szaruga 19.01.05, 11:21 ja poważnie o tym myslę... moja suczka jest jeszcze malutka - ale charakterek to ona ma... nie chce żeby weszła mi na głowę, chcę zęby była madra i potrafiła wykonywać wiele poleceń... jakie macie zdanie na ten temat? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mjankosik Re: czy odbyliście szkolenie ze swoim labradorem? 17.03.05, 11:45 Ja chodziłam ze swoją labradorką na szkolenie. Miała wtedy 3,5 miesiąca. Było to szkolenie polegające na układaniu dziciaków tzn. podstawowe komendy :siad, waruj, noga, zostań, do mnie, aport, "fe" (czyli wypluj i to jest najważniejsza komenda jaką labrador powinien znać). Jestem bardzo zadowolona, powtarzając te komendy do tej pory je dobrze pamięta. W tej chwili moja suczka ma 4 lata i jest wspaniałą, ułożoną i przede wszystkim mądrą "dziewczyną". Odpowiedz Link
dorotaextra Re: czy odbyliście szkolenie ze swoim labradorem? 24.03.05, 23:19 moja sunia ma rok i mąż sam ją sztroche cierpliwości i powtarzania komend oraz smakołyków ( np sucha karma lub coś co pies lubi) i efekt murowany ni8e trzeba płacić a satysfakcja podwujna bo sama ją wyszkolisz pies zna wszyskie podstawowe komendy oprócz tego ja ją nauczyłam że jak coś mi wypadnie z ręki to mi podnosi no i jak cos chce podać mężowi a nie chce mi sie wstawać to ją wołam i też mu zaniesie bez problemu i bez gryzienia ale tej komendy uczyliśmy ją jak skończyła 9 mieś pa i bier się do pracy z pieskiem Odpowiedz Link
dorotaextra Re: czy odbyliście szkolenie ze swoim labradorem? 24.03.05, 23:19 a komendy siad nauczyła sie jak maiła 9 tyg więcf jest bardzo inteligentna i odrazu chętna do nauki Odpowiedz Link
toland Re: czy odbyliście szkolenie ze swoim labradorem? 07.05.05, 09:32 Sam ją szkoliłem. Wszystkie podstawowe komendy, takie jakie są na szkoleniu PT (pies towarzysz). Z labradorem można to spokojnie zrobić samemu - trzeba jednak trochę poczytać i potem powtarzać, powtarzać. Przy konsekwentnym egzekwowaniu tego co zoatała nauczona - efekt lepszy niż wiele psow po profesjonalmym szkoleniu. Polecam również stosowanie komend wydawanych gestem. Wystarczą te podstawowe: SIAD, WARUJ, DO MNIE, DO NOGI. Pies dużo lepiej rozumie mowę ciała, czyli gesty niż słowa. Poza tym przydaje się to w zgiełku, hałasie... Czasami, w typowych sytuacjach, jak np wejście do sklepu - wystarcza samo spojrzenie - pies dobrze wie, że ma siedzieć i czekać. Odpowiedz Link
sabajka1 Re: czy odbyliście szkolenie ze swoim labradorem? 02.06.05, 14:18 ja nie,moja labradorka szybko się uczy co może zrobić a co nie Odpowiedz Link
v.i.k.k.a nie 14.07.05, 13:52 własnie zabieram się za szkolenie we własnym zakresie, tylko muszę jeszcze trochę poczytać mądrych książekpiesek(ona) ma 3.5mca wiec mysle,ze juz sie nadaje Odpowiedz Link
hagen23 Re: nie 15.07.05, 13:07 Pewnie, że czas! Im piesek młodszy tym lepiej! Powodzenia! Odpowiedz Link
v.i.k.k.a Re: nie 15.08.05, 22:39 A więc Nella ma 4 mce i 14 dni(jest z 1.04 wiec podobno ma być jajcara i nadal nic tzn za szkolenie sie nie zabrałam. Umie siadać i aportowac....ale nie chce oddać piłki Odpowiedz Link
paenka Re: nie 16.08.05, 11:48 no to ucz ja na lince to po pierwsze. Przywiaz ja do dluuugachnej linki i rzucaj pileczke niech aprtuje a potem na komende przynies, jesli nei przynosi, delikatnie ja przyciagaj do siebie i bardzo wylewnie chwal Po drugie musi byc zmotywowana zeby sie bawic z toba Czyli nigdy jej nie zostawiaj zabawek tak zeby sama mogla sie bawic nimi. Niech wie ze dobra zabaw ato zabawa z toba powodzenia Odpowiedz Link
v.i.k.k.a Re: nie 24.08.05, 18:27 linka niepotrzebna, sama zaczyna przynosić...tylko czasem jak już jej się znudzi to zostawia piłkę i sama wraca Odpowiedz Link
paenka Re: nie 25.08.05, 11:14 no to motywacja nie baw sie za dlugo i za czesto i nie zostawiaj jej zabawek tak zeby samam mogla sie bawic nimi Odpowiedz Link
v.i.k.k.a Re: nie 26.08.05, 21:12 Ja często nie mam czasu, więc i tak musi sie bawić sama A co ja mam na ogrodzie jak ją zostawię na godzinę samą... Odpowiedz Link
paenka Re: nie 27.08.05, 23:24 Jesli nie zamierzasz pieska wykorzystywac jako uzytkowego to niech sie bawi sama tylko licz sie ze potem bedzie zdecydowanie bardziej wolala sie sama bawic aportem niz z toba. Odpowiedz Link
notomario Re: 03.02.06, 12:11 ja nauczyłem mojego labka oddawać kijek bardz prosto.Początkowo jak mu rzucalem to owszem przybiegal ale biegał w kółko mnie i niechciał oddawać wziołem sie na sposób i trzymalem w rece kawałek suchego zarcia z początku dawałam jak nagrode nawet jak rzucal kijek dwa metrry obok, następnie wymagania sie zwiekszały. trudną sztuka było oduczenie dawania nagrod a pozaostanie przy samch pochwałach ale stopniowe ograniczanie przyniosło efekt i teraz moj ladek aportuje jak zawodowiec po szkoleniu Odpowiedz Link
szaruga Re: czy odbyliście szkolenie ze swoim labradorem? 22.07.05, 10:07 od tamtego postu sporo czasu minęło... moja Frida skończyła psie przedszkole w lodzi i po wakacjach wybieramy się na regularne szkolenie... pozdrawiam Odpowiedz Link
paenka Re: czy odbyliście szkolenie ze swoim labradorem? 22.07.05, 11:01 A do kogo do przedszkola chodziłas? Moze to ta sama pani przedszkolanka co w naszym przypadku była? Odpowiedz Link
szaruga Re: czy odbyliście szkolenie ze swoim labradorem? 14.02.06, 12:53 w lodzi, w hucie jagodnica a szkolenie jednak przesunelam na wiosne i tez tam bede chodzila polecam! Odpowiedz Link
gudwil Re: czy odbyliście szkolenie ze swoim labradorem? 23.08.05, 16:05 Nie wiem, czy wszystkie tak mają, ale podejrzewam że za żarcie mój Leon nauczyłby się nawet mówić ludzkim głosem Odpowiedz Link
ddb2 Re: czy odbyliście szkolenie ze swoim labradorem? 23.08.05, 21:31 Cudowny jest ten Leonek !!! Odpowiedz Link
paenka Re: czy odbyliście szkolenie ze swoim labradorem? 24.08.05, 11:51 tu sie zgodze Odpowiedz Link
joanna_poz Re: czy odbyliście szkolenie ze swoim labradorem? 03.02.06, 12:22 A może jakies DOMOWE rady na nauczenie pieska: 1) komendy "a fee" (jak to ładnie nazwała jedna z pań, uznając że jest to podstawowa komenda dla labradora). 2) "wróc". trenowalismy z dawaniem nagrody jak przybiega na spacerze, po czym2 razy nam zwiał, raz na cała godzinę i to w dodatku w te gigantyczne mrozy, więc teraz panicznie boję się go spuszczać ze smyczy 3) no i jak nauczyc żeby oddał rzecz przy aportowaniu? moj Bingo biegnie, przynosi, tyle że potem nie chce oddać. A swoją drogą do szkolenia tez sie przymierzam i chyba decyzja na TAK jest coraz bliżej. Pozdr. Odpowiedz Link
paenka Re: czy odbyliście szkolenie ze swoim labradorem? 03.02.06, 13:22 W takichj sytuacjach, gdy pies nie reaguje na wroc, a nie jest to oczywiscie szkolenie to najlepiej uciekac przed swoim wlasnym pies wolajac tylko po imieniu, przy okazji warto czyms machac, jesli juz piesek jest utwierdzony w przekonaniu ze sam pan to nic ciekawego :p Hehe glupio brzmi ale kiedys jak w czasie przerwy na skzoleniu Kaiser mi uciekł i niestety nie chcial wrocic, bo tyle zapachow dookola, krowki, pieski no i ten wielki las, to trenerka kazala mi zawolac go i uciekac...bylam zaskoczona bo od razu przybiegl. Wiem ze to trudno w odruch sobie wrobic ale naprawde skutkuje. Odpowiedz Link