malecki_klecki 18.01.08, 23:29 Czy ktoś używa (używał) Chondrocanu - czeski suplement na chrząstkę stawową i więzadła)? Ponoć daje dobre i szybkie efekty, ale chętnie bym to skonfrontował Trochę informacji o produkcie jest na www.orling.pl Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ddb2 Re: Chondrocan - prośba o opinię... 19.01.08, 09:52 Ja podaje mojej labie dlugofalowo polska glukozamine (jest rowniez w polaczeniu z chondroityna). Polecalam juz na tym forum podawanie tego preparatu labom, ze wzgledu na ich niespozyta energie i w zw. z tym narazanie stawow na urazy. Przy mocniejszych urazach, podpieram sie polska polopiryna dojelitowa (tabletki powlekane). Odpowiedz Link
kawuel Re: Chondrocan - prośba o opinię... 19.01.08, 23:19 ddb2 napisała: > Ja podaje mojej labie dlugofalowo polska glukozamine... > Polecalam juz na tym forum podawanie tego preparatu labom, ze > wzgledu na ich niespozyta energie i w zw. z tym narazanie stawow > na urazy. www.sfd.pl/WIELKA_%C5%9ACIEMA_Z_GLUKOZAMINA-t177372.html Odpowiedz Link
ddb2 Re: Chondrocan - Kawuel 21.01.08, 10:41 Na temat kazdego preparatu mozna znalezc skrajne opinie w necie. Nie wiadomo dlaczego niektorym ludziom zalezy, aby cos zdyskwalifikowac lub wrecz odwrotnie. Nawet o najlepszym leku, jakim jest aspiryna, mozna przeczytac wrogie opinie. Oczywiscie nie namawiam do stosowania glukozaminy, bo nie mam w tym zadnego celu. Napisalam o niej dlatego, ze kilka lat temu, moja rottweilerka, po przebytym ciezkim urazie zerwania miesni uda i pozniejszej operacji, miala zalecone przez prof.Klosa, podawanie dlugoterminowe glukozaminy i efekt wszystkiego razem byl swietny. Pozniej moj maz na nartach byl uprzejmy rozwalic sobie kolano. Po artroskopii, rowniez mial zalecenie dlugoterminowego zazywania glukozaminy i w tej chwili znow jezdzi na nartach i biega maratony. Nie twierdze, ze to wylaczne dzialanie tego cudownego preparatu, ale jednak wierze, ze pomaga, jak rowniez wzmacnia i zapobiega. Tu podaje link do zupelnie odmiennej od twojej, opinii o glukozaminie, w artykule, na dole sa takze inne linki, ktore warto przejrzec. www.holbex.pl/content/view/37/30/ Natomiast to, co ty przytoczyles, uparcie pojawia sie w internecie, na roznych forach, w niezmienionej formie, podejrzewam, ze forsowane przez jedna osobe. Odpowiedz Link
kawuel Re: Chondrocan - Kawuel 21.01.08, 19:01 ddb2 napisała: > jednak wierze, ze pomaga, jak rowniez wzmacnia i zapobiega. No cóż podobno wiara czyni cuda więc dwa z takich cudów mogły mieć miejsce w Twoim przypadku. Inaczej niż w kategorii cudów nie można tego zinterpretować, bo ja od wielu lat borykam się z chorobą stawów, i mnie glukozamina absolutnie nic nie pomogła. Dlatego zgadzam się z autorem przytoczonego wcześniej linku, że glukozamina to jest totalna ściema, natomiast jak widać czasami cuda się zdarzają. Jeśli zaś chodzi o przytoczony przez Ciebie artykuł Holbexu, to przed bezkrytycznym uznaniem jego treści za prawdziwą, warto przez chwilę zastanowić się jaki może kryć się interes dla jego autorstwa, i natychmiast sprawa staje się jasna. www.holbex.pl/content/view/17/17/ Odpowiedz Link
ddb2 Re: Chondrocan - Kawuel 22.01.08, 19:26 A moze po prostu nie jest to panaceum na kazda chorobe stawow? Odpowiedz Link
kawuel Re: Chondrocan - Kawuel 22.01.08, 20:38 ddb2 napisała: > A moze po prostu nie jest to panaceum na kazda chorobe stawow? Nie jest to panaceum ani nawet placebo na żadną chorobę stawów. Odpowiedz Link
ddb2 Re: Chondrocan - Kawuel 22.01.08, 22:02 widze u ciebie klapki na oczach i uszach i wiem, ze nic cie nie przekona. To na szybko, co znalazlam w swiezym pulsie medycyny www.pulsmedycyny.com.pl/arch/2550 i w archiwum medycyny praktycznej www.mp.pl/artykuly/?aid=15629 Dodatkowo jeszcze upewnilam sie u kolegi ortopedy i potwierdzil, ze niezle efekty uzyskuje sie przy dlugoczasowym podawaniu siarczanu glukozaminy w polaczeniu z chondroityna. Ale co tam glupi lekarze! Ty wiesz lepiej! Odpowiedz Link
kawuel Re: Chondrocan - Kawuel 22.01.08, 23:15 ddb2 napisała: > Ale co tam glupi lekarze! Ty wiesz lepiej! Oczywiście że wiem lepiej, bo z autopsji popartej wieloma opiniami ludzi którzy podobnie jak ja próbowali bezskutecznie leczyć swoje stawy Glukozaminą, i nie mieli żadnych podstaw aby fałszować swoje opinie, w przeciwieństwie do producentów oraz dystrybutorów preparatów zawierających Glukozaminę, którzy z oczywistych względów starają się promować swoje produkty poprzez ich autoreklamę. Odpowiedz Link
ddb2 Re: Chondrocan - Kawuel 23.01.08, 09:44 Wiec jeszcze raz ci powtorze prawde, ktorej nie chcesz przyjac do wiadomosci. Glukozamina nie jest lekiem na kazda chorobe stawow. Praktycznie nie ma wplywu na RZS i podobne, jest natomiast skuteczna w przypadku urazow. A wlasnie o stosowaniu jej przy urazach u labow mowa. Odpowiedz Link
kawuel Re: Chondrocan - Kawuel 23.01.08, 19:22 ddb2 napisała: > Glukozamina jest natomiast skuteczna w przypadku urazow. > A wlasnie o stosowaniu jej przy urazach u labow mowa. W artykule Holbexu na który powołujesz się w jednym z poprzednich wpisów mowa jest nie o urazach, tylko o chorobie zwyrodnieniowej stawów - osteoartrozie. Więc proszę nie odwracaj teraz kota ogonem bo zaczynasz się ośmieszać. Odpowiedz Link
ddb2 Re: Chondrocan - Kawuel 23.01.08, 20:18 Dobrze, nie bede sie wiec osmieszac i koncze dyskusje. Ale wszystko mozna powiedziec w lepszej formie. Twoj trudny charakter skladam na karb trapiacych cie dolegliwosci. Odpowiedz Link
kawuel Re: Chondrocan - Kawuel 24.01.08, 04:06 ddb2 napisała: > Dobrze, nie bede sie wiec osmieszac i koncze dyskusje. Oczywiście, gdy brakuje logicznych argumentów to najłatwiej jest się obrazić. > Twoj trudny charakter skladam na karb trapiacych cie dolegliwosci. Nie mam trudnego charakteru, tylko czasem trafiają mi się trudni rozmówcy. Odpowiedz Link
ddb2 Re: Chondrocan - Kawuel 24.01.08, 08:17 kawuel napisał: > ddb2 napisała: > > Twoj trudny charakter skladam na karb trapiacych cie dolegliwosci. > > Nie mam trudnego charakteru, tylko czasem trafiają mi się trudni > rozmówcy. Ostatnio, jakby coraz czesciej... Odpowiedz Link
kawuel Re: Chondrocan - Kawuel 24.01.08, 16:07 ddb2 napisała: > >Nie mam trudnego charakteru, tylko czasem trafiają mi się trudni > > rozmówcy. > > Ostatnio, jakby coraz czesciej... Niestety nie mam na to wpływu. Odpowiedz Link
malecki_klecki Re: Chondrocan - prośba o opinię... 20.01.08, 16:43 Większość hodowców odradza ludzkie preparaty... Za to znalazłem kilka dobrych opinii o Chondrocanie na innych specjalistych forach (opinie osób siedzących w temacie od lat) - np.: www.ddb.fora.pl/weterynaria,31/pomozcie-poradzcie-pies- kuleje,1168.html lub tu: www.forum.molosy.pl/showthread.php?t=3783&page=10 Na chwilę obecną nie trafiłem na coś negatywnego...poza ceną ;P (chociaż chyba nawet cena nie jest taka starszna, gdy się porówna wydajności psozczególnych preparatów - wręcz chyba korzystna). Odpowiedz Link
flamboyant Re: Chondrocan - prośba o opinię... 07.10.08, 11:38 Ja podaję mojemu cierpiącemu na dysplazję kotu (maine coon) Chondrocan już ok. półtora roku i mogę się wypowiadać tylko w samych superlatywach. Kot mimo ciężkiej dysplazji całkiem normalnie funkcjonuje, bez operacji, bez bardzo drogich środków typu Hyalgan czy Bonharen które są skomplikowane w podawaniu bo wet musi podawać je dożylnie/dostawowo. Mój dostaje tylko Chondrocan i widać, że nie odczuwa bólu, ruchomość stawów baaaardzo się poprawiła, biega, skacze i jest normalnym radosnym kociskiem. Nie zauważyłam też żadnych skutków ubocznych, a kocisko wcina go naprawdę ze smakiem po wymieszaniu z karmą z puszki. Radzę kupować Chondrocan w Czechach,bo jest zdecydowanie taniej, a teraz można już go sprowadzić z tamtąd wysyłkowo :www.docsimon.pl/kategorie/ywienie-stawow-zwierzt Odpowiedz Link