wlodekbar 25.04.05, 19:17 Dochód wyszedł mi, załóżmy, x. Ale nie potrafię sobie poradzić z ostatnią częścią 2. strony pit-u: E. OBLICZENIE PODATKU. Bo 'podstawa obliczenia podatku' równa się dochodowi! Czy to możliwe??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna_jagodka Re: PIT-37 - problem - prosze o pomoc:) 25.04.05, 19:36 Jasne że to prawidłowe. Jeśli oczywiście nie korzystasz z żadnych odliczeń (np. skłądki ZUS, ulga remontowa, itp). Jeśli korzystasz to podstawa opodatkowania: dochód - odliczenia od dochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: PIT-37 - problem - prosze o pomoc:) 25.04.05, 21:02 Jagódka, a nastepna rubryka w tej czesci (E. OBLICZENIE PODATKU): 'Obliczony podatek. Nalezy obliczyc podatek wedlug skali od podstawy z poz.98; jezeli w poz. 6 zaznaczono kwadrat nr 2 lub nr 3, tak obliczony podatek nalezy pomnozyc przez dwa, jezeli wynik jest liczbą ujemna, nalezy wpisac 0.' Skala od podstawy z poz. 98 = 'x'; kwadraty (wlasciwie prostokaty nie bedace kwadratami - w formularzu nie widze zadnych kwadratow) sa zaznaczone. tzn. wpisane sa kwoty - suma kosztow uzyskania przychodow oraz tenze dochod. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka Re: PIT-37 - problem - prosze o pomoc:) 25.04.05, 21:37 W pozycji 98 wpisujesz albo całą podstawę opodatkowania, albo połowę (jeśli się rozliczasz z żoną lub jesteś samotnym rodzicem). Od tej kwoty liczysz podatek zgodnie ze skalą podatkową. Nie wiem co masz na myśli pytając gdzie jest miejsce na 530 zł. Jesli Twój dochód z poz 98 mieści się w pierwszym przedziale podatkowym to obliczasz: podstawa x 19% - 530,08. Jeśli w wyższych to liczysz tak jak jest podane dla poszczególnych przedziałów. Jeśli w poz. 98 miałeś wpisaną całą podstawę opodatkowania (rozliczasz się sam) to to co ci wyjdzie wpisujesz do poz. 99. Jesli miałes wpisaną połowe podstawy (bo rozliczasz się z żoną lub dzieckiem) to to co Ci wyjdzie mnożysz przez 2 i tak wyliczoną kwotę wpisujesz w poz. 99. Aha... odnośnie kwadratów. Chodzi o kwadraty w POZYCJI 6, a nie linię 6 w tabelce w której wykazujesz przychody i koszty. Pozycja 6 zeznaia jest nad kratką w której wpisujesz nazwe urzędu skarbowego (na 1 stronie) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Dziekuje:) 25.04.05, 23:08 Jagódka, pozbawilas mnie stresu, a nade wszystko umozliwilas mi wypelnienie formularza. Za co jestem Ci bardzo bardzo wdzieczny:))) Gdy bedzie pelnia lata, gdy wyrwe sie na pare tygodni na lono natury - w przestrzen, na jeziora, do lasu, wowczas, gdy napotkam krzewik z czarnymi jagodami, pomysle o takiej jednej nieznajomej duszy, co mi bezinteresownie pomogla. :) Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka Re: Dziekuje:) 26.04.05, 09:11 > Gdy bedzie pelnia lata, gdy wyrwe sie na pare tygodni na lono natury - w > przestrzen, na jeziora, do lasu, wowczas, gdy napotkam krzewik z czarnymi > jagodami, pomysle o takiej jednej nieznajomej duszy, co mi bezinteresownie > pomogla. > :) Miłego dnia :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: PIT-37 - problem - prosze o pomoc:) 25.04.05, 21:08 A gdzie jest miejsce na owych 19 procent kwity wolnej od podatku, czyli 530,08 zł.??? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: PIT-37 - problem - prosze o pomoc:) 26.04.05, 07:51 Nie ma miejsca. Te 530,08 odejmujesz od obliczonego podatku. Warto poprosic w US o instrukcje do PITa. Tam jest wszystkow bardzo przystepny sposob opisane. Odpowiedz Link Zgłoś