Dodaj do ulubionych

Specjalisci od tylozgryzu - Wroclaw

22.01.08, 16:11
Szukam dobrego ortodonty a nie takiego co mnie zbedzie.
Mam 19 lat i tylozgryz + zgryz gleboki (czy jak to sie tam nazywa) + wystajce
zeby u gory, dodam jeszcze ze mam dosc slabe zeby, fluoroza na 3 zebach i
odwapniena na wielu innych. niestety wiekszoasc lekarzy jakich spotykalam to
specjalisci do pokrzywionych zebow ale nie od tylgryzu
Bylam juz u 7 ortodontow ale oni nie za bardzo chcieli sie podjac leczenia
mnie uncertain
Denerwoja sie tez troche jesli im mowie ze nie mam zmiaru placic 100zl za to
za powiedza mi ze mam tylozgryz i nie beda mnie leczyc, bo kto by za to placil??
Podobno w Czechach opaca sie leczyc, nic o tym nie wiem
Obserwuj wątek
    • cally Re: Specjalisci od tylozgryzu - Wroclaw 22.01.08, 16:59
      Ja mam 22 lata na karku i tyłozgryz w dużym stopniu wyleczony,
      jeżeli tak to można nazwać. Na początku była mowa o operacji jednak
      zęby na tyle się poddały że teraz zabieg jest zupełnie zbędny.
      Również jestem z Wrocławia. Nie wiem u kogo byłeś, ja osobiście
      polecam dr Iwanickiego. Leczę się u niego od roku i efekty są
      rewelacyjne.
      Pzdr.
      Agata
      • harrypotter Re: Specjalisci od tylozgryzu - Wroclaw 22.01.08, 20:15
        Rozumiem ze chodzi o OrthoMed, tam jeszcze nie bylam smile wybiore sie
        Bylam na
        u Kowali - poswiecenie pacjetowi wiecej niz 5min to zbytek laski u niej
        Jaracza - powiemy cos jak dasz 500zl za odcisk i przeswietlenie (to zwialam)
        u Szydlowskiej, Szymanskiej - jak mozna komus powiedziec zeby sie poddal?
        i w sumie obliczylaa i wyszlo mi ze przez cale zycie od dziecka to bylam u 9
        orto, nic nigdy nie wychodzilo bo albo kasy brak albo musza byc wszytskie zeby
        wyleczone a ja ma niestety slabe zeby mam, ale teraz jakos przestaly mi sie tak
        szybko deminerlizowac wiec jest szanasa smile
        • cally Re: Specjalisci od tylozgryzu - Wroclaw 22.01.08, 20:50
          Tak-chodzi o OrthoMed. Ostatnimi czasy trzeba niestety płacić za
          konsultacje,zdaje się 60 zł-ale warto. Udzielą Ci wszystkich
          niezbędnych info co i jak.
          Pzdr.
          Agata
          • marickenn Re: Specjalisci od tylozgryzu - Wroclaw 22.01.08, 22:54
            Ja również polecam ten sam gabinet i tego samego ortodontę wink Leczę się tam od lipca i jestem zadowolona-też mam tyłozgryz i stłoczenia. Pozdrawiam i życzę powodzenia w leczeniu.
            Pozdrawiam również pacjentkę cally i moją imienniczkę zarazem smile
            • v.a.r.i.a.t.k.a Re: Specjalisci od tylozgryzu - Wroclaw 22.01.08, 22:57
              a dr Chojnowski lub dr Warych??
              • tigra.14 Re: Specjalisci od tylozgryzu - Wroclaw 23.01.08, 15:10
                a ja do tyłozgryzu również polecam doktora Iwanickiego. Warych i
                Chojnowskiego...zgrany duet...odradzam, ponieważ u nich czy trzeba
                czy nie, to i tak pchają na siłę na stół operacyjny. Nie uznają
                czegoś takiego jak kamuflaż ortodontyczny. Nie wspomnę o ciężkich
                pieniądzach, jakie trzeba płacić...za usługi ASYSTENTKI!!!!!

I to tyle...ja ich nie polecamsmile jeśli chodzi o tego typu wadęsmile
                • abc1980 Re: Specjalisci od tylozgryzu - Wroclaw 29.05.08, 16:47
                  Hej!
                  Mam podobną wadę, tzn tyłozgryz i mam 28 latcrying(
                  Nie wiem czy lepiej zastosować kamuflaż ortodontyczny i usunąć
                  zdrowe zęby czy poddać sie operacji wysunięcia żuchwy w Warszawie
                  koszt operacji 10tys!!!
                  Jesli chodzi o kamuflaż to czy w póxniejszym wieku nie będzie
                  pogłębionych rysów twarzy-starcze rysy?
                  Nie wiem co zrobić, czy mniejszym kosztem usunąć zęby czy zapożyczyć
                  sie i zrobić ta operacje? może ktoś miał podobny kłopot?
                  • gregorto Re: Specjalisci od tylozgryzu - Wroclaw 03.06.08, 12:49
                    Obecnie nawet u doroslych dobre efekty daja aparaty funkcjonalne np Herbst. Jest
                    to cos co wysuwa zuchwe do przodu i po kilku miesiacach daja efekt porównywalny
                    z chirurgia szczególnie w przypadkach na granicy chirurgii i kamuflazu. Jezeli
                    twoim najwiekszym zmartwieniem sa rysy twarzy i profil to zdecyduj sie na
                    operacje. Jezeli chcesz miec proste zeby i lekko poprawiony profil to najlepszym
                    wyjsciem jest Herbst+aparat staly.
                    • tigra.14 Re: Specjalisci od tylozgryzu - Wroclaw 03.06.08, 13:46
                      ja to już bym wolała jednak operację;D raz a dobrze...bo z tym
                      Herbstem nie wyobrażam sobie chodzićwink

Ale do tematu: z tego co wiem, to we Wrocławiu jest jakiś pan
                      doktor, co właśnie specjalizuje się w leczeniu ap. Herbstawink Może
                      faktycznie warto się wybraćwink
                      • gregorto Re: Specjalisci od tylozgryzu - Wroclaw 03.06.08, 15:24
                        Dobrze ze ty nie masz takiego problemu, więc może dasz ludziom zdecydowac. A
                        wracajac do tematu na szczescie jest wiele herbstopodobnych aparatów
                        pozwalajacych na wieksza swobode ruchu-jasper jumper, MARA,różne tloczki czy
                        sprezynki.
                        • tigra.14 do Gregorto 03.06.08, 16:20
                          a skąd szanowny Pan Doktor może wiedzieć z czym ja mam problem? Tak
                          się składa, że w 1996r. miałam zrobiony kamuflaż orto, w 2005 r.
                          orto z kamuflażu bardzo pogłębiłą mi retrogenię (ponad 1 cm) i
                          nosiłam wyciągi (wiem że to nie jest Herbst!!). Przez 1.5 roku
                          szukałam odpowiedzi co mi jest i dlaczego jakaś szpara przednio-
                          tylna się robi. I dzięki dobrym ludziom (z tego forum) trafiłam na
                          stół operacyjny. Żeby nie czekać zapłaciłam za operację, chociaż na
                          NFZ mi ją przyznano. Jednak moje stawy były w opłakanym stanie i nie
                          było na co czekać. Przed operacją lekarz powiedział mi wprost, że po
                          zabiegu mój profil będzie o wiele gorszy niż przed. Jednak się
                          zdecydowałam i po 3.5 godz. pozbyłam się wady i bardzo się z tego
                          cieszę. I wychodzę z założenia, że u ludzi dorosłych Herbst MOŻE
                          pomóc ale NIE MUSI. Operacja też może nie dać stabilnego efektu ale
                          jednak jest to najlepsze wyjście. Zaznaczam, że nie piszę o
                          przypadku, gdzie retro jest na jakimś pograniczu...smile

P.S. mój profil po operacji zaskoczył wszystkich pozytywnie, nawet
                          lekarzy z wieloletnim doświadczeniem. Dlatego uważam, że lepsze są
                          rozwiązania radykalnesmile

Więc owszem...nie mam takiego problemu, ale miałam i nigdy o nim nie
                          zapomnęsmile

pozdrawiam
                          • gregorto Re: do Gregorto 03.06.08, 16:54
                            Wzruszyla mnie twoja historia. jezeli ktos zadaje pytanie na forum to po to by
                            otrzymac jak najwiecej opcji leczenia. Jezeli przed twoim pierwszym leczeniem
                            mialabys taka opcje to pewnie bys ja rozwazyla i pewnie leczenie zakonczyloby
                            sie sukcesem. To co sie stalo to typowy blad w przepadku osob z wysokim katem
                            zuchwy-wyciagi jeszcze to pogorszyly bo doszlo do extruzji dolnych trzonowców i
                            dotylnej rotacji zuchwy. Herbst wtlacza tylne zeby i zmniejsza ten kat-wiec nie
                            ma obawy ze tylozgryz sie pogorszy. Twoje zalozenia nie sa podparte wiedza wiec
                            nie decyduj co jest dobre dla innych. Na takiej samej zasadzie ty nie wiesz co
                            dolega innym wiec nie pisz ze operacja to najlepsze wyjscie. BTW Nie jestem
                            zadnym adwokatem Herbsta ani sie w nim nie specjalizuje, jezeli istnieje wogole
                            takie cos jak specjalizacja w jednym aparacie.
                            • tigra.14 Re: do Gregorto 03.06.08, 18:07
                              moje pierwsze leczenie było wielkim sukcesem...kamuflaż orto to
                              super sprawa i jestem za tym rozwiązaniem jak najbardziej. W
                              Niemczech spora grupa dorosłych nosi Herbsty i chyba im to pomaga...
                              Jednak napatrzyłam się jak ludzie z retrogenią po nieudanych
                              leczeniach różnymi bajerami w tym Herbstem przychodzili do AM i
                              prosili o operację. Czyja to wina? Lekarzy, którzy zabierają się za
                              leczenie nie mając w nim doświadczenia. I niech Pan nie myśli, że
                              piszę o Panu czy kimś konkretnym...absolutnie nie, jednak i tak
                              uważam, że operacja to nie jest taka straszna rzecz żeby ktoś nie
                              mógł na nią pójśc, zwłaszcza że jest refundowana. Może i operacja
                              jest tym "łatwiejszym" wyjściem niż Herbst... Syn chirurga, który
                              mnie operował nosił Herbsta...ale w dzieciństwie. Teraz ma bardzo
                              dobry zgryz. jednak co do DUŻYCH wad i DOROSŁYCH to mam wątpliwości.
                              Poznałam taką Panią ok 40 lat, która nosiła Herbsta i wada o połowę
                              się zmniejszyła...więc gra warta była świeczkismile

Ale przypomina mi się koleżanka, która nosiła maskę w dzieciństwie,
                              która miała zabobiec progenii. Właśnie minęło pół roku od jej
                              operacjismile

owszem nie mam nic z medycyną wspólnego, więc i to co piszę nie może
                              być poparte jakąs konkretną wiedzą. Ale prawda jest taka, że nie
                              każdy lekarz być nim powiniensmile Tak samo jak nie każdy nauczyciel
                              powinien uczyćsmile

A pewnie, każdy może sobie wybrać opcje leczeniasmile Mnie też orto
                              zapewniała, że wyciągi załatwią sprawę. I dodam, że to była polecana
                              ortosmile

Kończę swój wywód, bo obrona pracy na mnie czeka a sprawa z zębami
                              została już dawno zamknięta, no może gdyby nie ten odpadający
                              retainerwink

Jeśli mogę coś polecić zainteresowanym...to poczytajcie dentonet,
                              niemieckie strony internetowe...tam jest allessmile
                            • teofilka Re: do Gregorto 01.09.08, 22:12
                              Czy gregorto jeszcze udziela się na forum? Bardzo bym chciała się z Panem
                              skonsultować, ale nie mogę wysłać wiadomości na maila gazetowego.
                              • jotde2 Re: do Gregorto 03.09.08, 10:48
                                został zbanowany wink
                                • teofilka Re: do Gregorto 03.09.08, 11:18
                                  O! To ciekawe. A z jakich konkretnie powodów? Wydawał się bardzo
                                  pomocny.
    • tigra.14 Re: . 03.06.08, 18:11
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=61441647&a=67558751
      tutaj jest niewielka (chyba) wada...
    • binka09 Mam to samo... 09.06.08, 09:40
      .. głęboki zgryz + wysunięte górne zęby. Wada była duża, żeby nie
      napisać, że ogromna smile Leczę się w Cieszynie. Do CR mam blisko, to
      prawda jest taniej ale ja mam orto za płotem i trochę się bałam, że
      w CR nie wszystko zrozumiem co do mnie mówią mimo, że posługuję się
      czeskim. Trochę to dziwne, że lekarze nie chcą się podjąć leczenia.
      Może nie mieli do czynienia z takim przypadkiem. Ja usłyszałam od
      swojej orto, że "wada aż prosi się o robienie, wszystko jest do
      naprawienia". Pokazała mi też wyciski pacjentów z taką samą wadą
      przed i po leczeniu. Za pierwszą konsultację zapłaciłam 50 zł ale
      orto wyczerpująco odpowiedziała na wszystkie moje pytania,
      dopytywała co mi przeszkadza, przedstawiła możliwości. Trudno nie
      zapłacić gdy ktoś dzieli się swoją wiedzą, w końcu to nie wolontariat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka