Dodaj do ulubionych

Wyciąg orczykowy w Piechowicach

09.02.06, 15:29
Temat prosty. Czy myślicie że dobrym pomysłem
byłoby ponowne wybudowanie wyciągu orczykowego
w Piechowicach nad kościołem?
Czy ktoś pamięta jeszcze ten wyciąg co był kiedyś?
Piszcie
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zywy1 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 09.02.06, 15:33
      A swoją drogą skoro udało się takim wioskom
      jak Zieleniec to czemu i u nas nie można?
      Podobno dzieci z SP1 zdobyły ostatnio wice
      mistrzostwo dolnego śląska w narciarstwie
      na zawodach rozgrywanych na Babińcu.
      Zaplecze talentów mamy olbrzymie, brakuje tylko
      warunków na ich rozwój. Ktoś powie: "Jak tu
      konkurować ze Szklarską czy Karpaczem"? Skoro Zieleniec
      potrafił konkurować z Kłodzkiem i Czarną Górą
      to nikt mi nie powie że się nie da.
    • zywy1 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 09.02.06, 15:37
      I jeszcze jedno.
      Kadra na IO w Turynie to w narciarstwie
      młodzież z Karpacza (Ania Karasińska -
      narciarstwo alpejskie oraz bobsleiści)
      i Jeleniej Góry

Daje do myślenie

Piechowice - prawie jak miasto
      Ejnik - prawie jak burmistrz
      Rada miasta - prawie jak uczciwi ludzie
      OBOK 1 - prawie jak normalny człowiek - prawie robi wielką różnicę
      • funcarving Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 09.02.06, 18:24
        Przejeżdżając dziś koło kościoła również zrwóciłem uwagę na tą łąkę.Pamiętam archaiczny nieczynny wyciąg orczykowy który kiedyś funkcjonował. Sądzę,że nie brakowałoby amatorów białego szaleństwa.
        • adam_s3 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 09.02.06, 20:35
          Na terenie Gminy Piechowice jest kilka miejsc na północnych stokach, które
          mogłyby służyć (przy odpowiedniej infrastrukturze) jako stoki narciarskie -
          okolice Grzybowca, polany w Michałowicach, okolice byłej "Syreny". Łąki o
          których piszecie są własnością prywatną. Wzorem Łysej Góry w Dziwiszowie
          możnaby przygotować stację narciarską, ale do tego potrzebna jest dobra wola
          władz lokalnych oraz inwestor (w przypadku Dziwiszowa jest to KGHM). Zieleniec
          jest miejscem o wyjątkowym położeniu geograficznym (najwyżej położona stacja
          narciarska). Cała ziemia kłodzka posiada bardzo mocny lobbing turystyczny, co
          daje się zauważyć w materiałach promocyjnych. Ale wszystko przed nami...
          • zywy1 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 09.02.06, 22:31
            No cóż. Co do terenów prywatnych to mieliśmy
            ostatnio teatrzyka pana Byrcyna-Dżdżownicy (czy jak mu tam).
            Ale dlaczegoby nie pójść w ślady np. Austrii. Otóż tam obowiązuje
            prawo własności gruntów, ale tylko do momentu gdy spadnie
            śnieg. Z chwilą gdy grunt pokryty jest śniegiem, wszelkie prawa
            własności traca swoją moc. Niestety przeraża mnie perspektywa
            próby wprowadzenia takiej ustawy w Polsce, ze względu na
            gigantyczne łapówki.
            Poza tym stawiając orczyk na czyimś gruncie nie odbywa
            się to za darmo, więc ja osobiście nie widziałbym problemu
            w dzierżawie terenu za LUDZKĄ kwotę.
            Co do aspektów geograficznych Zielenca to , i owszem, jest jak
            stwierdziłeś. Ale nie jest to atut tylko rzecz naturalna.
            Zielenic ma na stałe zameldowanych 34 osoby a w zimie jest tam ok 2000
            narciarzy. Wniosek prosty - wyciągi + zaplecze turystyczne (pensjonaty
            hotele etc) + uczciwość = pieniążki i praca dla ludzi.
            A inwestor zawsze się znajdzie jak tylko zwęszy dobry
            interes, a u nas taki leży sobie na stoku i poprostu czeka aż
            go ktoś podniesie. PIENIĄDZE LEŻĄ NA TRAWIE, NA STOKU. TRZEBA TYLKO
            PÓJŚĆ I JE ŁADNIE ZEBRAĆ.
        • roman681 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 09.02.06, 22:37
          Kiedy ostani raz była taka zima jak teraz?Zieleniec ma podobny mikroklimat do
          Jakuszyc.No chyba żeby go naśnierzać ale porównywać Piechowice do Łysej góry czy
          Żieleńca to jest chyba lekka przesada!!!!!!!!
          • alif5 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 10.02.06, 09:39
            Masz rację Roman681.
            To są plany porównywalne z zamianą hal polkoloritu np.w baseny.
            W czasach świetności tego "orczyka"jak go ktoś nazwał.a w rzeczywistości kawałka
            stalowej liny z silnikiem panował wspaniały komunizm.Wszystko było łatwe i
            wystarczył pomysł,aby go zrealizować.Fundusze po prostu były.To były czasy gry
            Lechii w trzeciej lidze,zawodnicy nie pracując pobierali pensje w karelmie,to
            jakim problemem mogło być uruchomienie wyciągu (nawet oświetlonego).Prąd nie
            kosztował nic,Karelma jako zakład związany z energetyką miał go za darmo i tyle
            ile chciał.Wszyscy na wyciągu jeżdzili za darmo,albo za grosze na piwo dla
            obsługi.To było ELDORADO!!!Tylko te czasy już nie wrócą więc zapomnijcie o
            takich pomysłach.A może zdarzy się cud i powstanie basen w polkoloricie,a
            Piechowice będą stacją narciarską?Za marzenia nie karają-jeszcze.
            • alif5 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 10.02.06, 10:22
              Trochę optymistyczniej o nartach.Żywy 1 wspomniał,że dzieci z jedynki
              prawdopodobnie zajęły drugie miejsce na zawodach narciarskich.
              Nie prawdopodobnie,to PRAWDA!!! Drugie miejsce chłopców w Dolnośląskiej
              Spartakiadzie Dzieci i Młodzieży.Wyprzedzili szkoły ze Szklarskiej
              Poręby,Kłodzka Dusznik,Kamiennej Góry i wiele innych.Więcej informacji na
              stronie www.szs-narty.prv.pl/ .Ciekawe,czy dyrekcja szkoły doceni ten
              niewątpliwie duży sukces młodych sportowców?
              • pawka11 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 10.02.06, 11:44
                Całe moje życie związane było i jest z narciarstwem alpejskim.Nieskromnie
                pochwalę się ,że w latach mojej młodości osągałem spore sukcesy a później gdy
                mój syn dorastał poświęciłem mnóstwo czasu i pieniędzy by i on mógł szczycić
                się podobnymi osiagnięciami.
                Ten wstęp jest po to byście Państwo wiedzieli ,że mam o narciarstwie pojęcie.
                Gratulacje dla młodzieży za wynik!!
                Niestety w naszym kraju za wyjątkiem skoków narciarskich nasze Państwo innych
                sportów nie uważa.Dlatego bez zaangażowania rodziców ,ich środków finansowych
                nie ma mozliwości by z tak uzdolnionej młodzieży wyrosły kadry juniorów a
                później seniorów i godnie reprezentowały nasz kraj i nas wszystkich.Niewielkie
                środki jakie może lub mogłaby wyłożyć szkoła lub gmina naprawdę nie wystarczą
                by bawić się w poważne narciarstwo,myślę ,że nawet w zabawowe.
                Narciarstwo nawet to całkowicie rekreacyjne jest niestety drogim sportem.
                Wyciąg orczykowy to na dzień dzisiejszy przy założeniu ,że trasa będzie miała
                ok.300 m to koszt ok.1 mln.zł
                Na to składa się budowa wyciągu,budowa systemu sztucznego naśnieżania( bez
                naśnieżania żadna inwestycja nie gwarantuje opłacalności),zakup ratraka (to
                taki pojazd do ubijania stoku)oraz zadbanie o takie sprawy jak parking ,itp.
                Oczywiście zaraz podniosą się głosy ,że można taniej ,można najprostszy wyciąg
                taki tylko by starczył dla naszych piechowickich dzieci i nas samych.Być może
                tak też można ,ale pozostaje jeszcze sprawa odbiorów technicznych ,które są
                dosyc mocno wyśrubowane jeśli chodzi o bezpieczeństwo i to może być przeszkoda
                nie do pokonania by zrobić tanio.
                Mimo to jestem całym sercem za budową wyciągu.
                Paweł Kalisz
                • zywy1 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 10.02.06, 15:14
                  Dzięki Pawka

Rozumiem Was że to trochę (no może nawet dość)
                  ambitne marzenia i wizje z mojej strony. Niemniej
                  jednak pomijając już takie miejsca jak Łysa G. czy Zieleniec
                  to nikt mi nie powie że gdzie indziej nie ma śniegu. Otóż,
                  Kolorowa w Karpaczu jest na podobnej wysokości co Piechowice,
                  poniżej niej również są wyciągi orczykowe. Bełchatów też ma
                  swój ok 800m wyciąg i stok (nie śmiejcie się) Gołdapia
                  na mazurach również. A my na pogórzu karkonoskim
                  marwimy się o śnieg.
                  Innym aspektem przemawiającym za zagospodarowaniem
                  tego terenu jest lato. W sezonie letnim również
                  można by coś tam zorganizować. Karpacz ma np sanki
                  (kolejne moje MARZENIE). Możliwości są, znaczy pomysły :(
                  Szkoda ze nie ma kasy, chętnych i uczciwości.
                  • adam_s3 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 10.02.06, 19:33
                    A może latem GÓRSKIE HULAJNOGI? Wyciąg pracuje wtedy cały rok.
                    • 999lp9 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 10.02.06, 21:29
                      Masa pomysłów ,tylko raczej nie można ich zrealizować. Takie rzeczy mają
                      przynosić zyski a jakoś nie widzę tych tłumów narciarzy w Piechowicach.
                      • zywy1 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 11.02.06, 22:13
                        A dlaczego nie
                        Położenie przy międzynarodowej trasie,
                        dobry dojazd (oczywiście by się go jeszcze poprawiło)
                        piękne położenie. Myślę że byłaby to niezła
                        alternatywa dla tych co nie chcą stać w kolejkach
                        w szklarskiej i jeździć po tamtejszych nieodśniezonych
                        drogach. Poza tym karnet na pewno nie kosztowałby 67 PLN
                        • 999lp9 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 11.02.06, 22:27
                          Wyciąg to nie tylko trasa to wszystko dookołą knajpki , wypożyczalnie itp a
                          droga .... szkoda gadać
                          • inferno_m Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 11.02.06, 22:32
                            O wyciągu i możliwości jego powrotu do Piechowic (również tego w Michałowicach)
                            rozmawiałem kilka lat temu z człowiekiem który sprowadził się tutaj tuż po wojnie.
                            Powiedział, że wszystko można, nawet wyciągnąć to miasto z syfu.
                            • maly.ludwiczek Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 11.02.06, 23:34
                              Pewnie że można tylko trzeba mieć chęci.
                              No i nie ukrywajmy ale też i pieniądze będą potrzebne.
                              • alif5 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 12.02.06, 14:16
                                Mały.ludwiczek doznał natchnienia i do każdego tematu coś dopisał,nawet jeślinie
                                do końca wiedział o co w danym temacie szło.Czy przeczytałeś chociaż wszystkie
                                posty w tematach,na które udzieliłeś odpowiedzi?Chyba nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka