19.01.06, 23:18
Zaczynam ten wątek, bo po raz n-ty w swoim życiu odkryłem pisarstwo Arkadego Fiedlera. Cóż za piękna polszczyzna! Cóż za bogactwo słów, dosadność wypowiedzi, trafność porównań!. I natchnęło mnie to do zadania pytań: co ostatnio czytaliście? Czy czytacie swoim dzieciom? Czemu w Łomiankach nie ma księgarni? Czy w ogóle czytacie książki. Jeśli tak, to jakie. Jeśli nie, to dlaczego? Czy mieszkańcy Łomianek to tylko zapracowani menagerowie bez żadnych wyższych potrzeb? Czy może ludzie potrafiący dostrzec piękno języka polskiego, potrafiący dostrzec głębię, piękno i przesłanie literatury?
Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: Książki 19.01.06, 23:21
      Stefanson.
      Było.
      Zajżyj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=34915406
      • iod Re: Książki 19.01.06, 23:23
        zdecydowanie zajrzyj, pełno tu poza czytającymi managerami czytających kur
        domowych
        • iod Re: Książki 19.01.06, 23:24
          rany - zajżyj oczywiście, tera to będzie, że nie dość, że kura, to i głupia :(
          • iod Re: Książki 19.01.06, 23:25
            a - w Łomiankach jest i księgarnia, i biblioteka. Idę oglądać Delon'a
          • bilex74 Re: Książki 19.01.06, 23:32
            Słyszałem kiedyś taką teorię, że pierwszy wybór zazwyczaj jest najlepszy...
            :-)))))
            • bilex74 Re: Książki 19.01.06, 23:34
              bilex74 napisał:

> Słyszałem kiedyś taką teorię, że pierwszy wybór zazwyczaj jest najlepszy...
              > :-)))))

to do iod oczywiście, nie w związku z wątkami księgarskimi...
            • iod Re: Książki 20.01.06, 00:06
              bilex- to trzeba na karb zmęczenia po tenisie, albo już trudno -niech będzie,
              że kompletnie głupia ta kura domowa - co ja najlepszego narobiłam, sama nie
              wiem jak?
              Ale stary Morricone i tak fajny - można nucić ;)
              POzdrawiam i idę spać ze słownikiem ortograficznym pod poduszką :)
              - zdetronizowana polonistka -
              • bilex74 Re: Książki 20.01.06, 00:17
                nic to, trochę się zdziwiłem kierunkiem myślenia:-) a zdarzyć się może każdemu,
                mnie nie dalej jak wczoraj, na tym oto forum...:-)

też chyba nie dotrzymam do końca...jutro trzeba wstać wcześniej żeby swoje i
                sąsiadów samochody poprzepychać z jednego końca ulicy na drugi...
                • iod Re: Książki 20.01.06, 00:25
                  bilex74 napisał:

> nic to, trochę się zdziwiłem kierunkiem myślenia:-) a zdarzyć się może
                  każdemu,
                  >
                  > mnie nie dalej jak wczoraj, na tym oto forum...:-)

hi, hi, znalazłam, jeszcze fajniejsze, niż moje, choć kierunek myślenia u
                  Ciebie prawdiłowy. Już mi lepiej.
                  Też nie dotrwam do końca, niczego nie będę przepychać, rozmrażać, ciągnąć, ale
                  mam małe dzieci.
                  Dobranoc :)
    • esscort Re: Książki 19.01.06, 23:25
      A księgarnia jest. Jakaś, ale jest (no chyba, że juz jej nie ma - nie bylem tam
      kilka miesięcy)
      • iod Re: Książki 19.01.06, 23:26
        jest jeszcze jedna - w mojej głowie ;)
      • stefanson1 Re: Książki 19.01.06, 23:27
        No cóż, rzeczywiście było. Nie doczytałem. Przepraszam urażonych.
        • esscort Re: Książki 19.01.06, 23:32
          strasznie jesteś wrażliwy. Chyba nikt się nie czuł urazony. Po prostu
          przypomniano watek, który zniknął z ekranu
        • krzysiom1 Re: Książki 19.01.06, 23:32
          A gdzie widziałeś urażonych?
          • stefanson1 Re: Książki 19.01.06, 23:37
            Krzysiom, Esscort,
            tak po prostu na wszelki wypadek napisałem o urażonych. Nie mam zamiaru nikogo obrażać ani urażac. Nikogo też nie miałem na myśli. Wasza wrażliwośc wydaje mi się znacznie większa niż moja. Więc profilaktycznie napisałem co napisałem.
            • krzysiom1 Re: Książki 19.01.06, 23:39
              Stefanson.
              Szczerze Ci życzę miłej nocy!
              Bonie wiem co Ci odpisać......
              • stefanson1 Re: Książki 19.01.06, 23:41
                A może jednak rozwiniesz tę myśl?
    • drabbu Re: Książki 20.01.06, 10:05
      stefanson1 napisał:Czemu w Łomiankach nie ma księgarni?

W Łomiankach JEST księgarnia, całkiem nieźle zaopatrzona w nowości, z
      sympatyczną obsługą, mieści się przy Warszawskiej. A książki Arkadego Fiedlera
      dawno już nie były wydawane.
      • esscort Re: Książki 20.01.06, 10:11
        Wiekszość była wznowiona w latach 2002-2003 i jest do kupienia (nie
        sporawdzalem, ale pewnie w merlinie można kupic). Warto tez dodac, że syn
        pisarza zrobił w Pusczykowie k. Poznania fajne muzeum pamiatek z podrózy i w
        ogole życia pisarza.
        • frags Re: Książki 20.01.06, 10:23
          Leniuchom i internetowcom polecam księgarnię Merlin, dostarczają do domu (o ile
          nasza poczta dostarczy). Korzystam bo jestem leniwym internetowcem.
          • osa551 Re: Książki 20.01.06, 14:03
            Dostarczają też przez kuriera w 1 dzień. Ja też jestem leniwym internetowcem,
            ale przede wszystkim slepym, łatniewj mi szukać w księgarnii internetowej :)
            • mwsylwia Re: Książki 20.01.06, 14:59
              Nie wiecie co dobre.
              Szperanie między książkami księgarni, możliwość wzięcia do ręki, obejrzenia,
              przeczytania fragmentu i maszerowania z ksiązką pod pachą do domu - to jest
              dopiero uczucie!
              To samo mam z biblioteką.
              Fetyszystka jakaś ze mnie czy co??
              • papirus22 Re: Książki 20.01.06, 15:03
                ja też kupuję w internecie, ciągle mam deficyt czasu.
              • iod Re: Książki 20.01.06, 15:22
                mwsylwia - mam to samo. Kupuję czasem pozycje, któe znam, najczęściej jednak
                malowanki itp. dla dzieci
                Nawet książkę dla dziecka boję się tak w ciemno kupić, no chyba, że wiem, że po
                polsku jest napisana.
                W wiadomym celu zwiedzałam kiedyś hurtownie książek dla dzieci - jest tyle
                niedobrej litereatury pięknie wydanej z cudnymi ilustracjami. Ja jednak czytam
                moim dzieciom i jeśli nie sprawdzę, jak się to czyta, to nie kupuję.
        • iod Re: Książki 20.01.06, 10:34
          esscort napisał:

> Warto tez dodac, że syn pisarza zrobił w Pusczykowie k. Poznania fajne muzeum
          pamiatek z podrózy i w ogole życia pisarza.

Puszczykowo - jak tam ładnie i zielono jest - moje dawne tereny! I nie będę Wam
          pisać, za ile się tam ziemię kupuje i domy buduje :(
          • drabbu Re: Książki 20.01.06, 10:49
            iod napisała:
            Puszczykowo - jak tam ładnie i zielono jest

A jak ładnie i zielono jest w Murowanej Goślinie, o! i wytwórnię Solarisów
            (tych autobusów) mają! A my mamy tylko wieloryba...
            • papirus22 Re: Książki 20.01.06, 10:53
              ale za to nikt nie liczy ile kosztował, ale że jest potrzebny. To jest troche
              smutne, że ludzie nie zwracają uwagi na koszty (a mozna by płacic mniejsze
              podatki gdyby nie tacy frustraci jak u nas)
            • iod Re: Książki 20.01.06, 10:57
              drabbu napisał:

> A my mamy tylko wieloryba...

skoro mamy wieloryba to może i Jonasz by się znalazł...
              • mwsylwia Re: Książki 20.01.06, 11:01
                iod napisała:
                > > A my mamy tylko wieloryba...
                > skoro mamy wieloryba to może i Jonasz by się znalazł...

Byle nie Japończyk.
                Brr - słyszeliście o tym okropnym polowaniu? Właśnie zaczęła się coroczna rzeź
                :(
                • frags Re: Książki 20.01.06, 11:04
                  O, wiem, że to nie na temat, ale mi się tak przypomniało. Wczora rozmawialiśmy
                  z zoną o sushi. Jejku, jakby było sushi w Łomiankach... Tak mi się Sylwia z tym
                  Japończykiem skojarzyło.
                  • iod Re: Książki 20.01.06, 11:07
                    kiedy idziemy? art sushi dobre...
                    • frags Re: Książki 20.01.06, 11:09
                      Wy też sushimani??? To chętnie. Mamy zaprzyjaźnione sushi i polecam w ciemno
                      Akashia przy Jana Pawła. A wczoraj znaleźliśmy w necie sushi z dostawą do domu.
                      Zamówienie pow. 100 zł do Łomianek gratis. Jak zelżeją mrozy, to możemy się
                      ruszyć, teraz boję się mała wynosić z domu.
                      • iod Re: Książki 20.01.06, 11:15
                        a daj namiary na to dostawiane do domu frags...please (proszę)
                        • frags Re: Książki 20.01.06, 11:18
                          www.sushi.pl - na tej stronce znaleźliśmy. A moze się spikniemy i np w
                          niedzielę zamówimy?
                      • kmsanczia Wątek Sushi z Rekina sobie załóżcie 20.01.06, 11:16
                        Ostatnio dbamy o czystość wąteków, pamiętacie? ;)
                        • kmsanczia Re: Wątek Sushi z Rekina sobie załóżcie 20.01.06, 11:16
                          Ale napisałąm: wątEków. ;-)
                          • frags Re: Wątek Sushi z Rekina sobie załóżcie 20.01.06, 11:19
                            trochę się boję tej czystości rasowej. Od kilku dni mniej piszę, może jakoś mi
                            darują. Po pierwsze Warszawiak, po drugie wsza zapchlona, po trzecie miesza w
                            wątkach.
                            • papirus22 Re: Wątek Sushi z Rekina sobie załóżcie 20.01.06, 11:32
                              Rozumiem, że to trochę do mnie.
                              Dzień dobry frags, nie piszesz mniej tylko więcej i nie rób z siebie ofiary:)
                              po pierwsze to pierwsze nie ma znaczenia, po drugie nie wsza tylko pchełka:),
                              po trzecie akurat do tej pory mieszałes, ale na szczęście sie uspokoiłeś.
                              • frags Re: Wątek Sushi z Rekina sobie załóżcie 20.01.06, 11:40
                                znowu zaczyna papi...
                                • papirus22 Re: Wątek Sushi z Rekina sobie załóżcie 20.01.06, 11:42
                                  nie zaczynam...
                                  o juz przestałem, ale robisz siebie ofiarę
                                  • frags Re: Wątek Sushi z Rekina sobie załóżcie 20.01.06, 11:51
                                    nie przestałeś.
                  • mwsylwia Re: Książki 20.01.06, 11:08
                    Mnie dziś z Japończykiem kojarzą się okrutne połowy na walenie.
                    A jeśli sushi robi sie też z tego mięsa to ja dziekuję bardzo.
                • drabbu Re: Książki 20.01.06, 11:06
                  > iod napisała: może i Jonasz by się znalazł...

Taki z brodą? (jeśli to o nim myślimy) to niestety uwolni się przecież po
                  krótkim pobycie w środku. Lepszy byłby rekin ze "Szczęk".
                  >
                  • iod Re: Książki 20.01.06, 11:12
                    tylko, ze ten rekin marnie skończył...
                    • drabbu Re: Książki 20.01.06, 11:14
                      To prawda, ale swoje jednak zrobił przedtem. Może by się sprawdził i w tym
                      przypadku?
                      • iod Re: Książki 20.01.06, 11:17
                        :)musimy przestać, bo syn się mnie pyta "mama, a co jest takie śmieszne" - jak
                        mam mu wytłumaczyć, że to rekin ze "Szczęk" w Łomiankach mnie śmieszy...
                        • drabbu Re: Książki 20.01.06, 11:27
                          Sam mam teraz wątpliwości co do tego rekina. Może myszy - takie od króla
                          Popiela? przynajmniej łatwiej dostępne od egzotycznego rekina i tańsze w
                          utrzymaniu, nie obciążą budżetu.

P.S. Co do czystości wątku - myślę, że poszukiwanie skutecznego rozwiązania
                          kwestii pana burmistrza może nam być wybaczone - niezależnie od tytułu wątku
                          Ale solennie obiecuję poprawę - jak w "Lalce" krzyczał bity Rzecki - "póki
                          życia nie będę..." - żeby było coś i o ksiażkach. Ukłony :))

Forum Łomianki
                          • iod Re: Książki 20.01.06, 11:29
                            :)) - mam nadzieję, że uśmiechac się można...znikam stąd...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka