Dodaj do ulubionych

pies a kot

19.07.11, 15:59
Witam smile Jestem posiadaczką słodkiej suczki w typie labradora - przygarnęliśmy ją i nie znamy pochodzenia. Psica przyszła do nas dorosła, po pierwszym miocie, który karmiła, ganiając gdzieś po wsiach. Jest przesłodka, łagodna dla swoich ludzi, dzieciaki mogą jej grzebać w misce. Mieszka na podwórku. Mamy jeszcze kociska, te są domowe, ale chciałyby zwiedzić krzaki przy tarasie. Tutaj pojawia się problem - psica chce na nie zapolować. Wyraźnie przyczaja się i z zachowania wynika, że za chwilę nastąpi atak na serio. Nie chcę zamykać kotów, ani uwiązywać psa. Jak ją oduczyć, pozytywnie nastawić do kota? Koty znają inne psy i nie przejawiają agresji. Raczej zainteresowanie i chęć poznania.
Obserwuj wątek
    • elcia2001 Re: pies a kot 20.07.11, 00:01
      moja labradorke wziełam z hodowli gdy miala 8 miesiecy. w domu miałam juz yoreczke i kota. gdy wysadziłam z auta labradorke to trzymałam ja dla pewnosci na smyczy. gdy ta zobaczyła moja Majke - jak dla niej małego ogolonego dziwnego psa to prawie wyrwała mi sie wraz ze smycza bo zaczeła warczec i szczekac okropnie na moja yoreczke. Na poczatku byłam przerazona.. bałam sie tez o kota - persa, nie dosc ze domowy futrzak to jeszcze wykastrowany wiec bez ambicji do walki smile z czasem okazalo sie ze labradorka oswaja sie z domownikami, kot pomimo ze taki ciapciak to jak podchodziła do niego to wrecz na nia warczal i syczal a ona z respektem odchodziła. mysle ze potrzeba czasu na oswojenie towarzystwa. teraz moje zwierzaki to najlepsi kumple a wrogiem sa tylko koty za płotem smile
    • zaba737 Re: pies a kot 24.07.11, 16:29
      może nie miała do czynienia z kotami i dlatego reaguje w ten sposób albo tak jak myślisz instynkt myśliwego się jej uruchomił. trzeba ją stopniowo przyzwyczajać do kotów np: kot jest z obok ty trzymasz psa i chwile w których pies jest spokojny nagradzasz np jedzeniem. kiedy skupia się na kocie to odwracaj też jej uwagę,wybijaj ją z tego stanu. mój labrador też chce ganiać koty sąsiadów ale on chce się z nimi bawić. pamiętaj na początku zagradzaj zawsze a pózniej od czasu do czasu. w pierwszym etapie używaj super nagrody np jedzenie,piłka,twoja pochwała ty już wiesz co ona lubi. POZDRAWIAM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka