mala_mysza4 27.09.06, 11:34 www.strzalkowska.pl/metody.php?page=str_metody_aparat_07 czy ktoś z was to juz nosił? jeżeli tak to proszę o kilka słów jak się z tym żyje/je/śpi itp..itd.. czeka mnie to z kilka mś. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tigra.14 Re: TFBC-pytanie 01.10.06, 13:17 z tego co wiem, to aparat Herbsta mozna stosowac tylko do któregoś tam roku zycia. Ja mam wade, przy ktorej wskazane byloby cos takiego nosic. Jednak wiek mi na to juz nie pozwala. Ponoc taki sam efekt daja wyciagi. ja wlasnie je nosze. W sumie dzialanie jest identyczne, tylko wyciagi zdejmiesz sobie a ap. Herbsta juz nie. Do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic, ale nie sadze, zeby TFBC bylo super wygodne. Kiedys ktos juz pisal o TFBC, wiec poszukaj w archiwum...moze cos sie znajdzie. pozdrawiam Odpowiedz Link
mala_mysza4 Re: TFBC-pytanie 01.10.06, 14:43 ja mam 27lat - czy to już jest za późno?? że niby za stara jestem czy co? moja orto uważa że jest ok i ten sposób powinien byc dobry - pooglądałam sobie zdjecia Herbsta i TFBC na internecie i wydaje mi sie ze te dwa aparaciki mimo wszystko się róznią od siebie. TFBC jest jakby delikatnieszy. Odpowiedz Link
tigra.14 Re: TFBC-pytanie 01.10.06, 15:29 z tego co pamietam, to Pan orto pisal, ze TFBC to inaczej ap. Herbsta. Tak, czy tak pisałam o tym, co bylo na zdjeciu wklejonym przez Ciebie. Juz sobie raz obiecalam, ze nie bede pisala o cofnietej zuchwie. Ale dla czystosci sumienia cos napisze. Mam 22 lata i orto zaczela przesuwac zuchwe wyciagami. pan orto z forum napisal mi kiedys, ze w moim wieku nie da sie przesunac zuchwy " na stałe". Tzn. powstaje wowczas podwojny zgryz, ktory niekoniecznie dobrze moze wplynac na stawy s-ż. na poczatku potraktowalam ta porade z przymruzeniem oka, bo leczenie przebiegalo rewelacyjnie. natomiast teraz wiem, ze Pan orto mial racje. jest dokladnie tak, jak napisal. sa ludzie, ktorzy uwazaja, ze jednak mozna zuchwe ustawic w tym "dobrym" miejscu i zrobic "cos", zeby juz nie przemieszczala sie w to swoje poprzednie miejsce. Ale tak twierdza ludzie najczesciej podczas leczenia orto. Tylko pytanie, co bedzie po tych 5 czy 10 latach?? Nie jestem specjalista, wiec nic nie wiem. Ale TFBC uzywa sie wtedy, gdy jest jeszcze rozwoj szczek, czyli u dzieci. Przebudowanie stawow tez raczej nie wchodzi w gre. Ale na swiecie cuda sie zdarzaja... Ja tylko Ci napisalam, jak to jest u mnie. I gdybm miala wybor...TFBC albo wyciagi...to wybralabym wyciagi. A... i jeszcze dodam, ze zmieniam wlasnie orto ze wzglegu na takie leczenie obecnej tymi wyciagami. pozdrawiam i zycze efektow w leczeniu P.S. szukaj w archiwum tematow: podwojny zgryz, tyłozuchwie...dowiesz sie nieco wiecej. Odpowiedz Link
mala_mysza4 Re: TFBC-pytanie 01.10.06, 19:41 dzięki w kazdym bądź razie jutro idę orto - to się dla świętego spokoju dopytam o takie rzeczy o jakich mi napisałaś. A czy w tym "przesówaniu" szczęki to nie chodzi bardziej o przyrost tkanki kostnej w dolnej szczęce? (tak jak wydłuża się kości np. w krótszej nodze - i to bez względu na wiek) no ale ja faktycznie jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie - ale jak mówię jutro się dopytam Pozdrawiam i dziękuję Odpowiedz Link
tigra.14 Re: TFBC-pytanie 02.10.06, 08:31 przyznam szczerze, że nie wiem. Wiem tylko tyle, ze gdybym mogła jeszcze raz wybierać, to nie zgodziłabym sie na takie leczenie. Ja jutro jade do orto, która leczyła mnie wiele lat temu z super efektem. Sama jestem ciekawa, co mi powie. Może to jest tak, ze da sie cos zrobic, tylko moja obecna orto źle do tego podchodzi. Napisz prosze po wizycie, co powiedziała Ci orto. I jeszcze takie pytanie: czy Ty jesteś z Wrocka? pozdrawiam serdecznie K. Odpowiedz Link
mala_mysza4 Re: TFBC-pytanie 02.10.06, 11:42 niestety nie wrocek szczein zbieg okoliczności tylko na tej stronie było dobre zdjęcie tego gadżeciku napszę wieczorem co mi powiedziała orto Odpowiedz Link
ortodonta Re: TFBC-pytanie 02.10.06, 11:44 jest pewna różnca między TFBC a Herbstem. TFBC ma akrylowe peloty oparte o podniebienie i podczas rozkręcania siła przekazywana jest na kości szczęk nie tylko porzez zęby jak u Herbsta ale także poprzez błonę śluzową podniebienia. co do możliwości wzrostu żuchwy po skoku wzrostowym, czyli 12-14 r.ż. to takiej nie ma. u dorosłych pacjentów a także u tych po skoku, czyli po 12-14rż uzyskuje się przebudowanie w ssż, co u starszych zaczyna być dyskusyjne ze względy na potencjalne problemy ze stawami. 27 lat to chyba jednak trochę za późno na taką terapię. Odpowiedz Link
mala_mysza4 Re: TFBC-pytanie 02.10.06, 12:59 przyznam szczerze że jestem bardzo zaniepokojona tymi informacjami. ciekawa jestem czego dowiem się u swojej orto. jak rozumiem ten sposób leczenia u wszystkich kończy sie powikłaniami ze strony stawów? Poczekam do wieczora i może dowiem sie więcej. Dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link
ortodonta Re: TFBC-pytanie 02.10.06, 13:39 jedyne co jest pewne, to to że po skoku wzrostowym żuchwa nie urośnie. reszta to spekulacje. Odpowiedz Link
mala_mysza4 Re: TFBC-pytanie 02.10.06, 19:46 jak narazie zostałam uspokojona. Owszem trwa to dłużej ale przy TFBC ta przbudowa stawów przebiega nieco inaczej niż przy Herbście. a żeby uniknąć podwójnego zgryzu trzeba ponosić ten aparacik trochę dłużej - jeżeli przy ściąganiu pojawia się problem podwójnego zagryzania. Przestaję się martwić w końcu leczenie każdego przebiega indywidualnie i dziękuję za okazaną pomoc)) Odpowiedz Link