29.08.06, 09:18
Witam serdecznie,
Czy ktoś mógłby mi opisać w miarę dokładnie na czym polegają licówki na
zębach? Niestety mam problem ze zgryzem polegający na braku dwójek. Byłam
wczoraj u stomatologa i polecił mi dwa rozwiązania najpierw aparat
ortodoncyjny, a potem implanty, drugie rozwiązanie to licówki.
Bardzo proszę o informacje.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • baba_jaga5 Re: Licówki 29.08.06, 20:29
      Treba spiłować zeba, potem nakłada się taką licówkę i przyklejasmile jeżeli nie
      masz zęba to licówki będą najprawdopodobniej przyklejone do zębów
      sąsiadującychsmile Tyle wiem na ten tematsmile To taka szybka naprawasmile W Polsce są
      np. Procera. wyszukaj w necie i poczytaj na stroniesmile
      Niestety nie wiem jak trwałe są licówki, te zakładane w USA mają 25 lat
      gwarancjismile a Polskie może mniej...nie wiemsmile no i chyba nie musze pisać, ze to
      drogiesmile
      • drimeth Re: Licówki 30.08.06, 09:29
        Dzięki serdeczne za odpowiedź.
        Że drogie to sobie zdaję sprawę, ale na pewno tańsze niż implanty...
        • outhlar Re: Licówki 30.08.06, 15:29
          są o wiele mniej inwazyjne niż korony .
    • albusdent Re: Licówki 08.10.16, 02:47
      Licówki mają wiele zalet.
      Za jednym razem eliminują problem niepożądanego koloru i kształtu zębów.
      Jeśli inne metody wybielania nie były skuteczne, warto zainteresować się licówkami. Jest to nieoceniona metoda uzyskania jaśniejszego odcienia przy intensywnych przebarwieniach – wrodzonych, polekowych itd. Sprawdzą się także w sytuacji, gdy chce się nadać zębom inny kształt lub skorygować małą wadę zgryzu – a wszystko to bez aparatu ortodontycznego.
      Przed nałożeniem licówek – bardzo cienkich płytek, które przykleja się do zębów – dentysta lekko szlifuje zęby. Nie jest to zaawansowane szlifowanie do tzw. trójkąta! To minimalne szlifowanie ma zapobiec wystawaniu zębów z łuku, bo bez niego zwiększyłyby swoją objętość. Rozróżnia się licówki kompozytowe i porcelanowe. Poleca się stosowanie tych drugich, ze względu na ich trwałość, brak przebarwień występujących po czasie oraz fakt, że zlewają się optycznie z naturalnym zębem. Za pomocą licówek można też zamknąć diastemę.
      Zakładanie licówek jest dużo mniej inwazyjnym zabiegiem niż zakładanie koron protetycznych.
    • thannaaa Re: Licówki 22.05.17, 12:25
      dla wszystkich, którzy szukają informacji o licówkach, polecam sobie poczytać - atria.com.pl/licowki-pelnoceramiczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka