darino 14.03.07, 09:15 Litery UB zostały zaklejone plastrem ! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mario9626 jeden z miejscowych radnych 14.03.07, 21:25 nie podobało się birczańskiemu radnemu pt. Artur B. napis na pomniku i zeszlifował go tak jakby ktoś go o to prosił nie pytając o zdanie nikogo. Chyba troszeczkę nieladnie z jego strony, noo ale nie mnie to osądzać. Pozdrawiam Odpowiedz Link
arek06 Re: jeden z miejscowych radnych 14.03.07, 22:42 Jeżeli tak zrobił to powinien ponieść konsekwencje swojego czynu. Odpowiedz Link
wkurzony122 Re: jeden z miejscowych radnych 15.03.07, 19:07 ......zawsze mi się wydawało że Artur B. to dupek-ale żeby czepiać sie już pomnika to juz jest debilizm-przepraszam za słowa , ale szlag już człowieka trafia Odpowiedz Link
fumba1 Do operatora szlifierki 16.03.07, 12:38 Nie mógł pan od razu przejechać po KBW ? Odpowiedz Link
surowiczny tymczsem w Rzeszowie 19.03.07, 13:10 www.pressmedia.com.pl/sn/wydarzenia/d2.asp?u_file=f.txt Odpowiedz Link
non-b do ignorantów 23.03.07, 23:33 Aktywność i zaangażowanie pana Artura w celu zmiany rzeczywistości w naszej miejscowości zasługuje na pochwałę i uznanie, a nie na publiczne potępienie. Osoby, które tak bardzo odczuły zniknięcie napisu UB z pomnika oraz tak gorliwie żądają ukarania twórcy tego czynu powinny głęboko zastanowić sie czym był Urząd Bezpieczeństwa w państwie komunistyczny. UB walczyło ze wszystkim i wszystkimi, którzy tylko mieli inne poglądy niż ówczesna "władza ludowa" oraz wszystkimi, którzy nie chcieli żyć w świecie kreowanym przez absurdalną propagandę komunistów, która negowała wszystkie świętości i tradycyjne wartości w celu zniewolenia społeczeństwa i utrzymania się przy władzy. Obrana tej zbrodniczej instytucji świadczyć może jedynie o ignorancji prawdy lud naiwnym rozumieniu historii przez osoby, które podjęły się tego na danym forum. Odpowiedz Link
wkurzony122 Re: do ignorantów 24.03.07, 09:23 ale dzięki wymienionym na pomniku możesz spokojnie pisać co ci się chce !!!! Odpowiedz Link
non-b Re: do ignorantów 24.03.07, 14:46 Gdyby nadal funkcjonowało UB (SB) to rzeczywiście mógłbym pisać co chce i swobodnie głosić swoje opinie!...znakomita interpretacja historii panie wkurzony! ...należy oczywiście oddzielić względy ideologiczne "władzy ludowej" i jej aparatu przymusu, od zasługującej na upamiętnienie postawa Polaków w walce o ideały i ...życie z UPA. Cześć ta nie należy się jednak funkcjinariuszom UB. Odpowiedz Link
darino tytuł mojego wątku był trochę prowokujący ... 24.03.07, 11:04 "Wyprowadzenie" UB z tablicy uważam za jak najbardziej stosowne. Wolałbym jednak, aby usuniecie tej pamiątki odbyło się równie uroczyście, jak odsłonięcie pomnika. Mimo "politycznej niechęci" gratuluję panu B. tego posunięcia. Odpowiedz Link
stodrugi Re: jeden z miejscowych radnych 26.03.07, 11:09 w przypadku ludzi majacych od urodzenia klopoty z dowartosciowaniem wlasnego „ja” i nie potrafiacych pomimo sporego kredytu spolecznego zaufania uczynic dla tego spoleczenstwa niczego po- i uzytecznego najprosciej zwrocic uwage na swoja dzialalnosc jakims „spektakularnym” a najlepiej „wywrotowym” dzialaniem w którym brakowala mi jedynie relacji „live” i fleszy reporterow z najslynniejszej torunskiej rozglosni… : )) dlatego proponuje uzyc czesci tego szlachetnego kruszca którym wygrawerowano usuniety napis na pomniku w centrum Birczy do wykonania 3 sztuk MEDAL OF STUPIDITY i podczas swieta 3-go maja zawieszenie ich uroczyscie na meznych piersiach wspomnianego radnego i jego dwoch, rownie madrych i bohaterskich pomocnikow. z pozostalych resztek wykonajmy pokaznych rozmiarow mlotek do wybicia z glow naszych lokalnych ”maciarewiczow” podobnych pomyslow a skierowanie ich niemajacej ujscia emocjonalnej agresji na dzialania majace na celu poprawe porzadku i czystosci w Birczy, budowe potrzebnej infrastruktury, pozyskiwanie funduszy na kolejne inwestycje i tym podobne cele majace namacalnie poprawic jakosc zycia nas, czyli mieszkancow. bo ze napisu UB na pomniku nie mamy to już fakt, podobnie jak wody w kranach i sprawnie dzialajacej kanalizacji… Odpowiedz Link
ciekawy344 Re: jeden z miejscowych radnych 27.03.07, 10:44 świetny tekst gratuluję :))) Odpowiedz Link
delta218 Re: jeden z miejscowych radnych 27.03.07, 11:56 a co to za dwaj pomocnicy pomagali Panu B????????? Odpowiedz Link
strikemedead Re: kto zbeszcześcił pomnik na Rynku w Birczy ? 25.03.07, 20:55 ...zaden system dlugo nie przetrwa... Odpowiedz Link
birczanin7 Re: kto zbeszcześcił pomnik na Rynku w Birczy ? 30.03.07, 07:51 Szanowny Panie Arturze! Bardzo cenię Pana bezkompromisową postawę w samorządzie gminy. Niemniej jednak, w sprawie pomnika "poniosła" Pana fala doraźnej, spektakularnej politycznej poprawności. UB jest mi tak samo wstrętny jak Panu, a może jeszcze bardziej, bo ja go znałem. Pozwolę sobie jednak zauważyć, że ci ubowcy, którzy gromili UPA- wców w Birczy w latach 45 - 47 to byli prości żołnierze, którzy o tym co Pan wie i co później "wyprawiało" UB nie mieli bladego pojęcia. UB i UPA są częścią naszej historii, historii Birczy. Jak Pan chce zmienić ten napis i czy Panu wolno? A może niech zostanie i będzie świadectwem prawdy. Bo tak było. A faktów się nie zmienia. Odpowiedz Link
darino Panie ! Ubecy prostymi żolnierzami ? 30.03.07, 08:07 Co też Pan młodzieży opowiada :))) Odpowiedz Link
tawnyroberts Re: Panie ! Ubecy prostymi żolnierzami ? 30.03.07, 08:44 Kilka postów wcześniej Non-b napisał: "UB walczyło ze wszystkim i wszystkimi, którzy tylko mieli inne poglądy niż ówczesna "władza ludowa" oraz wszystkimi, którzy nie chcieli żyć w świecie kreowanym przez absurdalną propagandę komunistów, która negowała wszystkie świętości i tradycyjne wartości w celu zniewolenia społeczeństwa i utrzymania się przy władzy." Birczanin7 z kolei napisał: "...ubowcy, którzy gromili UPA w Birczy w latach 45 - 47 to byli prości żołnierze, którzy o tym co Pan wie i co później "wyprawiało" UB nie mieli bladego pojęcia." Jedno i drugie zapewne jest prawdą, a więc sprawa napisu nie jest tak oczywista, jakby się mogło wydawać. A ponieważ napis na pomniku już był, to optowałbym za jego pozostawieniem. Jako ciekawostka i pamiątka po tamtych trudnych czasach. Gdyby taki pomnik, ku pamięci obrońcom Birczy, miał powstać dzisiaj, to napis byłby zapewne inny, chociaż dotyczyłby tych samych wydarzeń i tych samych ludzi. Dziwny jest ten świat... Odpowiedz Link
stodrugi Re: Panie ! Ubecy prostymi żolnierzami ? 30.03.07, 09:15 Każdy z nas ma awersje do nazwy UB ale tez te zenujace i nieudolne proby zmiany historii tego miejsca w sposób nie konsultowany ze spoleczenstwem i oragnizacjami rzadowymi zajmujacymi się takimi sprawami uwazam ze glebokie naduzycie. Kim jest nasz (nie)zaradny radny ze uzurpuje sobie prawo do dewastacji tego pomnika zapominajac, zaslepiony saczaca się ze szczytow wladzy nienawiscia do wszystkiego co mysli inaczej niż ona, ze być może okalecza w ten sposób wspomnienia o tych bezinteresownych, nieswiadomych wielu rzeczy a niekiedy nawet przymuszanych do pewnych zachowan prostych zolnierzach, którzy poswiecili zycie za istnienie wielu mieszkancow Birczy. Kto wg naszego radnego miał wówczas stawic opor regularnym najazdom regimentow UPA, w kraju blyskawicznie przejetym po II wojnie przez naszych wschodnich „sojusznikow” jak nie zolnierze wymienionych na pomniku struktur, jedynych oficjalnych WÓWCZAS „sil zbrojnych” w naszym kraju. Dlatego jak slusznie zauwazyl tawnyroberts traci hipokryzja fakt, iż likwidujac napis UB na pomniku nasz radny wcale nie zniszczyl pamieci o obroncach Birczy, bo ta będzie trwac jeszcze bardzo dlugo w umyslach lokalnego spoleczenstwa, dal jedynie swiadectwo kompletnego braku dojrzalosci do funkcji, ktorej się podjal. To wstyd, jeżeli tak postepuje autorytet moralny i wychowawca kolejnych pokolen Polakow. Odpowiedz Link
lokis1271 Re: Panie ! Ubecy prostymi żolnierzami ? 30.03.07, 08:47 Szanowny Panie Darino ! Niezwykle zaintrygowała mnie Pana informacja na temat budowy antropologicznej członków Urzędu Bezpieczeństwa, zaakcentowana Pana stwierdzeniem, cytuję : "Panie ! Ubecy prostymi żolnierzami ? > Co też Pan młodzieży opowiada :)))" - koniec cytatu. Do tej pory nie zdawałem sobie sprawy z faktu, iż "Ubecy", w odróżnieniu od członków innych formacji organów bezpieczeństwa, nie byli "prości". Zapewne jest Pan w posiadaniu nieznanych dotąd wyników badań (lekarskich, antropologicznych ?), które pozwoliłyby określić rodzaj schorzeń budowy ciała "Ubeków" (skolioza, dyskopatia ??) oraz powszechność ich występowania pośród funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa , oczywiście ze szczególnym uwzględnieniem rejonu Birczy. Będę niezmiernie wdzięczny za publikację. Pozostaję z szacunkiem L. Bodio Odpowiedz Link
darino do pana L.B. 30.03.07, 09:02 Szanowny Panie ! Ponieważ czytanie nie idzie panu najlepiej, może lepiej będzie, jak teksty czytać będzie Panu wnuczka ? Terminu "prości żołnierze" użył pan Birczanin 7, więc to do niego powinien skierować Pan swą prośbę o konsultację :)) Pozostaję bez szacunku ... Odpowiedz Link
piotrzr tylko ostrożnie do pana L.B. 30.03.07, 21:16 darino napisał: Pozostaję bez szacunku ... Oj tylko ostroznie z wypowiedziami do p. Leszka B. - ów pan bowiem ogarnięty swoistą manią przesladowczą wszędzie widzi a to "banderowców" a to "neobanderowców" /m.in w mojej skromnej osobie/ dając temu wyraz w swoistych reklamach naszych forów na innych forach dyskusyjnych wzywając do powszechnej krucjaty przeciwko... Bez większych sukcesów zresztą :)) Ale cicho sza !! nigdy nic nie wiadomo kogo na nas poszczuje :)) Odpowiedz Link
birczanin7 Re: kto zbeszcześcił pomnik na Rynku w Birczy ? 02.04.07, 11:49 Dyskusja na temat "poprawiania" pomnika jest przykładem burzy w syfonie zlewozmywaka. Po pierwsze: Istniejący stan prawny zabrania tego typu samowolnych ingerencji. Po drugie: Wszelkie zmiany powinny być uzgodnione i zaakceptowane przez KPWiM przy Ministerstwie Kultury. Po trzecie: Należy zapytać? Co chce osiągnąć A.B. działając w ten sposób? Po czwarte: Aby wypowiadać się kompetentnie na temat UB i jej struktur, jej członków w latach 45 - 47 należy coś na ten temat wiedzieć. Po piąte zagadka: Ilu członków UB, tajnych współpracowników i sympatyków mogło być w gminie Bircza w latach !945 - 1956? Jak się dowiecie, to się nad pomnikiem zastanowicie... Odpowiedz Link
darino książka IPN 02.04.07, 11:51 Jeżeli chodzi o pracowników, to książka IPN o przemyskim UB wymienia trzech. Co do TW i "sympatyków", to trudno się wypowiadać ... Odpowiedz Link
papa666 Głupota radnego kontra napis na pomniku!!!!!!!!!! 04.04.07, 19:58 Wydaje mi się, że głupota i złośliwość radnego Artura B. powinna znależć swój dalszy ciąg. Może rada gminy znajdzie w budżecie niewielkie pieniądze i zakupi dla radnych pokroju pana B. niezbędne narzędzia do walki z pomnikami. Nie rozumię kto pana Artura B. zatrudnił jako nauczyciela, który ma nauczać nasze dzieci i dawać przykład dobrego zachowania. Jak widać po jego postępowaniu jego kwalifikacje pedagogiczne są bardzo marne. Nie potrafi on nawet zrozumieć napisu na pomniku, który nie był poświęcony UB (SB) KBW jako organizacjom tylko ludziom, którzy ginęli w obronie Birczy i okolic by taki "kryształ birczański" miał możliwość dzięki ich śmierci żyć. Trudno się dziwić, że mamy w Birczy rozboje, narkomanię i inne negatywne zjawiska w wykonaniu młodzieży jeżeli taki przykład daję nauczyciel. Pytam Dyrekcję szkoły w której pan B. pracuje czy takim sposobem i tacy ludzie mają nuczać i wychowywać nasze dzieci? Czy panem B. nie powinien zająć się prokurator za profanację legalnego pomnika? Czy pan B. tak samo by się zachował gdyby to jego dziadek zginął w walkach o Birczę i czy chciałby takiego zachowania gdyby sam był na miejscu tych co w tamatym czasie zginęli? Co pan B. chciałby powiedzieć kombatantom jeszcze żyjącym, a walczącym o Birczę między innymi jako żołnierze SB, którzy nie myśleli o tym, że zamiast chwały wyrostki będą kiedyś ich poświęcenie bagatelizować? Takich pytań można zadawać wiele tylko czy będą na nie odpowiedzi? Wiem, że zarówno pan B. jak i pani dyrektor zatrudniająca pana B. czytają to forum i prowadzą dyskuje na tematy tutaj poruszane to może raczą wydać głos od siebie. Odpowiedz Link
siunekk Re: kto zbeszcześcił pomnik na Rynku w Birczy ? 08.04.07, 16:27 ja mam pytanie kto byl pomocnikiem operatora szlifierki? bo ja ich bym potrzebowal do K.B.W oraz ORMO...;-) Odpowiedz Link
darino protokół z sesji 05.04.07, 11:34 "Pan Krajewski podziękował Panu Buczkowi, Radnemu miejscowości Bircza za wykonanie korony na orzełku na pomniku w Rynku. Pan Krajewski poinformował, że rozpoczął walkę z napisem “UB” na pomniku jeszcze pod koniec kadencji obecnego Wójta lub na początku kadencji Wójta Góralewicza. Pan Krajewski uważa, że napis “UB” musi zniknąć, jeśli ta Rada sobie z tym nie poradzi, to on po prostu zrobi to szlifierką. Pan Krajewski stwierdził, że dobrze zna historię Birczy i wie, że o wolność Birczy walczyło ORMO, walczyło wojsko, walczyła Policja. UB o wolność Birczy nie walczyło. Po prostu jest to wstyd, dla niego i dla wszystkich mieszkańców, bo przyjeżdżają ludzie z zewnątrz. Następnie głos zabrał Radny Pan Buczek, który poinformował Radnych jak to się stało, że dorobił koronę dla orzełka na pomniku. Jeśli zaś chodzi o tablicę na pomniku, to wg Pana Buczka jest ona do wymiany. Pan Buczek stwierdził, że jest to sprawa prosta, krótka i do załatwienia. Sprawa tej tablicy była podejmowana na zebraniu wiejskim, ale niestety bez rezultatu Pan Buczek proponował zorganizowanie spotkania ze społeczeństwem na temat zmiany tablicy, proponując np. napis: “Walczącym o wolność Birczy”. Pan Przewodniczący popiera wniosek Pana Buczka, ale na dzień dzisiejszy, żeby to szybko zrobić, najprościej byłoby usunąć napis “UB”. Wobec powyższego Radny Pan A.Buczek wyraził chęć usunięcia z tablicy “UB” zaraz w poniedziałek – 5 lutego 2007 roku. Radny miejscowości Leszczawa Dolna – Pan Lucjan Mielnikiewicz zabierając głos w powyższej sprawie powiedział:”nie bójmy się historii, nie wstydźmy się swojej historii, ale podejdźmy do tego rozważnie.Uchwalmy, żeby UB zlikwidować, ale nie zmieniajmy historii”. Pan Mielnikiewicz uważa, że należy to tak zrobić, żeby odzwierciedlało rzeczywistość taką, jaka była. Pan Mielnikiewicz proponował, żeby w tej sprawie zrobić debatę. Pan Przewodniczący proponował, żeby przegłosować sprawę usnięcia napisu “UB” z tablicy na pomniku. Radni jednogłośnie przyjęli propozycję usunięcia “UB” z tablicy na pomniku w Birczy. Radny Pan Artur Buczek zgłosił się, że zrobi to osobiście w poniedziałek 5 lutego 2007 roku. Pan Wójt zabierając głos odniósł się do uwag Pana Krajewskiego: oczywiście jest za tym, żeby wszystko było opublicznione, poinformował, że niedługo będą dwie dodatkowe tablice informacyjne w Birczy. Budżet po uchwaleniu będzie wywieszony na tablicy ogłoszeń. Pan Wójt stwierdził, że Bircza musi zmienić wizerunek i tutaj Pan Wójt widzi Pana Krajewskiego do współpracy. “Jestem za tym, żeby Birczę uporządkować.” Pan Wójt poinformował, że już zostały podjęte wstępne działania, na 6.03.2007 roku zostało zaplanowane spotkanie z przedsiębiorcami z terenu gminy, a szczególnie z Birczy właśnie między innymi w celu uporządkowania i zmiany wizerunku Birczy. " www.ug-bircza.e-zet.pl/default.php?menu=33;47;;;1;529 Odpowiedz Link
fumba1 Pytanie do pana K. 05.04.07, 16:45 Jaka to Policja walczyła o wolność Birczy, bo nie jestem zorientowany ? Odpowiedz Link
darino koronacja orła dla mnie bez sensu ! 10.04.07, 16:56 Pooglądałem sobie ostatnio pomnik i orła, a nawet zrobiłem zdjęcia :)) Dla mnie koronacja tego orła to zacieranie prawdy historycznej - wszystkie wymienione na tablicy pamiątkowej organizacje używały orła BEZ KORONY !!! Tak więc korona ta jest jakby z innej zupełnie bajki. Tak a propos, to zwiedzając Stary Cmentarz trafiłem do grobu trzech ormowców z Jasienicy, poległych w walkach z UPA. Zauważyłem, że przy ich nagrobku też ktoś majstrował, niszcząc napis ORMO. Wprawdzie organizacja niezbyt chlubna, ale w czasach późniejszych - w 1945 roku była to po prostu polska samoobrona ... Odpowiedz Link