Gość: driverlodz BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: *.grs-k0.g1.pl 02.07.09, 16:53 ja mam konto w Multibanku ale coraz czesciej tez czuje sie dotowany przez bank :) (sprawdzenie stanu konta wbankomacie 2zł i cihaczem podniesione opłaty)to moje głupie zachowanie (przyciogniete z kraju gdzie wszystko jest free,a banki nie czują sie ze dotują klijentów) zebym sprawdzał stan konta w bankomacie firmowym .MAM WILEKĄ PROSBE CZY PREZES I CAŁA RZESZA DOJACZY NIE CZUJA SIE ZE BANK ICH DOTUJE CO MIESIĄC WIELKĄ WYPŁATA PREZES NIE NAJWIEKSZEGO PRZECIA W POLSCE BANKU MA JEDNE Z NAJWYZSZYCH DOTOWAN Z BANKU GRUPYB.R.E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alli Re: BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: *.wroclaw.mm.pl 02.07.09, 18:13 jest tyle banków..czemu klienci gremialnie ich nie oleją? od razy zmiękną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient multi BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: 89.108.201.* 02.07.09, 18:19 ja i cała moja rodzina i znajomi mamy konto w MultiBanku. Jesteśmy bardzo zadowoleni nie tylko ze świetnych produktów ale i niesamowitej obsługi. Jestem tam juz od 2006r. Jak każdy Bank, także i ten miał lub ma produkty, które moim zdaniem nie zawsze są korzystne dla klienta - oczywiście z mojego punktu widzenia. tylko, że żeby wybrać produkty dobre trzeba czytać umowy!!! albo tak poprostu zapytać się sprzedawcy-pracownika banku jak te produkty działają. Klienci, którzy mają te niekorzystne kredyty sami są sobie winni. Było jasno napisane - czemu sami nie zaprzeczają, że oprocentownie kredytu jest tak a nie inaczej skonstruowane. i nikomu to nie przeszkadzało dopóki frank był tani. a teraz oczekują od Banku,żeby ten nagle naprawił ich błędne decyzje. może najlepiej to już by wogóle żadnych odsetek nie chcieli płacic? przepraszam, może i się unioslam, ale nie lubię jak ktoś obraża instytucję, która ma naprawdę świetne usługi, tylko dlatego, ze nie doczytał umowy. ciekawe czy gdyby Bank obniżał tym klientom oprocentownie gdy stopy szły wdół to też by podali go do sądu?watpię :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pragmatyk Re: BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: *.chello.pl 02.07.09, 19:34 żal mi pani... naprawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient multi Re: BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: 89.108.201.* 02.07.09, 20:01 -bo jestem zadowolona? -bo nie rozumiem pretensji ludzi, którzy nie czytają umów (oczywiście wiem, że są też i tacy co przeczytali te umowy -ale się zgodzili czyli zaakceptowali to ryzyko) -bo chciałam zrozumieć pretensje tych ludzi -przeszuakałam kilka forum, różnych i tak naprawdę uważam, że tylko bardzo nieliczni z nich mówią sensownie? -bo potrafię korzystać z tych produktów które multi proponuje, tak że nie ponoszę prawie żadnych opłata a mam całą gamę usług do wyboru? - czy czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: *.chello.pl 02.07.09, 19:37 nie rozumiem pani: "Jesteśmy bardzo zadowoleni nie tylko ze świetnych produktów..." "... Jak każdy Bank, także i ten miał lub ma produkty, które moim zdaniem nie zawsze są korzystne dla klienta..." to te produkty są świetne, czy niekorzystne...??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient multi Re: BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: 89.108.201.* 02.07.09, 19:55 świetne produkty - te które jak przy lokatach mają, duży potencjał zysku, przy kartach kredytowych ubezpieczenia, znizki, linie odnawialne - niższe prowizje za udzieleni, konta darmowe i wiele innych nie wszystkie są korzystne -mam tu na myśli np. lokaty strukturyzowanane -co jakiś czas wchodzą nowe - po przeczytaniu zasad wiem ,że nie zawsze mogę na nich zarobić - więc nie inwestuję w każdą taką lokatę, tylko te o dobrej konstrukcji; albo jak w przypadku tego kredytu -od razu było jasne, że klint nie zawsze będzie zadowolony z decyzji zarządu. świetne -te które w pełni zaspokajają wszystkie moje potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: *.c198.msk.pl 02.07.09, 20:23 a) zapisy są niezgodne z prawem - niedługo sprawa w SOKiK Nie przeszkadza nam to, że franki idą w górę - wszyscy mamy ten sam problem. Przeszkadza nam, że oprocentowanie nie idzie w dół, za to regularnie rosło w górę. czy Pani zna treść umowy?? Wie pani jakie czynniki wpływają na oprocentowanie? NIe ma nic o decyzji zarządu, nie ma nic o koszcie pozyskania pieniądza. Dała się pani omamić PR mBanku. Gdyby pani znała sytuacje spoza mediów to wiedziałaby, że nie jest tak jak to BRE przedstawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient multi Re: BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: 89.108.201.* 02.07.09, 20:46 decyzji jeszcze nie ma -nie można więc mówić, ze są niezgodne z prawem; a jaka jest ta sytuacja spoza mediów?na wszystkich forach słychać tylko narzekania, ale znalazłam tylko nieliczne rzetelne informacje (rzetelne to takie które opisują problem związany z tym konkretym typem umowy kredytowej a nie narzekanie na nagle "przypomniane sobie urazy o wszystko" )o tym, że klienci -nie mają niższego opocentowania pomimo spadku stóp-> -i że w umowie w cale nie było zapisane że to oprocentowanie będzie malało jak stopy bedą szły w dół; -i że m.in.zarząd decyduje o tym czy oprocentowanie będzie szło w górę czy w dół (to nie jest prawdą?) - i ze klienci mieli mozliwość podpisać aneksu -oczywiście nie na najkorzystniejszych warunkach ale po pierwsze każdy podaje tu inne zaproponowane oprocentowanie, czyli jest ono indywidualnie dobierane a po drugie dlaczego niby ma być na tak niskim oprocentowaniu, jak sprzed 3 lat?-klienci 3 lata temu nie chcieli kredytu opartego na liborze wieć chyba sami są sobie winni.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: 93.159.18.* 03.07.09, 08:39 wyroki w podobnych sprawach już były - odsyłam do orzecznictwa sądu najwyższego. Czekamy na wyrok SOKiK aby po prostu było łatwiej. -nie mają niższego opocentowania pomimo spadku stóp-> - zgoda, tak jest. -i że w umowie w cale nie było zapisane że to oprocentowanie będzie malało jak stopy bedą szły w dół - zgoda, ale nie ma też zapisane, że nas interesuje koszt pozyskania pieniądza - nie ma tego w umowie!. Jest słynne słowo "może" co oznacza dowolność, a dowolność w kształtowaniu warunków umowy jest niezgodna z kodeksem cywilnym. -i że m.in.zarząd decyduje o tym czy oprocentowanie będzie szło w górę czy w dół (to nie jest prawdą?) - nie, tak nie mam w umowie. Zarząd sobie uzurpuje do takich decyzji, ale w umowie tego nie ma. Kwestia interpretacji, ale to oni są na mocniejszej pozycji. Reklamacje nic nie daja. Wysyłają sztampowe odpowiedzi, często nie na zadane pytania. > - i ze klienci mieli mozliwość podpisać aneksu -oczywiście nie na > najkorzystniejszych warunkach ale po pierwsze każdy podaje tu inne > zaproponowane oprocentowanie, czyli jest ono indywidualnie dobierane > a po drugie dlaczego niby ma być na tak niskim oprocentowaniu, jak > sprzed 3 lat?-klienci 3 lata temu nie chcieli kredytu opartego na > liborze wieć chyba sami są sobie winni.. po pierwsze, zdecydowana większość nie dostała takiej propozycji - nawet BRE się z tego wycofało. Po drugie to bank zmienia warunki umowy - dlaczego nie mielibyśmy miec takiej marży jak 3 lata temu?? To wtedy była podpisywana umowa i bank liczył zysk LIBOR + marża. Teraz jakiś inny koszt (a dokładniej koszt ratowania banku-matki od którego pożyczył po koszmarnie wysokim oprocentowaniu CHF). My domagamy się jedynie respektowania prawa. Dlatego sprawa jest przed SOKiK. Wiele razy zadawałem konkretne pytania na forum mBanku - zawsze na te konkretne pytania dostwałem odpowiedzi, które nijak miały się do pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idunia BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.09, 19:08 ja jako stary portfel miałam u nich wszystkie chyba produkty i sporo na mnie mogli zarobić . ich ostateczna propozycja to marża na poziomie 3,75 !!!! o 2% nikt nie słyszał. nie będę klientem banku, który KŁAMIE i OSZUKUJE swoich pierwszych i najwierniejszych klientów. mBankowi mówię NIE!!! przeniosłam wszystkie produkty do innego a sprwiedliwość dopadnie ich w SĄDZIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herman BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: *.kompus.3s.pl 02.07.09, 20:06 Masz frajera to go duś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepocieszony each, ci co jeszcze nie dołączyli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 20:27 Polecam działania inicjatywy KupFranki.pl Właśnie ruszyła fundacja wspólnymi siłami możemy dać odpór zagraniom ze strony banków, działaniem nie zadymami i w sposób prawny oraz merytorycznie uzasadniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antonek BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: 213.76.128.* 02.07.09, 20:35 mBank powinien przestrzegać umów zawartych z klientami - niezależnie kto będzie musiał dopłacać - obecnie dopłacają klienci kredytów hipotecznych zaciągniętych przed wrześniem 2006r choć nie jest to zgodne z zawartymi umowami - koszty ponoszone przez mBank są bezprawnie przenoszone na klientów. Obecne działania mBanku w zakresie ustalania wysokości oprocentowania kredytów hipotecznych denominowanych w CHF a zaciągniętych przez klientów przed wrześniem 2006 są niezgodne z zawartymi umowami i obowiązującym prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
turbo-liberal Teraz już widzicie, jak działają banksterzy. 02.07.09, 21:17 Teraz już widzicie, jak działają banksterzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lasan BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: *.chello.pl 02.07.09, 21:43 2 x kredyt w multibanku (70k CHF), konto aquarius, konto w mbanku osobiste - z aktywnie używaną e-kartą, konto firmowe z obrotami rocznymi ponad 250k, z aktywnie wykorzystywana linią kredytową na 32k, rachunek maklerski i aktywny SFI oraz korzystanie z platformy ubezpieczeniowej. Te wszystkie interakcje spowodowały, że otrzymałem super propozycję do kredytów hipotecznych - marża banku 3,75%. Po tym fakcie stwierdzam, że szef pionu detalicznego mija się z prawdą lub celowo wprowadza opinię publiczną w błąd. a.l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja_!!! BRE oszukuje dziennikarzy i klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 22:48 BRE narzeka na marne zarobki i na to że musi dopłacać do kredytów. Ale on pożycza kasę od matki - Commertzbanku, na wielce niekorzystnych warunkach. On nie pozyskuje pieniądza na warunkach rynkowych, ale na warunkach Commertzbanku, który doi należący do siebie BRE w celu poprawienia swoich wyników. Kasa przepływa z Polski (z kieszeni polskich klientów Multibanku i mBanku) do Niemiec. W jednych firmach to tzw "royalties" w innych "opłaty za licencje" lub "znak firmowy", a dla BRE "koszt pozyskania pieniądza". Kasa zabierana jest z polskiej gospodarki (z kieszeni klientów którzy mogą ją wydać w kraju) i transferowana do wsparcia banku-matki i niemieckiej gospodarki. Faktycznie BRE (Multibank i mBank) przygotowały na swoich "szanownych" klientów pułapkę. Żeby ich pozyskać udawali dobre warunki, ale ukryli sidła. Co z tego że niedozwolone prawem? To trzeba wysądzić (stąd pozew UOKiK), a to trwa, z czego połowa klientów się zniechęci i podpisze co podsuną. Pułapka była w umowie, zręcznie zakamuflowana przez prawników BRE, a sprzedający kredyty mogli się wypierać że ten zapis znaczy co innego. "Na gębę" można wiele wciskać, gdy naiwny klient BRE ma do banku zaufanie. Wyszło szydło z worka jaka to "instytucja godna zaufania". Udowadniaj teraz że pracownik banku zaklinał, że ten przepis interpretuje się tak. Teraz BRE interpretuje odwrotnie i jak chcesz, to idź do sądu (na 3 lata) i walcz z machiną prawniczą banku. Pytanie ile jeszcze takich sideł zastawił i zastawia BRE, by w razie czego przetransferować kasę wyrwaną swoim klientom na ratowanie niemieckiej matki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.09, 23:04 Bardzo fajne teksty tych desperatów. Sprawiają wrażenie jakby ktoś im wchodził ostro w tyłek bez wazeliny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lechu czechu Re: BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: *.acn.waw.pl 02.07.09, 23:33 z lichwa bedzie mozna sie rozliczyc po rozprawie sadowej. Wtedy oddadza wszytkie zabrane pieniadze z odsetkami. Ich grzech, zostanie naprawiony. Sprawiedliwosc czasami potrafi byc nierychliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Potwierdzam Multibank mnie oszukał! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 07:51 Omijajcie ten wstrętny bank z dala! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doswiadczony BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? IP: 92.5.72.* 07.07.09, 21:45 a tu dowiecie sie pare ciekwych rzeczy o akcjach akcjonariusz.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek-1968 BRE nie ustąpi zbuntowanym klientom? 13.07.09, 15:41 O tym to akurat zadecyduje sąd, a nie pan M. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś