Gość: rad PKO BP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.10, 09:23 Dosłownie wczoraj miła Pani w banku PKO BP poinformowała mnie, że u nich przelew wewnętrzny ma prawo trwać do 48 godzin, a jeśli minęły dopiero 3 dni, to nie ma się jeszcze czym martwić, bo to się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczynska_76 Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po trze... 23.06.10, 09:25 Tak czy inaczej sprawa jest raczej ważna - szczególnie jak ma się nerwowy bank który udzielił np kredytu i nalicza słone odsetki za każdy dzień spóźnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mjc2 Re: Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po tr 23.06.10, 11:25 Bzdura!!! W piątek zrobiłam przelew z ror na konto inwestycyjne po chwile przed 21.00. Z roru ściągniete natychmiast, na inwestycyjnym zaksiegowane dopiero w poniedziałek. Wiać z tego banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Re: Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po tr IP: *.spray.net.pl 23.06.10, 11:56 nie sciagneli ci z RORu tylko załozyli blokade, dlatego było widać "wyjazd" pieniedzy z konta. Faktycznie przelew poszedl i doszedl dopiero w poniedziałek. Myslenie nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po trze... IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.10, 11:41 Tragiczny artykół. Najważniejsze są sesje Krajowej Izby Rozrachunkowej, a nie sesje banku. Tam są trzy sesje i bank musi zdążyć wysłać przelew najpóżniej na sesję 2 w KIR, aby ten mógł podstawić przelew na sesję trzecią i dopiero zainteresowany bank może taki przelew odebrać. Czyli między wysłaniem, a odebraniem przelewów przez banki musi minąć przynajmniej kilka godzin, a nie jak sugeruje artykuł, godziny łączenia się z KIR przez banki. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl I co z tego? 23.06.10, 11:54 Chcesz zrobić przelew na czas? To zrób go dzień wcześniej i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po trze... IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.10, 12:01 ... bo to my Klienci jesteśmy dla banków a nie na odwrót, takie jest myślenie prezesów i innych menagerów bankowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Arek Re: Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po tr IP: 195.205.148.* 23.06.10, 12:37 BZWBK to śmietnik. Nie znam drugiego banku który tak późno księguje przelewy przychodzące. W pracy wszyscy co mają konto w BZWBK mają wypłatę prawie w każdym miesiącu dzięń później jak reszta kolegów i koleżanek. Odpowiedz Link Zgłoś
ona_kontrowersyjna Citibank 23.06.10, 12:44 przelewy wewnętrzne realizuje w czasie rzeczywistym, czyli przelewam z Citi i ktoś z kontem w Citi w tym samym momencie ma je na koncie. Odpowiedz Link Zgłoś
kr_kr Co za bzdury!!! 23.06.10, 12:58 Jaki to geniusz analizował, że wyszło mu że wysłane z InvestBanku o 18:00 dotrą do Multibanku o 18:15? Hę? Może mi to wyjaśnić? Jakim cudem pieniądze "wychodzące" o 17:30, 18:00 lub 18:30 mogą TEGO SAMEGO dnia znaleźć się w innym banku? O sesjach Elixir słyszał? No coś tam słyszał - nawet mądrą nazwę do artykułu wpisał. To niech mi wyjaśni łopatologicznie - jak? Kolejność jest taka: BANK WYCHODZĄCY -> ELIXIR -> BANK DOCELOWY. Zamknięcie "wejścia" na ostatnią sesję ELIXIRu jest o 16:00. Wszystko co idzie po 16:00 jest przekazywane na kolejny dzień. Jak więc według geniusza piszącego ten artykuł możliwe jest uzyskanie w tym samym dniu pieniędzy wysłanych PO godzinie 16:00? Hę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po trze... IP: *.prz.rzeszow.pl 23.06.10, 13:11 To prawdziwy dramat - jak można tolerować sytuację braku księgowania operacji przez ponad 2 doby???????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
lessnow Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po trze... 23.06.10, 13:11 A w Lukas Bank ostatnia sesja wychodząca jest o 11 i jak się spóźnisz to dopiero na drugi dzień będzie zrealizowany albo w poniedziałek,to chore jest żeby tak wcześnie kończyć wykonywanie przelewów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Arek Re: Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po tr IP: 195.205.148.* 23.06.10, 14:24 Podobna lipa jest w ING. Tam o 11.10 jest ostatni wychodzący. Ale z drugiej strony aby otrzymać przelew albo wysłać na inne konto w innym banku żeby klient docelowy dostał tego samego dnia to najpóźniej i tak trzeba wysłać do godziny 12-tej. Potem to już kasa jest dopiero na drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po tr IP: 81.219.99.* 23.06.10, 20:10 > Ale z drugiej strony aby otrzymać przelew albo wysłać na inne konto > w innym banku żeby klient docelowy dostał tego samego dnia to > najpóźniej i tak trzeba wysłać do godziny 12-tej. Nie. W Multibanku i mBanku jeżeli złożę dyspozycję do 13:25 przelew wychodzi na ostatnią sesję Elixiru, z którego bank docelowy ma go obowiązek odebrać. Czy go zaksięguje od razu, czy następnego dnia to już kwestia banku docelowego. W większości pojawią się jeszcze tego samego dnia. Jeszcze lepsze godziny potrafią mieć firmy - u żony w pracy jeden z banków przyjmował ich zlecenia na ten sam dzień chyba do 15:30 (lub minimalnie wcześniej). Oczywiście brednią jest to, co pisze autor artykułu o sesjach wychodzących o 17:30 (czy jeszcze późniejszych). Takie sesje oznaczają jedynie, że bank zabiera pieniądze z konta zleceniodawcy w "podróż po banku". Bo na sesje Elixir (a co z tym się wiąże również do banku docelowego) i tak pójdą dopiero następnego dnia roboczego. > Potem to już kasa jest dopiero na drugi dzień. Tak jak napisałem - w Multi i mBanku przelew złożony do 13:25 jest w banku księgującym na bieżąco ostatnią sesję Elixiru tego samego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po tr IP: 81.219.99.* 23.06.10, 20:11 > A w Lukas Bank ostatnia sesja wychodząca jest o 11 i jak się > spóźnisz to dopiero na drugi dzień będzie zrealizowany albo w > poniedziałek,to chore jest żeby tak wcześnie kończyć wykonywanie > przelewów Zaraz, zaraz - czy to nie jest aby ten bank, który wmawia nam że "tak powinno być w każdym banku"? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po trze... IP: *.chello.pl 27.07.10, 11:59 z przelewami nigdy nie małam problemu, chyba że jest to przelew zagraniczny, to juz inna szkoła jazdy. ostatnio to wysyłam pieniądze za granicę przez przekaz z western uniona jeśli chodzi o wysłanie pieniędzy na terenie Polski to zwykły przelew bankowy jest najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po tr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 14:19 Naganiaczom getina dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po trze... IP: 95.155.125.* 28.10.11, 20:33 Dokładnie. Ale można sprawdzić sobie wcześniej kiedy należy wysłać na www.ifino.pl . I nie będzie problemu z przelewami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamillllla Re: Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po tr IP: *.kalisz.mm.pl 12.09.12, 11:57 nie polecam wbk poniewaz kiedys mialam konto w pko placilam za prowadzenie 10 zl ale przelew ktory byl robiony z wbk o godz 12 doszedl do pko w tym samym dniu po 18.a przelewy z wbk do wbk robione o 12 dochodza na drugi dzien o 8 rano.i takze place za prowadzenie 10 zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po trze... IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.12, 13:44 a ja właśnie przeczytałem na stronie przelewy bankowe że mają coś zmienić w tej materii. Wreszcie więc będzie normalnie bo to co czasem banki robią to zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
olcia_836 Re: Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po tr 23.10.12, 19:32 Ale przecież od jutra mamy dodatkową godzinę więcej www.pieniadz.pl/Juz,od,24,pazdziernika,szybsze,przelewy,miedzybankowe,1-25163-1.html ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po 3 dn IP: 94.42.237.* 23.10.12, 19:47 czyli obsrany mbank będzie musiał się dostosować. leserzy są niezadowoleni!!!! kiedyś przelew wysłany w piątek po 12tej zaginał i znalazł się w poniedziałek. syf, jakich mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz3 Spóźnisz się o minutę, a przelew dotrze po trze... IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.12, 04:13 Skorzystałem z Blue Cash 2 razy i więcej tego nie zrobię. Do dziś czekam na pieniądze, które wysłane zwykłym przelewem miałbym najpóźniej na drugi dzień. Na stronie mojego dostawcy usług telekomunikacyjnych i internetu jest możliwość opłacenia fakyury przez Blue Cash. Niestety pieniądze szły 5 dni! Pomyślałem, że może jakaś awaria (zdarza się) i wyjatkowo tak długo. Niestety w Blue Cash to chyba jednak normalne, że przetrzymują pieniądze klientów. Chciałem szybko zasilić konto PayPal. Niestety już 6 dzień i pieniędzy nie ma. Dzwonię tam codziennie i pytam. Odpowiedź codziennie ta sama "za kilka godzin przelew będzie". To jest zwykła bezczelność i bezprawne przetrzymywanie pieniędzy klientów. Nie polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BREdzisz Spóźnisz się o minutę, przelew dotrze po 3 dniach IP: *.multimo.pl 22.11.12, 07:12 a ja chciałem przez blue cash spłacić kartę kredytowa w przedostatni dzień. hehe, popłynąłbym. dzięki za ostrzeżenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iktor Re: Spóźnisz się o minutę, przelew dotrze po 3 d IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.13, 17:09 Ostrzegam przed korzystaniem z usługi BlueCash - firma na początku działał świetnie, ale od dłuższego czasu mają co chwila problemy i bezprawnie przetrzymują pieniądze Klientów. Czekam 3 dzień na przelew, oczywiście na reklamację co chwila ta sama odpowiedź "mamy problem techniczny, przelew będzie w ciągu kilku następujących godzin". Ponieważ środki które mam otrzymać przelał mi mój znajomy to powiedziałem BlueCash że skoro mają problem, to niech zwrócą na to konto, z którego przelew był robiony (bo w tym banku akurat podobno problemu nie mają) i dostałem odpowiedź że jest to niemożliwe, bo przelew w ICH SYSTEMIE TRANSAKCYJNYM został już zlecony i mam niewiadomo ile jeszcze czekać. SKANDAL, BEZPRAWNE PRZETRZYMYWANIE ŚRODKÓW (podstawowe zasady bezpieczeństwa i programowania aby dopuszczać anulowanie zleconej operacji!!) Więcej na pewno nie skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś