Dodaj do ulubionych

PIT-37 - problem - prosze o pomoc:)

25.04.05, 19:17
Dochód wyszedł mi, załóżmy, x.
Ale nie potrafię sobie poradzić z ostatnią częścią 2. strony pit-u:
E. OBLICZENIE PODATKU.
Bo 'podstawa obliczenia podatku' równa się dochodowi!
Czy to możliwe???
Obserwuj wątek
    • czarna_jagodka Re: PIT-37 - problem - prosze o pomoc:) 25.04.05, 19:36
      Jasne że to prawidłowe. Jeśli oczywiście nie korzystasz z żadnych odliczeń (np.
      skłądki ZUS, ulga remontowa, itp). Jeśli korzystasz to podstawa opodatkowania:
      dochód - odliczenia od dochodu.
      • wlodekbar Re: PIT-37 - problem - prosze o pomoc:) 25.04.05, 21:02
        Jagódka,

a nastepna rubryka w tej czesci (E. OBLICZENIE PODATKU):
        'Obliczony podatek.
        Nalezy obliczyc podatek wedlug skali od podstawy z poz.98; jezeli w poz. 6
        zaznaczono kwadrat nr 2 lub nr 3, tak obliczony podatek nalezy pomnozyc przez
        dwa, jezeli wynik jest liczbą ujemna, nalezy wpisac 0.'
        Skala od podstawy z poz. 98 = 'x'; kwadraty (wlasciwie prostokaty nie bedace
        kwadratami - w formularzu nie widze zadnych kwadratow) sa zaznaczone. tzn.
        wpisane sa kwoty - suma kosztow uzyskania przychodow oraz tenze dochod.

• czarna_jagodka Re: PIT-37 - problem - prosze o pomoc:) 25.04.05, 21:37
          W pozycji 98 wpisujesz albo całą podstawę opodatkowania, albo połowę (jeśli
          się rozliczasz z żoną lub jesteś samotnym rodzicem).
          Od tej kwoty liczysz podatek zgodnie ze skalą podatkową. Nie wiem co masz na
          myśli pytając gdzie jest miejsce na 530 zł. Jesli Twój dochód z poz 98 mieści
          się w pierwszym przedziale podatkowym to obliczasz: podstawa x 19% - 530,08.
          Jeśli w wyższych to liczysz tak jak jest podane dla poszczególnych przedziałów.
          Jeśli w poz. 98 miałeś wpisaną całą podstawę opodatkowania (rozliczasz się sam)
          to to co ci wyjdzie wpisujesz do poz. 99. Jesli miałes wpisaną połowe podstawy
          (bo rozliczasz się z żoną lub dzieckiem) to to co Ci wyjdzie mnożysz przez 2 i
          tak wyliczoną kwotę wpisujesz w poz. 99.

Aha... odnośnie kwadratów. Chodzi o kwadraty w POZYCJI 6, a nie linię 6 w
          tabelce w której wykazujesz przychody i koszty. Pozycja 6 zeznaia jest nad
          kratką w której wpisujesz nazwe urzędu skarbowego (na 1 stronie)
          • wlodekbar Dziekuje:) 25.04.05, 23:08
            Jagódka,

pozbawilas mnie stresu, a nade wszystko umozliwilas mi wypelnienie formularza.
            Za co jestem Ci bardzo bardzo wdzieczny:)))

Gdy bedzie pelnia lata, gdy wyrwe sie na pare tygodni na lono natury - w
            przestrzen, na jeziora, do lasu, wowczas, gdy napotkam krzewik z czarnymi
            jagodami, pomysle o takiej jednej nieznajomej duszy, co mi bezinteresownie
            pomogla.
            :)
            • czarna_jagodka Re: Dziekuje:) 26.04.05, 09:11
              > Gdy bedzie pelnia lata, gdy wyrwe sie na pare tygodni na lono natury - w
              > przestrzen, na jeziora, do lasu, wowczas, gdy napotkam krzewik z czarnymi
              > jagodami, pomysle o takiej jednej nieznajomej duszy, co mi bezinteresownie
              > pomogla.
              > :)

Miłego dnia :-)))
      • wlodekbar Re: PIT-37 - problem - prosze o pomoc:) 25.04.05, 21:08
        A gdzie jest miejsce na owych 19 procent kwity wolnej od podatku, czyli
        530,08 zł.???
        • e_r_i_n Re: PIT-37 - problem - prosze o pomoc:) 26.04.05, 07:51
          Nie ma miejsca. Te 530,08 odejmujesz od obliczonego podatku.

Warto poprosic w US o instrukcje do PITa. Tam jest wszystkow bardzo przystepny
          sposob opisane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka