03.07.06, 23:46
czy podczas noszenia aperatu trzeba stosować jakies specjalistyczne srodki do
higieny jamy ustnej? boje sie tez, ze szczoteczka elektryczna rozwali mi te
wszystkie druty i zameczki.
Obserwuj wątek
    • ba.jar Re: higiena 04.07.06, 08:50
      oadamska napisała:

> czy podczas noszenia aperatu trzeba stosować jakies specjalistyczne srodki do
      > higieny jamy ustnej? boje sie tez, ze szczoteczka elektryczna rozwali mi te
      > wszystkie druty i zameczki.

Nie rozwali smile
      Uzywam od początku (3,5 mies.) i nic się nie stało.
      • oadamska Re: higiena 04.07.06, 11:17
        a uzywales jakis specjalistycznych plynow albo past? zadrutuja mnie 18. lipca i
        czytajac tutaj te posty mam coraz wiecej watpliwosci...
        • ba.jar Re: higiena 04.07.06, 11:22
          oadamska napisała:

> a uzywales jakis specjalistycznych plynow albo past? zadrutuja mnie 18. lipca > i czytajac tutaj te posty mam coraz wiecej watpliwosci...

Używam "normalnych" past i płynów do płukania ust. Dodatkowo irygator i wyciorki.
          • ba.jar Re: higiena 04.07.06, 11:27
            Jeszcze drobne uzupełnienie.
            Szczoteczkę elektryczną uzywam z końcówką "Orto".
            • pigulka1 Re: higiena 04.07.06, 11:37
              hej, ja mam aparat od miesiąca i używam takiej specjalnej szczoteczki oralB
              orto (dostałam od ortodontki, ale już muszę kupić nową bo się zużyła, kosztuje
              ok 10 zł), a poza tym wyciorki, normalny płyn do płukania(pearl drops, bo
              przyjaźnię się z nim jeszcze od dawnych czasów) - staram się myć zęby po każdym
              posiłku, ale zobaczysz sama, też się bałam, że nie poradzę sobie z czyszczeniem
              drutów, ale do wszystkiego potrzeba troche wprawy.....ostatnio byłam na weselu,
              nie zwariowałam z powodu mycia zębów, po prostu co dwie trzy godziny szłam
              sobie do toalety ze szczoteczką i torchę odświeżałam druciki. No i starałam się
              kumulować jedzenie, żeby mi kotlet nie wyglądal zza uśmiechu smilenie martw się,
              naprawdę myślę że każdy ma wątpliwości i obawy jak to będzie z aparatem, ale
              trzeba tylko trochę zdrowego rozsądku. Pozdrawiam i witaj w gronie aparatów i
              aparateksmile
              • oadamska Re: higiena 04.07.06, 11:53
                dzieki Wam za wszystkie rady, porady i w ogolesmile
        • oadamska Re: higiena 04.07.06, 18:44
          zaczynam miec powazne watpliwosci czy dobrze robie zakladajac aparat. zeby go
          zalozyc musze usunac piec zebow, wszyscy kaza mi sie powaznie zastanowic.. ale
          orto zapewnia, ze nie bedzie luk po tych zebach(musze usunąc gorne czworki,
          jedna dolna czworke i osemki)....
          • tigra.14 Re: higiena 04.07.06, 20:11
            Tylko 5??? smile
            Ja rwałam, dłutowałam...aż 8 ząbków.
            Efekt???
            Ani jednej luki. W lipcu mija rok i niedlugo sciagam smile
            • oadamska Re: higiena 05.07.06, 12:01
              kurcze, mam stracha jak pomysle o myciu zebow w aparacie... boje sie, ze go
              rozwale przez szorowanie.. odstresujcie mnie, prosze wink a zabki ide rwac w
              sobote, w narkozie usune wszystkie od razu wink
              • madziula1982 Re: higiena 06.07.06, 10:53
                Ja na początku bałam się myć zęby i mocno szorować bo miałam wrażenie, że mi
                zamki odpadną smile Na razie mam aparat tylko na górze. Nie jest łatwo, ale jakoś
                trzeba dać radę. ciężko mi było myć zęby zwykłą szczoteczką, dlatego teraz myję
                tylko specjalnymi ortodontycznymi. Są specjalnie wyprofilowane i łatwiej wymyć
                przestrzenie między pierścieniami. Past używam tych samych co do tej pory.
                Z chęcią bym uzyła też nici dentystycznych, ale z tym to dopiero trzeba się
                nagimnastykować smile
                Początki są zawsze ciężkie, ale z czasem będzie coraz lepiej. W końcu mam 2
                lata na dojście do wprawy (noszę aparat dopiero trzy tygodnie...). Dam radę.
                Życzę powodzenia. I nic się nie martw, będzie dobrze. Zakładanie aparatu nic
                nie boli. Dopiero na drugi dzień mogą zacząć Cię boleć ząbki. Kilkudniowa
                dietka na lekkich rzeczach obowiązkowa, ale da się przeżyć smile
                Pozdrawiam i trzymam kciuki smile
                • magda8817 Re: higiena 06.07.06, 23:28
                  Co do higieny jamy ustnej ja używam specjalnej pasty i płynu do płukania
                  orthokin do aparatów ortodontycznych. Szczoteczkę mam i zwykłą i jednopęczkową
                  i takie malutkie do czyszczenia przestrzeni międzyzębowych. Też wyczytywałam
                  wszystkie te komentarze przed założeniem aparatu-miałam obawy i to ogromne ale
                  zapisałam sobie na kartce co mnie interesowało i trapiło a następnie o wszystko
                  zapytałam dentystkę na wizycie przed założeniem aparatu, wyszłam bardzo
                  zadowolona bo niczym się już nie martwiłam. Miałam już bardzo spokojne noce
                  dopóki nie założyłam aparatu. Da się przeżyć ale trochę trzeba pocierpieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka