skyline89 06.07.09, 14:57 jaka karmę wybrac : royal canin labrador junior 33 czy royal canin maxi junior 32?? nie ukrywam ,że pod względem finansowym lepsza jest maxi junior 32 - 18kg za 200zł ; ale jak to jakościowo wygląda? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenshii Re: karma 06.07.09, 15:02 Royal to Royal. U nich nie ma rozgraniczenia na lepszy czy gorszy Royal, jak np w Purinie. Ale wiadomo - różne karmy różnie służą różnym psom. Narazie weź tańszą i sprawdź czy pasuje ona Twojemu psu. W razie czego ją zmienisz. My teraz też jesteśmy na karmie weterynaryjnej, dla alergików, też Royal, i też mieliśmy wybór między tańszą a droższą. Wybraliśmy najpierw tańszą, ale się sprawdziła Odpowiedz Link
skyline89 Re: karma 06.07.09, 15:06 tylko zastanawiam się która jest lepsza na stawy.. sierśc itp.. chyba jak jest typowo dla labradorów to lepsza... chyba że to chwyt marketingowy...? Odpowiedz Link
tenshii Re: karma 06.07.09, 15:19 Ja Ci powiem tak: wiele labradorów je karmy z wyższych półek, przeznaczone dla ogólnego rozmiaru psów (np Hill'sa dla dużych ras) i nie mają kłopotów ze zdrowiem. Ważne aby karma nie była "marketowa". A to co służy Twojemu psu wyjdzie w praniu Odpowiedz Link
tequ-illa Re: karma 06.07.09, 21:53 dodatki na stawy są już w wielu karmach - więc nie nazwałabym to dosłownie chwytem marketingowym. Te dodatki jednak są w śladowych ilościach, dlatego obojętnie czy karma ma je czy nie - możesz podawać profilaktycznie jakiś środek. Odpowiedz Link
tenshii Re: karma 06.07.09, 21:57 Ale to w porozumieniu z dobrym wetem, Jak się psa przewapniuje to mu kości rosną szybko, chrząstka nie nadąża... i się też mogą problemy zrobić Odpowiedz Link
annietess Re: karma 07.07.09, 13:45 Ja, jak wiecie, daję Pepperowi ACANA, ostatnio odkryłam nową linię tej firmy i muszę Wam ją zareklamować bo jest po prostu rewelacyjna!!! Acana Provincial jest w trzech rodzajach: GRASSLANDS - z surowej jagnięciny (wolnej od hormonów i antybiotyków) całych jaj z lokalnych farm oraz północnego sandacza i szczupaka (TO JE PEPPER I BARDZO MU SMAKUJE) PRAIRIE HARVEST -ze świeżego kurczaka i jajek oraz sieji i sandacza (PEPPER MA UCZULENIE NA KURCZAKA, WIEC W NASZYM PRZYPADKU TA ODPADA) PACIFICA - ze świeżego łososia, storni i śledzia (PRÓBOWALIŚMY TEJ, BARDZO PEPPEROWI SMAKOWAŁA, ale jest tak rybna, że nam zapach nie bardzo podszedł) co najważniejsze w tych karmach to to, że zawierają 0% zbóż itp. samo mięso i owoce, warzywa!!!!! tego jeszcze nie widziałam Na prawdę polecam! Odpowiedz Link
mmonika33 Re: karma 08.07.09, 12:44 ja swojego labka karmię puriną dla szczeniąt ,bo tak karmił go hodowca Odpowiedz Link
tenshii Re: karma 08.07.09, 13:14 Jest porównywalna z marketowymi karmami. Kiepska jakość. Jak już musi być Purina to zdecydowanie ProPlan. Odpowiedz Link
mmonika33 Re: karma 08.07.09, 13:22 Nie to że musi,ale taką karmił ją hodowca mówił ze nie zmieniać,cena przecież też nie mała,więc myślałam że jest ok,a w zoologicznym mówił że musiał domówić tej karmy,bo modne zrobiły się labki,dzięki za radę,to mój pierwszy pies i nie chcę mu zaszkodzić Odpowiedz Link
tenshii Re: karma 08.07.09, 13:51 Ta karma po prostu ma dobrą reklamę. ALe nie jest najlepsza. Zamień na ProPlan, albo wogóle co innego. Tylko że przejście z jednej na inną powinno trwać minimum tydzień. Codziennie dajesz coraz więcej nowej, a coraz mniej starej. Jak mu zmienisz od razu może mieć problemy z brzuszkiem I najlepiej zamawiać karmę w internecie - np na telekarmie albo krakvecie. Zamówisz worek 15 kg i zapłacisz o wiele mniej niż w zoologicznym. Przywiozą Ci karmę do domu, wniosą, zapłacisz przy odbiorze, a przy workach 15 kg nie płacisz za przesyłkę. Taka moja rada Odpowiedz Link
mmonika33 Re: karma 08.07.09, 14:00 No i tak zrobię ,naprawdę byłam przekonana że karma jest ok,od razu wiem że nie mogę zmienic,ale powolutku dam to- na co mój pies naprawdę zasługuje.dziękuję jeszcze raz miłego dnia życzę Odpowiedz Link
mmonika33 Re: karma 08.07.09, 14:39 Wy tak dużo tutaj wiecie,proszę podzielcie się swoją wiedzą i napiszcie co dajecie jeść oprócz suchej karmy,jakiej firmy konserwy są dobre,i czy dajecie jakieś witaminki? Odpowiedz Link
tenshii Re: karma 08.07.09, 14:56 Jak dajesz psu suchą karmę to lepiej nie dawać nic innego bo psa zapasiesz. Ale raz na jakiś czas lepiej psu coś ugotować - np pierść z kurczaka, albo odrobinę wołowiny niż podawać puszkowe konserwanty. Najlepiej jednak dawać psu do karmy warzywa i owoce (oprócz cebuli, czosnku, winogrona. Buraki czerwone tylko gotowane. Reszta surowa ale pomidor bez skórki). Na sierść możesz psu podawać zwykły tran z apteki. Odpowiedz Link
mmonika33 Re: karma 08.07.09, 15:04 uff ulżyło mi ,czyli resztę dawałam ok,a ztym tranem to nie wiedziałam,wiedziałam że na ciebie mogę liczyć Odpowiedz Link
tenshii Re: karma 08.07.09, 15:09 Tran najlepiej w kapsułkach bo może służyć jako dodotkowa nagroda za wykonanie jakiegoś polecenia. Podawać zgodnie z tabelą na opakowaniu. Odpowiedz Link
tequ-illa Re: karma 08.07.09, 17:48 ja np. karmiłam pro-planem łososiem i według mnie to bardzo dobra karma. Fajne małe qupki, pies nie puszczał bąków, śliczna, świecąca sierść. Gotuje pierś z kurczaka i trochę kruszę ją na karmę(jedna pierś 60- 80 dag starczała mi na tydzień) Raz dziennie do karmy też dawałam łyżkę oliwy. Raz na tydzień jedno jajko na twardo. Co jakieś 2-3 dni dostawała biały serek nie dużo. Dodatkowo raz dziennie w dawce profilaktycznej arthrofleks na stawy. I to wszystko. Oczywiście warzywa i owoce - ale moja jest raczej nastawiona anty, nie podchodzi jej to. I raczej nie jada. Przy suchej dobrej karmie nie podaje się żadnych witamin - coś specjalistycznego na stawy jaknajbardziej. Nie jestem zwolenniczką podawania psu tabletek dla ludzi. Psy jednak mają inne przewody pokarmowe. I to co u człowieka ma się np rozpuścić w żołądku, u psa może w zupełnie innym miejscu lub wogóle. Ludzie mają swoje witaminki i suplementy a psiny swoje p.s. teraz karmię rc labowym, ale niedługo wracamy do łososia. Odpowiedz Link
tenshii Re: karma 08.07.09, 17:59 O właśnie właśnie! Jakiś olej na poślizg jak najbardziej A tran psy trawią zupełnie tak jak ludzie. Nie ma obaw Odpowiedz Link