-ogromna ilość ptactwa na Wiśle, która co by nie mówić w
              Łomiankch nie jest rewelacyjnie czysta(niedługo będzie lepiej),
              sarny,dziki,bazanty,lisy, zające można tam zobaczyc bez problemu na codzień.
              Czaple siwe i czarne bociany z nad Wisły pojawiają się na Jeziorku Pawłowskim
              czyli w centrum Łomianek.
              Proszę uczciwie powiedzieć kto widział ostatnio jakiekolwiek zwierzę w okolicy
              Dabrowy. Tereny puszczańskie w tym miejscu zostały tak zniszczone i
              zurbanizowane że wróbla trudno spotkać. Czasami przybłąka się Łoś wędrowniczek.
              Za to tereny międzywala są domem dla zwierząt które tam żyją a my robimy
              wszystko aby je z tamtąd wygonić.

• logownica Re: Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 09:47
                Może jakieś społeczne warty, nocne patrole tam postawimy? Albo jakieś wnyki
                rozstawimy albo drut kolczasty albo pod prąd?
                • logownica Re: Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 09:48
                  Na ludzi oczywiście, którzy tam śmiecą
                • krzysiom1 Re: Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 11:01
                  Płacimy za to Straży miejskiej Policji.
                  Dlaczego wszyscy się czuja tacy bezkarni-nie wiem.
              • vampi_r Re: Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 10:44
                krzysiom1 napisał:

> O terenach nadwiślańskich nie trzeba czytać wystarczy tam po prostu kilka
                razy
                > pójść.

Ja o tym wiem, bo wielokrotnie robiłem w te tereny eskapady rowerowe.
                Nie wiedzą jednak tego co niektórzy, co widac w postach bajm-młota, czy adamb7.

> Najlepiej o wschodzie słońca.

No bez przesady!!! Aż takim miłośnikiem przyrody to ja nie jestem.
                ;-)=
                • krzysiom1 Re: Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 10:59
                  Nie musisz biegać tam w czerwcu o 4. Wystarczy w pażdzierniku o 7.
            • logownica Re: Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 09:45
              O widze, że wampir znowu grasował po północy, no i wygrasował. Dobra robota.
              Uwadze zwolenników obwodnicy po wale polecam szczególnie pierwszy link - krótką
              wypowiedź Dyrektora Generalnego Drog Krajowych i Publicznych.
              • vampi_r Re: Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 10:53
                logownica napisała:

> O widze, że wampir znowu grasował po północy, no i wygrasował. Dobra robota.

Dziękuję, dziękuję.
                Od dzisiaj prosze mówic na mnie Eko-wampir.
          • buffy7 Re: Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 10:05
            JW hrabiemu (vampi_rowi) chodzi o ten komentarz
            chomiczowka.vh.pl/viewtopic.php?p=2602#2602
            do tego cytatu
            chomiczowka.vh.pl/viewtopic.php?p=2601#2601
            Z wrodzoną sobie bezstronnością nie wspomina już nic o tej wypowiedzi
            chomiczowka.vh.pl/viewtopic.php?p=2618#2618
            ani o tej
            chomiczowka.vh.pl/viewtopic.php?p=2622#2622 i następnych

Co więcej, mimo, że PB_7 wyraźnie mu odpisał, że jest to jego prywatne zdanie -
            nasz comte Vlad uznal za słuszne uogólnić to "prywatne" zdanie na ogół członków
            i zwolenników Chomiczówki - rozumiem, że chodziło ci, drogi hrabio, o
            Stowarzyszenie Chomiczówka Przeciw Degradacji.
            Przebóg, dlaczegóż wpół drogi stanąłeś? Dołóż do tego wszystkich, których nie
            lubisz (z mniejszą lub większą wzajemnością), i którzy śmieją (ośmielają się,
            to tak dla wyjaśnienia) nie stawać w jednym szeregu z tobą?
            • vampi_r Re: Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 10:52
              Przepraszam bardzo, ale nie wchodze nieustannie na forum Chomiczówki Za
              Degradacją.

PB_7 napisał:

"to jest tylko moje prywatne zdanie choc wiem ze w internecie jest bardzo wielu
              zwolennikow tego rozwiązania, oczywiscie ze jestem przeciwko prowadzeniu trasy
              przez Lomianki a za poprowadzeniem jej wzdluz Wisly, uwazam ze zaliczenie tego
              odcinka Wisly do obszaru Natura 2000 jest totalna pomyłką, mysle ze wiele osob
              nie zdaje sobie sprawy jak Wisla jest zanieczyszczona i opowiadanie o cennych
              przyrodniczo terenach nadwislanskich w tym rejonie jest jakims absurdem i moze
              zbudujmy oczyszczalnie sciekow a wowczas ta trasa bedzie miala znikome
              oddzialywanie na te tereny, od kiedy vampir Ty jestes takim ekologiem?
              poprowadzenie tej trasy wzdluz wisly jest jednym z najlepszych pomyslow jakie w
              ostatnim czasie byly przedstawiane jesli chodzi o przebieg roznych tras w
              okolicach warszawy, uwazam ze ekolodzy powinni zatroszczyc sie przede wszystkim
              o nasze czyli ludzkie siedliska a potem o ptaszki czy inne motylki, nasze zycie
              i zdrowie jest cenniejsze niz te wszystkie argumenty pseudoekologow w tej
              kwestii a Chomiczówka chyba jest przede wszystkim przeciw degradacji ludzkiego
              siedliska choc oczywiscie srodowisko przyrodnicze jest dla nas rowniez bardzo
              wazne i cenne ale chyba sa jakies priorytety!? mamy wszyscy zyc w spalinach i
              huku samochodow tylko dlatego ze pare ptaszkow czy motylkow ma tam swoje
              gniazda? takich terenów w Polsce wzdluz Wisly są setki kilometrow i trzeba
              wybierac mniejsze zlo, ludzkie zdrowie i zycie jest najwazniejsze! to jest moje
              zdanie i inni nie koniecznie muszą sie z nim zgodzić "

Czekamy dalej z niecierpliwościa na oficjalne zadnie Stowarzyszenia z
              Chomiczówki.

Bo jak na razie widze, że pomysł poprowadzenia trasy po wale w Łomiankach jak
              najbardziej popierają.
              • adamb7 Re: Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 11:08
                a to ciekawe gdzie znalazles na ich stronie informacje ze Stwowarzyszenie
                Chomiczówka przeciw degradacji popiera ten wariant poza jedną czy dwiema
                osobami które w ogole wypowiedziały sie w tej kwestii, vampir, oszolomiem moze
                silniejsze okularki by sie przydały? to jest cała zasada działania SISKOMU,
                skłócić jednych z drugimi bo w metnej wodzie najlepiej sie pływa i realizuje
                wlasne koncepcje, sądze ze ludzie potrafią sami wyciągać wnioski bez
                waszej "pomocy" a ja sie zgadzam ze przy projektowaniu tyhc tras nalezy brac
                przede wszystkim pod uwage zdrowie i zycie mieszkancow i uciazliwosc trasy a
                nie zaslaniac sie motylkami czy ptaszkami, chcecie po prostu rozjechac Lomianki
                we wszystkich kierunkach i odciać mieszkancow od Kampinosu
                • papirus22 Re: Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 13:01
                  Może uspokoje trochę dyskuje i dodam, że na jednej z ostanich komisji w
                  Łomiankach Burmistrz stwierdził, że na wale wislanym ma być budowana w
                  niedalekiej przyszłości... ścieżka rowerowa, która ma prowadzić do Centrum
                  Szlaków Rowerowych, własnie rozpoczyna się budowa za 4,5mln złotych hotelu .
                  Rada miasta zakupiła juz projekt od p. Zamany za 145 tys zł i jest w trakcie
                  załatwiania kolejnego kredytu. Więc na razie ma być ściezka rowerowa po wale, a
                  nie trasa.
                • vampi_r Re: Tereny nadwiślańskie w Łomiankach 14.09.05, 13:04
                  Znam dobrze metody działania SChPD i "cichego" wspierania czegoś.
                  Przestrzegałem ich już wielokrotnie, że jak próbują trzymać 5 srok za ogon, to
                  wszystkie im uciekną.
                  Komuś z członków bywa że się wymsknie.
                  Słowa PB_7 są jasne:
                  "bardzo dobra wiadomosc (na to, ze burmistrz Łomianek chce trasy po wale),
                  trzymamy kciuki za Lomianki! mysle ze nasze cele są zbiezne z ich staraniami a
                  swoimi działaniami tylko im pomagamy".

"Swoimi działaniami", czyli Stowarzyszenia
                  "im", czyli tym, którzy chcą trasy po wale
                  "pomagany", czyli jesteśmy za trasą po wale.

Jeśli słowa te nie są zgodne z polityką SChPD, to winna zaraz być reakcja
                  szanownych władz stowarzyszenia.

Pozdrawiam

PS. Nie rozumiem zupęłnie Adamie, czemu człowiek, który określa rezerwat
                  przyrody Ławice Kiełpińskie mianem "ścieku", jest adwokatem Stowarzyszenia z
                  Chomiczówki. Raczej występując w tej roli nie robisz im dobrze.
                  To tak jakby Hannibal Lecter prowadził program kulinarny dla wegetarian.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka