Dodaj do ulubionych

Klient testowy, konsultantka

20.03.07, 13:53
Witam,jak powinnam rozliczyć pit z wizyt testowych(tajemniczy klient) za
które otrzymywałam drobne kwoty+zwrot za posiłki? Jeśli jestem konsultantką
Oriflame to czy z tego też powinnam się rozliczyć? i w jaki sposób to zrobić
Obserwuj wątek
    • anna_welsyng Re: Klient testowy, konsultantka 20.03.07, 15:42
      Proszę o dokładne sprecyzowanie z jakiego tytułu otrzymywała Pani pieniądze za
      wizyty "tajemniczych" klientów. Proszę też o podanie, jaki rodzaj umowy łączy
      Panią z firmą Oriflame (na jakiej podstawie Pani dla niej pracuje) i czy
      pieniądze za wizyty tych klientów były wypłacane przez Oriflame w ramach tej
      umowy.
    • kredka42 Re: Klient testowy, konsultantka 22.03.07, 13:20
      Z żadną z tych firm nie miałam umowy, przeprowadzałam wizyty testowe, robiłam z
      nich raport i wysyłałam do tej firmy a oni przelewali mi wynagrodzenie + koszt
      posiłku w resteuracji, którą testowałam na konto. Z Oriflame też nie mam umowy
      o pracę. Od klientek biorę powiedzmy za kosmetyk 50zł a dla Oriflame wpłacam
      np.35zł bo tyle wynosi cena tego samego kosmetyku dla konsultantki(czyli dla
      mnie).
      Dziękuję za odpowiedź.
    • anna_welsyng Re: Klient testowy, konsultantka 03.04.07, 12:21
      Sprzedaż rzeczy ruchomych przed upływem pół roku od ich nabycia przez osoby
      nieprowadzące działalności gospodarczej stanowi źródło przychodów podlegających
      opodatkowaniu (art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. d) updof).
      Sposób rozliczenia uzyskanych przez Panią przychodów w mojej ocenie będzie
      uzależniony od tego, czy nabywane od Oriflame kosmetyki sprzedaje Pani innym
      osobom fizycznym okazjonalnie, czy też w strukturze sprzedaży bezpośredniej
      skonstruowanej przez Oriflame jest Pani osobą, pod którą podlegają inne osoby i
      z tego tytułu otrzymuje Pani dodatkowe profity (ewentualnie ponosi Pani jakąś
      odpowiedzialność za ich działania).
      Jeśli nabywa Pani te kosmetyki głównie na własne potrzeby w niewielkich
      ilościach i sprzedaje je innym osobom jedynie okazjonalnie (w sposób
      nieregularny), to w opisanej sytuacji można rozliczyć te przychody w zeznaniu
      rocznym jako tzw. przychody z innych źródeł (na marginesie należy zauważyć, że
      w praktyce większość konsultantów nie rozlicza się z tych przychodów uważając,
      że nie musi tego robić, gdyż nabywa kosmetyki na potrzeby własne, a ewentualne
      drobne kwoty ze sprzedaży na rzecz innych osób nie muszą być nigdzie
      wykazywane, gdyż nie przekraczają kwoty wolnej od podatku - co nie jest
      niestety postępowaniem prawidłowym).
      Ale jeśli Pani działalności będzie można przypisać cechy ciągłości i
      zorganizowania (bo już Pani nabywa i sprzedaje produkty Oriflame na własny
      rachunek, we własnym imieniu i na własne ryzyko – tak wynika z umów zawieranych
      przez tą firmę i z regulaminu), a tak może być w sytuacji gdy zdobędzie Pani
      grono stałych klientów, dla których będzie Pani regularnie prowadzić sprzedaż w
      dużych rozmiarach oraz dodatkowo np. będzie Pani nadzorować pracę podległych
      Pani w strukturze osób, to trzeba liczyć się z zakwestionowaniem takiej
      kwalifikacji przez organy podatkowe. Wówczas bowiem organy podatkowe będą
      najprawdopodobniej kwalifikować Pani działalność jako działalność gospodarczą,
      a uzyskiwane przez Panią przychody przypiszą do tego właśnie źródła, mimo braku
      formalnej rejestracji urzędowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka