Dodaj do ulubionych

no i się zaczęło :|

26.09.06, 19:00
poszłam do orto,która stwierdziła wyrywamy dwie czwóreczki... drugi to samo...
Pomyślałam ok skoro trzeba to trzeba poszłam do mojej dentystki, a ona mi
odradza indifferent stwierdziła, że skoro mam plombę na jedynce (która jest wysunięta),
to wolałaby mi ją wyrwać i uzupełnić dziurę, tym samym prostując wadę za
mniejszą cenę indifferent i jak tu być mądrym?? sad co mam począć? sad
Obserwuj wątek
    • hana811 Re: no i się zaczęło :| 26.09.06, 19:01
      aha! jedynka była też leczona kanałowo wcześniej...
      • glembinka Re: no i się zaczęło :| 26.09.06, 20:05
        Osobiście jestem przeciwna wyrywaniu zębów z przodu. Starałabym się zasugerować
        ortodoncie wyrwanie innych leczonych zębów z tyłu szczęki. Ja tak zrobiłam. W
        standardzie wyrywa się czwórki. Jako że miałam zdrowe czwóreczki po rozmowie z
        orto doszliśmy do wniosku, że usuniemy dwie piątki (złamaną i leczoną kanałowo)
        oraz dwie szóstki (martwą i z dużym ubytkiem).
        • hana811 Re: no i się zaczęło :| 26.09.06, 20:52
          ja mam wszystkie ząbki zdrowe w stanie nienaruszonym bez żadnej plomby... tylko
          ta jedynka którą chcę wyprostować ma plombę hehe jak na złość ;]naprawdę czuję
          się teraz ogłupiona.....
        • ewelinka_1986 Re: no i się zaczęło :| 27.09.06, 08:23
          glembinka czyli lacznie 4 zeby wyrwalas?
          ja mam podobna sytuacje ze z lewej strony mam zniszczona piatke i martwa 6 i one
          raczej nie nadaja sie na zalozenie zamka, jaka masz wade? czy to nie za duzo
          miejsca po wyrwaniu zostalo? czy wyrywalas po dwa na szczeke? dzis ide do orto
          na 1 wizyte i powiem mu chyba najpierw co ja mysle na temat zebow do wyrwania.
    • lioninka Re: no i się zaczęło :| 26.09.06, 21:18
      Ja myślę, że nie ma to jednak jak swój własny ząb, szczególnie sprzodu. Poza
      tym jak chciałabyś uzupełnić tą dziurę po jedynce? Most, implant? Jeżeli
      implant to za dobry i tak musisz słono zapłacić. Zastanów się czy nie lepiej
      mieć za te pieniądze aparat i swoje jedynki.
      • hana811 Re: no i się zaczęło :| 26.09.06, 21:28
        no wiem ja właśnie byłam przekonana co do aparatu ale dentystka mi mąci w głowie
        uncertain to trudna decyzja bo jakby nie było strace dwa zdrowe zęby a ona mi mówi że
        szkoda tych zębów i chyba mówiła coś o mostku.... nie wiem czy to dobry pomysł ;/
        • glembinka Re: no i się zaczęło :| 26.09.06, 22:56
          Mostek przy zdrowych zębach??? Brrrrrr!!! Wiadomo, że moski, implanty i diabli
          wiedzą co jeszcze nigdy nie będzie tak mocne jak prawdziwy ząb (nawet leczony
          kanałowo pod warunkiem, że jest on dobrze wypełniony). Nie wiem ile masz lat
          ale ja nawetbym nie chciała słyszeć o mostkach czy implantach mająć zdrowe
          zęby. (może dlatego że jestem jeszcze dość młoda winkRwałabym te z tyłu a
          stomatologa bym zmieniła (jak zrobiłam już kilka razy jak zaczeli mi mącić w
          głowie albo partolić sprawę). Trzymam kciuki za decyzję!!!
    • aggis20 Re: no i się zaczęło :| 26.09.06, 22:59
      Hana ja tez w zyciu nie dalabym sobie wyrwac tej jedynki!!! Okropnie
      barbarzynska metodauncertain implant kosztuje 4 tysiace albo i 5 a mostek to nawet nie
      wiem co to za cholerstwo... Idz do trzeciego i czwartego ortodonty, moze cos
      wymysla zamiast wyrywania czworek - rozszerzanie szczeki, wyrywanie ósemek i
      cofanie trzonowcow (tak jak u mnie), cokolwiek. W kazdym razie wydaje mi sie,
      ze jakas dziwna ta Twoja dentystkauncertain przemysl to!!!
      • hana811 Re: no i się zaczęło :| 28.09.06, 18:28
        wiem ze dziwna;/ sama bylam w szoku bo leczy mnie od kilku lat i taka
        propozycja... ;] oczywistym jest fakt ze wole wyprostowac zabki ni zrwac
        jedynke;/ ale boje sie ze m i ta plomba peknie albo cos ale tego sie nie dowiem
        zanim nie sprobuje ;] a powiedzcie mi czy po wyrwaniu 4 (bo z tego co wiem to po
        2 tygodniach mzona zakladac aparat po wyrwaniu) zakladane sa jakies tymczasowe
        wypelnienia czy trzeba chodzic z tymi dziurami przez 2 tygodnie??? heheh bo
        lubie sie smiac ;] boje sie tez pracowac bez zabkow big_grin
        • glembinka Re: no i się zaczęło :| 28.09.06, 23:11
          Niestety nie ma żadnych wypełnień sad Osobiście odczekałam 2 tygodnie po rwaniu
          ostatniego zęba. Wszystko się doskonale zagoiło i dzięki temu miałam założony
          aparat odrazu na obie szczęki.
          • outhlar Re: no i się zaczęło :| 29.09.06, 16:44
            osobiście...? A mógł ktoś za Ciebie odczekać? O_o
            xD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka