Dodaj do ulubionych

skąd wziąć kasę?

05.03.06, 21:27
potrzebny mi jest aparat na zęby, ale słyszałam że to wydatek rzędu 2000 zł,
a to dla mnie suma kompletnie nieosiągalna sad
Obserwuj wątek
    • lana82 Re: skąd wziąć kasę? 05.03.06, 22:09
      mozna zarobic za granica, nuiestety to nei jest koszt tylko 2 tys a minimum 2600
      bo najczesciej 2 luki trzeba zakaldac a za metal jeden to 1300-1500 wiec trzeba
      sie liczyc z kosztami minimum 3 tys na wstepie.
      • misiania Re: skąd wziąć kasę? 06.03.06, 09:53
        plus systematyczne wizyty u ortodonty, które też nie są za darmo. musisz je
        uwzględnić w budżecie bieżącym.
    • natalka85 załamka 06.03.06, 10:11
      i jak tu się nie załamać sad
      • maggie78 Re: załamka 07.03.06, 20:55
        Nie mowcie ludziom, ze to wydatek 3 tys bo to nieprawda. Na wstepie musisz
        zrobic zdjecie, czyli pantomogram. Zalezy do wady wszystko, jesli bardziej
        skomplikowana to wiecej zdjec. Nalezy wyleczyc wszystkie zeby lub wymienic
        wypelnienia, jesli np bedziesz zakladal hyrax. Usunac kamien nazebny i zrobic
        flourozacje. potem zakladasz najczesciej 2 luki, gdzie jeden metalowy 1500zł,
        niewidoczne drozsze. Co 3-4 tygodnie wizyty za 150zł minimum. Wszystko zalezy od
        tego, w jakim stanie masz zeby i jaka masz wade zgryzu.
        !! Pamietaj ze dezydujac sie na leczenie pamietaj o calym wydatku, np.
        implantach po leczeniu i innych niespodziankach. Wybierz sie do ortodonty i
        zrobcie plan leczenia. Kazdy przypadek to indywidualny koszt. Moj ok 60 tys.
        moja kolezanka zmiescila sie w 15 tys. Powodzenia!!!
        • awok Re: załamka 08.03.06, 06:52
          kurczaki, chciałaby, zobaczyć ten usmiech za 60.000zł, Julia Roberts może
          stracic tytuł "The Best Smile Ever" wink
          nie strasz ludzi wink
          zdjęcie pantomograficzne - 40zł
          aparat zwykły chyba - 1.700zł X 2 = 3.400zł
          wizyta (oba łuki) - 100zł - raz na 6-8 tygodni
          zęby leczy się i tak (chyba?), bynajmniej ja tak robię, kamień też ściąga się,
          bo przeszkadza wink
          wszystkie naprawy (np. odklejony zamek), korekty (zjedzone ligaturki) w ramach
          dodatkowej wizyty za darmo...
          oczywiście jeśli chcemy złote implanty i inkrustację diamencikami z Antwerpii
          koszt odpowiednio wzrasta wink
          Czy mój Ortodonata to Biedronka??? I zęby będą potem w kropeczki, jak to u
          biedroneczki???
          • solarium.leppera Re: 60 tys??? 08.03.06, 17:12
            60 tys? to chyba liczysz z implantami z porce;any na wszystkie zeby!! bo za 60
            tys nie ma takiego leczenia ... chyba ze w Hollywood
        • luasa Re: załamka 08.03.06, 18:37
          no grubo przesadziłaś!!!!!
          koszty aparatu metal-1200zł łuk
          wizyta potem 50 zł
          zmiana drutów 100zł
          panorama 40 zł
          ściągnięcie kamienia ok. 100zł
          a zęby się leczy bez względu na aparat- wizyta przynajmniej raz na pół roku
          sprawi że koszty leczenia nie będą wysokie
          to są ceny z jednej z wrocławskich klinik
          chyba ceny masz ze stanów!!!!!!!!

• maggie78 Re: załamka 08.03.06, 23:27
            Kochani....
            Wszystko zalezy jakie czeka leczenie. Mnie czekaja 2 operacje, jedna przed,
            jedna w trakcie, to koszt ok 20 tys. Luki zakladam krysztalowe, koszt jednej
            wizyty to 280zł co 4 tygodnie. Ceny sa warszawskie i to nienajtansze. Oczywiscie
            sa rozne ceny i rozni specjalisci...i oczywiscie rozne przypadki. Ja jestem tym
            ciezkim i tylko 1 z wielu orto zdecydowal sie mnie leczyc. Koszt 60 tys to jest
            koszt minimum oczywiscie z opracja trzecia jaka sa implanty i korekta zebow po
            leczeniu.
            Pozdrawiam....
            • anika73 Re: załamka 10.03.06, 09:17

Operacje owszem, ale krysztalowy aparat to nie jest konieczność tylko Twój
              wybór, jeśli cię stać to przecież nie ma problemu...Dlatego nie strasz
              dziewczyny, dla której 2 tys. to nieosiągalna suma, myslę, że na pewno
              wystarczy jej metalowy aparacik za mniejsze pieniądze. No i pewnie ominą ją
              operacje - jak piszesz jesteś wyjątkiem...
              więc i 60 tys. w tym przypadku jest wyjątkowe...
              Pozdrawiam i milego leczenia
              p.s.
              a swoją drogą 280 zł za wizytę to też nieźle, myslę, że ta dziewczyna znajdzie
              orto, u którego zapłaci 100 zł tak jak większość z nas tu obecnych.
              Ale przy okazji samopoczucie można sobie poprawić, nie maggie? smile
              • maggie78 Re: załamka 10.03.06, 23:16
                sad Bardzo ubolewam nad tym, ze nie moge sie leczyc za 100zł miesiecznie, bo nie
                zdecydowali sie na moje leczenie. Tylko tu, wlasnie gdzie jest drozej zajma sie
                moim zgryzem. No ciz...lepiej za wiecej niz w ogole. Dla mnie rowniez 2 tys to
                jest duzo. Do niedawna w ogole nie moglam sobie pozwolic na lecznie, teraz kazda
                zlotowke odkladam na to. Chcialam tylko przestrzec, ze rozne sa sumy. Zeby sie
                nie zniechecic, bo mi tez na poczatku moja dentystka powiedziala, ze powinnam
                rozpoczac leczenie i ze to moze kosztowac nawet 6 tysiecy w sumie. Wiec kiedy
                zaczelam sie tym interesowac i uslyszalam o kilkunastu/ potem kilkudziesieciu
                tysiacach w moim przypadku to musialam sie oswoic z ta mysla dobrych pare miesiecy.
                Pamietacjie prosze, ze mowie rowniez o kosztach za implanty (4) i za kosmetyke
                przednich zebow po leczeniu jak rowniez o retencji.
                Pozdrawiam wszystkich!
                • solarium.leppera Re: załamka 11.03.06, 13:44
                  A na czym polega Twoja wada ze jest ona tak droga w ;eczeniu? Moze nastapila
                  literowka w Twojej wypowiedzi i chodzi o 6 tys a nie 60?Pozdrawiam, jak mozesz
                  to odp rowzniez jaka to operacja, bo ciekawi mnie to smile
                  • maggie78 Re: załamka 11.03.06, 18:09
                    Pierwszy zabieg to odbudowa kosci. Niestey mam przypadek z rzedu genetycznych,
                    ale NFZ nie refunduje tych zabiegow. Jest to naprawde kosztowne. Dopiero potem
                    mozna zaczynac jakiekolwiek lecznie. Kolejny zabieg/operacja rowniez przed
                    leczeniem to rozszczepienie kosci, ma pomoc w rozerwaniu szwu podniebiennego
                    razem z hyraxem. To w moim przypadku bedzie refundowane. Potem normalnie 2 luki
                    aparatu, w sumie przez 2,5 roku. Po ok 1,5 roku w trakcie leczenia bedzie
                    operacja zuchwy i szczeki (niestety obie), tzn. zuchwa bedzie cofnieta i
                    przesunieta w lewo a szczeka, z racji tego ze jest przechylona bedzie ustawiana
                    prosto. Ta operacja na dzien dzisiejszy nie wiadomo czy bedzie oplacona z NFZ i
                    orto kazala sie nastawic na wydatek 12 tys., bo tyle kosztuje. Potem tak jak
                    wspominalam wczesniej implanty, retencja, kosmetyka. Czesto wymiana uzupelnien
                    na nowe po leczeniu itd... to sa bardzo wazne koszty.
                    Ja nie mowie ze wszyscy wymagaja takiego leczenia. Opowiadam tylko o tym, co
                    wiem, i ze naprawde leczenie za 60 tys. jest mozliwe.
                    Pozdrawiam.
          • aleksandra1977 Re: załamka 11.03.06, 21:53
            uwierz, ale to nie jest przesada.
            moje wizyty w Warszawie (mam aparat szafirowy) co miesiąc kosztują 280 zł.
            Koszt aparatu za 2 łuki to 4500 zł, do tego należy doliczyć pantomogram 120 zł
            i tele rtg (cefalometria) 90 zł, za zdjęcie kamienia płacę 130 zł.
            • aleksandra1977 Re: załamka 11.03.06, 22:05
              Podsumowując:
              pantomogram: 120zł
              cefalometria: 90zł
              koszt aparatu szafirowego 2 łuki: 4500zł
              wizyty kontrolne(zakładając, że leczenie potrwa 2 lata): 24x 280zł= 6720zł
              zdjęcie kamienia (co 6 m-cy, a więc 4 wizyty w ciągu 2 lat) 4x 130zł= 520zł
              płytka retencyjna: 650zł
              RAZEM: 12600 zł
              • maggie78 Re: załamka 12.03.06, 10:30
                Witaj aleksandra1977
                Mam pytanie do Ciebie. Czy sie przypadkiem nie leczysz na Meander w Warszawie?
                Pytam, bo podalas ceny aparatu i wizyt dokladnie taki jak moj. Tez zakladam
                aparat szafirowy. Jesli tam sie leczysz, moglabys powiedziec u kogo i czy jestes
                zadowolona?
                Pozdrawiam
                • solarium.leppera Re: załamka 12.03.06, 13:23
                  No teraz bardziej mam naswietlone dlaczego to sa koszta 60tys, powazne zabiegi,
                  zycze Ci aby efekt koncowy byl supersmile, mysle ze zalozycielka tego postu nie
                  ma tak ciezkiego przypadku i koszta jej by byly o wiele nizsze niz Twoje.Nie
                  wiem ile masz lat, ale ciekawi mnie czy zwlekalas z podjeciem decyzji , czy
                  czekalas na moment aby osiagnac odpowiedni wiek i poddac sie tym zabiegom.
                  Pozdrawiam smile
                  • maggie78 Re: załamka 12.03.06, 13:40
                    Dzieki!
                    Tez mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.
                    Zwlekalam z podjeciem decyzji z powodu braku finansow jakichkolwiek, bo nawet na
                    konsultacje nie mialam. Wiem tym, ze powinnam to wyleczyc juz od 10 lat. Dopiero
                    teraz mam do tego mozliwosci i kosztem wyjazdow i nowych ciuchow zaczynam
                    leczeniesmile
                    Mam 28 lat.
                    • aleksandra1977 Re: załamka 12.03.06, 14:04
                      czesc maggie78,
                      jakbyś zgadła, właśnie tam się leczę i czytając Twój post też się
                      zastanawiałam, czy nie chodzisz do orto na Meander smile
                      Jestem zadowolona z leczenia, po 6 m-cach już widać efekty.
                      Leczę się u p. dr Marii Tołłoczko-Tarnawskiej.
                      • maggie78 Re: załamka 12.03.06, 14:25
                        Niezlesmile
                        Slyszlam wlasnie o pani Tarnawskiej ale jakos trafilam do K.Wisniewskiej. Nie
                        znalam zadnej wiec zapytalam w recepcji ktora dr leczy najwiecej przypadkow z
                        chirurgia, tzw ciezkim przypadkow. Slyszalas cos o niej, chodzac tam? Bo tylko
                        zawsze o Tolloczko-Tarnawskiej glosno a o 2 pozostaluch cisza.
                        Pozdrawiam w takim razie. Moze sie nawet spotkamy w poczekalniwink
                        • aleksandra1977 Re: załamka 12.03.06, 15:05
                          dr Tarnawską poleciła mi moja koleżanka, bo też nie miałam pojęcia, komu można
                          zaufać. Miałam dentofobię i bardzo bałam się dentysty. Idąc do orto chciałam
                          trafić do kogoś, kto będzie b. cierpliwy i delikatny.
                          Niestety nie potrafię Ci powiedzieć, czy Twoja orto jest OK. Sądzę jednak, że
                          dziewczyny z recepcji wiedzą, co mówią i nie nabijają w butelkę.
                          Następną wizytę mam 1.04.
          • wrotka85 Re: załamka 11.10.06, 17:05
            a gdzie się mieści ta klinika, bo ceny mi się spodobały? wink
    • atramsc Re: skąd wziąć kasę? 14.03.06, 14:09
      czesc smile
      skad wziac kase? - ja zaoszczedzilam na leczenie i aparat... kosztowalo to
      mnostwo wyzeczen, ale mysle ze warto, tym bardziej, ze od kilku lat, gdy moja
      wada stawala sie coraz bardziej widoczna popadalam w kompleksy, przestalam sie
      usmiechac "promiennie" itp...
      2 tys to za sam aparat (ja zaplace 1500 zl za aparat ze srebra),
      tylko ze jak juz wczesniej wspominali ludzie dochodza dodatkowe koszty (zdjecia
      pantomogram - ja placilam 33 zl, potem boczne - 40 zl, wyciski 50 zl ....
      plomby + znieczulenie = srednio 100 zl, ekstrakcja - to kolejne 100 zl za zeba)
      w sumie na przygotowanie zebow do zalozenia aparatu (dwa luki), lacznie z
      wymiana starych plomb, wynioslo mnie ponad 1000 zl - wzielam sie za leczenie od
      stycznia 2006 - gorny luk zakladam w kwietniu, dolny za 3-4 miesiace. +
      oczywiscie koszty wizyt (jeszcze nie wiem ile). Ja musialam odwiedic kilku
      orto (bo nie bardzo chcieli sie brac za leczenie mojej wady) - jeden za 10
      minut mojego siedzenia na fotelu policzyl sobie 20 zl - za zwykla konsultacje.
      Orto do ktorego trafilam konsultacje ma za darmo i w dodatku podjal sie mnie
      leczyc.
      Glowa do gory, jezeli bardzo chcesz to Ci sie uda,
      Pozdrawiam
      • giraffa2 Re: skąd wziąć kasę? 14.03.06, 18:03
        a właśnie to jest najbardziej wkurzające jak sie idzie do jakiegos ortodonty na
        konsultacje, a on po kilku min., nie dość że odmówi leczenia, to jeszcze
        zażyczy sobie sporą sumkę. Ja tak miałam kilka razy. Odchodziłam z gadinetu z
        biedniejsza o 50zl z kwitkiem. A to hamstwo.....
        • kodlab Re: skąd wziąć kasę? 14.03.06, 20:44
          ale na szczescie nie zawsze trzeba leczyc zeby, wtedy mniejszy koszt!!
    • gocha1112 Re: skąd wziąć kasę? 10.07.06, 23:22
      ja tez sie nad tym zastanawialam...w maju zdecydowalam poszlam na konsultacje i
      zaczelam zbierac..oczywiscie nowymi ciuchami sie tylko oblizuje i tylko oko
      pocieszam;-( juz mi brakuje niespelna 1000 zeby miec oba luki i wizyty przez
      roksmilea zarobilam na czym sie dasmilena handlu na zbieraniu truskawek na jagodach
      (w tym roku dobra cena na skupie u mnie 9zl w przeciwienstwie do poprzednich3,7)
      i planuje jeszcze na jezynach na wisniach jablkach moze maliny porzeczka mozna
      by wiliczac i wyliczacsmiletylko gorzej jak jestes z miasta ale w okolicy jest na
      pewno sporo sadow wystarczy otworzyc oczysmile
      pozdro
    • kazuka Re: skąd wziąć kasę? 11.07.06, 08:38
      a ja proponuję Ci iść najpierw do orto i dowiedzieć się co i jak Ci pomoże...
      Ja sama obawiałam się kwoty jaką usłsyzę a okazało sie, że moaj wada nie jest
      taka straszna i nie jest koniecznym żeby nosiła łuk na wszystkich zębach - tym
      samym koszt zmniejszył mi się za łuk, bo cena łuku to nic innego jak cena za
      jeden punk(ząb)przeważnie 100 zł.
      Poza tym nei wiem w jakim wieku jesteś, ale istnieje też możlwiość założenia
      aparatu ruchomego jeśli jesteś stosunkowo młoda i wada nie jest zbyt duża - to
      też dużo mneijszy koszt leczenia.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka