malina350 21.07.09, 10:48 Jak wy oduczaliście swoje laby skakania, ciągniecia na smyczy, podgryzania, itp. Piszcie! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leni-leni Re: NIEGRZECZNY LABRADOR 21.07.09, 21:51 W jakim wieku jest psiak? Niezależnie od tego jak brzmiała będzie odpowiedź na ww. pytanie sugeruję jednak zapisanie się na szkolenie. Nie jest to może niski wydatek - my płaciliśmy 500 zeta, a szkolenie trwa już 4 miesiąc i nie chce się skończyć . Ale co w tym dobrego? Dobre w tym jest to, że p. Kasia prowadząca jest do naszej dyspozycji także po godzinach, więc zawsze mamy telefon alarmowy w razie potrzeby. Jeśli jesteś z Trójmiasta - chętnie podam namiar. Odpowiedz Link
malina350 Re: NIEGRZECZNY LABRADOR 03.08.09, 10:19 Jestem z Warszawy, jeśli tam też znasz jakąś dobrą szkółkę to podaj adres. Odpowiedz Link
one-avalanche Re: NIEGRZECZNY LABRADOR 04.08.09, 09:14 Nasz pies nigdy nie skakał na przywitanie, ale podobno dobry sposób oduczenia polega na tym, że jak wchodzi ktoś do domu to powinien zaraz kucnąć do pisaka i pogłaskać, tak żeby on nie musiał już skakać domagając się pieszczot. Podobno pomaga. Co do siusiania to my często wychodziliśmy z psem na dwór i za każdym razem trzeba było go pochwalić, że dobry piesek. Może i głupio to wyglądało kiedy pies siusiał, a ja go chwaliłam, no ale dało efekt. Natomiast podgryzanie przeszło wraz z wypadnięciem mlecznch zębów. Ale każdy pies jest inny, ma inny temperament, charakter i trzeba znaleźć swój sposób Odpowiedz Link
krzysiekem1 Re: NIEGRZECZNY LABRADOR 04.08.09, 10:14 A jak oduczyc psa szczekac?? Ingorowac go kompletnie wtedy? Odpowiedz Link
kaha1 Re: NIEGRZECZNY LABRADOR 04.08.09, 10:31 jak robi coś co ci się nie podoba (szczeka czy gryzie po rękach) trzeba powiedzieć słowo karcące, które potem jest używane w sytuacjach gdy go ganisz (np "zły pies") i wstać, odejść, przestać się bawić (jednym słowem wycofać uwagę). Jak przestanie - znów się bawić. Takie wycofanie uwagi może trwać kilka sekund, tak aby w momencie gdy pies zacznie się zachowywać dobrze (przestał szczekać, gryźć) od razu do niego wrócić i nagrodzić uwagą, zabawą.. Laby są mądre szybko łapią co nie podoba się właścicielowi. Tylko trzeba reagować konsekwentnie - czyli zawsze tak samo. Odpowiedz Link