zywy1 09.02.06, 15:29 Temat prosty. Czy myślicie że dobrym pomysłem byłoby ponowne wybudowanie wyciągu orczykowego w Piechowicach nad kościołem? Czy ktoś pamięta jeszcze ten wyciąg co był kiedyś? Piszcie Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zywy1 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 09.02.06, 15:33 A swoją drogą skoro udało się takim wioskom jak Zieleniec to czemu i u nas nie można? Podobno dzieci z SP1 zdobyły ostatnio wice mistrzostwo dolnego śląska w narciarstwie na zawodach rozgrywanych na Babińcu. Zaplecze talentów mamy olbrzymie, brakuje tylko warunków na ich rozwój. Ktoś powie: "Jak tu konkurować ze Szklarską czy Karpaczem"? Skoro Zieleniec potrafił konkurować z Kłodzkiem i Czarną Górą to nikt mi nie powie że się nie da. Odpowiedz Link
zywy1 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 09.02.06, 15:37 I jeszcze jedno. Kadra na IO w Turynie to w narciarstwie młodzież z Karpacza (Ania Karasińska - narciarstwo alpejskie oraz bobsleiści) i Jeleniej Góry Daje do myślenie Piechowice - prawie jak miasto Ejnik - prawie jak burmistrz Rada miasta - prawie jak uczciwi ludzie OBOK 1 - prawie jak normalny człowiek - prawie robi wielką różnicę Odpowiedz Link
funcarving Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 09.02.06, 18:24 Przejeżdżając dziś koło kościoła również zrwóciłem uwagę na tą łąkę.Pamiętam archaiczny nieczynny wyciąg orczykowy który kiedyś funkcjonował. Sądzę,że nie brakowałoby amatorów białego szaleństwa. Odpowiedz Link
adam_s3 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 09.02.06, 20:35 Na terenie Gminy Piechowice jest kilka miejsc na północnych stokach, które mogłyby służyć (przy odpowiedniej infrastrukturze) jako stoki narciarskie - okolice Grzybowca, polany w Michałowicach, okolice byłej "Syreny". Łąki o których piszecie są własnością prywatną. Wzorem Łysej Góry w Dziwiszowie możnaby przygotować stację narciarską, ale do tego potrzebna jest dobra wola władz lokalnych oraz inwestor (w przypadku Dziwiszowa jest to KGHM). Zieleniec jest miejscem o wyjątkowym położeniu geograficznym (najwyżej położona stacja narciarska). Cała ziemia kłodzka posiada bardzo mocny lobbing turystyczny, co daje się zauważyć w materiałach promocyjnych. Ale wszystko przed nami... Odpowiedz Link
zywy1 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 09.02.06, 22:31 No cóż. Co do terenów prywatnych to mieliśmy ostatnio teatrzyka pana Byrcyna-Dżdżownicy (czy jak mu tam). Ale dlaczegoby nie pójść w ślady np. Austrii. Otóż tam obowiązuje prawo własności gruntów, ale tylko do momentu gdy spadnie śnieg. Z chwilą gdy grunt pokryty jest śniegiem, wszelkie prawa własności traca swoją moc. Niestety przeraża mnie perspektywa próby wprowadzenia takiej ustawy w Polsce, ze względu na gigantyczne łapówki. Poza tym stawiając orczyk na czyimś gruncie nie odbywa się to za darmo, więc ja osobiście nie widziałbym problemu w dzierżawie terenu za LUDZKĄ kwotę. Co do aspektów geograficznych Zielenca to , i owszem, jest jak stwierdziłeś. Ale nie jest to atut tylko rzecz naturalna. Zielenic ma na stałe zameldowanych 34 osoby a w zimie jest tam ok 2000 narciarzy. Wniosek prosty - wyciągi + zaplecze turystyczne (pensjonaty hotele etc) + uczciwość = pieniążki i praca dla ludzi. A inwestor zawsze się znajdzie jak tylko zwęszy dobry interes, a u nas taki leży sobie na stoku i poprostu czeka aż go ktoś podniesie. PIENIĄDZE LEŻĄ NA TRAWIE, NA STOKU. TRZEBA TYLKO PÓJŚĆ I JE ŁADNIE ZEBRAĆ. Odpowiedz Link
roman681 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 09.02.06, 22:37 Kiedy ostani raz była taka zima jak teraz?Zieleniec ma podobny mikroklimat do Jakuszyc.No chyba żeby go naśnierzać ale porównywać Piechowice do Łysej góry czy Żieleńca to jest chyba lekka przesada!!!!!!!! Odpowiedz Link
alif5 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 10.02.06, 09:39 Masz rację Roman681. To są plany porównywalne z zamianą hal polkoloritu np.w baseny. W czasach świetności tego "orczyka"jak go ktoś nazwał.a w rzeczywistości kawałka stalowej liny z silnikiem panował wspaniały komunizm.Wszystko było łatwe i wystarczył pomysł,aby go zrealizować.Fundusze po prostu były.To były czasy gry Lechii w trzeciej lidze,zawodnicy nie pracując pobierali pensje w karelmie,to jakim problemem mogło być uruchomienie wyciągu (nawet oświetlonego).Prąd nie kosztował nic,Karelma jako zakład związany z energetyką miał go za darmo i tyle ile chciał.Wszyscy na wyciągu jeżdzili za darmo,albo za grosze na piwo dla obsługi.To było ELDORADO!!!Tylko te czasy już nie wrócą więc zapomnijcie o takich pomysłach.A może zdarzy się cud i powstanie basen w polkoloricie,a Piechowice będą stacją narciarską?Za marzenia nie karają-jeszcze. Odpowiedz Link
alif5 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 10.02.06, 10:22 Trochę optymistyczniej o nartach.Żywy 1 wspomniał,że dzieci z jedynki prawdopodobnie zajęły drugie miejsce na zawodach narciarskich. Nie prawdopodobnie,to PRAWDA!!! Drugie miejsce chłopców w Dolnośląskiej Spartakiadzie Dzieci i Młodzieży.Wyprzedzili szkoły ze Szklarskiej Poręby,Kłodzka Dusznik,Kamiennej Góry i wiele innych.Więcej informacji na stronie www.szs-narty.prv.pl/ .Ciekawe,czy dyrekcja szkoły doceni ten niewątpliwie duży sukces młodych sportowców? Odpowiedz Link
pawka11 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 10.02.06, 11:44 Całe moje życie związane było i jest z narciarstwem alpejskim.Nieskromnie pochwalę się ,że w latach mojej młodości osągałem spore sukcesy a później gdy mój syn dorastał poświęciłem mnóstwo czasu i pieniędzy by i on mógł szczycić się podobnymi osiagnięciami. Ten wstęp jest po to byście Państwo wiedzieli ,że mam o narciarstwie pojęcie. Gratulacje dla młodzieży za wynik!! Niestety w naszym kraju za wyjątkiem skoków narciarskich nasze Państwo innych sportów nie uważa.Dlatego bez zaangażowania rodziców ,ich środków finansowych nie ma mozliwości by z tak uzdolnionej młodzieży wyrosły kadry juniorów a później seniorów i godnie reprezentowały nasz kraj i nas wszystkich.Niewielkie środki jakie może lub mogłaby wyłożyć szkoła lub gmina naprawdę nie wystarczą by bawić się w poważne narciarstwo,myślę ,że nawet w zabawowe. Narciarstwo nawet to całkowicie rekreacyjne jest niestety drogim sportem. Wyciąg orczykowy to na dzień dzisiejszy przy założeniu ,że trasa będzie miała ok.300 m to koszt ok.1 mln.zł Na to składa się budowa wyciągu,budowa systemu sztucznego naśnieżania( bez naśnieżania żadna inwestycja nie gwarantuje opłacalności),zakup ratraka (to taki pojazd do ubijania stoku)oraz zadbanie o takie sprawy jak parking ,itp. Oczywiście zaraz podniosą się głosy ,że można taniej ,można najprostszy wyciąg taki tylko by starczył dla naszych piechowickich dzieci i nas samych.Być może tak też można ,ale pozostaje jeszcze sprawa odbiorów technicznych ,które są dosyc mocno wyśrubowane jeśli chodzi o bezpieczeństwo i to może być przeszkoda nie do pokonania by zrobić tanio. Mimo to jestem całym sercem za budową wyciągu. Paweł Kalisz Odpowiedz Link
zywy1 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 10.02.06, 15:14 Dzięki Pawka Rozumiem Was że to trochę (no może nawet dość) ambitne marzenia i wizje z mojej strony. Niemniej jednak pomijając już takie miejsca jak Łysa G. czy Zieleniec to nikt mi nie powie że gdzie indziej nie ma śniegu. Otóż, Kolorowa w Karpaczu jest na podobnej wysokości co Piechowice, poniżej niej również są wyciągi orczykowe. Bełchatów też ma swój ok 800m wyciąg i stok (nie śmiejcie się) Gołdapia na mazurach również. A my na pogórzu karkonoskim marwimy się o śnieg. Innym aspektem przemawiającym za zagospodarowaniem tego terenu jest lato. W sezonie letnim również można by coś tam zorganizować. Karpacz ma np sanki (kolejne moje MARZENIE). Możliwości są, znaczy pomysły :( Szkoda ze nie ma kasy, chętnych i uczciwości. Odpowiedz Link
adam_s3 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 10.02.06, 19:33 A może latem GÓRSKIE HULAJNOGI? Wyciąg pracuje wtedy cały rok. Odpowiedz Link
999lp9 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 10.02.06, 21:29 Masa pomysłów ,tylko raczej nie można ich zrealizować. Takie rzeczy mają przynosić zyski a jakoś nie widzę tych tłumów narciarzy w Piechowicach. Odpowiedz Link
zywy1 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 11.02.06, 22:13 A dlaczego nie Położenie przy międzynarodowej trasie, dobry dojazd (oczywiście by się go jeszcze poprawiło) piękne położenie. Myślę że byłaby to niezła alternatywa dla tych co nie chcą stać w kolejkach w szklarskiej i jeździć po tamtejszych nieodśniezonych drogach. Poza tym karnet na pewno nie kosztowałby 67 PLN Odpowiedz Link
999lp9 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 11.02.06, 22:27 Wyciąg to nie tylko trasa to wszystko dookołą knajpki , wypożyczalnie itp a droga .... szkoda gadać Odpowiedz Link
inferno_m Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 11.02.06, 22:32 O wyciągu i możliwości jego powrotu do Piechowic (również tego w Michałowicach) rozmawiałem kilka lat temu z człowiekiem który sprowadził się tutaj tuż po wojnie. Powiedział, że wszystko można, nawet wyciągnąć to miasto z syfu. Odpowiedz Link
maly.ludwiczek Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 11.02.06, 23:34 Pewnie że można tylko trzeba mieć chęci. No i nie ukrywajmy ale też i pieniądze będą potrzebne. Odpowiedz Link
alif5 Re: Wyciąg orczykowy w Piechowicach 12.02.06, 14:16 Mały.ludwiczek doznał natchnienia i do każdego tematu coś dopisał,nawet jeślinie do końca wiedział o co w danym temacie szło.Czy przeczytałeś chociaż wszystkie posty w tematach,na które udzieliłeś odpowiedzi?Chyba nie. Odpowiedz Link