Dodaj do ulubionych

TFBC-pytanie

27.09.06, 11:34
www.strzalkowska.pl/metody.php?page=str_metody_aparat_07
czy ktoś z was to juz nosił?
jeżeli tak to proszę o kilka słów jak się z tym żyje/je/śpi itp..itd..
czeka mnie to z kilka mś.
Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • mala_mysza4 Re: TFBC-pytanie 01.10.06, 11:45
      nikt tego nie nosił?? ;-(
      • tigra.14 Re: TFBC-pytanie 01.10.06, 13:17
        z tego co wiem, to aparat Herbsta mozna stosowac tylko do któregoś tam roku
        zycia. Ja mam wade, przy ktorej wskazane byloby cos takiego nosic. Jednak wiek
        mi na to juz nie pozwala. Ponoc taki sam efekt daja wyciagi. ja wlasnie je
        nosze. W sumie dzialanie jest identyczne, tylko wyciagi zdejmiesz sobie a ap.
        Herbsta juz nie.

Do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic, ale nie sadze, zeby TFBC bylo super wygodne.

Kiedys ktos juz pisal o TFBC, wiec poszukaj w archiwum...moze cos sie znajdzie.

pozdrawiam
        • mala_mysza4 Re: TFBC-pytanie 01.10.06, 14:43
          ja mam 27lat - czy to już jest za późno??
          że niby za stara jestem czy co?

moja orto uważa że jest ok i ten sposób powinien byc dobry - pooglądałam sobie
          zdjecia Herbsta i TFBC na internecie i wydaje mi sie ze te dwa aparaciki mimo
          wszystko się róznią od siebie.
          TFBC jest jakby delikatnieszy.
          • tigra.14 Re: TFBC-pytanie 01.10.06, 15:29
            z tego co pamietam, to Pan orto pisal, ze TFBC to inaczej ap. Herbsta. Tak, czy
            tak pisałam o tym, co bylo na zdjeciu wklejonym przez Ciebie.

Juz sobie raz obiecalam, ze nie bede pisala o cofnietej zuchwie. Ale dla
            czystosci sumienia cos napisze. Mam 22 lata i orto zaczela przesuwac zuchwe
            wyciagami. pan orto z forum napisal mi kiedys, ze w moim wieku nie da sie
            przesunac zuchwy " na stałe". Tzn. powstaje wowczas podwojny zgryz, ktory
            niekoniecznie dobrze moze wplynac na stawy s-ż.

na poczatku potraktowalam ta porade z przymruzeniem oka, bo leczenie przebiegalo
            rewelacyjnie. natomiast teraz wiem, ze Pan orto mial racje. jest dokladnie tak,
            jak napisal.

sa ludzie, ktorzy uwazaja, ze jednak mozna zuchwe ustawic w tym "dobrym" miejscu
            i zrobic "cos", zeby juz nie przemieszczala sie w to swoje poprzednie miejsce.
            Ale tak twierdza ludzie najczesciej podczas leczenia orto. Tylko pytanie, co
            bedzie po tych 5 czy 10 latach??

Nie jestem specjalista, wiec nic nie wiem. Ale TFBC uzywa sie wtedy, gdy jest
            jeszcze rozwoj szczek, czyli u dzieci. Przebudowanie stawow tez raczej nie
            wchodzi w gre.

Ale na swiecie cuda sie zdarzaja...
            Ja tylko Ci napisalam, jak to jest u mnie. I gdybm miala wybor...TFBC albo
            wyciagi...to wybralabym wyciagi.

A... i jeszcze dodam, ze zmieniam wlasnie orto ze wzglegu na takie leczenie
            obecnej tymi wyciagami.

pozdrawiam i zycze efektow w leczeniusmile

P.S. szukaj w archiwum tematow: podwojny zgryz, tyłozuchwie...dowiesz sie nieco
            wiecej.
            • mala_mysza4 Re: TFBC-pytanie 01.10.06, 19:41
              dziękismile
              w kazdym bądź razie jutro idę orto - to się dla świętego spokoju dopytam o takie
              rzeczy o jakich mi napisałaś.
              A czy w tym "przesówaniu" szczęki to nie chodzi bardziej o przyrost tkanki
              kostnej w dolnej szczęce? (tak jak wydłuża się kości np. w krótszej nodze - i
              to bez względu na wiek)
              no ale ja faktycznie jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie - ale jak mówię
              jutro się dopytamsmile
              Pozdrawiam i dziękujęsmile
              • tigra.14 Re: TFBC-pytanie 02.10.06, 08:31
                przyznam szczerze, że nie wiem. Wiem tylko tyle, ze gdybym mogła jeszcze raz
                wybierać, to nie zgodziłabym sie na takie leczenie.

Ja jutro jade do orto, która leczyła mnie wiele lat temu z super efektem. Sama
                jestem ciekawa, co mi powie. Może to jest tak, ze da sie cos zrobic, tylko moja
                obecna orto źle do tego podchodzi.

Napisz prosze po wizycie, co powiedziała Ci orto. I jeszcze takie pytanie: czy
                Ty jesteś z Wrocka?

pozdrawiam serdecznie smile
                K.
                • mala_mysza4 Re: TFBC-pytanie 02.10.06, 11:42
                  niestety nie wroceksmile
                  szczeinsmile

zbieg okoliczności tylko na tej stronie było dobre zdjęcie tego gadżecikusmile
                  napszę wieczorem co mi powiedziała ortosmile
                • ortodonta Re: TFBC-pytanie 02.10.06, 11:44
                  jest pewna różnca między TFBC a Herbstem. TFBC ma akrylowe peloty oparte o
                  podniebienie i podczas rozkręcania siła przekazywana jest na kości szczęk nie
                  tylko porzez zęby jak u Herbsta ale także poprzez błonę śluzową podniebienia.

co do możliwości wzrostu żuchwy po skoku wzrostowym, czyli 12-14 r.ż. to takiej
                  nie ma.

u dorosłych pacjentów a także u tych po skoku, czyli po 12-14rż uzyskuje się
                  przebudowanie w ssż, co u starszych zaczyna być dyskusyjne ze względy na
                  potencjalne problemy ze stawami.

27 lat to chyba jednak trochę za późno na taką terapię.
                  • mala_mysza4 Re: TFBC-pytanie 02.10.06, 12:59
                    przyznam szczerze że jestem bardzo zaniepokojona tymi informacjami.
                    ciekawa jestem czego dowiem się u swojej orto.
                    jak rozumiem ten sposób leczenia u wszystkich kończy sie powikłaniami ze strony
                    stawów?
                    Poczekam do wieczora i może dowiem sie więcej.
                    Dziękuję za odpowiedź.
                    • ortodonta Re: TFBC-pytanie 02.10.06, 13:39
                      jedyne co jest pewne, to to że po skoku wzrostowym żuchwa nie urośnie. reszta
                      to spekulacje.
                      • mala_mysza4 Re: TFBC-pytanie 02.10.06, 19:46
                        jak narazie zostałam uspokojona.
                        Owszem trwa to dłużej ale przy TFBC ta przbudowa stawów przebiega nieco inaczej
                        niż przy Herbście.
                        a żeby uniknąć podwójnego zgryzu trzeba ponosić ten aparacik trochę dłużej -
                        jeżeli przy ściąganiu pojawia się problem podwójnego zagryzania.
                        Przestaję się martwić w końcu leczenie każdego przebiega indywidualnie
                        i dziękuję za okazaną pomocsmile))

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka