09.01.11, 19:42
Od dawna szukam własciwego szczeniakasmile
Obdzwoniłam wiele hodowli, przeszukiwałam ogłoszenia.. i natknęłam się na ogłoszenie Pana z Warszawy. :

"Witamsmile
mam do zaoferowania 9 szczeniaków spłodzonych przy pomocy mojej suczki(rasa golden retriver) oraz psa przyjaciela(labrador). (...)"

co Wy o tym myślicie?? Kocham labradory tak samo jak goldeny! Mają bardzo zbliżony charakter i usposobienie. Ryzykować? Doradźcie mi proszę
Pieski są do odebrania w pierwszych tygodniach lutego, więc mam mało czasu
Obserwuj wątek
    • elcia2001 Re: goldolab 09.01.11, 21:59
      witaj. zapewne jak wiekszosc tutaj obecnych napisza ze lepiej zebys znalazla szczeniaka z rodowodem. zapewne powiesz cena psiaka z papierami jest wieksza ale sa tez okazje tzn pieski ktore nie sa do hodowli a na tzw "kolanka" pieska niewystawowego. owszem piesek moze miec jakas wade ale nic co by spowodowało jego chorobe w przyszlosci, moja Hali ma metryke ale jest niewystawowa ale kupilam ja za 500 zł i mam pewnosc ze suczka jest zdrowa, chodzi tu przede wszystkim o stawy i jesli sie nie myle o siatkowke oka. Hali wzielam jak miala 8 miesiecy i naprawde ciesze sie bo jest okazem zdrowia. poza tym na portalach ogloszeniowych od czasu do czasu pojawiaja sie takie okazje. moja suczke mam z hodowli herbu zadora z pod torunia i jest to bardzo dobra hodowla. oczywiscie jest szansa ze kupujac szczeniaka bez rodowodu kupisz zdrowego ale to loteria, poza tym sa hodowle i "hodowle" rasowych pieskow i na to tez trzeba uwazac. jesli mieszkasz w woj pomorskim to moge zapytac sie wlascicielki hodowli z ktorej wzialm suczke czy nie maja jakiegos psiaka niewystawowego w nizszej cenie. niestety labki sa psami dosc masywnymi i stawy to ich podstawowy problem wiec lepiej dmuchac na zimne. ale wybor nalezy do osoby ktora kupuje i zycze Ci najlepszego wyboru smile) i zdrowego szczeniaczka !! mam nadzieje ze znawcy rasy podpowiedza ci to i owo bo ja jestem laik chociaz kupujac Hali zastanawialam sie bardzo nad wyborem psa. poza tym poszperaj na forum, poczytaj a duzo sie dowiesz. pozdrawiam
    • moonalisa goldolab 10.01.11, 14:24
      nie rozumiem sensu takiego mixowania-to tak jakby shih-tzu wymieszać z pekińczykiem,bearder collie z owczarkiem polskim nizinnym,lub maltańczyka z bolończykiem-nie ma tu żadnego zaskoczenia :po prostu będziesz miała labradora z dłuższym włosem,lub gładkowlosego goldena -a charaktery i usposobienie identyczne.
      • agaxel Re: goldolab 10.01.11, 21:04
        dziekuje za pomoc! Od dziecka marzę o retrieverze, wiec wolę poczekać jeszcze trochę, poszukać dobrej hodowli itd. Chciałam wziąć szczeniaka na ferie w Warszawie, bo jeszcze się uczę... Doszłam do wniosku, że najlepiej będzie jak poczekam jednak do wakacji, wezmę szczeniaka w maju/czerwcu. Będę mieć mnóstwo czasu na szkolenie, zabawę i integrację z nowym przyjacielem. 2 tygodnie nie wystarczą. A w szkole jestem od 8:00 do 16:00!
        Załóżmy, że pieska kupie w maju.. we wrześniu będzie miał 5 miesięcy, wtedy to już mogę go zostawiać samego? oczywiście w domu będzie mama do pomocy i 8 letni yorksmile
        • elcia2001 Re: goldolab 11.01.11, 12:51
          gdy zakupilam swoja suczke yorka to pracowalam 8 godzin ( jak wiekszosc polaków ), mieszkalam w bloku a w domu bylam w wiekszosci sama z dzieckiem bo maz pracuje za granica i suczka wytrzymywala, oczywiscie zapewnialam jej dosc sporo ruchu i zabaw, poza tym nie byla sama bo wychowywala sie razem ze swoim kuplem kotemsmile poza tym polecam zakup psa w okresie wiosenno letnim bo teraz w zimie troche ciezko o skrawek trawy dla psiaka a jak wiadomo kazdy marzy o tym zeby piesio zalatwial swoje potrzeby na dworzu.
    • monik-aw82 Re: goldolab 11.01.11, 09:40
      Jeśli chcesz kupić kundelka (bo o tym jest to ogłoszenie) to lepiej odwiedź jakieś schronisko i tam uratujesz jakiegoś psiaka. Dla mnie takie ogłoszenia to jakiś żart.
      Jeśli 5 miesieczny szczeniak ma siedzieć 8 godzin w domu to poważnie się zastanów bo i laby i goldeny to psy bardzo towarzyskie i potrzebujace kontaktu z człowiekiem. Pewnie, ze zostanie 8h, zostanie i 10 i 12, tylko po co? Maly pies jest jak dziecko, chce się bawić, gryzc i trzeba mieć dla niego czas żeby go wychować, jeśli tego czasu brak to ja bym się zastanowila czy rzeczywiscie to jest dobry moment na psiaka, ale decyzja nie należy do mnie. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka