Dodaj do ulubionych

Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o...

• Gość: Wrockus Kasy fiskalne dla darmo zjadów !!!! IP: *.play-internet.pl 25.05.11, 21:48
      Mają płacić podatki jak całe legalne społeczeństwo !!!!!!
    • Gość: Polak Katoli Za ile Michnik kupił Gazete Wyborczą Solidarność ? IP: *.swinoujscie.vectranet.pl 25.05.11, 21:50
      Żal dupe ściska ? trzeba było iść do seminarim nie do GW żydkom się wysługiwać
      • Gość: Maxx Re: Za ile Michnik kupił Gazete Wyborczą IP: 173.233.217.* 25.05.11, 22:31
        "Żal dupe ściska ? trzeba było iść do seminarim nie do GW żydkom się wysługiwać"

Czy "Polak Katoli" to wlasnie absolwent ktoregos z owych seminariow?
    • gwamoniak to po c@@#j dajecie 25.05.11, 22:02
      Ciagle marudza ze ksiadz co laska a zdziera to sie pytam poco dajecie ? pogrzeb moze byc bez ksiedza a slub to tym bardziej... Hipokryci... Tylko marudzic potrafia, jaja trzeba miec najpier, powiedziec ciotce czy innej babci nie bedzie slubu koscielnego bo to moj slub nie wasz i kij wam w oko...
      • rozenek_taki Re: to po c@@#j dajecie 25.05.11, 22:24
        Ot i zakłamanie oraz konformizm katoli - płacze taki jeden z drugim, ale pasożytów dalej utrzymuje. Nikt z nas nie doczeka kas fiskalnych w kościołach katolickich Wolski - nawet sam Tusk brał ślub przed wyborami. Jak mawiał Piłsudski: "Naród wspaniały, tylko ludzie ku...".
      • herman36 Re: to po c@@#j dajecie 25.05.11, 22:53
        Jeśli jesteś ochrzczony przez Rodziców - to jesteś religijnym debilem*sprawdź na czym opiera się wiara, a potem dyskutuj*, albo religijnym leniem(wierzący, ale, nie praktykujący (nie ma takiego w religii stanowiska).
        Kościół , tak jak inne instytucje(np.świeckie: Urzędy Skarbowe lub Biura Paszportowe) powinny mieć określone stawki za wykonaną posługę, z rachunkiem z kasy fiskalnej: np. za chrzciny 500 zł, za ślub 2500 zł., a za pogrzeb 100 zł-albo i więcej, jeśli chodzi o kopanie grobu)(resztę zgromadzisz z ZUS, KRUS PZU itp.)
      • Gość: gosc Re: to po c@@#j dajecie IP: *.echostar.pl 26.05.11, 00:01
        Popieram. Znów dziś dostałam zawiadomienie o ślubie (oczywiście kościelnym) od osób, których z Kościołem nie kojarzę... Ludzie, nie rozumiem, jeśli nie wierzycie, to po co Wam kościelny???Cywilny też potrafi być fajny i z białą suknią:-) Nie bądźcie mięczaki, dla rodziny się nie żenicie.
        • Gość: zzz Re: to po c@@#j dajecie IP: *.stansat.pl 26.05.11, 09:53
          Także popieram. Znam parę osób, które mocno jechały na Kościół i wiarę. A potem dostawałem zaproszenie na ślub kościelny, albo chrzciny. Paranoja.
      • shigella Re: to po c@@#j dajecie 27.05.11, 00:06
        gwamoniak napisał:
        > Ciagle marudza ze ksiadz co laska a zdziera to sie pytam poco dajecie ? pogrzeb
        > moze byc bez ksiedza a slub to tym bardziej... Hipokryci...
        Bo tak mi sie cos wydawalo (ale ja prosta pastafarianka jestem), ze ten Zydek, co 2000 lat temu zakladal kolko rybackie, wywalal kupcow ze swiatyni i rozdawal jedzenie, a nie pobieral po 300 srebrnikow od wskrzeszenia i 200 od uleczenia.
        Wydaje mi sie tez, ze wiara w $deity i chec zycia zgodnie z wiara nie wymaga kochania jego funkcjonariuszy.

> Tylko marudzic pot
        > rafia, jaja trzeba miec najpier, powiedziec ciotce czy innej babci nie bedzie
        > slubu koscielnego bo to moj slub nie wasz i kij wam w oko...
        Totez grzecznie w spisie zglosilismy sie z partnerem jako niewierzacy i jedyny slub jaki moze kiedys wezmiemy to cywilny.
        Rodzinie zostalo to powiedziane glosno i wyraznie.
        Jednakowoz wiem, ze np. moi rodzice jesli umra, beda sobie zyczyli pogrzebu koscielnego i chcialabym spelnic ich zyczenie.

Bardzo popieram podatek "koscielny" - IMO powinien zapewniac "obsluge" platnika od kolebki to trumny.
    • Gość: DeNiro Nie umiecie rozmawiac z "czarna mafia" IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.05.11, 22:23
      Ja biorac slub zaplacilem mafiozom taka stawke godzinowa, jaka w tamtym czasie sam, jako mlody pracownik mialem i nie bylo zadnego krecenia pyskiem i wydziwiania. Byly w tym i organy i pelne swiatlo w katedrze przy glownym. Mnie na tym nie zalezalo - to juz byla inicjatywa plebana, z jaka sam wyszedl po rozmowie w cztery oczy.
      • rozenek_taki Re: Nie umiecie rozmawiac z "czarna mafia" 25.05.11, 22:26
        Pewnie nieźle wtedy zarabiałeś :)
        Teraz poważnie: w Polsce jest inaczej - taka czarna pijawka nie da Ci ślubu jak nie zechce, paniał?
        • Gość: DeNiro Re: Nie umiecie rozmawiac z "czarna mafia" IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.05.11, 22:49
          Ale ja wlasnie w Polsce bralem slub. Bylo to ladnych pare lat temu co prawda, ale pijawki wtedy, byly rowniez glodne jak dzisiaj. Moze nieco mniej bezczelne, ale rozmawiac z nimi tez trzeba bylo umiec.
        • Gość: martie Re: Nie umiecie rozmawiac z "czarna mafia" IP: *.ict.pwr.wroc.pl 26.05.11, 09:43
          > taka czarna pijawka nie da Ci ślubu jak nie zechce, paniał?

Ale to jedną parafię i jednego księdza w Polsce masz? Jeden nie da, to znajdzie się inny
      • Gość: bodzio Re: Nie umiecie rozmawiac z "czarna mafia" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 11:44
        po co to przedstawienie - skoro tylko taką wartość dla Ciebie przedstawiało ?
        Im ładniejsze tym oczywiste , że musi być droższe
        • Gość: DeNiro Re: Nie umiecie rozmawiac z "czarna mafia" IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.05.11, 18:06
          Nie rozumiesz? To takie proste - by sprawic radosc innym. W chwili gdy to pojmiesz, bedziesz najszczesliwszym czlowiekiem pod sloncem.

"Im ladniejsze tym drozsze"? Czyzby? Kto Ci Bodzio ten kit sprzedal?
    • Gość: carbat... Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o... IP: *.sileman.net.pl 25.05.11, 22:24
      1200 to jeszcze mało ja płaciłem tylko 1300 na miejscu już wykupionym i musiałem się zadłużyć,po oświadczeniu ż u nich ta ceremonia tyle kosztuje i nie może od niej odbiegać a łaska to kury żere.. [sonda=]
      [/sonda]
      • Gość: Mehitabel Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: *.lublin.mm.pl 25.05.11, 22:36
        U Dominikanów w Lublinie jest faktycznie co łaska, ale to chyba jedyne takie miejsce w mieście. Jednemu z księży z parafii do której należę, kiedy chodził "po kolędzie" wyrwało się że "Dominikanie psują interes".
    • parafianinn Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za 25.05.11, 22:33
      Nie na każdej parafii tak jest. W sumie to każdy może swoją parafię założyć i ustalać ceny takie jakie się uważa.

Możesz rządzić na Własnej Parafii
    • Gość: bietka Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: *.multimo.pl 25.05.11, 22:36
      Kościół już od zarania pasie swoją trzodę. Ma więc doświadczenie w tym dziele. Potrafi owce strzyc za życia jak i doić po śmierci.
    • Gość: zammm aborcja itp. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.11, 22:43
      i teraz nasuwa się pytanie- Dlaczego księża są przeciwni aborcji ?
      odp jest b.prosta - bo było by mniej urodzeń, a co się z tym wiąże, mniej kasy dla nich!!!
      I tylko o to im chodzi, nie o jakieś tam ratowanie życia, bo to, to mają daleko w d....!
    • dewes Strzyżenie baranów. 25.05.11, 22:48
      Chciałbym popłakać na losem biednych katolików ale jakoś tak ciągle przychodzi mi do głowy jedna myśl: lubicie barany jak się was strzyże? To przestańcie skamleć albo odrzućcie te szamańskie gusła i zajmijcie się pożyteczniejszym wydawaniem pieniędzy np.: za 1.000 zl + lekka dokładka i można na jakąś fajną wycieczkę pojechać. A wy wolicie karmić pasibrzuchy i skomleć. ŻENUA, jak to mówi młodzież.
      • veneziano zapraszamy do synagogi ! 25.05.11, 22:55
        u rabina wszystko jet za darmo !
        • tia666 Re: zapraszamy na spacer ! 26.05.11, 12:21
          wszelkie klechy, rabiny, muly do jednego wora i do rzeki i po klopocie...
    • puzon59 Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o... 25.05.11, 22:52
      Jeżeli dyskusja doszła do tego punktu to mogę spokojnie napisać, że ja postąpiłem być może ekstremalnie i nie biorę ślubu a dzieci które mam nie były chrzczone. Oczywiście tzw. komunię też miałem z głowy. Tylko wyobraźcie sobie tę presję społeczną jaka jest na mnie wywierana.Jest to trudne ale można i cała ta dyskusja staje się bezprzedmiotowa.A jeżeli już ktoś musi wierzyć to proponuję wybrać inną wiarę niż katolicką.
    • Gość: NoName Pazerność ksieży przekracza wszelkie granice !!! IP: *.org 25.05.11, 22:55
      w d***** sie im poprzewracało !!!!
      w tym kraju tylko same mafie się mnożą :/ ech... no comment
    • grogreg I bardzo dobrze. 25.05.11, 22:57
      Wiara kosztuje.
      Ateizm jest za darmo.
    • Gość: pastor Można inaczej IP: *.radom.vectranet.pl 25.05.11, 23:02
      Jestem pastorem w jednym z kościołów protestanckich. Moje dochody to pensja, pozwalająca mojej czteroosobowej rodzinie na skromne, ale stabilne życie. I jest to ( nie licząc najmniejszej możliwej części etatu katechety) moje jedyne źródło dochodu- wszelkie posługi ( chrzest, ślub , pogrzeb) są nieodpłatne. Dla ciekawostki - prowadziłem więcej pogrzebów osób spoza mojego Kościoła niż moich współwyznawców, także nie biorąc za to żadnych opłat. Czasem słyszę w rozmowach z księżmi katolickimi narzekania na podatki itp. - zawsze im wtedy podpowiadam pół żartem pół serio ( z nastawieniem na pół serio), aby zainstalowali w swoich kancelariach parafialnych kasy fiskalne- wtedy będzie najsprawiedliwiej.
    • mmarciniak Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o... 25.05.11, 23:07
      www.youtube.com/watch?v=K2isBQSYTl0
    • sselrats Bezbozniki jedne, nie narzekajta tylko sie cieszta 25.05.11, 23:20
      ze ksiadz udzielelenia sakramentu nie odmowil.
    • Gość: LO Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o... IP: *.ghnet.pl 25.05.11, 23:34
      Co Wy tu pleciecie?
      Sakramenty są za darmo i tyle!
      Jestem w Kościele (katolickim) , jestem mężem i ojcem dzieci ochrzczonych rzecz jasna. Mieszkam w Krakowie, co do opłat za ślub to daliśmy florystce za udekorowanie kościoła (kwiaty, przybrania, praca... itd. przecież to kosztuje a wybraliśmy sobie takie niesezonowe że tak powiem odmiany - 150 zł) i organiście (nie pamiętam ale porównywalnie czy mniej... nie pamiętam, a co w tym dziwnego że człowiek wykonuje pracę i mu za to płacimy?). Daliśmy też ofiarę na rzecz dzieł dokonywanych przez braci (Kapucynów) to dodatkowo i nikt ale to nikt nic nie sugerował a nawet ksiądz się zdziwił. Daliśmy bo bracia funduszy nie mają a potrzebują ... aby dawać potrzebującym... "Za Chrzty", bo na forum czy w artykule takie określenie padło również daliśmy (symboliczną ofiarę) na potrzeby Kościoła. Aha jak prosimy o odprawienie Mszy Św. w jakiejś swojej intencji również dajemy ofiarę, bo wiemy że nie są to pieniądze zmarnowane. Powiem jeszcze tak, jak nieraz widzę to ludzie dają po 20 zł 30 zł, pewnie nawet nic, nikt tam nie żądał od nas dawania pieniędzy. A proszę uwierzyć oni tych pieniędzy używają z rozwagą i w naprawdę zacnych celach. Powiem jeszcze niektórym pod rozwagę, kościół to także budynek który wymaga ogrzania, oświetlenia, nagłośnienia, posprzątania, ubezpieczenia, dokonania różnych przeglądów, remontów itd, itd. Ci więc którzy o jego istnieniu przypominają sobie tylko w przypadku uroczystości o których była mowa w artykule niech nie się nie dziwią że należało by jednak pewną kwotę zapłacić. Dlaczego jest tak że na co dzień traktuje się nieraz Kościół jedynie jako instytucję, źle mówi o ludziach Kościoła itd, itp A kiedy się ma interes (ślub, chrzest, pogrzeb) to już nie patrzy jak na instytucję (firmę, gdzie się płaci za wynajem , za usługę itd) tylko uważa że wszystko się za darmo należy ?
      Pozdrawiam
      • Gość: krzysieks Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: *.glfd.adsl.virginmedia.com 26.05.11, 00:52
        Ale tu chyba nie o to chodzi, że się daję ofiarę. Tylko o to w jaki sposób się ją pobiera. Pobiera się jako OPŁATĘ bo jest ustalona. Moim zdaniem ofiara za ślub powinna być zbierana podczas ślubu np. niech młodzi wrzucą kopertę na tacę lub do skrzynki. Wtedy to będzie prawdziwa ofiara a nie opłata.
        Swego czasu za starego proboszcza polskiej parafii w Dunstable podobno tak składało się ofiary za chrzest. Proboszcz się zmienił i zasady też.
        • Gość: Mirwisz Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: 70.51.25.* 26.05.11, 00:55
          tego chyba nigdy nie zrozumiem - ludki wyjeżdżają z Pomrocznej zabierając ze sobą wiarę w gusła :)
    • ulanzalasem Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o... 25.05.11, 23:36
      W Polsce mamy jakieś '90%' katolików, z których 'wierzy' gdzieś tak 10-20% w porywach to dlaczego wszyscy nawet światli i młodz ładują się do kościoła zasilając jego kasę udawane sakramenty/przedstawienia jak ślub kościelny czy komunia?
      • grogreg Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za 25.05.11, 23:47
        Z tego samego powodu dla którego wiążą krawat wokół szyi a nie kolana.
        Konwenanse.
    • Gość: a1111 Za niektóre posługi nie powinni brać ani grosza : IP: *.gorzow.mm.pl 25.05.11, 23:38
      Jest 7 SAKRAMENTÓW ŚWIĘTYCH
      na mój rozum skoro są to Święte Sakramenty to Obowiązkiem Duszpasterza jest ich udzielić jeśli wierni spełniają wymagania, nieodpłatnie oczywiście ponieważ wiąże to się z Wiarą a Wiary nie da się wycenić ... 1 gość próbował dostał za to 30 srebrników....

1. Chrzest - przyjęcie w poczet wierzących liczy się moja wiara czy moje pieniądze? powinno być za darmo!!!!. Dzieci nie mam ale chrzestną jestem w gw kilka lat temu ciotka dawała 100 zł w tym roku za tacowe ksiądz ochrzcił mi siostrzenicę.
      2. Bierzmowanie -za moich czasów była składka na religii na szaty dla kapłanów ok 50 zł.
      3. Najświętszy sakrament - wiadomo ze niepłatny
      4. Pokuta - wiadomo też nieodpłatne
      5. Namaszczenie chorych - nie miałam okazji wzywać księdza na wizytę domową więc nie wiem ale pewnie też nieodpłatne.
      6. Kapłaństwo-księdzem nie jestem nie wiem czy rodzina musi czy nie musi się zrzucać na wyświęcenie księdza.
      7. Małżeństwo dlaczego miałabym płacić za chęć bycia przykładną katoliczką ?
      5 lat temu brałam ślub miało być co łaska min 100 na osobe dla księdza, organisty i siostry zakonnej co kościół przystroić miała. Uznaliśmy że organiście owszem 100 się należy sobota dzień wolny musi przyjść do pracy niech ma.
      Siostra za 100 też nam kościół pięknie przystroiła,
      ale ksiądz miał obowiązek udzielić nam ślubu bowiem spełnialiśmy wszelkie kościelne i niekościelne wymogi ksiądz nie dostał nic.

Zapomniałabym za zapowiedzi też ani grosza nie daliśmy bo przecież czy ksiądz mógł nam odmówić czegoś co jest wymagane do spełnienia jednego ze Świętych Sakramentów czy też żądać za to zapłaty ? nie zapytaliśmy ile a księdzu chyba głupio było nas poprosić o co łaska.

• Gość: MM co-łaska.pl IP: *.perr.cable.virginmedia.com 25.05.11, 23:41
      Temat bardzo mnie zaciekawił więc na szybko założyłem forum poswięcone temu tematowi.
      co-łaska.pl zapraszam do prezentowania swoich opinii :)
    • jantos51 Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o... 25.05.11, 23:42
      Są bezkarni, czarna mafia zarabia krocie nawet po śmierci i nie płaci podatków. Wreszcie rząd w naszym kraju nad Wisłą powinien powziąć decyzję o opodatkowaniu darmozjadów i nierobów pasożytujących na biednym społeczeństwie w imię wiary dla nie wiem dla kogo.
    • Gość: Lex [...] IP: *.aster.pl 26.05.11, 00:05
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Lex [...] IP: *.aster.pl 26.05.11, 00:11
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Rew Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o... IP: 68.67.3.* 26.05.11, 00:17
      Ksiadz placi podatki!!? A to ciekawe. Za wynajecie sali na spotkanie wspolnoty osiedlowej nie bylo mowy o wypisaniu rachunku. I jak to zaksiegowac?
    • sselrats To jest dobra cena za gusla 26.05.11, 00:39
      ale potargowac mozna.
    • Gość: waapi PRAWDA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 00:40
      Przeciętny Kowalski każdego roku płaci ok 1000zł na Kościół Katolicki dlatego ja już dałem i księdza wygoniłem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka