Dodaj do ulubionych

Kupił auto z polisą, płaci podwójnie. Wpadł w p...

IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.09.11, 18:29
Pewnie nie byłoby tego problemu, gdyby ubezpieczony był kierowca a nie samochód. Zwróćcie uwagę, że ten rynek jest chory:
- co ma wspólnego pojemność silnika z wysokością ubezpieczenia OC, albo jeszcze lepiej wartość pojazdu, którym się kieruje? Przecież z tego ubezpieczenia likwidowane są szkody strony przeciwnej.
- kto jest ubezpieczony: samochód czy kierujący pojazdem?
- spowodujesz kolizję pożyczonym samochodem, to dlaczego straty ma ponosić jego właściciel?
i tak można by jeszcze wymieniać.
Moim zdaniem zasady naliczania polis nijak się mają do rzeczywistości, bo tak naprawdę polisa OC powinna być twoim drugim prawem jazdy.
Obserwuj wątek
    • Gość: alekit Re: Kupił auto z polisą, płaci podwójnie. Wpadł w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.11, 16:58
      Kupił auto ubezpieczone i jeszcze raz ubezpieczył? Bo lubi w Warcie?
      Słusznie płaci podwójnie! Za fanaberie trzeba płacić! i to nie jest żadna pułapka tylko fanaberia.
      • Gość: mr-2008 Re: Kupił auto z polisą, płaci podwójnie. Wpadł w IP: *.dynamic.chello.pl 25.09.11, 18:20
        Dla jednych Polska powinna być normalnym krajem , a dla takich jak ty fanaberią gratuluję takiego myślenia rodem z PRL-u
        • fakitol W każdym normalnym kraju 25.09.11, 20:15
          polisa zostaje skasowana w przypadku niezapłacenia składki, bez obowiązku "wypowiedzenia umowy", zwłaszcza przy zmianie właściciela. Nowy właściciel ma mieć nową polisę od dnia rejestracji jako nowy właściciel. Stara polisa poprzedniego właściciela NIE MUSI być skasowana przez nowego właściciela, po prostu jest nieważna od dnia rejestracji.

W Polsce mafia ubezpieczeniowa potrzebuje mieć jak najwięcej dochodu, więc zapewniła sobie "ochronę prawną" tego dochodu i nie kasuje polisy a jeszcze nalicza odsetki za zwłokę.

Durne prawo - należy "się" zmienić by żyć w normalnym kraju.
          • Gość: elo O nie - to nie durne prawo IP: *.cableplus.com.cn 25.09.11, 20:27
            to bardzo madre i drogie prawo - a ze nieuczciwe i niezgodne z interesem klienta to inna sprawa. Mozesz byc pewien ze sporo uchwalenie tego bandyckiego przepisu kosztowalo... Ktos dobrze sie 'wylobbowal'
            • Gość: Donald Fspaniały zamknąć ryje lemingi i do spania jutro do roboty IP: *.dynamic.chello.pl 25.09.11, 22:44
              oprócz płacenia podatkó zusów srusów i vatów pitow i citow macie jeszce prawo płacić haracze mafiom energetetycznym i ubezpieczeniowym

wiecej praw nie macie niewolnicy
              • Gość: mason Klienci Warty mają płacić nawet poczwórnie. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.09.11, 07:44
                To jest kara za finansowanie tych oszustów.
          • Gość: Vinc Re: W każdym normalnym kraju IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.11, 21:37
            Jest jeszcze druga strona medalu, niestety.

W każdym normalnym kraju polisa OC kosztuje 2+ razy więcej niż u nas..
            • Gość: gostek Re: W każdym normalnym kraju IP: *.dsl.hstntx.sbcglobal.net 25.09.11, 22:03
              Jest jeszcze trzecia strona. W normalnym kraju zarabia sie 2-3 razy wiecej.
              • dalton78 Re: W każdym normalnym kraju 25.09.11, 22:06
                Zarobki *4, wartość wypłaty odszkodowania razy 5 i wartość samochodu dla nas *4. Chętnie bym się zamienił.
      • Gość: elo Jestes idiota czy pracujesz dla ubezpieczalni? IP: *.cableplus.com.cn 25.09.11, 20:02
        szkoda slow na takiego cwoczka jak ty
      • q-ku dośc peerelowska postawa 26.09.11, 09:45
        że klient chcący kupić to co chce ma "fanaberie"? tośmy już przerabiali w PRL
    • Gość: mba ucla Kupił auto z polisą, płaci podwójnie. Wpadł w p... IP: *.socal.res.rr.com 25.09.11, 18:29
      I bedzie problem jezeli dojdzie do wypadku, wtedy egzekucja odszkodowania komplikuje sie. Klient zaplacil za 2 ubezpieczenia, ale poszkodowany dostanie tylko jedno odszkodowanie.
      • dalton78 Re: Kupił auto z polisą, płaci podwójnie. Wpadł w 25.09.11, 22:07
        bo do wypłaty żaden ubezpieczyciel się nie poczuwa:-)
    • Gość: Baz Re: Kupił auto z polisą, płaci podwójnie. Wpadł w IP: *.dynamic.chello.pl 25.09.11, 18:39
      Odnosze wrazenie, ze nie masz prawa jazdy i samochodu, skoro piszesz, ze OC uzaleznione jest od wartosci ubezpieczanego samochodu...
      Co do pojemnosci - samochody z wieksza pojemnoscia statystycznie zdolne sa do osiagania wiekszych predkosci i sa wieksze, moga wiec spowodowac wieksze straty. Statystycznie oczywiscie, ale naliczanie skladek ubezpieczeniowych to czysta statystyka.
      Sprawa ubezpieczania kierowcy a nie samochodu jest do dyskusji, ale powoduje pewne problemy. Co z osobami korzystajacymi z samochodow osob trzecich sporadycznie? Co z czestymi w Polsce sytuacjami, gdy z jednego samochodu korzysta cala rodzina? Maja placic wszyscy? Dlaczego, skoro statystycznie tylko przez np 1/3 czasu uzytkuja samochod? To ni9e jest takie proste do rozwiazania, choc z drugiej strony osoba majaca kilka pojazdow tez nie korzysta z nich jednoczesnie. Dodatkowo jak kalkulowac skladke na osobe skoro ta sama osoba powodujac wypadek 10 tonowa ciezarowka moze zburzyc dom a jakad "maluchem" co najwyzej zarysuje ogrodzenie? Czy ktos majacy prawo jazdy kategorii C i wyzszej ma placic jakby caly czas poruszal sie ciezarowka?
      • Gość: kto.tam Re: Kupił auto z polisą, płaci podwójnie. Wpadł w IP: *.204.31.231.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.09.11, 11:17
        System winien być hybrydowy. OC dla pojazdu na wzór francuski (tzw. konie fiskalne, skrót CV, stąd "kaczka" 2CV) zależne od masy pojazdu, dalej stosunku mocy do masy wreszcie charakteru
    • Gość: madmax Kupił auto z polisą, płaci podwójnie. Wpadł w p... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.11, 19:16
      Temat wałkowany sryliard razy. Jak ma się rozum w dupie-trzeba płacić, po co te smęty i żale?
    • Gość: max Kupił auto z polisą, płaci podwójnie. Wpadł w p... IP: 213.199.241.* 25.09.11, 19:46
      Urząd „prosił” PZU co za pojebany kraj w którym urzędy proszą firmy, dlaczego obywateli nie „proszą”

• Gość: waldi_46 Kupił auto z polisą, płaci podwójnie. Wpadł w p... IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.09.11, 19:56
      bandycko złodziejski kraj trzeba rewolucji bo to draństwo jest na każdym kroku .
    • Gość: boski to niech teraz poluje na stluczke IP: *.mikolow.net 25.09.11, 20:02
      nie z swojej winy. Niech sie nie przyznaje do tego,ze jest ubezpieczony w dwoch ubezpieczalniach. I wykasuje PZU jak i Warte. Biorac pieniadze od niego sa zobowiazani do wyplacenia mu odszkodowania. Gdyby to bylo nielegalne to prawo w pl zakazywalo by tego. Dymanie klienta jest dozwolone, to w tym wypadku PZU rowniez tez sie wydymalo. Powinno byc tak,ze Warta powinna wymowic umowe PZU za klienta. Jesli mieli to gdzies to tez niech placa.
      od lutego w jakims sensie wroci normalnosc.
      • Gość: elo pomieszalo ci sie conieco... ale luz... IP: *.cableplus.com.cn 25.09.11, 20:10
        • Gość: mzb to niech ustawi stłuczkę ze znajomym IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 26.09.11, 10:23
          i wezmę kasę z dwóch odszkodowań
    • Gość: gość portalu Kupił auto z polisą, płaci podwójnie. Wpadł w p... IP: *.net.stream.pl 25.09.11, 20:08
      a ja muszę pochwalić MTU. Napisałem list do prezesa i rozwiązali mi drugą polisę OC. I to jest klasa! pozdrawiam
      • Gość: MSB Re: Kupił auto z polisą, płaci podwójnie. Wpadł w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 09:38
        A ja z kolei pochwalę Allianz - w drugim roku użytkowania auta wykupiłem ubezpieczenie u leasingodawcy. Nie wypowiedziałem Allianz - dostałem po jakimś czasie wezwanie do zapłaty. Skontaktowałem się z infolinią, polecono mi wysłać pismo, wysłałem, a po paru tygodniach dostałem pismo, że polisa została anulowana. Za co dziękuję.
    • Gość: wiem. bydło do budy! IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.11, 20:12
      Nie szczekać, morda w kubeł.
      OC mu jest niepotrzebne nawet jedno, ono jest potrzebne poszkodowanemu.
      Oczywiście jak ktoś ma świadomość to i uzna że jest potrzebne sprawcy, ale czego wymagać od dziennikarzy i od was, tłuki forumowe.
      Dwa ubezpieczenia to nie jedno, dla zwykłego poszkodowanego to wystarczy w zupełności, ale po to jest suma gwarancyjna by obsłużyć nawet niezwykłego poszkodowanego. A dwie sumy gwarancyjne dają jeszcze większe zabezpieczenie :)
      Po za tym tłuki nieprawdą jest co napisał jeden z was tłuków na forum, zakłady odpowiadają solidarnie, a to znaczy że obydwa (poszkodowany bierze od kogo mu łatwiej, oni niech sobie dalej załatwiają regresami).
      Rozwiązanie przyjęte w Ustawie oczywiście jest słuszne, co nie zmienia tego że artykuł tragiczny i tendencyjny, dla zwykłych debilków forumowych.
      • Gość: Dymczasem Re: bydło do budy! IP: *.net.stream.pl 25.09.11, 20:37
        a w morde chcesz?
        • Gość: Lilka Re: bydło do budy! IP: 87.207.37.* 25.09.11, 20:53
          A ty chcesz ?
          • Gość: Szatnista No z tego co widze to chce na razie rzeczone bydlo IP: *.net.upcbroadband.cz 25.09.11, 21:42
            Poziom dyskusji rodem z chlewa - wiec "bydla" bym w to nie mieszal...
    • Gość: K. Re: Kupił auto z polisą, płaci podwójnie. Wpadł w IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.11, 20:58
      "...PZU wysłało mu fakturę do zapłaty składki..."
      A od kiedy w ubezpieczeniach wystawia się faktury?? Przecież podstawowym dokumentem jest polisa :)
      • approved Podczepię sie pod watek 25.09.11, 21:37
        Kupiłem od firmy samochód, którego polisa skończyła się pół roku wcześniej. Czyli nie było czego wypowiadać. Ubezpieczenie kupiłem u innego ubezpieczyciela czy będę musiał kiedyś dopłacić za tamta pierwszą polisę? To było by chore?
        • Gość: Łukasz Re: Podczepię sie pod watek IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.11, 22:29
          approved napisał:

> Kupiłem od firmy samochód, którego polisa skończyła się pół roku wcześniej. Czy
          > li nie było czego wypowiadać. Ubezpieczenie kupiłem u innego ubezpieczyciela cz
          > y będę musiał kiedyś dopłacić za tamta pierwszą polisę? To było by chore?

---------
          Jeżeli polisa poprzedniego była opłacona w całości i jej nie została wypowiedziana to zgodnie z artykułem 28 ustawy polisa wznowiła się na kolejne 12 miesięcy. Nabywca pojazdu ma 30 dni na wypowiedzenie polisy poprzedniego właściciela albo jej przepisanie na siebie (o tym mówi artykuł 31 ustawy). Czyli możesz mieć podwójne OC.
    • Gość: Marian PZU to dziadostwo, miałem ten sam problem IP: 193.25.5.* 25.09.11, 23:27
      Unikajcie tej firmy bo Was wydyma bez mydła. Ode mnie tez wyciągneli kase za podwójne OC. Nigdy, ale to NIDGY nie chcę mieć z tą firmą nic wspólnego. PZU to taki sam syf jak PKO BP czy poczta polska.
      • Gość: grzegorz Re: PZU to dziadostwo, miałem ten sam problem IP: *.jmdi.pl 26.09.11, 22:48
        Ja miałem podobnie ok. 5 lat temu. Od tamtego czasu niczego nie ubezpieczam w PZU. Stracili już składki z 5 lat bezszkodowych (OC i AC na samochód, ubezp. mieszkania) i stracą jeszcze więcej.
    • hokainos Kupił auto z polisą, płaci podwójnie. Wpadł w p... 26.09.11, 09:26
      Kiedy wreszcie rzad zajmie sie zlodziejami z ubezpieczalni i ukroci ich przestepcze praktyki, polegajace na wyludzaniu kasy za nic? Przykladow nie trzeba daleko szukac, wystarczy ubezpieczenie OC na przyczepe, ktore do niczego nie jest przydatne. Mozna z niego skorzystac wylacznie wtedy, gdy przyczepa sama stoczy sie z gory i cos uszkodzi. I to jedyny przypadek, do ktorego OC sie przydaje, poniewaz jesli wypadek zdarzy sie podczas holowania, to odszkodowanie i tak oplacane jest z OC samochodu ciagnacego przyczepe, a nie z OC samej przyczepy. W Polsce mamy dziesiatki tysiecy przyczep, ktorych wlasciciele musza calkowicie niepotrzebnie placic kilkaset zlotych rocznie. Przeciez to oszustwo w bialy dzien.

Najlepsze gadżety
    • Gość: gosc Kupił auto z polisą, płaci podwójnie. Wpadł w p... IP: *.range86-179.btcentralplus.com 26.09.11, 10:38
      Ja mam za to tylko taka prosta mysl:

Jesli ja nie podpisywalem umowy ubezpieczeniowej z firma X to dlaczego mam placic za te umowe? Czy aby przypadkiem to nie jest zobowiazanie Y, ktory te umowe podpisal?
      Moze tak krotki list do PZU, Warty czy innego ubezpieczyciela informujacy o tym fakcie? A skoro nie podpisalem to nie odpowiadam?
    • Gość: dibbi Jak odzyskać część składki IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.11, 11:16
      Jeśli ktoś wpadł w pułapkę podwójnego OC, może odzyskać część składki:
      1. Sporządza umowę darowizny (zwykła odręczna umowa) na osobę blisko spokrewnioną. (Darowizna taka nie jest objęta 2% podatkiem, a do ok. 9000 zł nie trzeba jej nawet zgłaszać do Urzędu Skarbowego. Trzeba tylko dokładnie sprawdzić, które osoby z rodziny można tak obdarować - informację taką łatwo znaleźć w necie).
      2. Z umową darowizny idzie do ubezpieczyciela, informuje, że zbył samochód (przekazał w darowiźnie) i w związku z tym wypełnia formularz o zwrot składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia (tzn. od daty zbycia pojazdu do końca okresu składkowego).
      3. Osoba, którą obdarowaliśmy, idzie z tym samą umową do ubezpieczalni i mówi, że nabyła samochód, ale rezygnuje z ubezpieczenia, wypełniając przy tym odpowiedni formularz (ma na to 30 dni, ale najlepiej pójść po prostu razem i załatwić wszystko od ręki).
      4. Następnie: albo spisuje się nową umowę darowizny (tzn. osoba obdarowana daruje samochód z powrotem darczyńcy), albo niszczy się umowę darowizny (szczególnie, jeśli nie była zgłaszana do US, patrz pkt 1).
      5. Za jakiś czas przychodzi zwrot składki za niewykorzystany okres.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka